r.andreev, в 25 September 2012 - 03:42 PM, написа:
Георги Симеонов, в 11 June 2012 - 05:51 PM, написа:
Когато прочета думичката елитни и ми се повръща, незнам защо. Те вчера са се родили, днес вече са елитни!

Мойте кучета нямат родословие, въпреки че тръгват от института в Троян, но според мен не е важно имат ли родословие, а могат ли да работят със стадото за което са предназначени. Мойте работят със стадото. Имам приятели чиито кучета също работят перфектно със стадото. Каква е файдата ако кучето има всякакви документи и родословия пък не знае от каде да подходи на стадото. Тази порода не е изложбена, кучетата обичат да работят със стадото повече от всичко на света и се чустват най-конфортно със стадото. Да мъкнеш тези кучета по екстериорни изложби е унизително за тях.
Picture 0161.jpg
Тук няма как да не коментриам и да се съглася 50/50.
Родословието не гарантира, че това куче ще е перфектен овчар, както и такова родено от работещи родители. Родословието гарантира:
- произхода - дали кучето произхожда от известни линии, където работните качества може да се проследят в поколенията. Ясно е че куче от родители, без ясно родословие не може да се твърди че са равностойно или по-добро от такова чието родители са доказали се на международни състезания по работа с овце.
- липса на генетични заболявания: гарантира се че кучето не е резултат от близкородствено заплождане, което е често срещано при нелицензирано развъждане. Гаранциите се удостоверяват с изследвания на родителите и на самото кучило. До днес не съм видял подобно нещо да се предлага от нелицензирани развъдчици.
Покриването на изискванията за лицензирано развъждане от съвестни развъдчици и сложен процес, изискващ не малко инвестиции. За пример ще ви дам че 3 от основните генетични тестове за Бордер Коли в пакетна цена излизат около 300Евро. Няма как да осигуриш такива тестове + коректно отглеждане + родители от добри линии + трениране за работа + ... и да "произведеш" кутрета за по 200Евро.