Dog.bg Форуми : морско свинче-пролеми със зъбите

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

морско свинче-пролеми със зъбите

#1 Потребителят е офлайн   милена исидорова Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 23 July 2012 - 05:02 PM

Здравейте!Имам морско свинче на 2години и 4мес.,от 2седм. има проблем с храненето. Започна да се храни трудно и да е по-умърлушена от обикновенно, направи ми впечатление, че опитвайки се да се храни къса трудно малки парченца от зеленчуците, не успява да хапне, сдъвче и погълне твърда-гранулирана храна, отваряйки за да разгледам устата й забелязах, че резците-предните й зъби са доста дълги и не позволяват на устичката да се затваря,а започна да пишка и кръв, нямах съмнение, че проблема идва от зъбите и липса на вит С от недохранването- което беше потвърдено и от ветeринарят ни, подряза й резците изпили кътниците, но въпреки това не може да се храни, наблюдава се странно разместване на долната челюст спрямо горната (което се виждаше още преди да й подкъсят зъбките), първоначално при отрязването се образува дупка от около 5мм между резците което не й позволява да откъсва и задържа храна в устата, храня я с бебешки пюрета със пипетка,не успява да сдъвче и малки парченца зеленчуци който набутвам в устичката й- премята ги известно време след което ги изплюва, давам й вит С и й бият допълнителни витамини, започна да й се мокри постянно гушката със слюнка и видимо не си затваря устата въпреки че предните зъбки са къси и кътниците изпилени, губи апетит и почти не опитва сама да се храни, няма стомашни проблеми, възпаление на устата или някакви други такива, след лечението със витамини спря да пишка кръв. Всеки ден я водя при лекаря при отваряне на устичката й за преглед казва, че няма причина да не я затваря и зъбките не би трябвало да правят вече проблем, би трябвало да може да се храни, предните зъбки почти се допират, но сякаш не може да дъвче и гълта,и не се разбира от къде идва това разминаване между двете челюсти, кътните зъби след почти 2 седм. храна с пюрета прорастнаха отново, днес ги пилиха пак и според лекаря ни изхода е за няколко дни да се изпилят почти до венеца за да се разреши проблема със затварянето на устата. Моля,дайте съвет какво друго би могло да бъде, на какво би могло да се дължи това разминаване на челюстите, как и къде в Сф биха могли да разрешат проблема ни.Благодаря Ви!

#2 Потребителят е офлайн   g_vasileva Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 July 2012 - 05:45 PM

Направете рентгенова снимка за да видите какво е положението със зъбите и челюстите (понякога се стига и до проблеми с тях вседствие на неправилно затваряне на устата). Освен пюретата и зеленчуците, включете и смляна храна и сено ( с пасатор) и я давайте и нея със спринцовка.
Освен витамините, давате ли нещо друго? В устата има ли някакви изменения ?
User's Signature

You may say that i'm a dreamer, but i'm not the only one

#3 Потребителят е офлайн   милена исидорова Икона

Публикувано: 23 July 2012 - 06:15 PM

Здравейте!Поисках да й направим р.снимки няколко пъти, но ми казаха, че в случая не е нужно, настоявах доколкото можах, но... Всъщност засега я храня само със пюрета, тъй като парченцата зеленчуци и плодове не успява да ги сдъвче и ги плюе, гледам да давам възможно по-хранителни пюрета със високо съдържание на захар и зеленчуци + картофи,течен вит С през устата и й бият допълнително други витамини-през ден, опитах да стрия гранули и на кашичка да й ги дам, но за съжаление сместа не преминава пред отвора на спринцовка или пипета, сено и трева опитва сама да хапне, но поради ,,дупчицата,, между реците не успява да разкъса и задържи в устата си. Дали има изменения в устата не мога да кажа, предполагам -не, тъй като при преглед лекарката ни казва, че би трябвало да започне да се храни и не вижда(с просто око) нищо друго освен генетично растящите към езика кътници. Бих искала да знам дали изпилването на кътниците почти до венците би било разрешение на проблема, тъй като си давам сметка, че животинката е вече достатъчно стресирана от постоянните манипулации в устата й, и дали нежеланието й да се храни не се дължи вече и на прекомерен стрес?

#4 Потребителят е офлайн   g_vasileva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 July 2012 - 09:08 AM

Не мога да кажа изпиляването дали ще реши проблема без да съм виждала животното, но трябва така да се подрежат и изпилят зъбите, че да позволяват нормално дъвкане без нараняване т.е. да са максимално близко до нормалният си вид.
Пробвайте с гранули Care plus на Beaphar да накиснете и направите на каша.
User's Signature

#5 Потребителят е офлайн   diadra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 July 2012 - 09:17 AM

Не чакайте, а отидете веднага до вет. кабинет да изрежат зъбите.
Преди години, загубих 6 годишната си свинка, само защото се забавих с тази процедура. После вече може да се лекува и възстановява, но сега трябва да започне да се храни нормално!

#6 Потребителят е офлайн   милена исидорова Икона

Публикувано: 24 July 2012 - 12:58 PM

днес ще правим р. снимка за да видим най-после от къде може да идва проблема с разминаването на челюстите и невъзможността въпреки пиленето и подрязването на кътниците и резците да се затваря устичката, дано да има ефект защото ме притеснява и това постоянно слюнооделяне и мокрене на гушката да не предизвика инфекция въпреки, че се опитвам да я мия и подсушавам. за гранулите care plus бях чела и ги търсех, но тук във враца ги няма, та, ако можете да ми дадете инф. къде мога да ги намеря и поръчам евентуално в сф., както и ако сте от сф бих могла да дойда до там с нея, ако и след снимката не се разреши проблема.
Притеснява ме факта, че от едно жизнерадостно, весело, свободно живеещо животинче сега виждам една измъчена муцунка която освен да спи и лежи друго не прави.
към diadra-благодаря Ви за съвета, проблема е, че от 2 сед. сме всеки ден при ветеринар без да има ефект и подобрение на състоянието й, много се надявам да доживее възраста на вашата и съжалявам за загубата ви.

#7 Потребителят е офлайн   g_vasileva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 July 2012 - 09:38 AM

За храната - може да я поръчате от някой онлайн зоомагазин.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   iatcka Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 March 2014 - 05:23 PM

Здравейте , какво стана с морското свинче , стана ли ясно какъв е проблема , защото моята свинка от месец е така , пилихме зъби , чистихме кътници , слагахме АБ , и тя продължава да не яде , вече и горните предни станаха огромни и се извиха назад, и гушката и е постоянно мокра .

#9 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 18 March 2014 - 07:13 PM

Показване на мнениетоiatcka, в 18 March 2014 - 03:23 PM, написа:

Здравейте , какво стана с морското свинче , стана ли ясно какъв е проблема , защото моята свинка от месец е така , пилихме зъби , чистихме кътници , слагахме АБ , и тя продължава да не яде , вече и горните предни станаха огромни и се извиха назад, и гушката и е постоянно мокра .

Пишете на каква възраст е животинчето и опишете подробно с какво го храните. Всички проблеми със зъбите при свинчетата са свързани с храненето, така че нека започнем от там.

#10 Потребителят е офлайн   iatcka Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 March 2014 - 12:06 AM

Имам две свинчета, храня ги еднакво , постоянно на разположение сено и гранули и всеки ден морков, магданоз , кервиз , копър ,тиква , като моркова е всеки ден , а от другите различно . Със зъбите на Алекс до сега не съм имала проблеми , а на Абигейл веднъж рязахме предните , защото спря да яде и пие вода , ден след рязането започна да яде , но не й този път. първата седмица доктора изписа пробиотици защото имаше подозрение за бременност , втората - доктора отряза долните почти до венец , третата седмица не прояде и я заведох на друг доктор- който и слага 5 дни антибиотици и пак нищо , четвъртата чакахме - не знам какво- да пораснат , да се изчисти от антибиотика , през това време долните зъби пораснаха , горните също - станаха дълги извити като саби към устната кухина , и продължаваше да не яде и да пие вода . петата седмица т.е сега -отново при първия лекар , последва анестезия и намаляне на всички зъби , кътните били порастнали и разранили бузките. Сега за храненето през този период- Първите две седмици налиташе на прясна храна , но не можеше да я лапне или отгризне или сдъвче, дори и на малки късове , от там нататък от време на време проявяваше интерес към свежа храна но слаб . Първата и втората седмица я хранех с разтворени гранули ,добавяйки настъргана ябълка , копър , сама посягаше към спринцовката и като я забавя ме побутваше , да й давам . отслабваше . преминахме на бебешки пюрета , плодови и зеленчукови -беше грешка. сега от 5 дни я храня с био пълнозърнеста овесена каша и оризово -царевична с витамини и двете без мляко без захар, разтворими с вода . Не им налита , но са по - калорични. Вече минаха 24 часа от манипулацията , давам АБ пре устата, пробиотик който ми изписаха, и задължителния 100мг вит.С , който давам отначало. преди малко се опита да захапи тревичка- неуспешно. вече имам чувство ,че никога няма да прояде , и нз защо. :dh_188: Затова питах за изхода от предния случай. Стана дълъг пост за което съжалявам , но.... Абигей. е на 3,5 год сега е 700grama

#11 Потребителят е офлайн   asensi_85 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 22 March 2014 - 10:13 AM

Показване на мнениетоiatcka, в 22 March 2014 - 12:06 AM, написа:

всеки ден морков, магданоз , кервиз , копър ,тиква , като моркова е всеки ден , а от другите различно

Хрането ви е абсолютно погрешно. а заболяването се нарича "слюнчесто". За да нямат точно споменатите проблеми, на чинчилите, свинчетата и зайците се дава доволно количество сено, за да могат да си пилят зъбите. Сухата храна трябва да е само добавка за допълнителни калории, а калциевото блокче е задължително. А пресните неща се дават само като лакомство и то рядко. Не искам да ви разочаровам, но шансовете при такива проблеми са малки.

#12 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 22 March 2014 - 12:50 PM

На мен ми се струва, че това морско свинче страда от малоклузия, това е генетичен проблем свързан с постоянно изкривяване и прекалено израстване на зъбите.

http://www.guinealyn...locclusion.html
(Signs of Malocclusion
The cavy may have great difficulty eating, only picking at its food or may be anorexic (not eating at all). The mouth of a cavy with malocclusion may hang slightly open. By the time most owners notice something is wrong, their pet has already lost a substantial amount of weight and may have what has been called "the slobbers". Since the mouth can no longer close completely (due to overgrowth of the teeth), the hair under the chin may be wet.
)

Понякога дори растат навътре в челюстта и могат да възпалят челюстта до степен точно тази - да не може да си затвори устата животинчето. Или могат да засегнат око. Правили ли сте рентгенова снимка на челюстта?

Цитат

храня ги еднакво, постоянно на разположение сено и гранули и всеки ден морков, магданоз, кервиз, копър, тиква, като моркова е всеки ден, а от другите различно .

Аз смятам, че храните прасенцата правилно, по принцип доколкото съм чела най-важни са храните с абразивен ефект и висок % влакнини - сено, люцерна, сушени листа, люцернови гранули. Второто по важност са зелените храни - маруля, магданоз, копър, лапад, глухарче и т.н. И на трето място трябва да се дава многокомпонентна храна, тъй като тя е много калорична трябва да се дава в малки количества, в противен случай свинчето се засища и не иска след това да яде сено, за да си изтрива зъбките. Казвате, че храните свинчетата по един и същ начин, а на една възраст ли са? Имат ли родствена връзка?

#13 Потребителят е офлайн   iatcka Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 March 2014 - 02:03 PM

Свинчетата са приблизително на еднаква възраст , може би проблемната Аби е с около 6 м. по-голяма, нямат роднинска връзка , защото са купени от различни магазини, и Алекс е много дългокосмест , а Аби е розетка .

При първото посещение правихме рентгенова снимка и лекаря , каза че според него има леко прорастване на кътните , а при резците захапката е правилна , което потвърди и втори лекар / за резците/.

Мисля, че храня правилно защото през целия ден имат на разположение сено и гранули , а свежа храна давам само сутрин и към 18-19 часа и то в количество което да изядат веднага .

Калциево блокче имаха , но беше само украса за клетката , не го поглеждаха .

#14 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 22 March 2014 - 03:24 PM

Аз мисля, че не правиш грешки в отглеждането, по-скоро едното свинче е наследствено предразположено към проблеми със зъбите. Трябва редовно да ги проверяваш - изрязване, изпилване и много сено. Аз лично в момента ти препоръчвам да го захраниш с тази храна:

Качена снимка

Храната е доста абразивна за зъбките, а в същото време съдържа необходимите калории и полезни вещества, които ще помогнат на свинчето да се възстанови. Такива малки животинки имат страшно бърз метаболизъм, което означава, че могат да се възстановят бързо или обратното - да се стигне до фатален изход буквално изневиделица.

#15 Потребителят е офлайн   asensi_85 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 22 March 2014 - 08:11 PM

Аз пак казвам, че имате грешка в храненето. Има го и генетично заложеното заболяване, но има решение на проблема и аз го споменах по-горе. И не го казвам "защото съм го чел някъде си", а защото гледам свинчета от доста време. Факт е, че храните на "Беафар" са качествени, "Верселе лага" също са в премиум класа. И точно заради бързия метаболизъм на свинчетата е необходима нискокалорична храна, тъй като постоянно дъвчат нещо и има опасност от затлъстяване, което от своя страна води до много здравословни проблеми.

#16 Потребителят е офлайн   iatcka Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 March 2014 - 03:14 PM

Благодаря, ви за коментарите и съпричасността към проблема . Весела ще потърся тази храна за да опитам да я привлека с нещо ново. Но първо трябва да я накарам да прояде , така , че ако може ми помогнете в тази насока. не иска да яде и да пие вода, чак се чудя от къде я взема тази сила като реши да бяга като и давам антибиотика. както писах по-горе от една седмица я храня с овесена каша и оризово-царевична каша , защото с каша от стрити гранули започна много бързо да слабее, надявах се след манипулацията от изпиляването на всички зъби , която беше в четвъртък до 2-3 дни да прояде , но не, като и дам свежо стръкче трева или листо глухарче се опитва да го лапне , но не успява и бързо се отказва. кашата си я яде спокойно, от вода май не изпитва нужда ,защото като и давам пробиотика , той е разреден с 10мл вода за деня и в кашата има вода , обаче безразличието към храната ме обезкуражава, днес и давах малко каша от стрити гранули ,за да и напомня за нормалната храна , дъвчи ,върти из устата и чак тогава гълта . Направо ужас . имам чувство че никога няма да прояде.
Асенси , ще имам в предвид и твоите съвети за храненето , но първо да прояде , а за камъчето казах това ми е трето свинче , никое от тях досега не е проявявало интерес към него и го изхвърлих .

#17 Потребителят е офлайн   iatcka Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 April 2014 - 02:01 PM

Здравейте, морското ми свинче е още живо / но май не задълго, отслабна доста и вече залита като върви/, правихме още няколко прегледа на зъби , след цялостното пилене на всички зъби , още веднъж намаляха предните , и после правиха ревизия на устната кухина , миналата седмица отново налиташе на храна и стоеше заровена в нея мъчейки се да я захапе ,но нищо , направи ми впечатление , че когато държа стрък трева или листо ,го захапва с предните зъби и вместо да се опита да го пререже с движение на челюстите , тя се опитва да го скъса чрез захапване и дърпане , но нещо много ме озадачава. Когато и бърша устата след хранене така си натиска главата муцуната и иска силно да й масажирам предната част на челюстите , натиска се и застава неподвижна, а когато си дърпам ръката върви след нея със стегнато тяло за да продължа да я масажирам силно/ дано разбрахте какво искам да кажа/, освен това когато и пипам резците с палец и показалец изпитва същото удоволствие , дори днес и бръкнах с пръст навътре в устата/ никога до сега не се е случвало/ , без да реагира , като бебе което се наглася да му чешат венците . Имате ли идея каква е причината за това странно за мен поведение.
И съжалявам за тъпия въпрос но възможно ли е да има тения или друг паразит в мозъка , поради което да не може да контролира , челюстите .

#18 Потребителят е офлайн   svetoslava89 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 April 2014 - 12:17 PM

Да не би свинчето да има абсцес, за който да не знаете? И това да му причинява болка, да яде трудно? Моето зайче има вече година абсцес на бузата, видим е, постоянно се подува, за съжаление инфекцията е стигнала до костта, но се опитваме да забавим процеса. Яде самичък. Но имаше момент,в който не можеше да яде, тогава насила му давахме със спринцовка една храна, която е като каша за гризачи, 3 пъти на ден, единият човек го държи, за да не бяга,а другият му слага в устата и после му оставя време да я сдъвче поне малко или преглътне.
Според мен е наложителна рентгенова снимка,идете в ЦВК примерно и снимайте челюстта. Успех!

#19 Потребителят е офлайн   iatcka Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 April 2014 - 02:50 PM

Правихме няколко рентгенови снимки , заради вероятен проблем с кътниците , всеки път откриваха и по някоя раничка из устата , слагахме антибиотици, пихме антибиотици , след последната манипулация сме на противовъзпалителни през устата и пак нищо , но вече е токова слаба от това продължително боледуване и изкуствено хранене , че вероятно краят й наближава

#20 Потребителят е офлайн   svetoslava89 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 April 2014 - 03:53 PM

Пратете ми рентгенова снимка, не че съм лекар, но ми е интересно да видя. Дано се управи милото.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни