С каква храна храните котето си?
Публикувано: 23 August 2006 - 10:51 AM
Като сте започнали да разнищвате темата за храненето при котките искам да споделя следния си проблем:
Имам коте на три месеца, от начало го хранех само с консерви, тъй като нямах възможност да го храня с готвено. Сега вече се прибрах в къщи ;) и реших да разнообразя храненето, но това коте не иска да яде нищичко. Не хапва даже и мръвките от манджите и мляко не яде. Ей така си седи по цял ден гладно. Ако му сложа храна от консерва със сигурност ще яде, но на мен ми се иска да го науча да яде всичко. Та въпроса ми е има ли надежда да започне дя яде и друго освен консерви или да не го мъчо горкото. Забравих да спомена, че и гранули не яде.
Моля ви, дайте съвет!
Публикувано: 23 August 2006 - 11:27 AM
Цитат
Като сте започнали да разнищвате темата за храненето при котките искам да споделя следния си проблем:
Имам коте на три месеца, от начало го хранех само с консерви, тъй като нямах възможност да го храня с готвено. Сега вече се прибрах в къщи ;) и реших да разнообразя храненето, но това коте не иска да яде нищичко. Не хапва даже и мръвките от манджите и мляко не яде. Ей така си седи по цял ден гладно. Ако му сложа храна от консерва със сигурност ще яде, но на мен ми се иска да го науча да яде всичко. Та въпроса ми е има ли надежда да започне дя яде и друго освен консерви или да не го мъчо горкото. Забравих да спомена, че и гранули не яде.
Моля ви, дайте съвет!
Ами проблема е че консервите пристрастяват. Сега ако кажеш че консервите са уискас или китикат - тези са най-зле. Пристрастяват, предизвикват разгонване и не стават за храна
Моя съвет. Докато котето е малко и расте ще е по лесно да го откажеш. Ако трябва глад 3 дни - сутрин слагашш мръфката, ако не яде я прибираш в хладилника на обяд същото. Ще прояде. С възрастна котка е с пъти по трудно.
И докато не си сигурен че не яде всичко не му взимай изкуствени храни. За негово добро е.
Е съответно - храни го с качествена домашна храна. Без кокали, обаче е хубаво да яде хрущяли, различни видове сготвено месо и субпродукти.
Никакви глави и крака.
Избягвай суровото месо и суровата риба - рибата май я пръскат с някаква отрова последно време та моя съвет е да избягваш да даваш често, да се мие добре и да се вари.
И не му се връзвай на капризите, то котето може да иска и да тича по някоя главна улица, това не е причина човек да ги пуска под колите.
ПП: Гранули освен от по сериозните марки не му давай. Даже най-добре ако даваш - рядко и накиснати 1 час преди това във вода. Е това си е мое мнение но сериозно го препоръчвам на всички които хранят с гранули. Е вярно че не можеш така да оставиш нещата в чинийката и трябва да миеш след всяко ядене, иначе просто насипваш храната и забравяш, ама ... е не е съвсем полезно.
Публикувано: 23 August 2006 - 12:21 PM

Публикувано: 23 August 2006 - 02:13 PM
Това е цитат на д-р Огнян Гъдуларов
Цитат
Но както и вие отбелязахте това е много трудоемко и скъпо.
Ето я поредната такава тема -> http://dog.bg/f/inde...23&t=3224&st=15
Освен това от принципен въпрос не бих хранила никой с Еукануба - с това което правят с лабораторните си животни - котки и кучета като мойте и твойте личи наистина какво им е отношението към животните. Не мерси не искам да подкрепям финансово организация убиваща повече живтони от "екоравновесие".
Домашната храна е по ефтина. Реално най-доброто месо в човешки магазин е на цената на тези боклуци, за които важът стандартите за храна за животни - както и контрола за храна за животни.
Да не говорим за неща като извара, яица, риба, сърце, дроб, бъбреци - които са смешни в сравнение с консерва вискас примерно като цена - 100гр вискас на цената на килограм пресен продукт. Освен това те трябва да ядът и всякакви други добавки. Е не соя в промишлени количества - както са въпросните храни. И не тоалетна хратия - която се съдържа пак в тях.
ПП: папи не се ли оплакваше че котараците са ти затлъстяли и само спят. Не играят, не дивеят и не правят бели? Като препрарирани?
Публикувано: 23 August 2006 - 03:06 PM
Цитат
С това съм съгласна на 100%!
Без претенции да съм права, ще кажа как аз си храня котката - просто редувам домашно приготвена храна с гранули на РК, естествено съобразени с възрастта и. Просто нямам физическата възможност да и готвя всеки ден. Така на практика се получава, че през половината седмица яде готвена, а през остатъка готова храна, но все пак от тази, която се счита за качествена.
Публикувано: 24 August 2006 - 02:59 PM

