Dog.bg Форуми : Чистокръвно без родословие?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (23 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Чистокръвно без родословие? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 27 August 2012 - 04:39 PM

Показване на мнениетоElassil, в 27 August 2012 - 04:32 PM, написа:

mil_, не е хипотетична принадлежността на малките защото родителите им имат нужния документ. Разбира се винаги може да успорите, че това не са истинските родители - все пак не сте ги видял в действие, а е опасно да се приемат такива неща на доверие. :) Разбира се, шегувам се :)

Не разбирам кое точно е шегата, но да, точно така е - няма доказателство, че това са истинските родители.
---

И за финал искам да кажа, че макар моето куче да има родословие (вече говорим за реалното ми куче), то е избирано заради външността си, а не документа!

Това е нормално, ако нямате намерение да се занимавате с развъждане. Ако имате, трябва да изучите документа до последната буква, няма да обяснявам защо.
---

А mil_, това че имам куче с родословие не означава, че трябва да поема ангажимент или принадлежност към клуб. Единсвеният ми ангажимент е към самото куче и неговото здраве :)

Отново нормално, ако не смятате да развъждате. Ако развъдите кучето, ангажиментите ви се мултиплицират и съвсем не се изчерпват само с това.

#22 Потребителят е офлайн   Elassil Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 27 August 2012 - 05:00 PM

Вече направо ме е срам да спамим темата на кученцето.. Затова ще помоля още веднъж когато мод има време да разцепи темата на две :)

mil_, дори и да искам не мога да го изуча буква по буква защото не е на език, който говоря (немски) :db_046: Но пък всеки, който има желание и нужда да го изучава в бъдеще ще има тази възможност :)

Първо на кучето му е рано да се развъжда защото е малко, второ дори и да искам в България няма с кого. При нас историята е малко специфична и макар да уважавам и харесвам безкрайно много нашенските лицензирани развъдници на тази порода - просто нямат подходяща женска ;)
Но дори и развъждането не ме ангажира с каквото и да е, както вие твърдите защото кучето ми е мъжко. Има си необходимите документи, взайнмо се харесваме с женската "боцват се" и от тук на сетне ангажиментите са единствено и само на женската :(
User's Signature

It`s better to burn out than fade away..

#23 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 27 August 2012 - 05:01 PM

Показване на мнениетоmil_, в 27 August 2012 - 04:18 PM, написа:

Похабява се, защото по-нататъшното развъждане не се извършва по киноложките принципи. Извършва се по вижданията на Пешо, примерно. А какви са те - дявол знай.
И като не те устройва FCI - има и други федерации.

ПП Все пак тази дискусия мисля, че пречи на кученцето да си намери нови стопани. Желая му късмет.

кой е казал че трябва да се развъжда по нататък? или ако реши да развъжда ,да е с друго куче купено от развъдник,и също имащо документи..кви киноложки принципи,кви 5 лева..принципа е прост,ама не отърва на организациите,затова се измислят нови и нови изисквания,които за да покриеш трябва да внесеш в касичката..
право на всяко живо същество е да създава поколение-това че не,отнемаме това отмного животни не значи че е правилно

#24 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 05:03 PM

Тук не им се отнема този шанс.. Оставят си поколения, че чак пращим по шевовете :ba_025:

#25 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 27 August 2012 - 05:03 PM

и сега по темата-аз мога да помогна да се намери дом за кученцето,както съм го правил много пъти преди с кучета от форума..защото освен да си чеша пръстите ,правя по нещо полезно чат пат..а това има или няма родословие ротвайлера никога не ме е е притеснявало..остава да се договорим със стопаните ,да видим имат ли някакви условия и ако има какви са те

#26 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 05:11 PM

И аз се надявам да бъде отделено от темата на кутрето.

Elassil, правя последен опит да взема постовете ви насериозно, вече имам някои съмнения.
Родословието съдържа информация за предците на кучето, развъдните линии, проблемите в тях, съвместимостта и т.н. Ако ще развъждате, трябва да сте в състояние да извлечете тази информация, за да можете правилно да подберете партньора. Ако не можете да подберете, значи не развъждате, а размножавате.
След като кучето ви е мъжко, вие не сте развъдчик на поколението на вашето куче. Член на клуб трябва да е развъдчикът, не вие. И все пак имате ангажименти да извършите определени дейности (изследвания за генетични болести, екстериорни оценки за съответствие със стандарта след завършване на развитието на вашето куче), за да бъде допуснато то до развъдна дейност, тъй като ще носите отговорност не само за неговото здраве, но и за здравето на поколението му.
Това с правото на поколение на всяко същество е пълна глупост. При дивите животни съвсем не всеки индивид се размножава и правото се определя от естествения отбор, при домашните - от изкуствения. Когато не действа нито естествен, нито изкуствен отбор, се стига до свръхпопулация, която е пагубна за вида.

#27 Потребителят е офлайн   Elassil Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 05:27 PM

Показване на мнениетоmil_, в 27 August 2012 - 05:11 PM, написа:

Elassil, правя последен опит да взема постовете ви насериозно, вече имам някои съмнения.
Родословието съдържа информация за предците на кучето, развъдните линии, проблемите в тях. Ако ще развъждате, трябва да сте в състояние да извлечете тази информация, за да можете правилно да подберете партньора. Ако не можете да подберете, значи не развъждате, а размножавате.
След като кучето ви е мъжко, вие не сте развъдчик на поколението на вашето куче. И все пак имате ангажименти да извършите определени дейности (изследвания за генетични болести, екстериорни оценки за съответствие със стандарта след завършване на развитието на вашето куче), за да бъде допуснато то до развъдна дейност, тъй като ще носите отговорност не само за неговото здраве, но и за здравето на поколението му.

mil_, всеки има право на съмнение; още повече, че съм подходил и малко несериозно към темата и навярно повечето ми коментари звучат плоски,а не хумористични (както ми се иска).
Така или иначе съм наясно и с информацията, която се съдържа в родословието; най-малкото същата тази информация я има в електронен вариант на английски (разбираем за мен език), че дори съм я напрвил и публична в този форум в темата на моето куче. Не че това е от каквото и да е значение; искам да кажа, че това че се правя на дебил далеч не означава, че съм некомпетентен (или поне не напълно) ;)

Идеята ми още веднъж беше, че нищо не ме ангажира към която и да е федерация или клуб, за да участва кучето ми в заплождане :)

Както сам отбелязахте не съм развъдчик и никога не съм искал да бъда.. даже ако трябва да съм честен малко загубих и връзката, с която изобщо стигнахме до тук..
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 05:33 PM

Най-общо казано членството в подобна структура означава, че приемате някакви принципи, добри практики и цели. А дейността "развъждане на кучета" може да опазва вида и породите само ако е принципна. За добро или лошо в световен мащаб към днешна дата принципността се регламентира и гарантира от киноложките структури и от нищо друго.
А до развъждането стигнахме от хипотетичния ви пример, защото там не се поставя под въпрос принадлежността към порода на родителите, които си имат документи, а на поколението, което си няма. Но поколението е създадено чрез развъждане, нали така. И след като развъдчикът не е член на клуб - значи чрез нерегламентирано развъждане.

#29 Потребителят е офлайн   Elassil Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 05:40 PM

Показване на мнениетоmil_, в 27 August 2012 - 05:33 PM, написа:

Най-общо казано членството в подобна структура означава, че приемате някакви принципи, добри практики и цели. А дейността "развъждане на кучета" може да опазва вида и породите само ако е принципна. За добро или лошо в световен мащаб принципността се регламентира и гарантира от киноложките структури и от нищо друго.
А до развъждането стигнахме от хипотетичния ви пример, защото там не се поставя под въпрос принадлежността към порода на родителите, които си имат документи, а на поколението, което си няма. Но поколението е създадено чрез развъждане, нали така. И след като развъдчикът не е член на клуб - значи чрез нерегламентирано развъждане.

1во. Радвам се, че все още ме взимате на сериозно и ми отговаряте :) Макар че найстина прекалихме с темата на кученцето.. и май най добре ще е направо да се трие наред всичко, що не е свързано с кученцето :)

2ро. Съгласен съм с вас, но съм на мнение че всеки има право на избор :) На мен не ми трябва членство в подобна структура, за да приема дадени принципи.. както не ми трябва религия, за да знам че не е хубаво да се краде и убива (например) :D
User's Signature

#30 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 05:50 PM

:rc_036:

#31 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 05:51 PM

Ами на вас може да не ви трябва.
Но да речем, че на мен, като любител на кучета, ми трябва да знам, че развъдчиците са ангажирани чрез устави и прочие. Или на стопаните на поколението да знаят, че са изпълнени определени процедури. Когато създавате живот не е единствено важно какво лично на вас трябва и не трябва, защото намесвате много други хора и животни в авантюрата си.

#32 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Маркетинг, Реклама, Компютри, Котки и Кучета...
Публикувано: 27 August 2012 - 05:54 PM

Показване на мнениетоElassil, в 27 August 2012 - 05:40 PM, написа:

2ро. Съгласен съм с вас, но съм на мнение че всеки има право на избор :) На мен не ми трябва членство в подобна структура, за да приема дадени принципи.. както не ми трябва религия, за да знам че не е хубаво да се краде и убива (например) :D

Напротив!
Трябва Ви! Защото в противен случай, всичко, с което разполагам е думата Ви. А тя, за всеки нормален и разумен човек е без особена стойност.
Не казвам, че няма злоупотреби и във федерацията, но там шансът е по-малък, вярвам, че ще се съгласите.
Естествено, в България, както и в останалите области от живота, кинологията е с доста занижени стандарти, но тъй като тя е отражение на хората в държавата, то смятайте колко може да се има доверие на случайни развъдчици, които никой не ги контролира по никакъв начин!
User's Signature

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!

#33 Потребителят е офлайн   Elassil Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 06:23 PM

KaiZen, с моята дума няма да разполагате защото не аз ще съм собственик на женската/поколението :) От мен се иска родословие и няколко титли (успешни изложби), че да бъда харесан от собственик на женска и средностатистически познания за това на какви женски е редно да се пуска мъжкото ми куче :) Евентуално и няколко изследвания за здравословното му състояние :)
Тези неща не може да успорите както думата ми и те пак надебелявам не ме ангажират с никоя федерация или клуб :)
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2012 - 06:29 PM

Ама след като няма да развъждате, кой ви кара да членувате в клуб?!
Тръгнахме от родословието като документ. Не мога да разбера защо коментираме вашето членство, важното е членството на развъдчика.

#35 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 August 2012 - 06:42 PM

Показване на мнениетоElassil, в 27 August 2012 - 04:23 PM, написа:

KaiZen, с моята дума няма да разполагате защото не аз ще съм собственик на женската/поколението :) От мен се иска родословие и няколко титли (успешни изложби), че да бъда харесан от собственик на женска и средностатистически познания за това на какви женски е редно да се пуска мъжкото ми куче :) Евентуално и няколко изследвания за здравословното му състояние :)

Ше излезе, че всичкото кинология зависи от избора на собственика на женска. :smile:
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#36 Потребителят е офлайн   ira67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 08:28 PM

Показване на мнениетоДЕМИ, в 27 August 2012 - 01:45 PM, написа:

И още нещо. За мен не е важно листчето родословие, толкова колкото кучетата. Аз обичам бездомните животни, както и вашите неродословни животни. Те са се родили и не са виновни за вашата безотговорност ,и незнание и заслужават любов точно толкова колкото и истинските представители на породата. И още един път да кажа - нямам против вашите кучета,а против вашето мислене и това че спомагате за увеличаването на броя на бездомните. :mg_062:

Нямам кучета ,а котките ми кастрирани ,так че не ги развеждам независимо че хубовци, и не съм виновна за популяация в България.А и защо ви давам обяснения,?? :re_037:

#37 Потребителят е офлайн   mlad6ito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:AMERICAN PITBULL TERRIER

Публикувано: 27 August 2012 - 08:39 PM

"истинските представители", "няма как да е породисто, ако няма родословие"...щото ако две кучета с родословие си направят поколение и стопаните им не им изкарат родословия край не са родословни, много ме забавляват тия мнения. На теб значи квото и да ти покажат стига да има родословие е "истински представител" а това че външните му белези не са както трябва няма значение. Хайде стига с тия тъпизми нещата не са черно-бели, тук не говорим за телефони - ако е със сертификат от производителя е оригинален, ако е реплика е подобие, тук говорим за живи същества и нещата не опират само до хартийката, която в България се дава ей така. Наскоро срещнах една жена с НОК на 11 месеца...сума ти кусури имаше, но според стопанката те не били от значение, важното било че е с родословие. Стига се правихте на много изтънчени виж го първо после говори. Самото заглавие ясно дава отговор ЧИСТОКРЪВНО, но по една или друга причина без родословие щото пак каазвам ако две родословни кучета имат бебета, но не си изкарат родословия това прави ли ги мелези и "неистински представители"? Значи може. То като видиш на улицата стопанин с чудесен екземпляр от дадена порода ще му обясняваш ли, че ако няма родословие не е "истински представител" или ще го прецениш по качествата и външния му вид?
User's Signature

Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   Elassil Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 09:30 PM

mil_, стигнахме до безумните коментари защото се дразня на плиткото (за мен!) мнение на хората, че родословието е парченце от шлифера на господ и всеки с родословие се е хванал за него; за това, че ако не си "партиеец" нямаш право да развъждаш и тем подобни. Не ми е приятно да ми се казва, че еди кой си ще ми определя породата или правата върху кучето.
Щото след малко ще се появи и някой да ми чете морал, че с моето разбиране ще доведа и до увеличаване на "безпородните" и в следствие бездомни кучета в България.
Защото реално богопомазани няма, но много на опашката да бъдат такива..
Защото кученцето от темата, която тръгнахме си приличаше на ротвайлер (за мен).. може да не израсте най перфектния и прекрасен екземпляр, но какво пък? И хората го подаряваха, а не продаваха.. и коментарите "то не е такова защото няма тапия" бяха повече от излишни, след като кучето на визия го докарва..
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 09:31 PM

Показване на мнениетоmlad6ito, в 27 August 2012 - 08:39 PM, написа:

"истинските представители", "няма как да е породисто, ако няма родословие"...щото ако две кучета с родословие си направят поколение и стопаните им не им изкарат родословия край не са родословни, много ме забавляват тия мнения. На теб значи квото и да ти покажат стига да има родословие е "истински представител" а това че външните му белези не са както трябва няма значение. Хайде стига с тия тъпизми нещата не са черно-бели, тук не говорим за телефони - ако е със сертификат от производителя е оригинален, ако е реплика е подобие, тук говорим за живи същества и нещата не опират само до хартийката, която в България се дава ей така. Наскоро срещнах една жена с НОК на 11 месеца...сума ти кусури имаше, но според стопанката те не били от значение, важното било че е с родословие. Стига се правихте на много изтънчени виж го първо после говори. Самото заглавие ясно дава отговор ЧИСТОКРЪВНО, но по една или друга причина без родословие щото пак каазвам ако две родословни кучета имат бебета, но не си изкарат родословия това прави ли ги мелези и "неистински представители"? Значи може. То като видиш на улицата стопанин с чудесен екземпляр от дадена порода ще му обясняваш ли, че ако няма родословие не е "истински представител" или ще го прецениш по качествата и външния му вид?

mlad6ito незнам дали си чувал за екстериорна изложба.За да участва кучето на такава изложба трябва да има документ за породна принадлежност ,тоест родословие.А за да стане разплодно животно кучето трябва да получи определен брои оценки от експерт съдия на изложби.Така че нещата са взаимно навързани .Родословието е сертификат за чистопородно развъждане доказващ принадлежноста на дадено куче към определена порода.

#40 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2012 - 09:57 PM

Показване на мнениетоElassil, в 27 August 2012 - 09:30 PM, написа:

mil_, стигнахме до безумните коментари защото се дразня на плиткото (за мен!) мнение на хората, че родословието е парченце от шлифера на господ и всеки с родословие се е хванал за него; за това, че ако не си "партиеец" нямаш право да развъждаш и тем подобни. Не ми е приятно да ми се казва, че еди кой си ще ми определя породата или правата върху кучето.
Щото след малко ще се появи и някой да ми чете морал, че с моето разбиране ще доведа и до увеличаване на "безпородните" и в следствие бездомни кучета в България.
Защото реално богопомазани няма, но много на опашката да бъдат такива..
Защото кученцето от темата, която тръгнахме си приличаше на ротвайлер (за мен).. може да не израсте най перфектния и прекрасен екземпляр, но какво пък? И хората го подаряваха, а не продаваха.. и коментарите "то не е такова защото няма тапия" бяха повече от излишни, след като кучето на визия го докарва..

Еlassil колкото и страно да звучи и в кинологията има правила.В всяка нормална държава когато говорим за развъждане собственика на мъжкото куче е длъжен при осъществяване на скачка между кучетата да издаде документ "акт за връзка" в 2 екземпляра един за клуба в които членува ,и втори за собственика на женската с които да може да удостовери пред своя клуб че наистина е заплодил на това мъжко куче.Така че харесва или не трябва да членуваш в някои клуб ако искаш да развъждаш и поколението от твоито мъжко куче да получава родословия.Всичко останало граничи само с размножаването.

• (23 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни