Dog.bg Форуми : Измамник в животновъдна ферма

Към съдържанието

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Измамник в животновъдна ферма Оцени темата: -----

#201 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 August 2012 - 03:08 PM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 01 August 2012 - 03:00 PM, написа:

Показване на мнениетоaldald, в 01 August 2012 - 02:55 PM, написа:

Показване на мнениетоdiadra, в 01 August 2012 - 02:07 PM, написа:

Интересно, защо руснаците като ходят по изложби, представят Германски Боксер ?! Как не са се сетили руски да показват....!?
Борсите не коментирам и не толерирам.

КОКО "чукча писател, не читател" и безсмисленият спор спира тук.

Много се напрегнахте. Мисля, че КОКО_ко има предвид, че борсите ползват всякакви гръмки имена на породи - преди време имаше и една тема за кралски пинчер...

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 01 August 2012 - 01:24 PM, написа:

очевадната истина, че от зооборсите можеш да си купиш и китайски боксер ако щеш...

Бе що не ме оставяш да се забавлявам като хората, ами ми се месиш дето не ти е работата...:db_046: и да, обичам такива разбирачи, дето са се взели много насериозно...

Извинявай - няма повече да правя така!

#202 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 01 August 2012 - 11:13 PM

:rc_036: :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#203 Потребителят е офлайн   Dorabella Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 26 August 2012 - 08:17 PM

Изчетох темата и се включвам с едно клипче.... не знам до каква степен хората могат да се променят, но трябва да бъдат информирани, това е факт. Все повече и повече се говори и тръби да не се вземат животинки от подобни борси, именно заради лошият начин на отглеждане на родителите, не толкова до породността на животното, колкото до тяхното здраве. И докато има хора даващи си там парите, ще има и такава индустрия. Това е, както с цигарите, дрогата и търговията с хора..... Просто е ужасно.

Наскоро мои познати, които имат малко бебе споделиха, че искат да го заведат да плува с делфини. Събирали си пари за тази мечта. Звучи прекрасно, нали?! Но каква всъщност е реалността - с техните пари и на милиони още подобни мечтатели, се улавят хиляди делфини, и тези които не стават се избиват за храна ( макар делфинското месо да е доказано вредно ). Може да си изтеглите филма The Cove от 2009г. и да видите за какво става въпрос.
А ето линк към клипче от така наречените борси за кучета....:18+!!!
My link

#204 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 26 August 2012 - 10:56 PM

Показване на мнениетоlucky stone, в 01 August 2012 - 02:31 PM, написа:

Това със зооборсите се превръща в голям проблем : тези дни попаднах на активна кампания във фейсбук , в пловдивска отворена група - "Лабрадор ретривър полянка" , т.е.- групата беше използвана от един от участниците за публикуване на инфо за продажба " на кучета родословни от всякакви породи от развъдници, основно сръбски,постоянно " :mg_062: Намесата ми в темата с думите,че това е измама и няма нормален развъдник,който ще си намира стопани по подобен начин , също -че няма развъдник за всякакви породи или пък постоянно произвеждащ кучета, разгневи силно автора. Изтри цялата публикация, след като ми препоръча да не говоря глупости " като не знаеш за какво става въпрос" и т.н. Слава Богу -админите го блокираха и вече не може да използва тази група,за да рекламира срамната търговия с горките животни. Но нека и тук да предупредим четящите, защото той или по-скоро- тези, които са му обещали процент от от продажбите, ще продължат да пишат и другаде, както се вижда и в този форум се появяват такива обяви.

дааам,в лабрадор ретривър полянка всички са топ "кинолози"и разбирачи, и щото знам за случая,знам кой е пуснал обявата ,и знам за какво иде реч мога да ви помоля да не дрънкате глупости ,врели некипели,неща за които предполагате,за които сте чули или смятате така...в България вече има няколко посредника,които работят с различни развъдници,за различни породи,легитимни,лицензирани или както щеш го наречи в Европа..та тези хорица,срещу комисионна естествено вършат цялата трудна работа -от намиране на развъдник, на кучило в развъдник,или договаряне на куче от все още несъществуващо кучило,избор на куче,,през оформяне на документи,транспорт и пр..и да,правилно ви е било препоръчано да не говорите глупости ,като не знаете за какво става въпрос..та тези хорица ,доставят на други хорица кучета с редовни документчета-разбирай експортно педигри,с което новия собственик се регистрира в съответния породен клуб,или в БРФК при липса на клуб..
а откъде знам ли ?? може би ,този когото анатемосахте работи за мен ??
така че знам, че много неща ви се искат да бъдат така или онака,но за съжаление( ваше) развъдниците в нормалния свят не се пъчат че видиш ли печалбата не ги интересува,не се срамуват от това че продават,дори и през посредници..и след като ви е било казано че кучетата които се предлагат са с редовни документи ,нормалния въпрос е -какво значи редовни документи?? с кои развъдници работите ?? такива нещица...но нали трябва да покажем че сме "кинолози"..
е да ,малко се е поизхвърлил колегата с думите всички породи,но все пак говорим за реклама...
но ето ,аз мога да ви заявя -мога да ви доставя куче ,от почти всяка порода ,в рамките на определен период от време,в зависимост от породата ,от легитимен развъдник,със съответните документчета ...комисионната се договаря при уточняване на подробностите...от мен се иска да ви доставя кучето със съответните редовни документи,от вас се иска да платите,като за целта се прави договор-първо предварителен,след това окончателен,със всичките му салтанати,както пише в закона за договорите и задълженията -или и това не устройва "лабрадор ретривър полянката" или каквото е там името на "киноложката" ви групичка..
така че ,когато някой публикува нещо-първо се убедете че знаете за какво иде реч,а после се нахвърляйте като гарги на мърша върху него...
айде лека и със здраве

#205 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 27 August 2012 - 10:26 AM

Показване на мнениетоnavar, в 26 August 2012 - 08:56 PM, написа:

,аз мога да ви заявя -мога да ви доставя куче ,от почти всяка порода ,в рамките на определен период от време,в зависимост от породата ,от легитимен развъдник,със съответните документчета ...комисионната се договаря при уточняване на подробностите...от мен се иска да ви доставя кучето със съответните редовни документи,от вас се иска да платите,като за целта се прави договор-първо предварителен,след това окончателен
Стана ми интересно : продават чистопородни кучета с редовни родословия , а дали знаят кой ще е стопанинът ? В смисъл произвел си животно ,хвърлил си труд , грижи , дори да е пет клас ,пак ще искаш да знаеш при кого отива ,да го избереш , или ?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#206 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 10:57 AM

Кои са развъдниците?

#207 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Маркетинг, Реклама, Компютри, Котки и Кучета...
Публикувано: 27 August 2012 - 01:18 PM

Аз не мога да разбера, защо се допуска всеки сбърканяк или превъзбуден тийнейджър да влиза тук и да изсипва кофи с лайна по адрес на чистопородното развъждане.
Следват десетки постове от едни и същи хора, които явно им пука повече и не пренебрегват нито една тема.
Следват иронични и хумористични постове от същите хора, които не са си дали труда да прочетат малко, преди да пишат.
Във въпросните постове на тези "природолюбители", които "имат родословни без документи, но мразят помиярите", се натрапва внушението, че каквото и да говорят останалите, по-добре си е да си вземеш по Интернет, щото е йовтинко, па е и по-красиво, по-малко боледува, чете, пише и смята на ниво 8-и клас. То не е "помияр"(дума, която, впрочем е далеч по-подходящо да се използва спрямо хора), то е ПОРОДИСТО!
Моето безпородно е ПОРОДИСТО,КРАСИВО, НАЙ-ДОБРОТО И АЗ ГО ОБИЧАМ, ЗАЩОТО Е 100 лв, А ВИЕ НЕ ОБИЧАТЕ ВАШИТЕ, ЗАЩОТО СТЕ ГИ ВЗЕЛИ ОТ СУЕТА.

Та защото много се превъзбудих, да заключа:
ЗАЩО, МАМА МУ СТАРА СЕ ПОЗВОЛЯВА НА ВСЕКИ ОЛИГОФРЕН ДА ПИШЕ КАКВОТО СИ ИСКА ТУК, ТА ПОСЛЕ КАТО ВЛЯЗАТ ПОРЕДНИТЕ БАЛАМИ, ДА ОСТАНАТ С ИЗВОДА, ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА СИ ВЗЕМАТ ОТ ФЕРМА?
ЗАЩО, МАМКА МУ, СЛЕД КАТО ИСКАМЕ ДА РАЗВИВАМЕ ПОРОДИТЕ, ПОЗВОЛЯВАМЕ НА ВСЕКИ ГАНЬО ДА ВЛИЗА ТУК И ДА СЕ УПРАЖНЯВА В ДЕБАТИРАНЕ ПО ТЕМИ, КОИТО ИЗНАЧАЛНО НЕ СА МУ ЯСНИ?
ЗАЩО НЕ ГИ ПРАТИМ ДА СИ НАПРАВЯТ СОБСТВЕН ФОРУМ? В НЕГО ДА СИ РЕКЛАМИРАТ "ПОРОДИСТИТЕ", ДА СИ ПЛАНИРАТ СКАЧКИ И ПРОЧИЕ?

ЗАЩО СМЕТКАТА ТРЯБВА ДА Я ПЛАЩАТ ЖИВОТНИТЕ?

P.S. Въобще нямам предвид navar, да не стане грешка! Макар и да не съм съгласен за много неща с него, поне има основа, за да говори, а и му личи, че има правилно отношение към животните. Някои нямат дори и това, а са тръгнали да си търсят куче...
User's Signature

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!

#208 Guest_navar_*

Публикувано: 27 August 2012 - 02:10 PM

Показване на мнениетоagalina, в 27 August 2012 - 10:26 AM, написа:

,аз мога да ви заявя -мога да ви доставя куче ,от почти всяка порода ,в рамките на определен период от време,в зависимост от породата ,от легитимен развъдник,със съответните документчета ...комисионната се договаря при уточняване на подробностите...от мен се иска да ви доставя кучето със съответните редовни документи,от вас се иска да платите,като за целта се прави договор-първо предварителен,след това окончателен
Стана ми интересно : продават чистопородни кучета с редовни родословия , а дали знаят кой ще е стопанинът ? В смисъл произвел си животно ,хвърлил си труд , грижи , дори да е пет клас ,пак ще искаш да знаеш при кого отива ,да го избереш , или ?

спрете с тези наивни разсъждения бе хора,трябвало да знае при кого отива-тва го има само в БГ "кинологията",развъдника да продаде куче и после всяка седмица да звъни да пита как е ,с какво го хранят ,къде сере и много ли го гушкат и т.н.-има ли покупко -продажба,взаимоотношенията спират дотам ,е в Бг не е точно така .. иска ви се навсякъде да е така ,ама не е..знае се кой е новия собственик-в експортното педигри си пише ..има ли значение Гошо ,Пешо или Мустафа е новия собственик,след като още утре новия собственик може да реши и да го продаде на трети,а той на четвърти..важното е че има експортно родословие,което е всичко нужно,за да бъде вписано кучето където е нужно..все едно да произвеждаш мебели,телета ,коне или каквото и да е и да се интересуваш къде отиват..сори,ама хората освен че обичат животните,са превърнали развъждането в бизнес..пред очите ми китаец брои 40 000 евра за куче,на зигера..и то за перспективно младо куче,а не за шампиона...дали на развъдника му дреме къде е отишло кучето ,а ? а се говореше за кучета продадени за суми с още една нула

Показване на мнениетоmil_, в 27 August 2012 - 10:57 AM, написа:

Кои са развъдниците?

а нещо друго да ти кажа??? конкретно с кого от развъдниците работя??какви договори съм подписал с тях?? как аджеба съм успял да го направя?? а номера на банковата си карта и пин кода,плюс ЕГН да ти дам?? подробности около другия си бизнес??? айде слез малко на земята...обади ми се когато търсиш куче от дадена порода,след като подпишем договор ,ще ти ти дам информация за всичко което те интересува..само дето после ,съгласно същия договор няма да можеш да я обявяваш из форумите ,за съжаление...сори ама ,за мен това освен любов към кучетата си е бизнес,и не се срамувам от това..бай дъ уей ако си търсиш разни други неща също можем да бъдем полезни..няма да пиша името на фирмата,и конкретно какво предлагаме ,за да не става реклама,а и форума е за кучета

#209 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 02:14 PM

Показване на мнениетоnavar, в 26 August 2012 - 10:56 PM, написа:

нормалния въпрос е -какво значи редовни документи?? с кои развъдници работите ?? такива нещица...

Ти писа, че това бил правилният въпрос, защо се пенявиш сега като го зададох?
Питам кои са развъдниците, останалото не ме интересува. Излиза, че имаш нещо против "нормалния" ми въпрос.
Апропо в Сърбия е прието за нормално на CACIB да има кафези с кученца за продан.

#210 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 August 2012 - 02:21 PM

Показване на мнениетоnavar, в 27 August 2012 - 12:10 PM, написа:

Показване на мнениетоagalina, в 27 August 2012 - 10:26 AM, написа:

спрете с тези наивни разсъждения бе хора,трябвало да знае при кого отива-тва го има само в БГ "кинологията",развъдника да продаде куче и после всяка седмица да звъни да пита как е ,с какво го хранят ,къде сере и много ли го гушкат и т.н.-има ли покупко -продажба,взаимоотношенията спират дотам ,е в Бг не е точно така .. иска ви се навсякъде да е така ,ама не е.

Я по-спокойно и без квалифицикации кой наивен и кой не ,моля. Питах нещо най-добронамерено .
Не всички са лигави кво беше ,питащи къде сере и дали го гушкат. И не всички продават на прекупвачи ,взимат едни пари и не ги интересува.Има и свестни.
User's Signature

#211 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 02:35 PM

Показване на мнениетоagalina, в 27 August 2012 - 02:21 PM, написа:

И не всички продават на прекупвачи ,взимат едни пари и не ги интересува...

Такива като горния майстор на късия разказ само могат да си мечтаят да се доберат до някое от моите съкровища, камо ли за препродажба, на батко децата сладки ... то не бяха договори, то не бяха фирми ... докога ще ги храните такива бе?

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#212 Guest_navar_*

Публикувано: 27 August 2012 - 02:46 PM

[/quote] Я по-спокойно и без квалифицикации кой наивен и кой не ,моля. Питах нещо най-добронамерено .
Не всички са лигави кво беше ,питащи къде сере и дали го гушкат. И не всички продават на прекупвачи ,взимат едни пари и не ги интересува.Има и свестни.
[/quote]

аз съм съвсем спокоен,а че разсъжденията са наивни-наивни са си ,и тва го казвам съвсем добронамерено..и това че си продал кучето на "прекупвач" малко не ме кефи думата,по скоро консултант е точната,не значи че не си свестен..каква е гаранцията че ти,като развъдчик( хипотетично) ще продадеш кучето на по отговорен стопанин,от мен като консултатнт????
свестен развъдник е този ,койтопроизвежда качествени кучета-а как ги продава,на кого ги продава не променя квалификацията му...все едно да ми кажеш че купувайки си "форд" от завода в германия и купувайки го от "мото пфое" са две различни неща..
а не ти ли минава през ум,че един човек като мен,спестява много разходи,и предотвратява много бъдещи проблеми на новите стопани?? или просто трябва да се спазва правилопто-свестните развъдници,продават само на отговорни ,стопани ,крайни клиенти,и винаги знаят къде са кучетата,в какво състояние са и пр. идеализирани захаросани мераци...при мен в момента има две кучета,мъжки за които развъдника от който са хал хабер си няма къде са,ама знаеш ли кво значи хал хабер...и ако не ги изведа на някоя изложба,хич няма и да разбере

#213 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 August 2012 - 02:57 PM

Ми ашкулсун ,че незнае къде са !
Това добър пример ли e според теб или лош ?

Захаросани мераци значи.
User's Signature

#214 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 03:10 PM

Показване на мнениетоnavar, в 27 August 2012 - 02:46 PM, написа:

а не ти ли минава през ум,че един човек като мен,спестява много разходи,и предотвратява много бъдещи проблеми на новите стопани??

Ми не ми минава. Твоята мотивация е ясна - печалба, а не да ми осигуриш вечно щастие. Това е бизнесът - пари-стока-пари прим.
Сбъркано е да се прави бизнес от животни, защото примът на парите идва мръсно. Няма откъде да го извадиш тоя прим, освен за сметка на самите животни, колкото и да се кълнеш, че не е така. Има толкова много неща, с които да се прави бизнес, оставете животните намира.
Много реклама на новопръкналия се бизнес тука, много нещо!

#215 Guest_navar_*

Публикувано: 27 August 2012 - 03:21 PM

Показване на мнениетоmil_, в 27 August 2012 - 03:10 PM, написа:

Ми не ми минава. Твоята мотивация е ясна - печалба, а не да ми осигуриш вечно щастие. Това е бизнесът - пари-стока-пари прим.
Сбъркано е да се прави бизнес от животни, защото примът на парите идва мръсно. Има толкова много неща, с които да се прави бизнес, оставете животните намира.
Много реклама на новопръкналия се бизнес тука, много нещо!

aми добре е да ти мине..значи викаш да не правим бизнес със животните-ок ,от днес никакво експлоатиране на крави ,кози ,овце и биволици-нито за мляко-как ще им дърпат вимето на горките ,нито за месо,нито пък за вълна..кокошките стават щастливи-никво снасяне,никви пилета,никакво клане,прасетата-никакво клане..ще ядем само зарзават,докато защитниците на растенията не писнат да оставим зеленчуците и плодовете на мира,и да не правим пари от тях ..
хайде ела в реалния свят-значи не е сбъркано развъдника да продаде едно куче за ХХХХ лева( той има разходи,специален е ,роден е от жена с 4 цици) обаче е сбъркано ,някой да помогне на мераклията за куче с търсенето-да му спести ровене в нета.телефонни разговори,ветеринарни консултации,да отговори на многото въпроси които поражда покупката на едно куче от развъдник,и да го предпази от измама...това е сбъркано-що?? щото прибирам процент от клиента или развъдника?? хайде ела в реалния свят моля те..значи на твоя принцип и агенциите за имоти са сбъркани,консултатнтите във всяка област трябва да се анатемосат-що,щот са учили нещо,знаят,разбират( за разлика от голяма част от развъдчиците) и получават пари за това??

п.п. а бизнса ми въобще не е нов,има няма 7-8 години,но никога не съм си позволявал да рекламирам ..за разлика от рекламите на всяко кучило ,без значение на породата...нека мерим с еднакъв аршин,а не с тоя който ни отърва
странна логика

#216 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 03:24 PM

Бизнесът със селскостопанските животни е необходимо зло.
Този с компаньоните - не.
За първи път чувам, че имотите били животни.
Аз съм си в реалния свят.

#217 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 03:25 PM

Дали е правилно или не ,всеки сам си прави изводите.Но е истина.Има развъдници с много кучета,вадещи по доста кучила на година съответно изпълняващи всички изисквания на клубове и федерации. И те не осъществяват такъв контрол върху бъдещите собственици.Много от тези развъдчици също са посредници между други развъдници и бъдещи стопани. И хора с по 40 кучета съответно да не си мислим ,че ходят на работа.Кучетата,изложбите,развъждането са тяхната работа,това от което и за което живеят.Обич към породата и кучетата не изключва бизнес. Поне това са моите скромни наблюдения.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#218 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 03:27 PM

Когато целта на развъждането е печалба - това е комерсиално развъждане.
А за него знаем какво е казано в развъдните правилници на FCI. И не е казано случайно, а защото комерсиалното развъждане поставя грешен фундамент на отношението към животното.
Нямам против да има печалба от развъждането, но не това да локомотивът.

#219 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 August 2012 - 03:29 PM

Показване на мнениетоnavar, в 27 August 2012 - 01:21 PM, написа:

обаче е сбъркано ,някой да помогне на мераклията за куче с търсенето-да му спести ровене в нета.телефонни разговори,ветеринарни консултации,да отговори на многото въпроси които поражда покупката на едно куче от развъдник,и да го предпази от измама...това е сбъркано-що?? щото прибирам процент от клиента или развъдника?? хайде ела в реалния свят моля те.

За чистопордни кучета ли става въпрос? Или за за пица деливъри ?
Обеснявай квото искаш ,но наистина не разбирам тия развъдници, дето си оставят кучетата в ръцете на фирми, кви са ? Кой сериозен развъдник го прави това ,защото си е чиста търговия, а чистопорсдното ръзвъждане има други цели ?
User's Signature

#220 Guest_navar_*

Публикувано: 27 August 2012 - 03:44 PM

а тя щото ФЦИ е една некомерсиална организация-стига вицове,моля...от постовете ви се убеждавам че не сте излизали от Бг ,и понятие си нямате какво значи развъдник,ама не по български..да ,за КЛУБНИ кучета става дума,за такива с РОДОСЛОВИЕ става дума..а какви са тези развъдници които продават през посредници ли?? такива с по 20 -30,40 разплодни кучета,от различни линии.такива със собствени ветеринари,етолози,хендлери,с площ по голяма от резиденцията на царя ,със собствени камиони за превоз на животни-това според вас как се издържа,може би с идеализирано отношение към развъждането?? ..ей такива,има няма произвеждащи по 100 кучета годишно..а не като българския тип-едно куче,в къщи ,до гардероба и хоп-развъдник..след нколко години още 4-5 ама раздадени ,уж на съсобственост,отглеждани и възпитавани от други хора ,но като родят носещи името на развъдника.. разъждането си е БИЗНЕС..и защо като говорим за кучета ,се споменават само компаньоните?? къде са работните? ловните?? или те са втора ръка животни??

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни