Furia_S, в 20 June 2012 - 08:10 PM, написа:
Не смятате ли че това е абсолютно ненормално, да стигаш до извода че май е по-лесно да смениш породата, отколкото да намериш това, което търсиш?
не, не искам тази женска от това кучило, защото дядо й е ХХХ. не, не искам от друго кучило, защото е окраска ХХХ, зад които стоят ХХХ и ХХХ. Не, не искам от този развъдник, защото знам с какви препарати за норки и лисици за палта там постигат тази чудесна козина и как резонира това върху кучетата. Не, не искам от тези - там е брак по психика, аз съм ги виждала в ринга.

Знаеш ли, преди време присъствах на една среща между развъдчик и клиент. Дамата беше точно като теб. Само като го прочетох и направих асоциацията с този момент. Значи, води се някаква кореспонденция преди да се срещнат. Тя започва точно така, че иска нормално женско куче, здраво, стандартно за да може да го показва по изложби, но и да може да премине изпита за допускане до развъждане. Французойка с много знания за породата и се предполага, че знае какво търси. След което, при срещата се започва изреждане на точно такъв тип обяснения. Искам това, обаче не искам онова, искам другото, но пък да е с третото и двайстото в комбинация. Така си говореше жената почти един час. Аз стоя, слушам я, превеждам и се опитвам да схвана какво точно иска. Германските ми приятели мълчаливо стояха, слушаха ,клатеха одобрително глави и когато жената се изтощи най-сетне от обяснения какво иска и не иска, мъжът (собственик на развъдника) стана, усмихна се и ми каза да преведа, че той не разполага с куче, което тя иска. В отговор френската дама започна да обяснява как тя познавала неговите кучета, как му имала доверие, как този развъдник бил проверен и затова тя била дошла, как си харесала едно от кученцата вече. Той просто й благодари и ме накара да повторя, че той няма куче за нея. Дамата се ядоса, разфуча се, каза нещо, което ми беше трудно да разбера и затова направих само болезнен тип гримаса. Тя стана и си тръгна. Малко по-късно се оказа, че отишла с придружител, който се опитал да й съдейства да си купи куче от въпросния развъдник (близък приятел на развъдчиците). Разбрах продължението на историята по-късно, миналата година на световното в Париж, когато се видяхме и тя показваше вече своето кученце, закупено от приятелите ми в Германия. Оказа се, че собственикът на развъдника й казал "Аз гарантирам за моите кучета , че са такива и такива, имат това и това, могат да постигнат еди какво си. Какво искаш ти не ме интересува. Ако мислиш, че моите кучета са добри - ок, ако не - пак ок. Идеалното куче не мога да гарантирам." Мисля, че ти си от тези хора, които на първо четене уж искат "нещо нормално", но реално искат нещо много повече от нормалното. Не го казвам с цел обида, а за да те накарам да се замислиш дали наистина искаш само "нещо нормално". Аз познавам хора с чау-чау в България, които имат много нормални и здрави кучета (поне не са споделяли да имат някакви особени проблеми с тях). Да, не са от равнището на световните шампиони, но са си нормални кучета за породата. Какво искаш ти .... не знам ... може би искаш нещо по-различно. Може би имаш фобия от първия ти опит, може би си свръхмнителна точно заради това, но .... обобщения на база личен опит са несериозни. Също толкова несериозен ми се стурва аргумент като този да показваш снимка на случайно куче от миналото, когато породата се е формирала и съвременна такава на световния шампион или поне на доста известно куче. Не, че няма проблеми, не че няма порочни практики, но .... да обявяваш как няма едно читаво куче, което да отговори на твоите желания ..... проблемът няма да е в развъдниците, така да знаеш.