Dog.bg Форуми : Измамник в животновъдна ферма

Към съдържанието

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Измамник в животновъдна ферма Оцени темата: -----

#161 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 August 2012 - 08:12 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 01 August 2012 - 07:47 AM, написа:

И ако утре - да не дава Господ! - животното се разболее или му се случи нещо а за животоспасяващата операция ще трябва да извади сериозна трицифрена сума - сериозна казвам, не 100 лева, а около 500 да речем...

Какво правим тогава? Ще му кажем на кучето "Аз те взех да те обичам, не мога да си позволя да ти помогна, мъчи се?".

Това е безотговорно, хора.

А ако не се наложи? Има едно голямо Ако в тая история.. Ами Ако намери пари и не го остави да се мъчи? Безотговорно е да предричаме подобни глупости, чак какво ще каже на кучето :ab_041: Кучето вече е взето и от тия нападки никой няма полза. Била млада, щяла да роди, че детето с алергия... много врачки с вълшебни кълбета имало тука.. :r_181:

#162 Потребителят е офлайн   MagDeIv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 08:22 AM

Толкова много хора си отглеждат неродословни , но здрави кучета и други домашни любимци.
Не е задължително да са болни от неизлечими болести.
Никой не е застрахован срещу тежко заболяване или травма.
Трябва да се борим срещу фермите за животни "на парче" ,"на бройка" и "на едро" !!!
Да се подават навременни жалби,за да се спре това развъждане на болни животни,а да се публикуват снимки на животни - перфектни представители на породата.
Да се спре измамата.

#163 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 01 August 2012 - 08:24 AM

valnata

Най-често обаче за съжаление точно обратното става, от години го наблюдавам. Изхвърлени, натирени, дадени на село, обявени за подаряване и осиновяване породоподобни точно от подобни ситуации идват.
Конкретно това дадено момиче възможно и да се справи и на неговото куче да му провърви, но сега покрай кризата валят породоподобни като градушки, щоми от Богров вече можеш да си осиновиш - дай си ясната сметка къде отиваме. И това е масово явление, масово, процента на породисти кучета от развъдник е нищожен, а наплива на породоподобни със всяка една година се засилва.

Помисли малко.
Говорим за социално явление, а не точно за това конкретно дадено момиче.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#164 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 08:30 AM

YaninaNedyalkova, а как е кученцето всъшност?

#165 Потребителят е офлайн   MagDeIv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 08:42 AM

Цитат

Студентка,ограничени доходи - за това е имала парички,такова кученце си е купила.

И ако утре - да не дава Господ! - животното се разболее или му се случи нещо а за животоспасяващата операция ще трябва да извади сериозна трицифрена сума - сериозна казвам, не 100 лева, а около 500 да речем...

Какво правим тогава? Ще му кажем на кучето "Аз те взех да те обичам, не мога да си позволя да ти помогна, мъчи се?".

А ако - да не дава Господ,на някой с ограничени доходи му се разболее детето и се наложи да извади три-четири цифрена сума - какво правят тогава ? Търси се вариант - човек може да се превърне в същество с неограничени възможности,за да спаси любимото същество.
Това не е безотговорно - това е съдба - с всеки човек и с всяко животно може да се случи .
Борим се и продължаваме напред.
Съдете виновника , не потърпевшия !!!

#166 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 August 2012 - 08:43 AM

Показване на мнениетоDzveru, в 01 August 2012 - 07:55 AM, написа:

Може би вече са правени подобни опити, но, аз, за съжаление, нямам информация.

Е, то това ви е проблема на вас, "новаците"! Не четете, не се информирате, но давате акъли кой какво трябва да направи, че се и сърдите когато ви посочат грешка. И какво като ви е казано по-остро?! Това прави ли съдържанието на забележката по-леко или неадекватно?! Не сте били знаели какво се било правело, не сте имали информация - ами има търсачка в този форум! Ако я бяхте използвали щяхте да знаете какво и как се е направило, но не - вие предпочитате да говорите във второ лице, множествено число, защото вие сигурно не принадлежите към групата на кучкарите, така ли?!

Най-любими са ми тези постове:

Цитат

Работете върху проблема преди да се е появил.Със сигурност е труден и не лек път , но не и невъзможен.Просто топката е в ръцете на развъдчиците и клубовете.
След като направите горните стъпки вече може да претендирате кой колко чел и какви изводи си е направил!

А ти къде си бе, пич?! Междувременно какво точно ще си чешеш докато "ние" вършим работата?! Пишеш разни проценти без да мислиш и без да имаш реална информация, ама това, че са пълна измислица и глупости няма значение. Важно е всички да оцапаш, защото си имал нещастието да попаднеш на един мизерник. Обобщенията, обаче, се правят на поразия за всички. Няма "всички", няма "проценти"! Това, че във всяко стадо има мърша, не прави стадото лошо по принцип. Това, че има 3-4-5 развъдника в популярни породи, които злоупотребяват не прави 70-80% от развъдниците лоши! Това, че ти не знаеш какво означава "хоби-развъждане" не го прави лошо и нередно! Това, че на теб нещо не ти е известно не означава, че то непременно не съществува. Това, че не знаеш, че има правила и повечето хора ги спазват, не прави твърдението ти истина.
И това 20-годишно девойче да престане да обяснява как се справя с живота, защото още с нищо не се е справило! След 10 години ще знае дали се е справила с нещо изобщо. В момента просто се движи като свободен електрон, зависи само от себе си. Пожелавам й същата увереност и сигурност след 10 години, когато здраве и живот има деца, съпруг, къща и т.н. и не може да взема решения на основание "аз искам нещо си", а трябва да мисли какво искат и другите около нея !
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#167 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 01 August 2012 - 08:51 AM

Показване на мнениетоMagDeIv, в 01 August 2012 - 06:42 AM, написа:

Цитат

Студентка,ограничени доходи - за това е имала парички,такова кученце си е купила.

А ако - да не дава Господ,на някой с ограничени доходи му се разболее детето и се наложи да извади три-четири цифрена сума - какво правят тогава ? Търси се вариант - човек може да се превърне в същество с неограничени възможности,за да спаси любимото същество.
Това не е безотговорно - това е съдба - с всеки човек и с всяко животно може да се случи .

Извинявайте, аз нещо вашата логика хич не я схващам - момичето дойде тук разгневено, как кучето й бе продадено с недостиг на тегло, гъбички, краста в ушите, рана на врата.
Е, нали е искала по-евтинко такова, защото е студентка. Ами получила е това, което е искала.

А знаете ли че някои гъбички - като микроспория например - се предават на хората, особено на малките деца? И се активират чат-пат, когато кучето има слаба имунна система? Знам го от личен опит - моят пес го има това и е заразил дъщеря ми миналата година, макар че аз го гледам под лупа едва ли не.
А знаете ли колко много кучета след раждането на детето са натирени поради точно тази причина "Моето куче има неизличима краста ще ми зарази детето" но се сервира под сладникавия сос "Детето има алергия".
Да бе... Алергия.

Сега е важното да се вземат всички проби за тези гъбички и красти в ушите и да се види какво по-нататъшно лечение ще се наложи на кучето.
Понякога има кожни проблеми с които стопаните се борят цял живот.

И на края ще излезе че лечението на кутрето на тази студентка с години ще надхвърли 700 евро, които тя не можа да даде за куче от развъдник.

Евтиното винаги излиза скъпо, макар че моят обожаем помияр съм го взела от зоомагазин на цената като от развъдник.
User's Signature

#168 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 09:00 AM

Показване на мнениетоMitexx, в 31 July 2012 - 07:58 PM, написа:

Ще ми дадете ли отзиви за - www.animalbg.com !!!
Искам да си поръчам Боксер (немски) :

"развъдник за БОКСЕР -продава на 85дни внос от Унгария, от родословно потекло, с татуировка, Евро-паспорт, имунизации, купирани опашки, микро-чип, безплатна храна и медиц.преглед, 250(360)лв/бр.Възможна доставка до посочен от Вас адрес в цялата страна, кученцата могат да бъдат транспортирани извън страната.

Бе ти нас за идиоти ли ни имаш или просто са ти дали някой лев да им рекламираш тук мизерния бизнес?:zz_020:

Аз ти препоръчвам боксер, ама руски, не немски, щото са по-здрави и прочее...
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#169 Потребителят е офлайн   MagDeIv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 09:33 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 01 August 2012 - 08:51 AM, написа:

Показване на мнениетоMagDeIv, в 01 August 2012 - 06:42 AM, написа:

Цитат

Извинявайте, аз нещо вашата логика хич не я схващам - момичето дойде тук разгневено, как кучето й бе продадено с недостиг на тегло, гъбички, краста в ушите, рана на врата.
Е, нали е искала по-евтинко такова, защото е студентка. Ами получила е това, което е искала.

А знаете ли че някои гъбички - като микроспория например - се предават на хората, особено на малките деца? И се активират чат-пат, когато кучето има слаба имунна система? Знам го от личен опит - моят пес го има това и е заразил дъщеря ми миналата година, макар че аз го гледам под лупа едва ли не.
А знаете ли колко много кучета след раждането на детето са натирени поради точно тази причина "Моето куче има неизличима краста ще ми зарази детето" но се сервира под сладникавия сос "Детето има алергия".
Да бе... Алергия.

Сега е важното да се вземат всички проби за тези гъбички и красти в ушите и да се види какво по-нататъшно лечение ще се наложи на кучето.
Понякога има кожни проблеми с които стопаните се борят цял живот.

И на края ще излезе че лечението на кутрето на тази студентка с години ще надхвърли 700 евро, които тя не можа да даде за куче от развъдник.

Евтиното винаги излиза скъпо, макар че моят обожаем помияр съм го взела от зоомагазин на цената като от развъдник.

Логиката е,че тя си го е избрала по фалшива снимка - търговеца я е измамил и трябва да се борим против него.
Получила го е болно и се бори за здравето му.Не го захвърля,а го лекува.
В какво я обвиняваме - че е повярвала ?!?!?! Хората трябва да си вярват - трябва да си имаме доверие.Не е прочела,че е мошеник.Е,сгрешила е,на всеки се случва.
И клубно куче може да се разболее / нямам впредвид да се закупи болно от легитимен развъдник/. И при клубните кучета може да даде пробив ваксината. И ? Заемаме се,лекуваме - борим се.Живо същество е - приемаме го като член от семейството.Храним го,къпем го,лекуваме го - като наше дете.
Нима нашите клубни кучета не могат да се разболеят ?!?!? Нима трябва да обичаме повече чистопородното куче ? И двете имат нужда от любов - те не осъзнават,че имат или нямат документ за чистопородност.
Купила си го - обича си го .Не я съдете,а да помогнем с каквото можем.
Не е въпроса в това,че кучетата боледуват по една или друга причина - клубни или не...Богати и бедни - хората също боледуват.
ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ ТЪРГАШИТЕ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ !!! ДА СЕ БОРИМ ДА СПРАТ ДА РАЗВЪЖДАТ ФЕРМИТЕ И ДА МАМЯТ ХОРАТА !!!
Това обаче не става само,като се пише САМО във форума.
Аз твърдо съм за клубното регламентирано развъждане,но за да ни вярват хората,трябва да се борим да премахнем фермерското развъждане.
А с празни приказки това НЕ СТАВА !!!

#170 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 09:41 AM

Я ми дефинирайте понятието "празни приказки"? Та само в този форум има изобилие от инфо защо НЕ ТРЯБВА да се взима куче от търгаш или махленска скачка.
Предупреждавани хората са нееднократно.
То не бяха теми за борсите защо не си струва, то не бяха викове "внимание", то не бяха предупреждения, то не бяха репортажи от животинския пазар.

Ама като искат по-евтинко такова - после излизат с номера че търгаша бил изрод (ми изрод е, фермер е) ама аз съм света вода ненапита, понеже толкова парички имах.
Сто пъти е писано преписано тук че търгашите мамят, слагат снимки от чужд развъдник като ги представят за производителите си, чужди фалшиви снимки на кутрета, фалшиви паспорти, уж "Родословия", издавани от ксерокса зад ъгъла.
писано пренаписано та вече ни е омръзнало да предупреждаваме.

Е, и?
Еми нищо - пак се пръква един разгневен потребител и пищи за помощ, като всъщност трябваше да има едно наум ПРЕДИ да купи кучето, а не СЛЕД като се опари. Защото инфо има в изобилие, ама кой да чете...

И сега стига сте я оправдавали с парите - толкова имала била. Срещу толкова е и получила, каквото е искала.
User's Signature

#171 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 09:51 AM

Показване на мнениетоMagDeIv, в 01 August 2012 - 09:33 AM, написа:

В какво я обвиняваме - че е повярвала ?!?!?! Хората трябва да си вярват - трябва да си имаме доверие.Не е прочела,че е мошеник.Е,сгрешила е,на всеки се случва.

Мхм. Обаче със зъби и нокти настоява, че най-правилното и невинно нещо на света е да си вземеш куче от борса. Е, не от този, де, от някой друг борсаджия.
Девойката грам не осъзнава какво й се говори. Тя иска да си отмъсти на този. Тя не желае да разбере, че съществува цяла една система, от която самата тя е станала част. Не желае да признае, че от нея самата зависи дали да бъде част занапред. И следващият път като й се прище куче примерно от порода мадагаскарски бонбонез, ще се втурне пак към борса или ферма, щото там ще й го предложат за 5 лв. Нея не я интересува какво има зад 5-те лева. Какви престъпления се вършат, за да може тя да си пазарува живот евтино. Че единственият начин да й уйдисва цената е чрез системни жестокости, единственият.
Законодателна инициатива - ей на това му викам празна приказка от класа. На Марс ли живеете бе, хора? Гъзовете ни се съдраха от законодателни инициативи. И да не би законите да са лоши? По тях борсаджиите и сега трябва да ги разпнат. Да им правят проверки, да им искат документи, да направят измамите невъзможни, да следят начина на отглеждане на животните ... Чели ли сте ЗЗЖ изобщо?! Ако се спазваше, бизнесът им нямаше да е печеливш в сегашния си извратен вид, защото трябваше да осигуряват 500 неща, които не осигуряват и които им позволяват да продават за 5 лв. и пак да формират мръсна печалба.
Никой закон не може да проработи докато не сме дорасли до него.
Единственият начин да се спрат борсите е осъзнаването от уж обичащите животните, че борсите са олицетворение на жестокостта към животните. И отказа да бъдат част от тази жестокост.

#172 Потребителят е офлайн   MagDeIv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 10:07 AM

Единствения начин да се спре това фермерско развъждане е постоянно да се сезират институциите.Недекларирани доходи - НАП,подвеждащи реклами и обяви - защита на потребителя и още куп други.
Има хора и без интернет,които искат да притежават дом. любимец.Те нямат достъп до форума и вашите предупреждения.Отиват в зоомагазина и си купуват.А иначе предупрежденията са си по форумите...Извадете ги на яве тези измамници - публично - медии - институции...
"Производителя" трябва да се спре !!! Той клиента сам ще се пренасочи в правилната посока ,след като се игнорира грешната !!!
Всичко останало е "Празни приказки".

#173 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 10:11 AM

Показване на мнениетоMagDeIv, в 01 August 2012 - 10:07 AM, написа:

Единствения начин да се спре това фермерско развъждане е постоянно да се сезират институциите.Недекларирани доходи - НАП,подвеждащи реклами и обяви - защита на потребителя и още куп други.

Институциите противозаконно, неприкрито и системно отказват да работят по проблеми, свързани с животни.
И отказват, защото на обществото не му дреме.
Ерго, преди да има ефект сезирането на институции, е нужна промяна в манталитета.
Дадох си години от живота да инкриминираме жестокостта към животните. Инкриминархме я. Подаваме сигнали непрекъснато. И кво?! МВР и Прокуратура отказват да спазват НК на Република България. Що така? Щото на 5 човека ни дреме за този проблем, а за масата е даже осъдително институциите да се занимават с "глупости".
Което не значи, че не трябва да се ръчкат институциите, трябва, но не стига.

А най-обичам от всичко да ми говорят в повелително наклонение 2 лице множествено число. Направете, извадете, поднесете ми на тепсия. Любимо ми е. Този начин на говорене също е показателен за манталитета.

#174 Потребителят е офлайн   diadra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 10:12 AM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 01 August 2012 - 09:00 AM, написа:

Бе ти нас за идиоти ли ни имаш .........
Аз ти препоръчвам боксер, ама руски, не немски, щото са по-здрави и прочее...{diadra comment} Пълни глупости

'KOKO_ko , а сега ти ли ни вземаш за малоумни...!?!? Породата е една и тя се казва Германски Боксер (144 -German Boxer) - Справка тук.

Всякакви глупости за Руски, вървяха преди 1989, когато България основно от там внасяше кученца ... и тук се развъждаха безконтролно.

Стандарта е един - чети !
Има малки разлики в типа между кучета в Австралия, САЩ , Англия и Европа на който му се чете тук!

#175 Потребителят е офлайн   pinkdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 10:15 AM

Да..закони има много в България,проблема е че никой не ги спазва.Всички се опитват в тази ситуация да образоват хората на тази тема,само че хората не искат да бъдат образовани.Истината е че са наясно какво куче си взимат за 100-200 лв и много добре виждат разликите между тяхното и тези по изложбите,но 200 лв са си 200 лв.Вече има много предавания за животни,които показват изложби,а и самите изложби не са малко в страната,така че всички знаем за какво става въпрос.Да не говорим,че Пенка с нейното 6 килокаграмово чихи се е почуствала малко тъпо като е видяла онова на съседа,което си е по стандарта,ама това е друг въпрос...Пенка има гордост и няма да си признае.Ей за тва тука хората вече говорят с груб тон,защото им е дошло до гуша от ревливи и сърцераздирателни истории и им е писнало едно и също да го дъвчат милион пъти!!
Някой каза,че имало много здрави кучета без родословие..еми има да.Само дето 70% от тях преди да са здрави са били болни още при закупиването си!!

#176 Потребителят е офлайн   diadra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 10:23 AM

Показване на мнениетоMitexx, в 31 July 2012 - 07:58 PM, написа:

"развъдник за БОКСЕР -

Както ти писах на ЛС, развъдника си има име. Гореспоменатото "развъдник за боксер" , си е чиста проба "boxer puppy farm"
Голяма част от хората доброжелателно ще ти дадат съвет. Не го пренебрегвай. Куче с родословие, означава куче с ясен произход, на родителите се правят изледвания за генетичнио заболявания . Конкретно за боксера са тези изследвания !!!

Всеки легитимен развъдник е регистриран под уникално име тук --> http://www.fci.be/affixes.aspx
Европейски развъдници тук http://www.eurobreed...g_breeds_b.html

Тази тема се нищи и на друго място .. само че там са се заинтерсували постфактум това тук.

#177 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 10:23 AM

Ама да оставим родословията. Те са част от картинката, но не я изчерпват, пък и очевидно е супер неразбираемо за повечето.
Важният вододел е целта на развъждането. Дали целта е печалба или нещо друго. Дали животното е само средство за вадене на кинти или на него се гледа другояче. Защото когато целта е печалба, единственият начин тя да се извади е да се съсипват животни на конвейр, няма откъде другаде да дойдат кинтите.

#178 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 10:26 AM

Показване на мнениетоMagDeIv, в 01 August 2012 - 10:07 AM, написа:

Има хора и без интернет,които искат да притежават дом. любимец.Те нямат достъп до форума и вашите предупреждения.Отиват в зоомагазина и си купуват.А иначе предупрежденията са си по форумите...Извадете ги на яве тези измамници - публично - медии - институции...
"Производителя" трябва да се спре !!! Той клиента сам ще се пренасочи в правилната посока ,след като се игнорира грешната !!!
Всичко останало е "Празни приказки".

Ами ето в тази тема още един или двама се оплакаха - те най-лесно могат да се свържат помежду си, да порърсят и други пресни случаи и да подадът групов иск - или както там се казва. Прилагат документи със становищата на ветовете. То кученцето не е хванало гъби по пощата. Верояността някой да им обърне внимание, когато са повече, е по-голяма- според мен.

#179 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 August 2012 - 11:06 AM

Чужди думи, право в десятката:

‎"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава" - АТАНАС БУРОВ
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#180 Потребителят е офлайн   Dzveru Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2012 - 12:48 PM

Една верига е здрава колкото най-слабото си звено!
Има ли 3 , 4, 5 развъдника , от популярни породи, които злоупотребяват?Има!И Вие драги ми ПИЧЕ не го отричате.
И аз , човека който има от 1 година куче , трябва да свърша работата на хората които се занимават с това от 25-30 години?
User's Signature

Машина ... не човек ... бензин ... не кръв ... двигател ... а не сърце ... !!! "Газ до края и душата в рая"

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни