Dog.bg Форуми : Купиране на уши и опашка при Кане Корсо - закон срещу стандарт

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Купиране на уши и опашка при Кане Корсо - закон срещу стандарт

#1 Потребителят е офлайн   veazel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 August 2012 - 01:40 PM

Здравейте,

Тази тема не е за вашите лични мнения, а за конфликта между Закона за защита на животните на Република България и стандартите, описани от Fédération Cynologique Internationale.

За себе си съм решил какъв подход ще избера, както и се запознах с плюсовете и минусите на манипулацията.

Въпросът ми към компетентните хора тук е какво се прави в една такава ситуация:

Развеждате си кучето с купирани уши и опашка, спира Ви орган за контрол и според него сте нарушил закона за защита на животните. Не можете да докажете дали развъдника е купирал ушите преди да си вземете кучето, ще трябва да лъжете. Защото законът не е формулиран правилно "19. купиране на ушите и опашките с цел промяна на външния вид на животните;" - вземате изследване от лекар, че ушите са се инфектирали и до там с глобяването.

Но за какво всичките тези глупости, след като е било научно доказано нервната система на кучетата до 4тия ден не е развита за да усеща болка и купирането й не е съпроводено с болка за животното. За ушите не попаднах на такова проучване, но е логично да важи същото.

Закон за защита на животните (Глава първа, чл. 7, т.19)

ЗЗЖ

Стандарт на Кане Корсо според FCI

FCI Cane Corso Standard

Ако темата е създавана преди моля тази да бъде изтрита.

В противен случай моля за компетентни мнение и информация дали има предприети действия от страна на лицензираните клубове.

Поздрави,

Марин

П.П. Този конфликт на мнения между компетентните органи в България и международни федерации води до купиране на уши и опашки от касапи в повечето случаи. Днес от интерес минах през Централната Ветеринарна Клиника да ги попитам дали купират уши и опашки след като така е по международен стандарт. Тихичко ми отговориха, че това е незаконно и не могат да го направят, но могат да ме насочат към хора, които ще ми помогнат?!?!?!?!?!?!??!

#2 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 August 2012 - 02:36 PM

Може би не си разбрал.
Няма противоречие

Ears : Triangular, drooping, with a wide set on high above the zygomatic arches. Often cropped in the shape of an equilateral triangle.

Уши : триъгълни висящи .... често купирани във формата на равностранни триъгълници.
т.е.е ушите не са кръгли ( примерно) , не са изправени
Често купирани не означава задължително.

TAIL : : Set on fairly high; very thick at the root. The tail is docked at the fourth vertebra. In action carried high, but never curled nor erect.
Oпашка : разположена сравнително високо
купира се при четвъртия прешлен ( не при дупето , например. ) при действие си държи опашката високо , но не изправена или навита .
Ако беше задължително купирането , нямаше как изобщо да е завита. T.е. "купира се при четвъртия прешлен" , означава "не по-късо четвъртия прешлен" .

Tова , че става въпрос за не по късо , а не задължително , става ясно от основанията за елиминиране , където
ELIMINATING FAULTS :

• Tailless, short tail (docked or not
).
ако е без опашка , или ако е твърде куса , независимо отрязана или HE.
( кучето може да е родено без опашка , или с недоразвита опашка, или просто да е отрязана твърде късо

#3 Потребителят е офлайн   veazel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 August 2012 - 03:26 PM

Благодаря за пояснението.

Гледната ми точка е, че си харесваш порода първо заради екстериорните черти и характера.

Най-разпространения външен вид за Кане Корсо според интернет (големи чуждестранни развъдници и прочие) е с купирани уши и опашка.

Защо да се чувстваш ограничен след като е научно доказано манипулацията да не е проява на жестокост към животното?

Като обикновен човек мога само да наруша закона, но една федерация може да го промени.

Поздрави,

Марин

#4 Потребителят е офлайн   mlad6ito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:AMERICAN PITBULL TERRIER

Публикувано: 11 August 2012 - 11:22 AM

Абе и ти си прав човече и аз не го разбирам това нещо защо са се хванали за купирането, пак някакви зоо-терористи, които са незапознати са го издействали това нещо. Но като гледам специално в България как режат ушите на питбули и тн. то просто по-добре да не ги пипат изобщо - някакви некадърници за 40лв. направо обезобразяват кучето. На моя пит не съм му ги рязал, 5-6 пъти случайни хора с техните ми казват "много са красиви в натурания си вид" и съжаляват, че са ги купирали. Е, верно е че не на всички им отива, но това не е най-важното. И донякъде разбирам защо е забранено, заради начина по който се прави и заради ниската култура на хората, виждал съм питбули с отрязани опашки...просто комична история. Специално при питовете сега модата е да не се купира нищо, преди се купираха само ушите, сега и по изложби е така - без купирани. Но тук леко се отклонявам, тъй като ти питаш за стандарта на кане-то, но по-горе ти посочиха де.

поздрави
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2012 - 06:00 PM

veazel,
кой ти каза, че било "научно доказано"?!?
Дали е болезнено купирането на опашка в първите 1-2 дни след раждането надали някой може да отговори, НО кученцата на тази възраст имат отлична чувствителност и крещят ЗВЕРСКИ. Не го правят, защото НЕ ги боли.
Между другото, опашката си е съществена част от гръбнака на животните - горе-долу 1/3 от дължината на гръбначния стълб. Гръбначният мозък, който се намира в гръбначния стълб, не е просто за украшение. Махането на една част... ми, осакатяване си е. Сори.
Дали е болезнено купирането на уши? Разбира се, че е. Неслучайно се прави под упойка. И в прилично голяма част от кученцата оставя неизгладими впечатления, меко казано. Да не говорим за нещата, които се случват на догчета, боксерчета, доберманчета - лепене на уши, разнасяне месеци наред на конструкции на главите и т.н.
Има си причина за забраните за купиране по света - във все повече и повече държави. В голяма част от държавите извеждането на купирани кучета на изложби е забранено с мотива, че тези животни са САКАТИ - също като трикраките кучета, еднооките кучета... те така те.
Що се отнася до стандарта, вече ти казаха...
За естетизма на отрязаните уши; изражението и красотата на главите на породите не споря въобще. Както и за отрязаната опашка. Но...
Моля, хора, не бъркайте естетизма със закона. Едно време китайците са "смалявали" краката на жените от благородното съсловие - чупели са стъпалата на бебетата, сгъвали са ги на три и са ги бинтовали, за да има благородничката миниатюрни стъпалца. За идеална е смятана дължина на стъпалото от СЕДЕМ сантиметра. Този варварски обичай е забранен в Китай със закон едва след Втората световна война. Съвсем, съвсем наскоро. Сигурно все още има китайци, които съжаляват за отмрялата традиция.
Нагледна картинка от Уикипедията - сравнение между жена с нормални крака и такава със "смалени". Снимката е от 1902 г.
Качена снимка
Ако днес родители причинят такова нещо на детето си, очаква ги близка среща със съда; в някои държави последствията ще бъдат извънредно сериозни (тежка телесна повреда, таквиз ми ти работи).

#6 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 August 2012 - 06:04 PM

Много се извинявам, ама заглавието направо ми боде "Учите". Моля модератора да го оправи, че .... много зле става ..... аз, лично, не знам да могат да се купират очи или Учи, все тая. Разбира се ... ще го приема като познавателен материал, ако се окаже, че има такова нещо.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#7 Потребителят е офлайн   veazel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2012 - 06:43 PM

@DessyD,

Не мога да си поправя заглавието, някой модератор ще да го пипне, но не е болка за умиране според мен.

@Shifter,

Объркал съм се за купирането на 4ти ден. Уши и опашка се купират някъде на около 3 месеца.

Не мога да ти покажа научните изследвания, че не ги боли. Мен са ме оперирали под упойка и като се събудя само сърби без болка докато зарастне. Приятелката ми е примерно с отстранена опашка, защото я натроши след инцидент със сноуборд. И при нея болка няма след операцията.

Аналогията ти на манипулацията с хората не е коректна, защото кучетата са кучета, хората са хора.

Една такава манипулация не е главно заради естетиката, а и предпазваш кучето от развиване на гъбички (които виреят на тъмни и влажни места), инфекции при евентуално одиране или откъсване на ухото. При една не купирана и цяла, мощна опашка при тази порода при възрастен екземпляр на 2 години при евентуален удар в ръб може да получи болезнена фрактура. Евентуално ще зарастне, но ако е по-сериозна кучето ще изпитва постоянна болка докато не се купира опашката. До тогава това голямо куче е свикнало да върви и балансира с опашка, какво става с него след това?

Терминът "осакатяване" важи когато животното няма да е пълноценно след процедурата. Не мога да приема и гледната ти точка да забраняваш нещо, защото така се прави в другите държави. Както ти посочих в нашия закон за защита на животните има пропуски и не само в купирането.

Не съм специалист в тази област, но очаквах логично обяснение на запознати за забраната. По-скоро целия закон ми прилича на бързо преписан колкото да има какво да се покаже пред ЕС.

Поздрави,

Марин

#8 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2012 - 07:24 PM

Закона, конкретно в България, Марине, не е важно дали е набързо преписан. Нарочно са споменати ДРУГИТЕ държави, защото забраната у нас конкретно е заради ЕС. Друг е въпросът, че държави като Италия все още не са благоволили да забранят купирането. Пък са си в ЕС отдавна. Трети пък е въпросът какви норми важат за животновъдството въобще в Испания примерно и у нас. Имам предвид, че там в законни легални свинеферми условията са такива, че мъка да ти стане.
Подчертавам дебело, че не защитавам в случая анти-купиране или про-купиране. Просто изтъквам факт: на изложби у Европата купирани кучета не се допускат, защото са ОСАКАТЕНИ. Според тамошните закон. В Обединеното Кралство се използва терминът "unjustified mutilation" - неоправдано осакатяване. Например. В някои държави забраната е отпреди 1990 г.: в Холандия например е забранено участието на изложби на кучета с купирани уши, родени след 1989 г.
Темата за гъбичките и възпаленията на ушите не я повдигай. Въпреки че това е любимо на защитниците, няма - и няма и да има - научно доказателство, че кучетата с некупирани уши, от породи, в които се купират по традиция, боледуват повече от ушни инфекции. Боледуват кучета с прихлупени и дълги уши, които са космати - например кокерите. Техните уши никога не са били купирани. Ще си продължа мисълта, че дотук имах удоволствието да притежавам вече 7-8 кучета с некупирани уши от различни породи, които се купират или са се купирали, и от тях ЕДНО някога ми е правило ушен проблем, и то само веднъж. Не, че това е показателна извадка, просто... факт от живота. Но не защитавам некупирането - не и доколкото се явява ПРАВО на собственика да избере.
Темата за наранените опашки също хайде да не я повдигаме. Проблеми с опашките имат по-често породи, на които не се купират: догове, американски булдоци, такива разни. Дали си нараняват опашлетата ротвайлерите? Май не... Но: научно доказан факт е, че повечето породи "с купирани опашки" са по-податливи на заразни заболявания, спрямо да речем породи, които не се купират. Дали има де факто връзка с купираната опашка или не, аз лично не се наемам да съдя.
Така или иначе, ФАКТ е фактът, че купирането не се е правило с "хигиенна" и здравословна цел, а за да служи за показател: че даденото куче е работно и изпълнява някаква функция, а не е поредния свободно летящ елемент на селската улица. Затова са се рязали опашките на доста породи и логиката подсказва, че вероятно заради това е възникнала традицията да се реже и опашката на корсата.
И, като финал... защо да не сравнявам кучета и хора? Не им приписвам равни права все пак:)

#9 Потребителят е офлайн   veazel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2012 - 07:58 PM

@shifter,

Това са ми аргументите, няма как да не ги повдигам като доказателства в нашата тема.

Не сравнявай кучетата и хората, защото кучето в крайна сметка е домашен любимец и за него се грижиш ти. Преценяваш кое би предизвикало проблеми в бъдеще и действаш проактивно. Каква е жестокостта в случая след като ти се грижиш за него и го правиш за да го предпазиш от евентуални проблеми. Евентуални разбира се не са сигурни, но все пак си една идея по-спокоен за кучето.

Останах с впечатление, че за теб купирането се извършва в някакво мазе от доктор Менгеме. Аз визирам купиране с упойка от кадърен ветеринар. Без опасности и тем подобни усложнения за животното.

Не отричам, че и Кане Корсо с натурални уши и опашка са готини. Нека говорим само за тази порода. Не вписвам изобщо служебните кучета като доберман и какви предимства дава купирането.

Нека те попитам какво би направил в случай, че на твоето Кане Корсо му отхапят едното ухо, надерат другото? В този случай кучето е осакатено. За негово добро купираш ушите. Сега според европейските закони ти си го осакатил, нали? Кучето си е същото обаче, но кой ще те изслуша каква ти е историята? Или ще ходиш на изложби с документ защо си го купирал?

Пак не видях

Поздрави,

Марин

#10 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 August 2012 - 08:58 PM

Марине, тази тема е повдинага много пъти и обикновено от хора, които тепърва започват да се занимават с кане корсо.
Законът си е ЗАКОН! ТОЧКА!

Мога да ти кажа от опит - моят красавец е на 4.5 год. с некупирани уши - не го пускам в боеве за да се притеснявам ,че някой ще му надере или отхапе ушите ! Веднъж на 2-3 седмици му почиствам ушаците с тампонче ако видя ,че се събрала мръсотия.

Опашката му е купирана от развъдчика и за нея нямах собствен избор.

Дали ти харесва или не ти харесва - длъжен си да се съобразиш със Закона! Ако толкова те влече гледката на нарязани животни - купи си сборник с картинки и си гледай на спокойствие, но ЖИВИТЕ същества остави намира!

Отдавна са минали времената, когато тези кучета са вършели работа,различна от излежаването в краката на собственика! Имат право да отдъхнат от хорската простотия!

#11 Потребителят е офлайн   veazel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2012 - 09:14 PM

@elrisha,

Уважавам мнението ти, но не се обиждай като кажа, че това беше изказване на кон с капаци.

Законът е закон за да се спазва, ако има логика в него. Ако законът за защита на животните е написан от вещи хора, членове на международни организации и запознати в световен и роден мащаб за проблемите.

По твоите думи както измислиха закона за горите да не правим нищо и да го спазваме?

Права си, тепърва гледам тази порода.

Кучетата дали били страдали е относително понятие, можеш ли да докажеш това? Аз не, нито обратното.

Избягвам лични нападки и се стремя темата да изгради една ясна представа за тази порода.

Излиза като цяло, че си взела кучето си с купирана опашка от развъдник, признат предполагам от различни федерации и клубпове, регистрирани по български и европейски закони. Ето ти сблъсък на интереси, избирателно спазване на закона. Кучето ти класифицирано ли е, че не е агресивно? Ако не, развеждаш ли го с намордник? Изчете ли целия закон?

Според мен не можеш да защитаваш един закон, който не се спазва по повечето си параграфи дори от държавни агенции.

Лично решение си е, спазвай го, но не се ли чувстваш ощетена от него? Аз да.

#12 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2012 - 09:32 PM

Извънредно старателно избягвам да влизам да пиша в такива теми именно защото аргументите на противната страна НЕ ГИ СЛУША никой. Все едно дали е анти- и про- кастрация, анти- и про- купиране и т.н. Ако ще и анти- и про- породистите кучета въобще. Имаше и такива теми.
Така че ще си позволя да спра да обсъждам нещо с човек, който не желае да погледне другата страна на монетата и си повтаря едно и също, едно и също, едно и също...
Отново: не се опитвам да те УБЕДЯ, че некупирането има някакви предимства. Само отбелязвам, че има държави, в които купирането се смята за осакатяване. ТОВА е причината да се въведе тук-там закон, забраняващ козметичното рязане на уши и опашки, също и на "допълнителните" пръсти. Забранено е също рязането на опашките на коне, овце... за тях се сещам от ход, че се е правило.
Дори не излагам гледната си точка за или против купирането. Ти питаш: получаваш отговор ЗАЩО е такъв законът. И защо и у нас приемат такъв закон.
Моля, дай си труд, потърси информация. Абсурдно е да излизаш с довод, че на теб това ти били аргументите и затова не може да не ги повдигаш. Прочети, информирай се: не са верни, така че просто си потърси по-добри. В интерес на истината: има.
Между другото, далеч не е задължително да се купират и двете уши, ако едното преживее травма. Ако на НОК му отхапят половин ухо, дали собственикът ще резне и другото? И, също между другото, колко кученца с купирани ушета си виждал? Аз - доста. Купирани от кадърни ветеринари. И с всичките последствия след това. Средно едно на 8-10 кученца прави проблем с ушетата: скъсани шевчета заради разчесване, възпаления, страхова невроза, такива разни неща. Ако не е кадърен ветеринарят процентът скача доста.
Та така. Ако седна да изнасям аргументи "против", имам доста какво да кажа и мога да се аргументирам. Мога да го направя и ако реша да изнасям аргументи "за".
Дискусията обаче е лишена от смисъл. Благодаря за не-вниманието и довиждане.

#13 Потребителят е офлайн   mimi8376 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2012 - 09:47 PM

Вечната тема... Не очаквай отговори тук, а само чесане на езици.

#14 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2012 - 03:14 PM

Показване на мнениетоmimi8376, в 11 August 2012 - 07:47 PM, написа:

Вечната тема... Не очаквай отговори тук, а само чесане на езици.

Визирате собственият си пост предполагам?!

#15 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2012 - 03:19 PM

veazel, както вече ти се каза - седни и прочети повечко. Разбирам ,че харесваш осакатени животни и ще донесеш от 100 кладенеца вода за да защитиш позицията си,ама...чети де,чети!

Мисля ,че всеки начинаещ като теб е стигал рано или късно да въпроса за ушите и опашката. Едните не се спират пред нищо и кълцат здраво, водени от чисто егоистични лични подбуди, други пък сядат и търсят информация, обмислят -премислят и накрая разбират защо е написан тоя ЗАКОН и го спазват.

Като гледам обаче..ти си решил още преди да си вземеш кучето, че искаш да кълцаш..и частта със замислянето и четеното ще я пропуснеш. Жалко!

#16 Потребителят е офлайн   veazel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2012 - 03:33 PM

Нали заради това е темата- като по-вещи с тази порода да ми покажете къде да чета. Предложения не видях, само лични мнения като моето.

Скъсвам се да чета, закупих две книги за Кане Корсо, но в тях нямаше нищо за/против купирането.

Не е ли показателно, че родината на породата Италия не е забранила купирането? Не трябва ли всяка порода отделно да се разглежда в закона?

#17 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2012 - 05:38 PM

Показване на мнениетоelrisha, в 12 August 2012 - 02:19 PM, написа:

veazel, както вече ти се каза - седни и прочети повечко. Разбирам ,че харесваш осакатени животни и ще донесеш от 100 кладенеца вода за да защитиш позицията си,ама...чети де,чети!

Мисля ,че всеки начинаещ като теб е стигал рано или късно да въпроса за ушите и опашката. Едните не се спират пред нищо и кълцат здраво, водени от чисто егоистични лични подбуди, други пък сядат и търсят информация, обмислят -премислят и накрая разбират защо е написан тоя ЗАКОН и го спазват.

Като гледам обаче..ти си решил още преди да си вземеш кучето, че искаш да кълцаш..и частта със замислянето и четеното ще я пропуснеш. Жалко!

Не ми се ще да влизам в спор 'За" или "Против" купирането,но определения като харесвате осакатени ,осакатявате и тем подобни честно да си кажа ме изкарват извън нерви. Елриша,защо не казахте на развъдчика от когото взехте Кхан ,че не желаете осакатеното му куче ?
Към Веазел-в грешка сте ,в Италия купирането също е забранено - Европейската конвенция за защита на животни-компаньони, Страсбург, приета на 13/11/1987 от Съвета на Европа и ратифицирана от Италия с закон 201, 4.11.2010) като страна -член на Европейският съюз.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#18 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 12 August 2012 - 05:57 PM

дам,вечните ми любими теми.купирането е осакатяване,кучетата ги боли ,а кастрацията е хуманна,за здраве и безболезнена,и в никой случай не е осакатяване,няма хормонални и други проблеми и кучетата пращят от щастие..но ,като пускате теми-позапознайте се с нещата ,та да не се излагаме..първо ,в България е забранено купирането,но не е забранено да притежаваш животно с купирани уши и опашки..и нали се сещате че санкцията за купирането е за най вече лекаря извършил това,освен ако сам не клцнеш нещо с ножицата ,както е модерно в някои села? което пък може да стане само и единствено в момента на купиране-видеозаписите,аудиозаписите и снимките не вървят.. второ японците,а не китайците деформират стъпалата,в тайланд удължават вратовете,разни племена си подострят зъбите,пробиват си 10 см. дупки в ушаците и долните джуки,дупчат си носовете с кост-но това е друга тема..
докторът който се визира ,и е кръстен на шлосерско пособие всъщност се казва Менгеле,а не менгеме..
опашка се купира на 2-3 ден,а уши около четвъртия месец..и да болезнено е,но изключвайки купирането за визия ,което е при малка част от породите-например немски дог,или от стопани които така ги кефи,при работните такива си има логично обяснение
да,опашката е част от гръбнака ,но гръбначен мозък в нея няма-някой не е внимавал в час по биология в седми клас..и самия факт че има породи,които се раждат "фабрично" без опашка,или породи при които се раждат кучета със и без опашки в едно кучило-т.нар. "гуджи" или "гуджуци",говори за закърняване,рудиментация на органа..за разлика от топките и матката ,които са си действащи органи,но се режат щот е модерно,за здраве или щот така казват умните хора из форумите...
питбули,кане корсо,амстаф,дого аржентино,ротвайлери,кавказци,алабаи,кангали,БОК,драатхари,курцхаари-купират се основно ловни породи,вълкодави ,и бойни породи-дали е случайност?? или ....има тема за купирането във форума,там е писано доста ,не ми се пише отново защо аджеба се купират някои породи..който се интересува-ще намери отговор..ако не можете да намерите-отговарям на лични съобщения..
лек ден желая ,аз отивам да си храня мечките

#19 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 12 August 2012 - 06:08 PM

оппааа,сега видях момента с кълцането от егоистични подбуди...мноого се кефя на подобни определения..
а да клъцнеш топки,или матка,щот те мързи да си овладееш разгоненото животно?щот имало бяло или черно някъде си?или щот било крипторх? или като превенция да не направи пиометра?? или още поне 20 такива все абсурдни ,обяснения за склонността на човек да си играе на господ?

#20 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2012 - 06:09 PM

Деси, твоите кучета осакатени ли са? Защо така не внимаваш с нервите? Хайде по-спокойно де.

Може ли да се покажат в тази тема поне двама собственици на купирани кучета, които са рязали уши и опашки защото това е НЕОБХОДИМОСТ и кучетата им са РАБОТНИ? - Аз поне не познавам такива, но виж - режещи, само щото "така по-ме кефи" има доста.
По едно време се чудех дали да не подавам сигнали на компетентните органи, щото ми писна от българщина,т.е. байганьовщина, за която думата ЗАКОН не означава задължение, а нещо за размисли, оплювки и неспазване.

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни