Купиране на уши и опашка при Кане Корсо - закон срещу стандарт

Публикувано: 13 August 2012 - 08:32 AM
Но темата не я видях специално за тази порода. Както споделих купирането за всяка порода трябва да се разглежда поотделно.
Като присъства темата в под-форум за породата бъдещите собственици могат по-лесно да се ориентират какво е сегашното положение в България, защото гледам главно се избиват комплекси и форумът не е това, което трябва да бъде.
А модераторът, който иска да се води културен диалог се отплесна да напада личното мнение.
Също така моля не бъркайте ролята на кучето. Член на семейството- съгласен съм, но е грешка във възпитанието ако започнете да го третирате като дете.
Поздрави,
Марин

Публикувано: 13 August 2012 - 08:51 AM
За мен купирането е отвратителна практика.
И въобще не съм съгласен, че която и да е порода изглеждала "по-добре" след купирането. Просто изглежда различно.
Гледайки стопаните на купирани кучета по улиците, не мога да не стигна до извода, че са определен типаж хора - такива, които искат кучето им да изглежда силно, лошо, злобно.
Да се говори за работни качества е просто смешно...
Естествено има и изключения, които наистина вярват, че няма проблем. За тази цел си има закони. Това, че в България те масово се погазват е една друга тема...

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!
#43 Guest_navar_*
Публикувано: 13 August 2012 - 09:14 AM
 KaiZen, в 13 August 2012 - 08:51 AM, написа:
KaiZen, в 13 August 2012 - 08:51 AM, написа:
За мен купирането е отвратителна практика.
И въобще не съм съгласен, че която и да е порода изглеждала "по-добре" след купирането. Просто изглежда различно.
Гледайки стопаните на купирани кучета по улиците, не мога да не стигна до извода, че са определен типаж хора - такива, които искат кучето им да изглежда силно, лошо, злобно.
Да се говори за работни качества е просто смешно...
нима е смешно да се говори за работни качества?? аз имам различно мнение-моите всички работят..и ако веднъж си видял отхапано ухо,и се е налагало да го шиеш сам ,на майната си ,щот кръвта не спира и надали ще може да изчака ветеринаря,надали ще мислиш така,или ако си виждал разкървена до кокал опашка на ловно куче,от блъскане в драките,а то го прави защото такава е породата му..а купирането заради визия е просто резултат от години правено и затвърждавано ,от практика тръгнала от работни качества-защото ушите на вълкодавите се режат от векове,когато не е имало кинология..
а заобикаляне на закон,не значи нарушаване,и не е уместно да се дават примери с криминални деяния като наркотици,оръжие..въпреки че никой в Бг не може да те санкционира ако си бил в Холандия и си пушил трева-там е разрешено..същото е и с купирането..нали няма да обвините сърбите ,че нарушават закона купирайки уши и опашки?? там просто това е позволено,което не значи че според нашите закони са престъпници,нали? а дадох примера с кастрацията защото тя е по тежка ,по болезнена операция но се рекламира масово като полезна,задължителна и здравословна...
купирането е като кастрацията-въпрос на избор,на нужда..но не и на мода..защото ако трябва да бъдем обективни,в закона пише "забранява се премахване на части от животното ..." което би следвало да значи че и кастрацията без медицинска нужда е забранена,защото също се премахват части...

Публикувано: 13 August 2012 - 09:34 AM
И да поясня само ,че лично аз законът на страната в която живея не съм го нарушила по никакъв начин-отишла съм в провинция където е разрешено. И пак казвам,за мен темата ползи и вреди е доста спорна.Всеки ,който го е направил се е водил от естетичната страна (Изключвам работните).Никой не може да ме убеди,че изглеждат по един и същи начин,като не коментирам въобще кое изглежда по-добре. От друга страна,ми прави впечатление специално при КК ,че много развъдчици или собственици го правят с цел прикриване лош постав на ушите.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

Публикувано: 13 August 2012 - 09:39 AM
сигурна съм, че разбирате защо непрекъснато се говори за кастация.Това е единствения хуманен начин да се намали свръхпопулацията на бездомни животни, на които мястото им не е на улицата поради ред причини. Нагледахме се на малтретирани, премазвани, тровени, жертви на всякакви извращения нещастни бездомници. Ужасна е гледката на разгонена женска обиколена от десетки мъжкари.
Извинявам се, че се отклоних от темата.
#46 Guest_navar_*
Публикувано: 13 August 2012 - 09:43 AM

Публикувано: 14 August 2012 - 10:38 AM
С това съм съгласен ,защото съм го изпитал!
А това с одрязаната опашка ,писъците на животното, как видяли отрязъка ....Представете си читатели в кой гараж е извършно това криминално деяние :) . Жалко за собственичката,напарвила е ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР :) . Не знам кой уважаван ветринар би допуснал собствениците да присъстват и асистират на тази оперативна намеса. Пълни глупости
Много мнения ,много празни приказки ,но никой не ще си признае ,че кучето е в полза на човека и той определя как то ще му служи.

Публикувано: 14 August 2012 - 12:11 PM

Публикувано: 14 August 2012 - 03:22 PM
Brooks, Gary (2012-07-15). The Complete Guide to Cane Corso (Kindle Locations 8082-8094). For Dogs Sake!®. Kindle Edition.
Кучето е опитомен вълк за да служи в различни дейности на човека като пазач, ловец и други.
Не забравяйте, че темата е относно колко коректен е законът, а не как някой ще забрани на друг да направи нещо. Имаше добри примери защо е нужно законът да бъде актуализиран по коректен начин като се запази идеята за защита на животните.
Поздрави,
Марин

Публикувано: 14 August 2012 - 04:05 PM
Както Навар е казал има къде по-болезнени неща за кучето, които не само са законни, а и те задължават да ги правиш като кастрацията. Че аз какво съм виновен, че има дебили дето си пускат кучетата да се оплождат като диви зайци.
Друг е въпроса, че това е чисто естетическа намеса, която специално в България повечето хора я извършват некадърно и само загрозяват кучето. Мойто си ми харесва с уши, има хора на които им харесва да ги купират не виждам защо това е забранено.

Публикувано: 14 August 2012 - 07:59 PM
 GOD OF TROY, в 14 August 2012 - 08:38 AM, написа:
GOD OF TROY, в 14 August 2012 - 08:38 AM, написа:
С това съм съгласен ,защото съм го изпитал!
А това с одрязаната опашка ,писъците на животното, как видяли отрязъка ....Представете си читатели в кой гараж е извършно това криминално деяние :) . Жалко за собственичката,напарвила е ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР :) . Не знам кой уважаван ветринар би допуснал собствениците да присъстват и асистират на тази оперативна намеса. Пълни глупости
Много мнения ,много празни приказки ,но никой не ще си признае ,че кучето е в полза на човека и той определя как то ще му служи.
Не чети избирателно ако обичаш-аз нямах думата.Клиниката е една от добрите в града,а лекаря с много години практика.Спасявал ми е 2 кучета.Операцията приклщчи за точно 5 минути и ни го връчиха в ръцете да си ходим.Не мога да кажа,че е гараж.Не сме асистирали бяха 2ма лекарите.
Както и да е минало свършило....ако някога имам друго куче то определено след това,което видях(от една страна се радвам,че го видях с очите си) не бих причинила такова нещо на живо същество.Още повече такова,което ще бъде домашен любимец не ловно куче.

Публикувано: 14 August 2012 - 09:16 PM
Аз не смятам ,че това е мястото където да се разискват ЗАКОНИТЕ. Ако имате претенции - пишете до съответните инстанции,подавате молби и т.н.
Плюс това мен лично не ме вълнува какво казва Закона в Бангладеш (примерно) защото не живея там . ВСЕКИ български гражданин е длъжен да се съобразява със ЗАКОНИТЕ НА РБългария. Пак да попитам - толкова ли е сложно????
#55 Guest_navar_*
Публикувано: 14 August 2012 - 11:09 PM

Публикувано: 14 August 2012 - 11:11 PM
 shifter, в 11 August 2012 - 06:24 PM, написа:
shifter, в 11 August 2012 - 06:24 PM, написа:
Моля?
Хайде да се информираме малко по-добре и евентуално да ни направи впечатление факта, че точно в цитираната Италия, ако някой ветеринар или развъдчик реши да се прави на хитрец и резне някое непозволено ушо или опашле ...го чакат 3-18 месеца затвор или от 5 до 30 хиляди евро глобичка

http://www.legadelca...e-coda-ai-cani/

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

Публикувано: 14 August 2012 - 11:39 PM
Но,ако разгледаш снимки на бебоци от Италия виждаш доста купирани. Едва ли отскачат до Сърбия.Факт е ,че масово се заобикаля този закон,както от българи,така от италианци,испанци и даже и от холандци...
Рано или късно ,хората които купуват КК и имат претенции да посещават изложби ще престанат да променят естетиката му.Но това ще стане ,когато се забрани участието на такива кучета на изложби ,но навсякъде,не само в две/три държави.От там и с времето като се виждат само некупирани,визията в съзнанието на хората ще се промени. Но,това зависи от други хора,на които явно не им е толкова зор това да стане.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

Публикувано: 15 August 2012 - 12:32 AM
 desi79, в 14 August 2012 - 10:39 PM, написа:
desi79, в 14 August 2012 - 10:39 PM, написа:
Но,ако разгледаш снимки на бебоци от Италия виждаш доста купирани. Едва ли отскачат до Сърбия.Факт е ,че масово се заобикаля този закон,както от българи,така от италианци,испанци и даже и от холандци...
Рано или късно ,хората които купуват КК и имат претенции да посещават изложби ще престанат да променят естетиката му.Но това ще стане ,когато се забрани участието на такива кучета на изложби ,но навсякъде,не само в две/три държави.От там и с времето като се виждат само некупирани,визията в съзнанието на хората ще се промени. Но,това зависи от други хора,на които явно не им е толкова зор това да стане.
Деси, ясно мисля е на всички, че хитреещи и неспазващи законите хора има и ще има във всяка една част на света, независимо законите и наказанията.За да не се цепи от колектива естествено и тук в Италия принципно има от всичко по много, но пък хората са си намерили начин да противодействат.Няма да го коментирам подробно и какво мисля по същество, но това са си фактите.Мдааа има и ще има предполагам до едно положение хора, които ще рискуват само заради собственото си его или добре да кажем, някакви виждания.Контролната система е много простичка, но си функционира, като стой та гледай..

Взимаш куче, намираш евентуално някой ветеринар или развъдчик и си правиш, каквото си решила.До тук няма проблем, НО никой не осъзнава, че ако е направил подобна манипулация СЛЕД влизането на даден забраняващ ЗАКОН в сила...има около 10-15 години да крие кучо да не го хванат в нарушение
 .Искам да кажа, че един път резнатото ушо или опашка, няма как да се лепнат, ако се размисли по натам стопанина
  .Искам да кажа, че един път резнатото ушо или опашка, няма как да се лепнат, ако се размисли по натам стопанина  .Затова и виждаш предполагам много бебоци купирани.Поради простичкия факт, че контролиращите органи няма как да сгащат някой продажен, нарушаващ законите ветеринар или развъдчик на момента.Но пък и не бързат да ти призная честно...Изчакват(все пак имат един цял кучешки живот за проверки, глоби и затвори...най-вече зверски глоби)...Та единственото, което е необходимо...Или някой да подаде сигнал, или да го хванат нарушителя след проверка, когато разхожда кучо....елементарно проверяват паспорта...и , ако купирането е извършено след приемането на закона...сори, поема си по пътя...
 .Затова и виждаш предполагам много бебоци купирани.Поради простичкия факт, че контролиращите органи няма как да сгащат някой продажен, нарушаващ законите ветеринар или развъдчик на момента.Но пък и не бързат да ти призная честно...Изчакват(все пак имат един цял кучешки живот за проверки, глоби и затвори...най-вече зверски глоби)...Та единственото, което е необходимо...Или някой да подаде сигнал, или да го хванат нарушителя след проверка, когато разхожда кучо....елементарно проверяват паспорта...и , ако купирането е извършено след приемането на закона...сори, поема си по пътя...  
 п.п.Предполагам си прочела и знаеш, че дори и "специалните кучета" -така наричаните ловни, работни и изложбени кучета...е забранено със ЗАКОН купирането.Точка.За мен лично няма какво да се обсъжда повече и типично по Български да се успокояваме, че и другите правели така или , да се търсят Бай Ганьовски вратички.Съжалявам.
Лека вечер от мен.

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
#59 Guest_navar_*
Публикувано: 15 August 2012 - 11:36 AM
аз съм член на породни клубове,в страни където купирането е разрешено,кучетата ми от развъдниците в тези страни са купирани,защото стандарта на породата е такъв,живея в Бг заедно с кучетата си ,или отивам да живея в Италия заедно с кучетата си и кво правим???влизам в затвора,или получавам глоба?????ненапразно дадох пример с еднополовите бракове,и марихуаната в изтрития си пост..закона е категоричен,какво е забранено а не какво ни се иска да бъде забранено..и докато стандарта на породата позволява да се купира,ще се намира начин да се прави..
ето например ФЦИ прие стандарт ротвайлера да бъде с опашка,и спряха да се купират в страните членове на ФЦИ..но в Бритиш кенъл цлъб,и американ кенъл клъб стандарта е с купирана опашке,и там все още се купират опашките на ротвайлерите..
ако започнем да следим за спазване на закона за защита на животните и ЗВМД половината собственици на кучета трябва да бъдат глобени ,затворени защото не спазват една наредбичка :) относно условията в които се отглеждат кучетата,да не говорим за развъдниците,и да не говорим че повечето дори не знаят за наредбата ,камо ли да са я чели ,и да я спазват..хайде със здраве
п.п. не знам защо явно мадам МОД е останала с впечатление че съм фен на купирането-всъщност не съм,все ми е тая,при моите е лесно-като им отхапят нещо-режем и шием-просто си водим дискусия,нали затова е форум..виж,на кастрацията без причина съм противник

Публикувано: 22 August 2012 - 12:03 AM
2. Законът е категоричен, но за съжаление в Жан-Жоржия се прилагат само законите, на които някой вицепремиер държи - например забрана на пушенето.
3. Лицемерието на развъдчиците и на кинолозите е огромно. МФК официално приема директивата на ЕС и е против купирането, но години след официалното становище допуска и толерира, дори насърчава добро класиране на изложби на купирани кучета.
Все пак, ние - Diamanti Neri Fiona's Cane Corso Kennel - никога не купираме опашки и уши и никога няма да го правим, въпреки, че съзнаваме, че това прави кучетата ни по-малко перспективни. Все пак, Деси, спазването на закона и добрите практики е ЛИЧЕН ИЗБОР :)

Вход
 Вход Регистрация
 Регистрация Помощ
 Помощ

Горе
 Горе Цитиране +
 Цитиране +