Деградация на породите? Преди и след. повод за размисъл и анализ
Публикувано: 03 December 2013 - 03:30 PM

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 03 December 2013 - 03:35 PM
за разлика от теб аз не коментирам породи от които нищо не разбирам.
Не се опитвам да намеря под вола теле и не се опитвам да очерня коя да е порода.
И аз като всеки един човек си имам своите предпочитания и не виждам , защо е нужно да давам на някого обяснения . Просто въпрос на вкус и усещане . Кой каквото прави в крайна сметка за себе си го прави . Що се отнася за Доберманите , ако искат могат и розови да развъждат - не ми пречи .
Публикувано: 03 December 2013 - 03:40 PM
за разлика от теб аз не коментирам съфорумците и събеседниците ми, не им лепвам етикети и не им казвам какво да пишат, къде и кога. Въздържай се и ти. Говорим за цялостна тенденция относно всичките породи. И много добре виждам грешките в нашата порода, не си затварям очите - няма смисъл, достатъчно съм обиколила по изложбите в чужбина и съм се наслушала на такива неща... Включително бях свидетел как на Евразия участник на клуба е дошъл в почивката към испански съдия да му изрази своето недоволство че е твърде строг към кучета-фаворити на клуба. Индустрия. Няма защо да се лъжем. Има ги и такива моменти (горкия испанец само се пулеше възмутено, не способен да осъзнае подобна наглост, защото дошъл да съди кучета, а не да уйдисва на акъла на ръководството на някой си клуб).
Което си го има като явление... има си го. И не е нужно феновете на породата да тропат с краката като малки деца и да отричат очевАдното, така с нищо не помагат на развъдната дейност:-))))
ПС: german shepherd blue collar - синя окраска под егидата на АКС се намират по 500 доллара. Географски диапазон на продажбите от САЩ до Украйна, тоест с тази окраска се занимават хората, макар че за ФЦИ тя е плем.брак.

Публикувано: 03 December 2013 - 04:24 PM
Yerom, в 03 December 2013 - 02:19 PM, написа:

Ти не знаеш ли? Плеб.брак са по окраска във ФЦИ но има хора които се занимават с това целенасочено. Кутре синя окраска изсветлена от изначално черно, генетична формула (aa B- dd).
Източник: Статия "Генетика на окраска на немската овчарка" от развъдник FCI «von Haus Lynx»

има и други варианти на тази окраска във вашата порода, с формули различни.

Публикувано: 03 December 2013 - 04:38 PM

Публикувано: 03 December 2013 - 04:42 PM
Yerom, в 03 December 2013 - 02:38 PM, написа:

Бре човек, развъдчик FCI пише статия за генетика на окраски, ти пак ми говориш за свободни съченения. Я ми кажи, Бяло Швейцарско Овчарско Куче от къде е произлязло като отделна порода?
Ту Власенко бил при овцете, ту развъдчици от HAUS LYNX са правили свободни съченения. Наистина ли не знаеш че при НОК понякога се пръкват подобни окраски? Без майтап, това не ти ли е известно?

Публикувано: 03 December 2013 - 05:15 PM
Yerom, в 03 December 2013 - 03:10 PM, написа:

(търпеливо, като за неразбиращи) А аз какво написах по-нагоре че тази окраска не се признава от ФЦИ а се смята за плем.брак по окраска, но се толерира от АКС? Чукча не читател, чукча писател? Чети внимателно))))))))))

Публикувано: 03 December 2013 - 05:46 PM
О, друже, има-има и хамериканци и какви ли не, да не мислиш че FCI е единствена федерация на света? Има организации които признават безумни окраски - както "сините" НОК или изабелови (белечки) доберманчета, например. Това че аз или ти ще ги отричаме кучетата няма да се изпарят и хората няма да спрат да ги купуват. Няма лошо ако се отделят в отделна порода призната от ФЦИ както е станало с БШОК, но хората както са решили че трябва да имат атрактивна окраска НОК - с локомотив не мож ги спре, уви...
Иначе по твоя логика и породата питбул не съществува хич, защото ФЦИ не я признава:-)))

Публикувано: 03 December 2013 - 06:16 PM

Публикувано: 03 December 2013 - 06:26 PM
Аз нямам проблем, не се вълнувай толкова, леко бре, ще си докараш язва))))))))) Аз ти обяснявам как стоят нещата в реален живот, толкоз. Може да не ти харесва, но реалността с това няма да я промениш. Също смятам че стандарта на ФЦИ е най-правилен, но това си е мое лично мнение което не пречи на хората да се упражняват в развъждане по окраски под егидата на други организации. Особено със окраските се заиграват в САЩ и Канада, и хич не ги интересе ни твоето мнение, ни моето))))
ФЦИ не признава и сребристи лабрадори, и петнисти шар-пей, и чисто бял френски булдог с розов нос ( Хомасуридзе някъде е писал за това, ся да не пратиш и него при овцете, като Власенко?)))). Обаче кучета с подобни окраски ги има и ги произвеждат, защото са търсени като "ексклузивни". Стандарта надали някой го интересува и дали ФЦИ го признава. Това е положението.

Публикувано: 03 December 2013 - 06:50 PM

Публикувано: 03 December 2013 - 06:52 PM
Yerom, в 03 December 2013 - 04:50 PM, написа:

....и както видяхме от клипчето на ВонПав във вашия подфорум, относно бягащи от фигуранта - за характера също)))))

Публикувано: 03 December 2013 - 07:13 PM
Yerom, в 03 December 2013 - 05:10 PM, написа:

Би ли ми обяснил как ти, върл фен на породата, не си пуснал подобно инфо? И защо хората, с в пъти по-голям опит в породата, са се ориентирали към малиноа, да речем?))) Или наивно смяташ че като закачаш снимчици с весели емотикони това ще подобри нещо?)))
Като криеш главата в пясъка и игнорираш бягащи от фигуранта кучета нещо добро ли правиш за една служебна порода?

Публикувано: 03 December 2013 - 08:14 PM
Yerom, в 03 December 2013 - 05:49 PM, написа:

Естествено! Та за вас дори развъдчици с анализ за генетика по окраски и сериозни кинолози нищо не са видяли. Ми като нищо не разбират те, вие апропо кой сте?
Та....къде работят твоите кучета, просвети ни, неразбралите? :-)))) в двора? При кой инстуктор се обучавахте? Свeтни ни, нищо неразбралите, велик НОКразбиращ, пратил анатомист Власенко с над 100 реални задържания при овцете:-))))) кое е вашето величие че така смело да плюете по работните авторитети? Дайте да видим кучета ви в работа с фигурант, ама да не е чичо с ватените гащи - серизен фигурант, да не плачете после как са ви изнервни животните или фигуранта бил твърд. Къде ви работят кучета?

Публикувано: 03 December 2013 - 08:33 PM