Чистокръвно без родословие?
Публикувано: 02 September 2012 - 11:26 AM
Профан = невежа, прост човек. Това от wiki речника.
Имам 3 кучета - едно на 12г и 2 на по 1г. Това на 12г е породист пумияр.
Сега на този си акъл, бих си взел куче с родословие, защото не одобрявам някои начини на развъждане, но и не съм съвсем съгласен с някои от методите на определяне на цената на куче с родословие.

България
Публикувано: 02 September 2012 - 11:51 AM
MrMadMan, в 02 September 2012 - 11:26 AM, написа:
На такива аргументи обикновено отговарям, че света е пълен с кретени, идиоти и ... всякакви комплексирани особи. Това не може да определя поведението или мисленето на останалите, нали? Да, прав сте. Снощи се прибрах от една клубна сбирка, на която присъстваха и такива ...ммм .... лица (трудно ми е да ги нарека личности). Но повечето не са такива. Сигурна съм, че го знаете. Това, че някой се гордее от факта, че е успял да си купи добро куче, не означава, че непременно е високомерен, но за съжаление сте прав, че другите("лицата") обикновено създават напрежението. За мен това е липсата на утвърдени ценности у всички нас. За съжаление, в тази държава никога не се говори за обикновените неща като за нещо важно. Ежедневните, простички добри дела или отношения не се коментират като нещо необходимо и полезно, а се създават "събития" от конфликти или жълтини. Затова и в средите на любителите на кучета всяка дребна реплика предизвиква бурна реакция. Поне такива са моите наблюдения.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 02 September 2012 - 01:53 PM
MrMadMan, в 02 September 2012 - 11:26 AM, написа:
Но аз не те нарекох профан, нали?
Профанизирането на някаква тема се прави обикновено от съвсем не прости хора с цел да се омаловажи съдържанието й и да се осмеят онези, които я приемат сериозно.
Хората няма защо да се обиждат като им кажат, че кучето им не е чистопородно. Все едно аз да се обидя ако ми кажат, че не съм скандинавка.
Пингпонг, за питбул е съвсем различно. Тази порода е дискриминирана и не е официално призната от FCI (това е гадно според мен) и желаещите да я развъждат и да искат, не могат да членуват. Има си федерации, които ги признават, но по-трудна работа като цяло. Ама по-добре да не се отваря приказка кой как и защо развъжда питбули.
Публикувано: 02 September 2012 - 05:23 PM
DessyD, в 02 September 2012 - 11:51 AM, написа:
Напълно съм съгласен с това мнение. Аз също съм на мнение, че за всяко нещо трябва да си има ред в тази държава. А не всеки да се юрне на принципа - "само аз съм прав, единствено моето мнение е меродавно, а другите са глупаци, сноби и т.н." Аз както казах съм за родословието, но за съжаление покупателната способност на Българина е доста ниска и това според мен трябва да се отчете от развъдниците. То и затова според мен така се получава с хората, които имат такова куче - вирват си носа (някои разбира се), това тук си е нормален манталитет от рода на "аз съм с джип и съм с предимство навсякъде", което съответно дразни останалите хора. Сигурен съм, че ако стандарта ни беше що годе нормален, нямаха да се водят много такива спорове.

България
Публикувано: 02 September 2012 - 06:55 PM
Ако си мислите, че няма кой да нарича третото ми куче - родословния интершампион - помияр, лъжете се, много са. Ако мислите, че ако се озове на улицата, няма да има кой да го рита, пак се лъжете. Ще има и кой да ви нарича сноб, маниак и всякакъв.
И обратно, с "помиярите" ме спират хора да им се радват колко били хубави, риджбекоподобния са ми го искали и за зет :)
В мотивацията да си вземеш родословно куче това как ще го наричат разни хора е на последно място.
Публикувано: 03 September 2012 - 10:58 AM

Публикувано: 03 September 2012 - 11:21 AM
Публикувано: 03 September 2012 - 11:40 AM
Galiadogs, в 03 September 2012 - 11:12 AM, написа:
Напротив аз не ги сравнявам и дори призовах да не го правят останалите малко по-назад сравнявайки телефон-реплика с куче без родословие. Примера е много удачен защото засяга възможностите на българина и сравнявам цената, а не животното с колата. Е как ще обясниш на 1 българин, че трябва кучето му задължително да е с родословие и да плати сума възлизаща на автомобила му, а ако е от най-скромните българи дори кучето в такъв случай ще му струва повече от колата. Ако човека не държи да го води по изложби и просто иска другар няма как да го убедиш това е. Всеки прави избора за себе си и си преценява според чергата, но съм сигурен, че ако всички кучета без родословия не са при техните стопани хората с домашно куче ще са неколцина.

Публикувано: 03 September 2012 - 11:43 AM
Yerom, в 03 September 2012 - 11:21 AM, написа:
За това говоря - наизустено приказване от позицията на специалист. Това как отговаря на въпроса как един българин с заплата 500-600 лв. и кола за 2хиляди лева ще отдели сума от 1-2 хил. за куче? И стига сте очерняли България - "това само в БГ го има" кое го има само в БГ? Да си чакаш рейса на спирката и някой да стреля по тебе с калашник и да хвърля гранати по тебе ли? Или някой да избие 77 деца щото бил "кръстоносец" във всяка държава има черна търговия на каквото се сетиш, не знам къде си пътувал. И в най-уредените държави има нерегламентирани търговци. Аз ако по стечение на обстоятелствата нямах подобна сума нямаше да си купя куче от развъдник, но това нямаше да ме направи "човек който иска порода но гледа да мине тънко и го храни с попара" .

Публикувано: 03 September 2012 - 11:49 AM
Адски упорито се пренебрегва факта, че се дадоха примери за прекрасни безплатни кучета от всички чешити - породисти, породоподобни и безпородни, така че спри с краставицата и имотно състояние на хората. Проблемът изобщо не е там. Проблемът е в стереотипа на мислене и аз съм сигурна, че хората се поддават на стереотипите не защото са глупави или лоши, а по инерция, защото не са поглеждали нещата от други ъгли.
Идея си нямам какво е политическото, разискваме всякакви аспекти на проблема от всякакви ъгли, защото теб може да те вълнува само имотното състояние, друг да го вълнува как стои въпроса с развъждането на Марс, трети - дали кучето му ще е русо със сини очи.
И не помагаш особено за убеждаването на хората когато им казваш - бе, пичове, зАрежете тези глупости, добре си постъпвате, давайте все така, друг избор няма. Не е вярно, има много възможности за избор.
Публикувано: 03 September 2012 - 11:57 AM
mil_, в 03 September 2012 - 11:49 AM, написа:
Адски упорито се пренебрегва факта, че се дадоха примери за прекрасни безплатни кучета от всички чешити - породисти, породоподобни и безпородни, така че спри с краставицата и имотно състояние на хората.
Идея си нямам какво е политическото, разискваме всякакви аспекти на проблема, защото теб може да те вълнува само имотното състояние, друг да го вълнува как стои въпроса с развъждането на Марс, трети - дали кучето му ще е русо.
И не помагаш особено за убеждаването на хората когато им казваш - бе, пичове, зАрежете тези глупости, добре си постъпвате, давайте все така, друг избор няма.
Мил, аз просто съм реалист - това е. Аз също дадох пример как преди да си взема последното куче един български развъдчик бе готов да ми направи отстъпка с близо 300 лв. ! Едно е да си обективен и да гледаш реално на нещата друго е да "убеждаваш" някой в това или онова напротив аз гледам и от двете страни на нещата. И досега не видях да разглеждате "всякакви аспекти" - едните хулят развъдниците, а другите обясняват какво значи родословие което по никакъв начин не е адекватно разглеждане на аспект на дадения проблем. Щото за да има предлагане има търсене, а защо има търсене. И пак казвам аз за себе си съм направил своя избор, но специално ти определи всички хора, които искат просто куче което могат да си позволят, за да им бъде другар като "хора които искат порода ама гледат да минат тънко и нещо от сорта че ще го хранят с попара" движите се в крайностите и едните и другите, аз не искам да споря с никой, нито да убеждавам някой откъде да си купи куче. Не мога да отговоря на един човек, който кара голф 2ка че трябва да даде непосилна за него сума, за да има право да има куче. Да, тук във форума бих могъл да обяснявам какво е родословие, какви правила има във ФЦИ, но това не дава отговор на човека как аджеба с заплата 600 лв. ще си купи куче по-скъпо от колата му. Аз съм народен човек това е. Пак казвам аз ако нямах в този момент такава сума нямаше да си купя куче от развъдник, но нямаше да съм "човек който гледа да мине тънко и да го храни с попари". Имал съм и неродословно куче и винаги съм ги хранел по-добре от себе си. Хубави гранули + прясно месо и тн.

Публикувано: 03 September 2012 - 12:00 PM
mlad6ito, в 03 September 2012 - 09:40 AM, написа:
Задоволяването на материални и духовни потребности са две различни неща, ако въпросния човек не прави разлика, няма да купи, камо ли да чака подарък от развъдник, който работи ЗА породата. Дори да предлага по-висока цена, парадирайки с финасови възможности в стил'' всичко има цена''. Тук въпроса не е в парите, в отношението. Аз лично по тази причина не се занимавам с развъждане. Нямам нерви да обяснявам, харесвам породи с изразени инстинкти селектирани за работа, а за такива си трябват специални хора.
Публикувано: 03 September 2012 - 12:01 PM
Публикувано: 03 September 2012 - 12:01 PM
mlad6ito, в 03 September 2012 - 11:57 AM, написа:
Ми не е вярно.
За попари изобщо не съм писала. Хора, които искат "просто куче за другар" могат да осиновят безплатно "просто куче за другар", могат да получат безплатно или евтино от развъдчик, ако се постарят.
Кажи, по твоите критерии Това куче става ли за "просто куче за другар"? Подарява се от 8 месеца насам, а колко ли са изкупени през това време на махленски множители от безимотните българи?
Това, че ти интерпретираш темата толкова едностранчиво не означава, че в нея няма за всекиго по нещо.
Публикувано: 03 September 2012 - 12:05 PM
Yerom, в 03 September 2012 - 12:01 PM, написа:
Виж сега аз може да не съм кинолог-специалист както много хора тук във форума, ама специално тия неща ги знам. И това по какъв начин обяснява как един обикновен българин ще предпочете да даде 1000лв. която на днешно време не е никак малка, а няма да си купи куче от търгаша? То това е въпроса бе пич? Как със нашите стандарти ще обясняваме на всички хора, че трябва кучето им задължително да е родословно няма как да стане малцина хора ще имат куче в такъв случай. Пак ви казвам въпроса не е как действа развъдчика и тн. въпроса е чисто битов и колкото и да не ни се иска кучето също има цена за да се сдобиеш с него, макар и в последствие то да е един безценен другар до края на дните си. Ако си човек който работи и взима 500-600 лв. би се замислил за това което говоря. Задоволяване на битови нужди или не преди да вземаш кучето трябва да го платиш. И специално това за разходите на развъдниците съм го споменал по-назад и дори съм споменал, че на практика сумата от 1000лв. е символична за техния труд!

Публикувано: 03 September 2012 - 12:09 PM
Публикувано: 03 September 2012 - 12:13 PM
mil_, в 03 September 2012 - 12:09 PM, написа:
Кучето е супер, само че по приютите и приютените които си търсят дом повечето не са такива. Да, вариянта да си вземеш куче от приют го има, но на 50 кучета 1 е изгубено хъски или тн. Не всички безродословни кучета са пародия и точно за това вървят като топъл хляб, а кучетата по приютите си седят. Както и да е аз изказах мнението си вече на няколко пъти, не съм тук за да споря, а оспамихме достатъчно.

Публикувано: 03 September 2012 - 12:14 PM
Публикувано: 03 September 2012 - 12:18 PM
Galiadogs, в 03 September 2012 - 12:14 PM, написа:
Няма смисъл да ме убеждаваш, аз споделям мнението ти на 1оо%, но не отричам че за нашия стандарт е трудоемко да си го позволят хората, не коментирам дали си струва и дали цената е справедлива, напротив за мен 1000лв. са символични на фона на вложеното от развъдчика. Когато контактувах с въпросния развъдчик за който споменах, че бе готов да ми направи отстъпка близо 3оолв. защото видя, че имам желание да имам такова куче веднъж най-добросъвестно в именно този смисъл, че все пак то е вложил средства и труд и е нормално кучетата да струват поне 1000лв. той направо се обиди, тогава ясно видях че този човек работи за породата, а не заради парите и винаги ще го уважавам.