Чистокръвно без родословие?
Публикувано: 18 September 2012 - 06:33 AM
Че се толерира масово екстремален тип - то е ясно, само че напоследък виждам че лека полека се изчиства това, в нашата порода например престанаха да ги толерират твърде пренатоварени глави, които не мож да ги разбереш това булдог ли е, чау ли е с таз сплескана муцуна. Все по- често се срещат изчистени глави, поне очите им се виждат, слава на Бога. естествено, процеса ще отнеме години, но и факта че екстремалния тип лека полека излиза от модата не е за пренебрегване.
Че го има разделение на шоу и работен клас - не споря. Но и ти забравяш едно сериозно нещо: на 99% от стопаните хич не им трябва работно куче. Ако кучето извади късмет - ще е извеждано 1 час сутрин и 1 час вечер, докато стопаните клюкарят въртейки в кръг с другите кучкари като зомбирани, докато кучетата се носят наоколо в свободен полет. Но най-често става най- лошото: сутрин и вечер вършене на голямата нужда и бам вкъщи.
Какви ти работни качества, хората не са чували за такова нещо, не се самозалъгвай.
А ако си сериозен - търсиш,защо си мислиш че до сега съм с единствено куче? Не бързам за никъде, защото знам какво искам, а и най- важното знам категорично какво НЕ искам. Достатъчно ми е да погледна в родословието назад кой стои зад определено куче, за да разбера че точно от тази скачка куче няма да взема, понеже на тези баба и дядо диагнозите ги знам.
То ако можеше с лекота да намерим точно това, което търсим, всички щяхме да сме със супер кучета, да, ама не. Строго определени качества се търсят, няма как:-)))
И стига сте плюли всички развъдчици, като ни боли палеца дай да отрежем цялата ръка. Като има некадърни лекари дай да забраним медицината, като има некадърни учители дай да забраним образованието, като сте случили на некадърен развъдчик ( и аз съм случвала) дай да забраним развъждането...

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 18 September 2012 - 08:16 AM
wind, в 17 September 2012 - 05:05 PM, написа:
Просто няма решение.
Докато съзнанието на хората не се промени тотално.
Не става въпрос само за кинолог, развъдчик, множащ стопанин ...
Човечеството като цяло. Надявам се, да успеем да се променим, но ... Дали ще имаме време.
Амин, дай боже! Слава на свършека на твоя път! И УВИ! Ще ни липсва твоя добродетелен подход !
Ако си добра ще те светна къде довечера има нощно бдение на свещи за благото на нашата и на още безброй други планети. Сега да видим обаче как стоят нещата с породните и безпородните и как едните, че и другите, влияят на популацията на бездомните и има ли решение този проблем у нас.
п.п. Тия твойте дитирамби малко ми приличат на проповедите на един известен американец, очакващ края на света ... та той така: "Да спрем да се разможаваме, щото утре децата ни могат да станат престъпници, а пък така или иначе ресурсите на Земята са на изчерпване и т.н."

Публикувано: 18 September 2012 - 09:23 AM
Пинпонг, в 17 September 2012 - 11:19 PM, написа:
DessyD, в 17 September 2012 - 09:52 PM, написа:

Веднага ти отговарям:
Казах че предпочитам работни породи . И ако родителите и прародителите работят добре и нямат проблем , това е много по-добра гаранция от хартйикаата която се фалшифицира или се дава по втория начин.
Искам да поясня зада се разбере най сетне че аз съм ТВЪРДО ЗА чистите породи! Просто съм отвратен от това в което ги превръщат изложбите и тези "развъдчици"
.
Фурия , погледни собствените си мнения в темата за "породите преди и сега", и точно там ще намериш разковничето .
пояснявам ти:
Значи , харесвам си аз някакква порода според това което пише в стандарта и това което съм виждал като нейни родословни представители преди години. Решавам че за нуждите които имам това е идеалната порода. Обаждам се в съответния клуб , където ми предлагат развъдник с малки чиито родители са шампйони с много награди от всакакви изложби. Каква е обаче изненадата ми когато виждам че тези шампйони имат такъв външен вид че нямат физическата въможност да изпълняват работата за коята са създадени , какво остава за характер! На въпроса ми:
" -Тези кучета работят ли?
отговра е:
-Не! та са шоу клас!
- А родителите им ?
- Не ! Те са междунардни ЦАЦ .МАЦ ,БОБ ФАСУЛ и тн....! "
В един такъв случай аз оставам в положение на цайтнот.Искам куче за работа от съответната порода дето пише че е за това, ама кучетата които се допускат до разплод и са "легитимни" не стават за работа. Аз обаче съм чел много ДОГ.БГ. а там лелкита казват че да се взима куче без хартйиика е много лошо и аз не искам да взема от на комшията кучетата дето преди десет години са били породисти ама вече не са щото комшията не си е плащал членския внос в клуба и са вече звездите не му го говорят.
Кажи са драг ми Фурия какво трябва да направя?
Всички работни породи имат тестове за проверка на работните качества.В хартииките както наричате родословията има вписани както здравния статус на поколенията назад така и изпитите за работни качества които са покрили.Но тези размножени от добрите познати които не им се плаща за иследвания не им се плаща за изложби не им се плаща за покриване на изпити не им се плаща за родословия не им се плаща членски внос не им се плаща за качествени заплоди.Техните безпородни кучета са върха на сладоледа верваите ми.

Публикувано: 18 September 2012 - 09:41 AM
Пинпонг, в 15 September 2012 - 10:28 AM, написа:
И ако броиме това IPO за истински тест виж , какаво се пише в линка който самата ти ми прати:
mik, в 09 September 2012 - 01:46 PM, написа:
blackburn, в 02 September 2012 - 08:13 PM, написа:
МЪЖКИ:
VA 1 1142 Remo vom Fichtenschlag - 3 / 3
VA 2 1191 Nino von Tronje - 3 / 4
VA 3 1102 Paer vom Hasenborn - 3 / 3
VA 4 1187 Quattro von der Partnachklamm - 3 / 3
VA 5 1197 Ustinov vom Römerland - 3 / 3
VA 6 1182 Mentos vom Osterberger-Land - 5 / 5
VA 7 1089 Sultan von der Jahnhöhe - 3 / 3
VA 8 1198 Hagadahls Figo - 3 / 3
VA 9 1248 Labo vom Schollweiher - 3 / 3
VA 10 1001 Chacco von der Freiheit Westerholt - 5 / 5
VA 11 1013 Etoo aus Wattenscheid - 3 / 3
VA 12 1107 Omen v. Radhaus - 4 / 3
VA 13 1159 Yankee vom Feuermelder - 3 / 3
VA 14 1085 Enosch v. Amasis - 5 / 5
Изключително тъжен е факта, че кучетата в таз годишният " елит " са такива които са получили изключително и предимно минималният брой точки на теста за характер ( TSB ) . С оценка под 3 /3 кучето не би могло да продължи участието си в BSZS !!! Обърнете внимание на теста за характер при следните кучета : VA1 , VA2 , VA3 , VA7 , VA11 .... още по - тъжно е , че се наблюдава едно явно унаследено ниско ниво на т.н. TSB anlagen (един вид работни заложби ) при Немските овчарки и жив пример са за това бащата VA 3 1102 Paer vom Hasenborn - 3 / 3 и неговият син VA 11 1013 Etoo aus Wattenscheid - 3 / 3 чието представяне на миналогодишният Зигер за жалост не беше по-добро от това тук .
Представянето на VA 7 1089 Sultan von der Jahnhöhe - 3 / 3 вероятно дори не е нужно да коментирам , то се вижда каквото трябва да се види ... тъжното е , че наблюдавайки темповете с които се използват тези кучета за разплод не ми се мисли какво ще е състоянието на работните качества след няколко години . Тъжното е , че малкото българи които могат да си позволят да заплождат женските си кучета в чужбина никога не взимат под внимание И работните качества на разплодниците .
Естествено след това винаги се намират хиляди причини за ниското качество на поколението им , за лошият им нрав и мек характер .
Силно се надявам сред заплодите на нашенци тази и идната година да има поне един който да улучи правилната комбинация взимайки в предвид не само кармазЪ цвета , кривите патешки задни крайници и гърбицата като при едногърба камила .
Прилагам тъжно видео с теста за характер при " елита " : My link

Публикувано: 18 September 2012 - 09:53 AM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 18 September 2012 - 10:03 AM
desi79, в 18 September 2012 - 09:53 AM, написа:
Думата на човек на който ИМАМ ДОВЕРИЕ и което е по- важно виждам родителите които работят !
Публикувано: 18 September 2012 - 10:07 AM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 18 September 2012 - 10:38 AM
Или друг пример: преди време на тестови изпитания на полицейските НОК гледах задържане в гръб - никакъв махленски отворко с ръкав няма да издържи срещу такова работно куче.
Ако говорим за работни питове в ямата за бой - не ми се коментира, това не е никаква работа, ще ме прощавате.

Публикувано: 18 September 2012 - 11:05 AM
Пинпонг, в 18 September 2012 - 09:41 AM, написа:
Пинпонг, в 15 September 2012 - 10:28 AM, написа:
И ако броиме това IPO за истински тест виж , какаво се пише в линка който самата ти ми прати:
mik, в 09 September 2012 - 01:46 PM, написа:
blackburn, в 02 September 2012 - 08:13 PM, написа:
МЪЖКИ:
VA 1 1142 Remo vom Fichtenschlag - 3 / 3
VA 2 1191 Nino von Tronje - 3 / 4
VA 3 1102 Paer vom Hasenborn - 3 / 3
VA 4 1187 Quattro von der Partnachklamm - 3 / 3
VA 5 1197 Ustinov vom Römerland - 3 / 3
VA 6 1182 Mentos vom Osterberger-Land - 5 / 5
VA 7 1089 Sultan von der Jahnhöhe - 3 / 3
VA 8 1198 Hagadahls Figo - 3 / 3
VA 9 1248 Labo vom Schollweiher - 3 / 3
VA 10 1001 Chacco von der Freiheit Westerholt - 5 / 5
VA 11 1013 Etoo aus Wattenscheid - 3 / 3
VA 12 1107 Omen v. Radhaus - 4 / 3
VA 13 1159 Yankee vom Feuermelder - 3 / 3
VA 14 1085 Enosch v. Amasis - 5 / 5
Изключително тъжен е факта, че кучетата в таз годишният " елит " са такива които са получили изключително и предимно минималният брой точки на теста за характер ( TSB ) . С оценка под 3 /3 кучето не би могло да продължи участието си в BSZS !!! Обърнете внимание на теста за характер при следните кучета : VA1 , VA2 , VA3 , VA7 , VA11 .... още по - тъжно е , че се наблюдава едно явно унаследено ниско ниво на т.н. TSB anlagen (един вид работни заложби ) при Немските овчарки и жив пример са за това бащата VA 3 1102 Paer vom Hasenborn - 3 / 3 и неговият син VA 11 1013 Etoo aus Wattenscheid - 3 / 3 чието представяне на миналогодишният Зигер за жалост не беше по-добро от това тук .
Представянето на VA 7 1089 Sultan von der Jahnhöhe - 3 / 3 вероятно дори не е нужно да коментирам , то се вижда каквото трябва да се види ... тъжното е , че наблюдавайки темповете с които се използват тези кучета за разплод не ми се мисли какво ще е състоянието на работните качества след няколко години . Тъжното е , че малкото българи които могат да си позволят да заплождат женските си кучета в чужбина никога не взимат под внимание И работните качества на разплодниците .
Естествено след това винаги се намират хиляди причини за ниското качество на поколението им , за лошият им нрав и мек характер .
Силно се надявам сред заплодите на нашенци тази и идната година да има поне един който да улучи правилната комбинация взимайки в предвид не само кармазЪ цвета , кривите патешки задни крайници и гърбицата като при едногърба камила .
Прилагам тъжно видео с теста за характер при " елита " : My link

Пинпонг сигурен съм че незнаеш какво значат червените чифри но това още един път доказва че ако няма написано нещо черно на бяло няма как да получиш достоверна имформация.Думата на хора които размножават безпородни е мижи да те лажем

