Dog.bg Форуми : Агресия на кучешката поляна, в парка, на плажа и въобще на обществени места

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия на кучешката поляна, в парка, на плажа и въобще на обществени места Как е най-ефективно и етично да се постъпва? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 August 2012 - 02:18 PM

Цитат

...Обаче това на което ние викаме игра, за тях е по-скоро борба за надмощие. Борба, която в случая ние поущтряваме. По едрото и силно кутре избутва останалите, взима им играчките, търкаля ги и всъщност доминира. После порастват и силните стават още по-силни и още повече искат да доминират и да са тартори в глутницата, което в природата е съвсем естествено...

Естествено, че съзрявайки, кучетата следват своите инстинкти да се преборят в йерархията на глутницата. Играта в глутницата на кучешката полянка е чудесна възможност стопаните да приучат да поставят граници на поведението на своето куче, най-често с команда "Не!", така че да не се стига до крайности. Всяко куче в така образувалите се случайни глутници се опитва да се наложи и да стане водач, но лидер би трябвало да бъде винаги човекът. Поне, ако желае да владее инстинктите на подопечните си. Точно за това и поставих темата, защото собствениците на агресивни кучета най-често не поставят граници в поведението на своите любимци. Пример с моето, което преди месец се запозна с поредното питче, женско. Играеха си често, но когато питбулката хапеше ушите и черепа на френчито до кръв, собственичката, едно девойче, не го спираше, ами го дърпаше за момент, галеше и му говореше с успокителни думи "миличко, не така, по-спокойно" и отново го пускаше в глутницата. То, милото, как да разбере успокителният тон, ако не като поощрение и още по-настървено се хвърляше в борбата, насмиташе джакчета, бигълчета, на моя му проби дупка зад ухото и след като се опитах да обясня на собственичка, че би трябвало да го дисциплинира със строг тон в подобни ситуации, да не се поощрява подобно поведение, тя не се съгласи с това, ами доста доволно се усмихна, че питбулите били такива и да се пазим, ако не ни изнася. Вярно е, че питовете, когато съзреят си имат своите породни характеристики, но именно заради това такъв род породи не би трябвало да се поверяват на сообственици без необходимата подготовка. Е, друг пример е играта на моя с немския дог, сребристосивият Цезар, които на пръв поглед са несъразмерими по размери и сила, но се получава игра, лигавят се, догът му ляга, за да го боричка моя, който бива вдигнат от мен, ако прекали. Стопанинът на немския дог винаги си го контролира в точни граници до къде е играта и борбата. Същият този немски дог един ден се спречкаха с един нюфандлънд по инстикт да си преборят кой е по-по-най в глутницата на полянката, но стопанинът му се намеси и го спря навреме, а нюфандлъндът беше пуснат с деца, без присъствието на възрастен наблизо!!!

Цитат

... Сега си мисля, че когато кученцето стане на 4-5 месеца и покаже склонноста си да доминира трябва да се отдели от тази глутница и да започне да се насърчава към други занимания, които да го сближават най-вече със стопанина. ....

Според мен е разумно да се спазва някакъв баланс към такъв род занимания със стопанина, защото се прекрачва и друга граница, че някои кучета толкова са занимавани от стопаните си, че настояват и общуват само с тях. И така, неусетно се самоизолират от общуване с други себеподобни, а след това следва и десоциализация, понякога и агресивност към себеподобните.

Цитат

... Каква е ползата 5 кучета да се борят, при което непременно ще се появят стремежи за надмощие, а стопаните да стоят около тях безучастно? ........ Социализация на практика означава излагане на кучето на въздействието на най-различни дразнители при най-различни обстоятелства с цел то да изработи умения да реагира спокойно и адекватно на тях....

А защо хората стоят безучастно, когато се прекрачват границите? Глутницата винаги се води от Човекът, нали? Или:) Именно, написали сте го, това е и смисълът на играта на поляната с други кучета - част от социализацията.

Цитат

... Що се отнася до ограничаването - ами и аз искам да бъдат ограничени онези, които са нахални, но такъв начин не съществува, иначе щяхте вече да сте успели. ...

Съществува, но не и в България. Дори донякъде законово е установено, но не се прилага на практика. При подаден сигнал за агресивност е редно да се провери ситуацията и при доказване от компетентен орган (не съществува все още у нас) собственикът на агресивно куче (без значение породата; в началото писах моето разбиране какво означава агресивно куче - непровокирано и безпричинно нападащо агресивно себеподобни и хора куче) да бъде принуден да го води поне на повод на обществени места, ако е небходимо и с намордник (това го има в закона) , да проведе обучителен курс, завършващ с тест за проверка на придобитите умения за контрол над домашния си любимец и при повторно нарушение глоба и последно предупреждение, при трето нарушение отнемане на кучето и въвеждане му в осиновителни и рехабилитиационни програми от регламентирани частни дружества на зоозащитни организации, ако го пожелаят. При липса на желание от нито една зоозащитна организация - евтаназия. Жестоко, но жертвите плащат, когато няма превенция и контрол над човешката агресия.

#22 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 04:05 PM

Показване на мнениетоEv.Mink, в 24 August 2012 - 02:18 PM, написа:

Цитат

... Сега си мисля, че когато кученцето стане на 4-5 месеца и покаже склонноста си да доминира трябва да се отдели от тази глутница и да започне да се насърчава към други занимания, които да го сближават най-вече със стопанина. ....

Според мен е разумно да се спазва някакъв баланс към такъв род занимания със стопанина, защото се прекрачва и друга граница, че някои кучета толкова са занимавани от стопаните си, че настояват и общуват само с тях. И така, неусетно се самоизолират от общуване с други себеподобни, а след това следва и десоциализация, понякога и агресивност към себеподобните.

Разбира се, баланс трябва във всико. Аз не говоря кучето да се изолира и да не вижда друго освен стопанина. По време на разходките то среща други кучета, общува, понякога тичат заедно. С порастването забелязвам, че интересът му към другите кучета намалява - иска повече да души и да изследва, да маркира. Като макък се хвърляше в игра с всичко що помръдне. Рядко се заиграва и то с много малко кучета. Бебетата не го интересуват много, нито старите. Опитвам се да му намирам "работа" - да ми носи топката най-често, за да мога да го изморя физически и психически. Мисля, че с напредването на възрастта този процес ще се засили. Виждам из парка по-възрастни кучета - на по 5-6 години, които се интересуват само от женски в определени периоди :md_064: , а другите кучета не ги вълнуват. Те съвсем не са агресивни, а спокойни животни. Смятам че това е нормалния ход на нещата - кучето не би следвало да има 2 глутници -една на поляната и една у дома. Човекът е водач на глуница, в която кучето заема определена позиция. И в тази глутница има определени права и задачи. Другите кучета са друга глутница - с други водачи. Няма лошо да се срещат, нито да имат общи задачи (игра), но всеки трябва да си знае къде принадлежи.

А за това кой как спира кучето си - при 10 човека на 1 поляна има 10 разбирания кое е редно и кое не. Аз например не мога да накарам мои приятели да спрат ма ми мачкат кучето - те го чешат и глезят - той се разтапя. Накрая аз излизам зла - защото не им давам да му се порадват. Знам че не го правят от лошо , но това ми създава проблеми с поведението му.

#23 Потребителят е офлайн   руфус Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2012 - 05:15 PM

Здравейте прочетох цялата тема с голям интерес ,защото и аз се намирам в ситуация която не ми е особено приятна. Моето куче е йорки на една година, момче и от известно време докато сме на поляната с останалите кучета той се сбива с някое от тях, без да има някаква причина за това. Няма определени кучета с които го прави. Честно казано аз доста се скапвам от тези негови изяви и дори вече ми е малко неудобно да го водя там. Още повече , че онзи ден едно момиче с йорки като ни видя си грабна кучето в ръцете, а аз се почуствах :sad: :sad: . Имам още едно момче йорки в къщи и те двамата никога не са имали проблеми помежду си. В момента работим два пъти седмично с инструктор. И аз си мислех , че най-доброто за кучето е да го оставиш да играе със себеподобните си колкото иска , но сега осъзнавам , че най- важното е връзката куче-стопанин да е достатъчно силна за да можеш да предотвратиш нежеланото поведение.

#24 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 August 2012 - 02:46 AM

И на мен темата ми беше много полезна, благодаря на всички, изразили мнение. Аз разказах преди време тук за зора си - куче скача да доминира определени мъжкари, негов размер и по-големи и става патаклама.

При нас такова нещо "кучешка полянка", дето стопаните да стоят на едно място, а много кучета да играят, няма. Има много полянки, ама никой не стои на тях, всички се разхождат с кучетата си, минават и заминават, може да се срещнат , да се спрат стопаните да побъбрят, но се стига до 2-3-4 кучета най-много заедно, и слава богу. Ние работим също по това кучето в нито един момент да няма "тапи в ушите" и да чува какво му се командва. Ходихме на аджилити, той си умира от кеф, толкова гледане в очите и квичене от кеф рядко съм виждала - по едно време, като трябваше да минава през един тунел, пък май не разбираше, чак квикваше, сякаш казва - абе всичко ще направя, само че не разбирам какво точно искаш, хеле, аз като се заврях в тунела от другата страна и го виках оттам, се обяснихме и продължихме да беснеем нататък. :wb_052:

Днес ми направи впечатление нещо - връщаме се с колелата, аз и мъжа ми, куче тича отстрани на велосипедната пътека, по тревата. Приближаваме до едно куче от "рисковия контингент" по размери. Викнах на мъжа ми да "прибере" нашия, че него най го слуша, пък и аз бях отпред, а той - отзад, да има повече време, като приближаваме. Мъжът ми го извика и преди да му нареди, кучето само мина от другата страна на пътеката - сякаш разбра защо го вика - и продължихме да се надбягваме - имаме такава игра - викваме му да ляга и стои, отминаваме напред, после, като му махнем или викнем, той тича да ни надбяга, което, като си с колело, си е сериозно тичане, той обожава. Не знам дали е забелязал, че не искаме да се дърли или и него го дошубя, може би прецени, че да си играе с нас е по-голям купон, отколкото да се дърли с някакво си куче там. После, минахме и покрай други кучета, позабавяхме да си поиграят само там, където преценим, че ще е безопасно (не че можем да предвидим всичко, но все пак). Когато се движим бързо, той не остава да се дърли, поддържа скоростта, за да не изостава.

И при нас идеята "семейната глутница е единствената" работи добре. Като се срещне с куче, с което си пасват, тичат и обикалят като коне наоколо, гонят се и се пресрещат и всичко останало, но иначе сме ние. Забелязах и друго. Като се намерят с "рисково куче", ако другото куче е свикнало да слуша команди и неговия стопанин викне, както викам и аз, голяма патаклама няма - облайват се, обскачат се и толкова, застават настрани и всеки тръгва към стопанина си.

Но светът не е идеален и няма как да накараме безотговорните стопани да станат отговорни. Аз поне не мисля, че има такъв начин в близко време. Ev.Mink , това, дето го разказваш, как принуждават стопанина на агресивното куче да носи намордник, да ходи на курс и да държи тест, в коя държава е?
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 25 August 2012 - 01:53 PM

В Германия,Холандия....там минаваш курс за да притежаваш изобщо куче,а ако кучето е от ''рискова'' група държиш и тест дали си годен да си стопанин на такова куче.
В крайна сметка не може всички кучета да се харесват-характери разхи,но стопаните трябва да взимат отношение веднага за да се сведат до мин. сбивания и др.
Когато моите не харесат някое куче на поляната и го нападнат веднага на повод и се изнасяме.Като ще се бие играта свършва.
За съжаление няма оправия с идиотите.Всички имаме такива случки.
Последната вървя с двете овчарки на повод срещу нас свободно пуснато хъски.Предупреждавам хората да си го хванат 5 човека не могат да го хванат обикаля около тях около нас.Накрая моите се изнервиха и го повалиха на земята в подчинителна поза ръмжейки...и кой мислите е виновен ми ние разбира се,че агресивните ми кучета са без намордник :zz_020:
Така,че решение все още не виждам..... :dh_188:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни