Цитат
А сега пък ми избройте отрицателните страни, че освен гневни подмятания, пак не разбирам, защо.
DiyanaChar, извини ме, ако съм прозвучала като гневно подмятане.
Просто не виждам как да обясня цялостното си виждане, че в отношенията ни с кучетата няма място за търговци. Кажи ми, какъв е мотивът на един търговец да продава или да посредничи при продажбата на куче? Да работи за породата? Да влезе в положението на нуждаещия се от приятелче? Няма обоснован и закономерен начин търговецът да е в услуга на кинологията, оттук нататък се отказвам от всякакви разсъждения на тази тема.
Кучето не вещ, която да бъде изтъргувана, ето това ни е трудно да приемем по простата причина, че то все пак струва пари.
Съвсем друго е като си купиш смачкани домати: изхвърляш ги и отиваш при другия търговец. Те пък знаят, че имат конкуренция и от тях трябва да купуват
не веднъж. Че всичко се вижда с просто око.
Не така стоят нещата с живите същества. Там се залага на любов, емоции, нужди. По начало за мен е извратена основата на подобна търговия.
Не са магазините тези, които да дават информация. Рекламата е на други места - изложбените рингове, тренировъчните площадки, изпитанията, средата за работа. Информация има много, просто трябва да знаеш къде да потърсиш.
Вярно е, че не за всички породи има сериозни развъдници в България. Това пак не бива да ни тласка към прекупвачите.
Дал Бог някога да стана развъдчик, никога няма да потърся услугите на магазин да ми намира стопани на кученцата.
Дори и в примера с дограмата ще ви кажа: не питайте търговци за качествата на дадена марка, питайте специалисти или потребители каква точно дограма ви трябва като физически качества, после се интересувайте от марката.