Dog.bg Форуми : Деградация на породите? Преди и след.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (27 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Деградация на породите? Преди и след. повод за размисъл и анализ Оцени темата: ***** 1 Гласове

#241 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 June 2012 - 08:30 AM

Показване на мнениетоYerom, в 22 June 2012 - 05:17 PM, написа:

Теоритично нещата изглеждат много лесни но всъшност не е точно така.До ден днешен не съм видял развъдчик които да е показал цялото кучило на клиент освен в случаите когато в кучилото няма нищо стоиностно или кучилото е създадено с цел бърза печалба.На всички трябва да е ясно че в едно кучило има 1наи много2 хубави кучета които естествено ще останат в развъдника или ще отидат при хора които работят за развъдчика
Ако имате шанс ще може да избирате от някои от останалите кучета,но в повечето случаи ще ви попитат какво куче искате мъжко или женско и ще ви изнесат желания от вас пол кученце без право на избор.Ако в кучилото има куче с заложби бъдете сигурни че кучето никога няма да излезе от развъдника .

Ако нещата наистина стоят така, то значи за обикновения човек няма никакъв шанс да се сдобие с хубаво куче. Това много ми прилича и на други неща от живота - някой има амбиции да постигне нещо, но не му се дава шанс, защото няма опит или връзки...Ами нали всеки е тръгнал отнякъде?

Принципно съм чувала, че е трудно да вземеш куче от чужбина. Ако те одобрят, може да чакаш с години. А и когато чуят, че кученцето отива в България, развъдчикът е с големи резерви и това също определя какво точно куче ще ти даде. Но за недопускане до кучилото, не съм чувала да се случва, поне при нашата порода.

#242 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 08:30 AM

Теоритично нещата изглеждат много лесни но всъшност не е точно така.До ден днешен не съм видял развъдчик които да е показал цялото кучило на клиент освен в случаите когато в кучилото няма нищо стоиностно или кучилото е създадено с цел бърза печалба.На всички трябва да е ясно че в едно кучило има 1наи много2 хубави кучета които естествено ще останат в развъдника или ще отидат при хора които работят за развъдчика
Ако имате шанс ще може да избирате от някои от останалите кучета,но в повечето случаи ще ви попитат какво куче искате мъжко или женско и ще ви изнесат желания от вас пол кученце без право на избор.Ако в кучилото има куче с заложби бъдете сигурни че кучето никога няма да излезе от развъдника .

Ако нещата наистина стоят така, то значи за обикновения човек няма никакъв шанс да се сдобие с хубаво куче. Това много ми прилича и на други неща от живота - някой има амбиции да постигне нещо, но не му се дава шанс, защото няма опит или връзки...Ами нали всеки е тръгнал отнякъде?

Принципно съм чувала, че е трудно да вземеш куче от чужбина. Ако те одобрят, може да чакаш с години. А и когато чуят, че кученцето отива в България, развъдчикът е с големи резерви и това също определя какво точно куче ще ти даде. Но за недопускане до кучилото, не съм чувала да се случва, поне при нашата порода.

#243 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 08:31 AM

#244 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 08:33 AM

Извинявам се за няколкото мнения, имах проблем с интернета...Ако някой има представа как да се премахнат, ще съм благодарна.

#245 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 12:56 PM

Защо му трябва на обикновения човек нещо повече от домашен любимец от любимата порода които да радва него и семеиството му?

#246 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 23 June 2012 - 01:22 PM

Хайде сега- какво значи" обикновения човек!?! И защо да не му трябва нещо повече от домашен любимец!?! И какво значи домашен любимец!?! Да не би тези, които имат късмета да отглеждат най- добрите кучетада са някакви свръх същества!?!
В тази връзка открих едно от най- добрите мъжки, което си е чудесен домашен любимец, а след това нещата са се усложнили и сега собствениците имат развъдник и кучетата им са по целия свят- без да преувеличавам. Защо аз да нямам възможно най- доброто- какво като съм обикновен човек? В смисъл как става- първо ставам необикновен човек и едва тогава успявам да се домогна, или някак...не знам как, се оказвам с най-...айде, да не е най- , но едно истински добро куче. Това е шанс според мен, в много голяма степен, при положение, че заложените начала от развъдчика са сравнително качествени.

#247 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 01:36 PM

petro за да почнеш да развъждаш като за начало трябва да се научиш да гледаш на кучето не като индивид а като порода.

#248 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 23 June 2012 - 01:49 PM

Съгласявам се с това и сигурно идва този момент, но нали за да започнеш и за да опознаеш породата ще почнеш от едно конкретно твое куче? Или не? Чувал съм нелепици при конете, как някакви имотни хорица отиват напазаруват си скъпи кане за да развиват развъдна дейност, после естествено се оказва, че са им пробутали боклуци...щото тия идея си нямат за стойностите. Мисля, че задълбаването в една порода си има предистория с едно куче, което е просто любимец. Или не? Не съм вътре в това. Даже нямам мечтаното си куче, така че са ми общи разсъжденията.

#249 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 02:16 PM

Показване на мнениетоYerom, в 23 June 2012 - 12:56 PM, написа:

Защо му трябва на обикновения човек нещо повече от домашен любимец от любимата порода които да радва него и семеиството му?

Аз се определям като обикновен човек и въпреки това имам желание да се занимавам с развъдна дейност. Това естествено няма да е в близко бъдеще. Докато стигна до този момент ми трябват още много знания и опит.

Мисля, че казах няколко пъти, че за мен кучето е на първо място любимо същество, с което споделяме живота си. Но защо да не се стремим към нещо повече? От казаното дотук оставам с впечатлението, че е невъзможно да си взема хубаво куче от чужбина, с което да създам развъдник. Ще ми е от полза, ако някой сподели опита си със закупуване на куче от чужд развъдник.

#250 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ветеринарна медицина, немски овчарки, обучение, генетика, кинология

Публикувано: 23 June 2012 - 02:26 PM

Защото може да реши да се занимава по-сериозно..... то така се почва харесваш си порода, взимаш си куче ако е от развъдник завеждаш го на изложба да видиш какво е и току виж ти хареса и се занимаваш вече по-сериозно. Това да се класиран хората на обикновени, защото нямат развъдници и кучета шампиони е меко казано глупаво .... да не говорим, че от тази гледна точка е по-добре аз да си взема куче от някой съсед, защото няма да набивам масата пари заради родословието му. А този форум е анти подобни дейности, защото се промотира клубното развъждане.
User's Signature

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...
Качена снимка Качена снимка

#251 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 03:00 PM

Показване на мнениетоultima, в 23 June 2012 - 12:26 PM, написа:

Защото може да реши да се занимава по-сериозно..... то така се почва харесваш си порода, взимаш си куче ако е от развъдник завеждаш го на изложба да видиш какво е и току виж ти хареса и се занимаваш вече по-сериозно. Това да се класиран хората на обикновени, защото нямат развъдници и кучета шампиони е меко казано глупаво .... да не говорим, че от тази гледна точка е по-добре аз да си взема куче от някой съсед, защото няма да набивам масата пари заради родословието му. А този форум е анти подобни дейности, защото се промотира клубното развъждане.

По-сериозно занимаване с едно куче не става.
Кучкар,развъдчик,изложител или каквото и да било там свързано с кучетата не се става при закупуване на едно единствено или още по-зле първо куче.
Ако всеки един преди да регистрира свой развъдник или преди да се прави на велик кучкар отгледа 4-5 кучета поне,то състоянието на БГ кинология нямаше да е на този хал.
Аз лично от подобни "по-сериозно" желаещи да се занимават обикновени хора БЯГАМ,те обикновено объркват най-много кучето и не рядко се стига да смъртни случай или увреждане на здравето на кучето до степен до която не може да му се помогне особено.

#252 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 June 2012 - 03:13 PM

Показване на мнениетоmik, в 23 June 2012 - 03:00 PM, написа:

Показване на мнениетоultima, в 23 June 2012 - 12:26 PM, написа:

По-сериозно занимаване с едно куче не става.
Кучкар,развъдчик,изложител или каквото и да било там свързано с кучетата не се става при закупуване на едно единствено или още по-зле първо куче.
Ако всеки един преди да регистрира свой развъдник или преди да се прави на велик кучкар отгледа 4-5 кучета поне,то състоянието на БГ кинология нямаше да е на този хал.
Аз лично от подобни "по-сериозно" желаещи да се занимават обикновени хора БЯГАМ,те обикновено объркват най-много кучето и не рядко се стига да смъртни случай или увреждане на здравето на кучето до степен до която не може да му се помогне особено.

Нормално е че от първо куче не се почва.... но се почва от някъде и това някъде е много често 1 куче. Обикновено отнема много години и иска много опит с животните. И проблема не идва от новите развъдчици, а от жаждата на българина за пари и титли, от лицемерието, което върлува в българската кинология. Да има много свестни хора, които обичат породата и се отнасят с животните като с индивиди, а не като с чували си пари, но за съжаление на фона на масата са прекалено малко. Вижте до къде са стигнали породите от ветеринаромедицинска гледна точка положението е плачевно. Да не говорим, че селекцията, което се провежда не отговаря на това, което ни учат по генетика....
User's Signature

#253 Потребителят е офлайн   mik Икона

• PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 04:34 PM

Нищо не мога да кажа относно посещенията при ветеринари,лично моите кучета ходят само за ваксини...за останалите да му мислят стопаните им.
Не мога да насоча в правилна посока мисленето на един или друг човек,но мога аз самата да мисля правилно и от там и да действам правилно спрямо моето развъждане.
Толкова е просто , ако всеки приемаше така нещата само ... ех,мечти...мечти...

#254 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 05:07 PM

Показване на мнениетоultima, в 23 June 2012 - 02:26 PM, написа:

ultima точно така става завеждаш си кучето на изложба и там някои ти казва че то е много хубаво и ти решаваш че ще ставаш развъдчик .Да да ама не защото в момента в които си си го помислил си се превърнал в поредния размножител.

#255 Потребителят е офлайн   mik Икона

• PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 05:16 PM

Е то в БГ всеки който има що годе прилично куче си мисли,че това е предпоставка да стане развъдчик.
Малцина обаче са запознати с породата в детайл.... ама иначе имаме хубаво куче и "развъдчици" искаме да ставаме.
Това е така защото масата вярват,че да си развъдчик означава да се раждат малки кученца при теб ... това за тях е развъдчика.

#256 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2012 - 05:48 PM

Всеки е тръгнал отнякъде. И всеки е започнал с едно куче. А в България смея да твърдя, че голяма част от развъждащите са хора без опит, решили да си закупят женско куче и отишли на 1-2 изложби. Така че процентът на опитните и истински работещи за дадена порода хора е много малък, за съжаление.
Всеки втори се бие в гърдите и обяснява как видиш ли само той има правилно виждане за нещата.

Истината е, че когато си вземеш женска от развъдник в България, има нещо като неписано правило, че трябва да започнеш развъдна дейност. Ясно е, че не това е начинът. Но пък не може да поставяте етикети на всички, които имат намерение и желание да се занимават с развъждане. Мен специално в момента ме спират няколко неща - липса на опит, необходими условия, ментор, който да ме съветва и насочва, и не на последно място - не знам дали бих се справила с емоционалната страна на нещата. В общи линии в момента всичко е в рамките на хипотетичното. Но пък ако реша след години да се захвана с това, се надявам да имам добра основа.

Само моля да не поставяте всички под общ знаменател. За мен гушкането на кученца не може да бъде стимул да създам развъдник :mc_004:

#257 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 June 2012 - 05:53 PM

Yerom това лице, което на изложбата ти казва колко ти е хубаво кучето не ли е онова квалифицирано лице, на което вие разчитате за оценка на вашите кучета? и на тази тематика от къде знаете с mik дали вашите животни са всъщност хубави или и вие витаете в облаците с "простолюдието"? защото подобен изказ създава правила, които изключват вас, а обикновено правилата важат за всеки. вие нима не сте почнали просто като любители или сте се родили с специалисти и развъдчици? не може да се изключват хората които имат желание и амбиция. аз лично гледам на кучето само като компаньон и домашен любимец. моите любимци никога не са създавали потомство и прочие. ако в бъдеще си взема клубно животно и поради някакво чудо реша да посетя изложба и получи хубава оценка и има желаещи да го ползват за генетичен материал - ОК. да правят каквото искат мен не ме интересува нищо освен здравето и щастието на моя любимец.
User's Signature

#258 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 June 2012 - 06:00 PM

btw зададените от мен горе въпроси не са с цел - нападка просто не виждам логиката в изказването на Yerom и правя съпоставки...
User's Signature

#259 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 23 June 2012 - 06:01 PM

Но защо обикновен човек да не иска породист средностатистически представител на породата? Обикновено, здраво куче с породен темперамент и стабилна психика? Според мен повечето средни представители във всяка една порода точно такива трябва да са.
И въобще не става дума за "задържане" , изложби или големия спорт. Повечето хора искат нормално здраво куче да минат с него елементарен курс послушание, и то без да им заляга животното в ужас като чуе минаващия трамвай, и без да налита да хапе безразборно и истерично всичко де що шава.

Още повече има стопани които изпитватудоволствие от процеса на обучение на кучетата си- фризби, фристайл, циркова дресура, за тях е по интересно отколкото да въртят в кръг с другите стопани, докато кучетата се носят наоколо предоставени сами на себе си.
Така че защо да няма обикновения човек едно породисто нормално и здраво куче?
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#260 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 June 2012 - 06:22 PM

аз лично бих се задоволила с такъв представител, но нека си го кажем .... някои хора са си максималисти :ab_041:
User's Signature

• (27 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема