Цените на кутретата
Публикувано: 31 July 2006 - 10:13 AM
Първо да поясня, че да не ме питат "к'ъв ми е проблема" - аз нямам проблем, имам си куче и не искам друго, обичам си го, харесвам си го и всичко, което пиша, не е продиктувано от личната ми необходимост да разбера цената на дадено пале, а е просто изрзяване на мнение.
Също да кажа, че говорейки за това далеч не визирам North face i sheltie, които бяха така добри, когато аз си търсих куче подробно да ме информират кога очакват кучило и понеже така се случи, че тогава имаше и кученца, каква е тяхната цена. Да, от личен опит мога да кажа, че North Face съвсем подробно ми обясни за кученцата и ме покани да видя нейните кучета и бях очарована от отношението й. Така че нека няма засегнали се, моля.
Отношението ми относно практиката да не се говори за цени на кученца идва оттам, че когато аз започнах да търся моето, бях пълен лаик. Но човек все отнякъде трябва да започне, нали? Нямах ни най-малка идея колко струва едно кученце, цени от порядъка на 600 лв ми се струваха немислими и ужасно непосилни. Не знаех и за форума, почнах да чета обяви, всякакви. Случайно попаднах на сайтовете на развъдниците на хъскитата и на още няколко развъдника. Гледах снимки, радвах се на кучетата, но така и не намерих никакви обявени цени. Отидох по магазините и видях, че кученцата се продаваха за цени от 400-800 и повече дори лева. Та моята мисъл беше - ако цените в някакъв магазин са такива, то за мен е просто непосилно да събера пари за кученце гледано в развъдник. След всичко хубаво, което прочетох и видях си представях цени, които просто не можех да си позволя и не писах. Имах време и не бързах да купувам кученце и така попаднах на dog.bg. Точно мислех да пусна тема с въпрос за цената на лабрадорче, когато попаднах на подобна на някакъв потребител, нов. Реших да попрочета вместо да пиша направо... (преди това вече бях прочела темата за зоомагазините и неприятните случки с кученцата купени оттам и почти се бях отчаяла). Изненадата ми беше повече от огромна, а разочарованието два пъти по-голямо, когато на въпроса на човека бяха отговорили няколко души от този форум с отвратителен тон и обиди как човека нямало да се грижи за кучето, ако го интересува толкова много цената, как "това не са домати, а живи кученца" и може ли така да говори за пари и т.н. Слава Богу някой беше внесъл маааалко здрав разум точно преди човека да се откаже и темата нататък беше станала нормална. Честно ви казвам, четейки вече бях решила, че никога няма да имам куче. И на кого е нужно това. Аз вече бях разбрала какво куче искам, знаех че искам да е здраво и с доказан произход, но в първия момент, в който потърсих информация дали мога да си го позволя бях отрязана, като кисела краставичка. Бях решила да събирам пари, но знаех и че не мога да събера повече от определена сума, а и, съгласете се, не мога просто така да си събирам пари за куче,нали трябва да знам колко горе долу (поне) трябва да събера. Та ето така се отказват повечето хора, които иначе биха станали добри стопани на едно хубаво кученце. Но това отношение ги праща към магазините, където никой не им се кара,че не могат да си позволят да не се интересуват от цената.
Казвате, че искате да ви питат за конкретно кученце още при първото обаждане.... Това е повече от абсурдно. За редовия купувач всички кученца са еднакво сладки, мили и добрички, още повече пък на снимки. Не мога да ви питам за петото кученце от сайта ви, защото точно толкова ми харесват и всички останали и бих искала да мога да ги видя, да поиграя с всички и тогава да избера (както и направих). Това не значи, че не ме интересува какво ще ми е кучето, а просто че не разбирам достатъчно, за да знам какво да търся и прочетеното за половин година далеч не е достатъчно да се науча. Иска се опит, който се придобива само с много гледане на кучета и развитието им НА ЖИВО. Затова веднъж решила, че искам куче от вас мога да помоля за съвет, кое да избера, но не и да избера при първото си обаждане.
Не разбирам и защо мислите, че давайки информация за цена се лишавате от възможността да прецените на кого да дадете куче и на кого не. Аз съм твърдо за тестовете за стопани и хилядите разпитвания и с радост бих отговорила на всички въпроси, като през цялото време ще треперя, дали ще ми гласувате такова огромно доверие. Съгласна съм дори с идеята за договор за отглежане и т.н, но това след като съм разбрала, че мога да си позволя да купя кучето. Вие пак ще имате право да ми откажете или пък да смъкнете цената, ако прецените че не си заслувам или напротив, че заслужвам. Но не мисля за необходимо да обяснявам на някой с часове как ще гледам куче, което накрая се оказва, че просто не мога да си позволя да купя, въпреки че съм отговорила правилно на всички въпроси и наистина ще се грижа за него.
Чудите се защо хората не искат да дойдат на място и да разберат за цената.... Това, че аз ще знам цената без да съм видяла кученцата, далеч не значи, че преди да я платя и да занеса пухчето у дома няма да искам да гушна и пипна малката топка. Лично аз ходих два пъти преди да взема кученцето си, за да видя как расте, но след като вече знаех, че мога да си позволя да го купя, ако се харесаме и ако развъдчика ме одобри. Аз лично не мога да си представя разочарованието си, ако отида в развъдник, видя и усетя магията на малките пухкави палета и на място вече разбера, че никога няма да мога да си ги купя. А още повече не бих го причинила на детето си. Предпочитам да незнам колко са сладки, ако не мога да имам едно. Човек не съжалява за това, което никога не е имал, а отида ли веднъж, аз ще съм имала и ще съм загубила, макар и само в мечтите си.
Колкото до това, че развъдника може да не иска изобщо да продава кученцата си - О.К. Аз не упреквам това и не го съдя, напротив мисля, че е напълно нормално. Но тогава нищо не пречи до новината да се напише - кученцата не се продават, кученцата ще останат в развъдника..... Или дори, когато се обадя да ми кажат - да, не сме обявили цена, защото не се продават. Аз няма да се обидя, нито да мисля, че са сноби, просто ще продължа да търся тези, които се продават, ще продължа да търся моето кученце, а не това виртуалното от снимките в нета...
П.П. Да, sheltie, само глупаците се срамуват да питат за цената. Не разбирам защо тогава ме карат да се чувствам, като глупачка, когато се интересувам.

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 31 July 2006 - 10:29 AM
За да не съм голословна... ето една подобна тема. Слава Богу Furia е внесла разум и смисъл в нещата и не всички са нападнали човека, но...... има и такива.
Привет!
Като за начало, страницата и форума е страхотен, поздрави на админите и всички юзери кйто потдържат този сайт актуален.
Аз още от малък съм израстнал с кучета, но от няколко месеца насам искам да си купя куче, тъй като живея сам. Искам да ви питам за съвет, въпреки че се спрях на породите Голден Ретривер, Ротвайлер или Лабрадор.
Имам голям апартамент, както и голям парк на около 5 минути от нас. Много често си каня гости в нас и искам кучето да не представлява проблем за тях. Но от друга гледна точка искам и да може да ме защитава. На ден мога да отделя около 1-2 часа за разходки в парка. ДОста често заминавам по работа за няколко дни в провинцията и няма да мога да го взимам с мен, трябва да може да си остане в къщи примерно 12 часа, без да събуди целия блок с лаене. При "Голдените" забелязах че има голям проблем с ревноста, това при всяко куче ли е така? Нещо което ми е много важно е, кученцето ми да има дълаг живот, до колкото знам "Голдените" живеят до 15 години, как е с другите (Ротвайлери, Н.Овчарка, Лабрадор)? Планувам до 2-3 години да имам дете, всичките породи ли се разбират с малки деца?
Коя порода бихте ми препоръчили? Най-големия ми проблем е, че не мога да отделя много пари за покупка на едно куче. И като гледам обявите с някви "Мис и Мистерв von еди кво си" ми става лошо. Искам просто едно нормално куче, да ми бъде верен приятел. Звънях тук и там, и ми искат по 400-800 лева, защото имало незнам си кви родители и т.н. От къде мога да си взема едно нормално кученце, на мене не ми дреме дали лявото му ухо е по дълго с 5 милиметра от дясното
- каква порода бихте ми препоръчили в моя случай?
- колко ще струва първоначално, и колко ще ми струва издръжката на месец?
- От къде мога да го купя, чувал съм че по зоо-магазините не се препоръчва да се купува, така ли е?
Много ви благодаря :)
Георги
dog.bg Публикувано на: May 5 2005, 02:29 PM
Група: Admin
Съобщения: 6264
Потребител # 14
Дата на регистрация: 5-July 04
Ще ви помоля да прегледате целия форум и ще намерите отговори на въпросите си. Лично мнение - не си вземайте куче. Не заради друго, а - "колко ще ми струва издръжката" считам за обидно. Вие не купувате вещ, а живо същество. То може да се разболее, да се наложи операция в чужбина, да скъса маратонките ви, да изяде тапетите, или очилата ви примерно ... - някои неща не се купуват с пари
.......
Разбира се, че може да се разболее, но човека просто пита, за да прецени дали ИЗОБщО може да си позволи да гледа куче. И защо да не си взима, мисля че поста е доста разумно написан, макар и да е написан от новак в нещата. Аз лично смятам, когато живот и здраве дойде подходящото време да имам дете, да проуча колко горе-долу струва издръжката на едно дете, за да не го гледам с ефтини млека и дрехи пета ръка, а честно съм твърде далеч от мисълта, че ще раждам домати!
Има много други подобни теми, но нямам нерви да ги търся всички. Мисля, че оттук е ясно какво имам предвид.

Публикувано: 31 July 2006 - 11:11 AM

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 31 July 2006 - 11:44 AM
Цитат
Напълно съгласна съм, че трябва да си наясно с породата, която търсиш. За мен лично това също е въпрос на четене, преценяване, питане и т.н. Но сам каза, човек преценява от кой развъдник да си купи кучето И в зависимост от цената. Разбира се не това е водещото, но е важно и трябва да можеш поне да попиташ без да те нападат,че считаш, че търсиш вещ и се интересуваш колко ще ти излезе издръжката на определено куче. Ами нормално и разбираемо е да попиташ. За мен не пречи тази информация да се предоставя и в интернет, но приемам, че имате своите съображения да не искате да я публикувате. Не приемам обаче, пренебрежителното и понякога обидно отношение, когато някой се обади и попита за цената вместо първо да пита с какво са хранени кученцата до момента или и аз незнам с какво смятате, че трябва да започне горкия човек. Вече обясних защо не може редовия клиент да попита за КОНКРЕТНО пале от дадено кучило - за него те са еднакво сладки на снимките. Когато аз избирах кучето си знаех, че искам да е лабрадор, заради прекрасния им нрав и външния вид, който ме кара постоянно да възкликвам "ама виж колко е сладка", но нямах никаква идея, че искам точно Грита. Отидох там и я избрах защото беше най-дундеста, най-много се гушкаше и не на последно място, защото реших да се вслушам в мнението на специалист. Е, как можех да знам,че искам именно Грита, когато се обадих за първи път. Всички останали въпроси за гледането идват после, когато разбереш, че мечтата ти да имаш малка пухкава топка е реално осъществима и няма да си остане само мечта. wink
П.П. Нямах и претенции от коя линия искам да е, с колко шампионски титли да са родителите й и т.н. Исках просто да е здрава (най-важното) и да е лабрадор, а не лабрадороподобно. И не виждам нищо лошо в това.

Публикувано: 31 July 2006 - 12:12 PM
Цитат
Разбира се,че купувачът има право да пита както за цената,така и за спецификите и всичко което го интересува за дадена порода.Аз не съм отказал да давам информация на никой,що се отнася за всичко свързано с коли и шелти. Явно съм останал с грешно впечатление,че искаш да имаш шелти когато ме питаше за цени на кученцата ми,а всъщност си търсела....лабрадор.По-важното е че си открила порода за която си мечтала,защото както разбирам от самото начало си знаела какво търсиш,а Грита наистина е чаровница.

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 31 July 2006 - 02:44 PM
Цитат
Ами според човека се обявява и цената( ако разбирате какво имам в предвид) .
Нека собствениците на развъдници не ми се сърдят , но има много такива случаи.
Така че съвета ми към бъдещите собственици е да не демонстрират излишно материалното си благополучие, а да покажат , че цената е от значение за тях.
l) l) l) l) l)
bravoS bravoS bravoS bravoS bravoS
Даже аз ще си позволя още един съвет, най-добре е изобщо да не се ходи или купува куче от развъдник, така шанса да се дадът пари за куче намалява до минимум. oleeee dribble
Публикувано: 01 August 2006 - 07:51 AM
На МОЯ сайт има изрично обявени цени. От предварителното записване и нататък. Не съм забелязала това с нещо да е променило положението с продажбите и клиентите, освен, че на някой глупак мога да му кажа: "каквото пише на сайта ми, това е".
За сметка на това до бяло светене ме докарват обаждания по телефона, започващи така:
- Имате ли хъскита? - и преди да успея да се впусна в описание какви имаме, - Каква е ЦЕНАТА?
Или направо:
- Колко струват хъскитата?
Елементарната учтивост изисква първо да се поинтересуваш КАКВИ има и после да обсъждаш цената. Това - при условие, че поне при мен и цените могат да варират надолу, ако клиентът ми хареса, и немалка част от кученцата остават по договор, на съсобственост и т.н., стига крайният потребител да си заслужава.
Тъй че цялата тази тема е преливане от пусто в празно... Който се интересува - ще се обади да пита. А който се обади, ще му кажат цена...
Но ГЛУПАК е онзи, който от цената започва да си пазарува домати и изобщо не гледа, дали по-евтините не са гнили и омекнали. Ако не ти стигат пари, но те интересуват ТЕЗИ кученца, ще си го кажеш и заедно с развъдчика ще мислите варианти. Съгласна съм, че суми от 500-600 лв. накуп са непосилни за по-голямата част от българите и не означават, че човекът не може да си гледа кученцето после, а просто, че не може да събере тези средства наведнъж.
Но:
"Ако ги давате по 50 лв. ще взема веднага", както гласеше един мейл неотдавна, в никой случай не е начинът.
И, по повод едно мнение, че повече от 100 лв. няма да дам за куче, освен ако... - ами, отглеждането на едно кученце от средно едра порода до 3 м. възраст струва около 600-700 лв. на развъдчика. Което какво подсказва за кученцата с цена 100 лв.?

Публикувано: 01 August 2006 - 08:38 AM
Цитат
На МОЯ сайт има изрично обявени цени. От предварителното записване и нататък. Не съм забелязала това с нещо да е променило положението с продажбите и клиентите, освен, че на някой глупак мога да му кажа: "каквото пише на сайта ми, това е".
За сметка на това до бяло светене ме докарват обаждания по телефона, започващи така:
- Имате ли хъскита? - и преди да успея да се впусна в описание какви имаме, - Каква е ЦЕНАТА?
Или направо:
- Колко струват хъскитата?
Елементарната учтивост изисква първо да се поинтересуваш КАКВИ има и после да обсъждаш цената. Това - при условие, че поне при мен и цените могат да варират надолу, ако клиентът ми хареса, и немалка част от кученцата остават по договор, на съсобственост и т.н., стига крайният потребител да си заслужава.
Тъй че цялата тази тема е преливане от пусто в празно... Който се интересува - ще се обади да пита. А който се обади, ще му кажат цена...
Но ГЛУПАК е онзи, който от цената започва да си пазарува домати и изобщо не гледа, дали по-евтините не са гнили и омекнали. Ако не ти стигат пари, но те интересуват ТЕЗИ кученца, ще си го кажеш и заедно с развъдчика ще мислите варианти. Съгласна съм, че суми от 500-600 лв. накуп са непосилни за по-голямата част от българите и не означават, че човекът не може да си гледа кученцето после, а просто, че не може да събере тези средства наведнъж.
Но:
"Ако ги давате по 50 лв. ще взема веднага", както гласеше един мейл неотдавна, в никой случай не е начинът.
И, по повод едно мнение, че повече от 100 лв. няма да дам за куче, освен ако... - ами, отглеждането на едно кученце от средно едра порода до 3 м. възраст струва около 600-700 лв. на развъдчика. Което какво подсказва за кученцата с цена 100 лв.?
Ами аз щото нали съм"психолог" И като гледам колко ви струва да отгледате едно кученце до 3м. , правя извода ,че явно страдайки от излишен алтруизъм и умилявайки се от бедноста на българина продавате на загуба! super best Предлагам да основем един фонд за подпомагане на нуждаещите се развъдчици!
Публикувано: 01 August 2006 - 09:23 AM
Тук няма загуба ... печалбата е доброто куче, удоволствието от това твоето производство да бъде на ринга, да бъде красиво и правилно, да видиш как твоите усилия и желания са се сбъднали, да видиш как твойте поколения имат бъдеще и да си щастлив, че си помогнал за продължението на кучешкия род. Това е ... не познавам хора от тях, които да са търговци. Напротив - познавам много хора, които дават луди пари за заплождане, за малки, само и само да вървят напред. Дано да ги има в повече. 1super
Публикувано: 01 August 2006 - 09:43 AM
Едно куче струва на развъдчика си повече, отколкото той получава за него - това не е търговия... Ако храниш правилно майката и после кучилото, цената излиза толкова - факт. По-точно (за хъски) - 650 лв. с калций, витамини, ваксини, обезпаразитяване. Не броим заплождането. Не броим и останалото - примерно, кучета в апартамент и разрушенията от тях.
Което значи, че ако продадеш куче за 100-150 лв. си на загуба с 500. Или драстично си спестявал от отглеждането. В случаите със стигащите до зоомагазини същества и прочие е второто...
Което пък на свой ред е причина нормалният развъдчик да не е склонен да продава на ниски цени (1) и да търси най-вече качествените собственици (2), пък дори и за по-малко пари или срещу бъдещо кученце и т.н. Поне аз така правя - идеята не е да си върнеш вложеното (макар че е добре да успееш поне отчасти), а да пратиш бебетата в добри къщи, където ще ги гледат и обичат... а ако можеш при това да запазиш и контрол върху развъждането им по-нататък - прекрасно. Да произведат поне едно смислено кучило... преди новият собственик да реши, че знае всичко за породата и може да прави каквото си иска.

Публикувано: 01 August 2006 - 09:46 AM
Цитат
Тук няма загуба ... печалбата е доброто куче, удоволствието от това твоето производство да бъде на ринга, да бъде красиво и правилно, да видиш как твоите усилия и желания са се сбъднали, да видиш как твойте поколения имат бъдеще и да си щастлив, че си помогнал за продължението на кучешкия род. Това е ... не познавам хора от тях, които да са търговци. Напротив - познавам много хора, които дават луди пари за заплождане, за малки, само и само да вървят напред. Дано да ги има в повече. 1super
Донякъде съм съгласен, че го има и това, но като цяло си е бизнес. Както каза Шелти кучета шампиони в чужбина могат да струват с десетки хиляди евро, не ми казвайте ,че и те "работят" на загуба. На загуба са само тези , които не са си направили сметката добре, а тези, които наистина притежават наистина най-добрите кучета и ТОВА се знае от широката публика не може да са на загуба като цяло, в началото може би. Наи-се дразня от това да ми казват , че едва ли не ми/ни подаряват кучето за примерно 600-700-1000лв че само издръжката на едно кученце струвало еди колко си и те са на загуба. Абсолютно бих разбрал човек, който не иска да говори за печалбата си , в крайна сметка никой не ме/ни кара на сила да даваме 1000лв за куче. И може да иска ако ще и 10000лв и ще е в правото си ако е имал много разходи за заплождане в чужбина.
Но да ми се правят на велики и ние едва ли не трябва да сме горди , че ТЕ ни взимат мръсните пари NNN .
Публикувано: 01 August 2006 - 09:50 AM
Цитат
Едно куче струва на развъдчика си повече, отколкото той получава за него - това не е търговия... Ако храниш правилно майката и после кучилото, цената излиза толкова - факт. По-точно (за хъски) - 650 лв. с калций, витамини, ваксини, обезпаразитяване. Не броим заплождането. Не броим и останалото - примерно, кучета в апартамент и разрушенията от тях.
Което значи, че ако продадеш куче за 100-150 лв. си на загуба с 500. Или драстично си спестявал от отглеждането. В случаите със стигащите до зоомагазини същества и прочие е второто...
Което пък на свой ред е причина нормалният развъдчик да не е склонен да продава на ниски цени (1) и да търси най-вече качествените собственици (2), пък дори и за по-малко пари или срещу бъдещо кученце и т.н. Поне аз така правя - идеята не е да си върнеш вложеното (макар че е добре да успееш поне отчасти), а да пратиш бебетата в добри къщи, където ще ги гледат и обичат... а ако можеш при това да запазиш и контрол върху развъждането им по-нататък - прекрасно. Да произведат поне едно смислено кучило... преди новият собственик да реши, че знае всичко за породата и може да прави каквото си иска.
Е ти без да се обиждаш, но нали не се смяташ за професионален развъдчик r) ?
В апартамент да гледаш и развъждаш хъскита (ако съм те разбрал правилно) , много професионално bravoS .
След няколко дена ще си взимам малко от човек , който гледа около 50 кучета - говоря за такива развъдници, а не за тип гарсониера-кучкарник b) .
Публикувано: 01 August 2006 - 10:04 AM
Широка публика няма. Широката публика не се интересува от това. Широката публика мисли като теб - като отиде някъде и и кажат - ето това куче струва Х лева, защото то е имбрийдинг на това куче, което е куче еталон за породата си, широката публика вика - леле, тези искат да ми вземат парите и отива при търговеца, който му продава на почти същата цена приличащо на породата си куче. Това е широката публика. Иначе - трябва да си малко луд b) ... както ти казах, аз съм от лудите ... търсих си куче три месеца, чаках го да се роди, пращах пари за да имам правото на първи избор с ясното съзнание, че искам точно това куче, защото то е възможно най близкия имбрийдинг на куче, което ми харесва. Разбирам, че не можеш да ме разбереш, но ...
Развъждането не е размножаване. Това е изкуство. Всяко кученце е като произведение на изкуството, една картина, бижу, което не може да се повтори никога. И няма да се повтори. За да можеш да я оцениш, трябва да имаш вътрешното усещане, желание, потребност да го направиш. Това или го имаш, или го нямаш. Тук естествено не слагам всички развъдници под един знаменател - и от тях има хора и хора, по добри и по лоши, владеещи до тънкост занаята и експериментиращи. Но в крайна сметка - покупката от развъдник е много по добре не за теб, а за породата. Ти, ние, развъдчиците сме само временни собственици на нещо, което трябва да запазим и предадем на следващите, за да има породите, да има развитие, да има кучета. Остава кучето, парите нямат нищо общо, нищо, освен кучето няма значение ... другото е прах и пепел.
Публикувано: 01 August 2006 - 10:29 AM
Цитат
Широка публика няма. Широката публика не се интересува от това. Широката публика мисли като теб - като отиде някъде и и кажат - ето това куче струва Х лева, защото то е имбрийдинг на това куче, което е куче еталон за породата си, широката публика вика - леле, тези искат да ми вземат парите и отива при търговеца, който му продава на почти същата цена приличащо на породата си куче. Това е широката публика. Иначе - трябва да си малко луд b) ... както ти казах, аз съм от лудите ... търсих си куче три месеца, чаках го да се роди, пращах пари за да имам правото на първи избор с ясното съзнание, че искам точно това куче, защото то е възможно най близкия имбрийдинг на куче, което ми харесва. Разбирам, че не можеш да ме разбереш, но ...
Развъждането не е размножаване. Това е изкуство. Всяко кученце е като произведение на изкуството, една картина, бижу, което не може да се повтори никога. И няма да се повтори. За да можеш да я оцениш, трябва да имаш вътрешното усещане, желание, потребност да го направиш. Това или го имаш, или го нямаш. Тук естествено не слагам всички развъдници под един знаменател - и от тях има хора и хора, по добри и по лоши, владеещи до тънкост занаята и експериментиращи. Но в крайна сметка - покупката от развъдник е много по добре не за теб, а за породата. Ти, ние, развъдчиците сме само временни собственици на нещо, което трябва да запазим и предадем на следващите, за да има породите, да има развитие, да има кучета. Остава кучето, парите нямат нищо общо, нищо, освен кучето няма значение ... другото е прах и пепел.
Разбирам те и то много добре b) ! И не съм казал, че си идиот, по скоро си ценител на породата с пари, което е най-добрата комбинация. Мъжкаря от който ще си вземам малко е купен от чужбина за 10000евро, и въобще не смятам човека за идиот, тези пари отдавна си ги е избил и е изкарал доста отгоре , като ги влага за други качествени кучета и за запазване на определена линия. На това му казвам професионално развъждане , а не продаване на загуба, за да се развиваш трябва и да печелиш. Но не всеки може да печели от хобито си.
П.П. А парите които ще дам, ще запазя в тайна все пак не е коректно да се говори за пари, защото много добре знам , че цената за различните хора също е различна.
Публикувано: 01 August 2006 - 10:46 AM
За мен не е важно колко кучета имаш в своя развъдник а как си ги структурирал,за основа на бъдещото си развъждане и т.н.
И като цяло вече мисля,че темата е преливане от пусто в празно .....
Публикувано: 01 August 2006 - 01:46 PM
Цитат
За мен не е важно колко кучета имаш в своя развъдник а как си ги структурирал,за основа на бъдещото си развъждане и т.н.
И като цяло вече мисля,че темата е преливане от пусто в празно .....
Ами останах с това впечатление, понеже спомена нещо за щетите по апартамента r) , а иначе си прав/а за темата, но все пак съм сигурен, че ще е интересно/полезно за хора , които тепърва ще си търсят куче.
Съвета , които ще дам на такива хора е да си купуват кучета САМО от най-добрия развъдник , остава и да успеят да преценят кой е такъв, и отивайки там да си харесат кученце и да се пазарят за цената без да им е неудобно b) .
Аз лично от магазин не бих си купил куче, ако и вие правите така и без забрана няма да има кученца в аквариуми при 35градуса навън bash .
Публикувано: 01 August 2006 - 02:25 PM
Но аз съм оптимист! ;)
Мисля, че нещата ще се наредят и вътрешния пазар ще се поотвори скоро време, стига естествено да осигурявате информация, мили развъдчици, за това, че сте тук и че правилното кученце за любителя на определена порода е кученцето от развъдник. ;) 1super
Публикувано: 01 August 2006 - 02:35 PM
До 100 лева бих дала за кученце не от развъдник, с каквито е пълно, ако поровиш из обявите. Ядосва ме това, че има хора, които искат за кученцата от домашното си куче, без родословие и с известен само на тях си произход суми от порядъка на 700 до 1000 лева. NNN