животът е прекрасен!
Публикувано: 24 August 2006 - 08:24 PM
И най-накрая моля без правописни грешки, не че всички не допускаме лапсуси, но при някои са в изобилие.
И ще ви кажа, че гледаните с Юкануба котки се радват на много добри показатели при преглед от чичо вет. Ако отидете в кабинета в Силвър център те съветват за най-добро сухата гранулирана храна.

Публикувано: 25 August 2006 - 10:44 AM
Цитат
Такава наивност винаги ме изумява ..... особено от грамотни хора с достъп до Интернет и съответно до информация. Предполагам знаеш английски. Ако наистина искаш да разбереш защо IAMS, производителите на Eukanuba, са под прицела на редица организации за защита правата на животните, сама ще се убедиш, че проблемът съвсем не е кой дегустира храната ...... Уеб пространството изобилства от материали, доказващи лошите условия и отношение към лабораторните животни във въпросната компания ....... включително и нагледни.
Публикувано: 25 August 2006 - 03:02 PM
Цитат
Mi6ka,като прочетох поста ти,направо имах чувството,че говориш за моето коте b) То също така почти нищо не яде,но всичко друго му е наред - ходи си до тоалетна нормално,няма промени в поведението...Отидох все пак да се консултирам с ветеринар и той ми каза,че сега в летните жеги това е абсолютно нормално - повечето животни драстично намалят храненето и че далеч не съм единствената,която идва с оплакване,че животинчето не яде!Ако просто яде съвсем малко,но иначе си ходи нормално до тоалетната,значи няма проблем и всичко ще мине като минат жегите wink
Публикувано: 25 August 2006 - 03:42 PM
Цитат
Моля ви, дайте съвет!
Лелее,а аз си мислих,че само моят котарак е такъв уникат!Гледали сме и други котки,но такова не бях срещала!При мен,обаче става въпрос за по-възрастно коте - вече почти 2-годишно.Взехме си го преди около 2 седмици и то,естествено,дойде с вече изградени навици.Проблемът е,че яде само една и съща храна и то само на една и съща фирма!Може да не съм толкова "навътре в нещата" с разните видове храни,но все си мисля,че колкото и хубава и качествена да е дадена храна,за самото животно едва ли е много полезно да яде цял живот едно и също...Давахме му пиле,риба,кюфте,мляко...не ще и да помирише bl) Пробвахме да му дадем малки парченца месо,смесени с неговата си храна,но пак не ги яде!Сега направо не знам какво да предприема - мисля да пробвам по метода на emetic - известно време да му давам само домашна храна,докато не прояде...Но от друга страна,точно в този период е едно такова слабо (в горния ми пост пише по какви причини) и му се радвам,когато въобще яде...Като гледам,засега ще го оставя така,а като наедрее малко ще пробвам да му сменя менюто c)
Публикувано: 26 August 2006 - 04:42 PM
Публикувано: 27 August 2006 - 03:25 PM
Публикувано: 27 August 2006 - 04:34 PM
Публикувано: 31 August 2006 - 05:47 PM
Публикувано: 31 August 2006 - 08:28 PM
Цитат
тия ОК май бяха на любимец. знам ги. по 60 ст пакетчето, нали? горещо ти препоръчва да ги изключиш от менюто на котката. давай Пурина - всички серии, ако можеш да си позволиш е по-добре серия Проплан. давай и Роял Канин - скъпа, но едно от най-качествените на пазара.
аз лично давам Проплан, РК по-рядко. Адванс ( някои видове ) много се харесват на моите котки и Бест Чоис за капризни. от "мократа" обожават немските пастети на Анимонда.

Публикувано: 31 August 2006 - 08:38 PM
Публикувано: 31 August 2006 - 09:00 PM

Вход

Горе
Цитиране +