Публикувано: 18 September 2012 - 03:34 PM
Публикувано: 18 September 2012 - 03:47 PM
Един въпрос - когато купуваш куче с родословие от развъдник и то е на 3 месеца, как по-точно се гарантира характера на кучето и дали е работно или не? Те не могат да гарантират дори външните белези. Просто гаранция за това - няма май.
Много се говори за това как е на запад. Аз си взех куче от САЩ и имам някаква представа как става това там. Има развъдници, които са регистрирани към AKC (American Kennel Club), а оттам и към FCI, но има и такива, които не са. Но те не са "междъсъседски размножители", както тук обичате да се изразявате. Те са също развъдници, които обаче, издават собствени родословия. Легални са, законни, подлежат на наказание за издадени неверни данни и всичко останало. Така те носят отговорност за създадените поколения, чрез документите (родословията), които дават на кучетата при продажба. Ето как в една западна страна развъждането вкъщи не е забранено, но все пак е легализирано.
Така че не скачайте като ощипани моми, когато се чуе за куче с неродословни родители, сякаш сте видели извънземно.
Първо, с това натрапчиво държание и вечните си спорове няма да привлечете никой на Ваша страна по въпроса с осиновяването. Когато Ви видя нападателните коментари, по-скоро ме отблъскват Вашите идеи, отколкото да ме заинтригувате и убедите в тях. Да, хубаво е да се осиновяват кучета. Но не натрапвайте никому мнението си - казали сте го във всяка тема в този форум. Не мислите ли, че схванахме какво е то? Който иска - ще отиде и ще си осинови. Който не иска, ще реши дали да избере развъдник или куче от свой познат.
И в крайна сметка не разбирам какво значение има дали кучето ми е родословно или не. Ако аз съм един идиот, който е решил да се отърве от него - има ли значение каква хартийка съм получила при закупуването му? Искам ли да го изхвърля, ще го изхвърля, даже да е родословно. И обратното - ако съм добър стопанин, макар и да имам куче от неродословни родители, ще си го гледам и обичам.
Проблемът тук е друг. И той се крие в НЕДОБРОСЪВЕСТНОСТТА и БЕЗОТГОВОРНОСТТА на хората. Ако моето куче носи ВСИЧКИ белези на една порода, без компромис и го заплодя и намеря дом на кученцата, не виждам къде е проблемът. Но освен мен, ще има и още 100 човека, чиито кучета имат видими недостатъци и не отговарят на стандарта на никаква порода, които също ще ги заплодят. И тези 100 човека ще лъжат и ще мажат, че кучетата им са еди коя си порода, за да им вземат по някой лев. За съжаление - с недобросъвестните хора няма как да се справите. По същата логика производителите на кофти салами никога няма да ядат от своето производство, а ще лапат истински пържоли. Докато има хора, които сами не биха избрали СВОЕТО, ще има и кофти резултат.
Това да се сравняват кучетата с коли и т.н. е голяма глупост, според мен. Кучето все пак е живо същество. Ама той карал кола за 1000лв, как ще купи куче за 2000. Ами всеки си има приоритети, за мен лично хубавото куче за 2000лв е много по-ценно от кола за 1000лв. Цената на едно куче е само началото на разходите по отглеждането му. Да събираш послените си стотинки за куче е идиотско. Ами после? Това куче иска гледане, има грижи по него, които всекидневно ще ви цъкат по джоба ... но за това човек трябва да помисли добре.
Публикувано: 18 September 2012 - 03:57 PM
marinov, в 18 September 2012 - 03:34 PM, написа:
Затова ходи плащай на онези в магазина дето не са им оскъпени кучетата, а на всичкото отгоре и 1 лев разход не са дали за тяхното създаване, а разхода за едномесечният им престой (най-много) в магазина го възвръщат 100-кратно.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 18 September 2012 - 04:17 PM
Цитат
Проблемът е в приютите в Богров. Ето го проблема, осиновен от там от моята приятелка:

Как е гледката? Гот, а?
Познайте от веднъж дали това куче е произведено от развъдник, при условие че в нашата порода имаме само един развъдник за цялата държава.

Публикувано: 18 September 2012 - 04:56 PM

Публикувано: 18 September 2012 - 05:17 PM

Chriss, по същество си прав в частта за отговорността, но това е коментирано хиляди пъти и не е обект на дискусия в тази тема. Никой не отрича и не говори, че проблема е в манталитета ни и в тоталната ни безотговорност.
Има, обаче, нещо, за което не си прав. Примерът за т.нар. "частно" развъждане в САЩ е тотално неподходящ. Няма как да се дава като пример за добра практика страна, която има тотален проблем с фермите за кучетата и е един от най-големите производители на кучета от такива ферми. Ако това наричаш "частно" развъждане (защото няма какво друго да имаш предвид) трябва да те разочаровам като ти кажа, че си се объркал много с тези така наречени "родословия". От гледна точка на закона те са юридически документи в САЩ. Същото ще е ако аз ти напиша на лист хартия нещо и се подпиша. Това също ще е документ. Въпросът е кой го признава?! А този тип документи ги признават само клиентите на тези "ферми" не и АКС. Да не говорим, че системата на развъждане в АКС е абсолютно различна и точно затова в неамерикански породи се използват строго определени линии от Щатите и то такива, които принадлежат на развъдници, работещи с кучета от системата на FCI. Похвално е, че си си купил куче от там. Предполагам, че е прекрасно и ти желая дълги щастливи мигове с него, но много зависи за каква порода говорим. Нещата с Щатите не са еднозначни и не могат да се дават за пример.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 18 September 2012 - 05:25 PM
DessyD, в 18 September 2012 - 03:17 PM, написа:

Проблемът от махленските скачки вече попада в Богров. Опонента горе се пита какъв е проблема ако си заплоди махленски кучето си и на кутретата им намери дом, та пояснявам - ей го къде е проблема и ей къде ще отиде този проблем. Със документиран снимков материал го пояснявам.
В нашия подфорум натирени/изгубени от развъдник няма, но щом и в Богров попада тази порода, значи нещата наистина са страшни, и наивита от рода на "Мъ кво толкова, като ми роди женската и им намеря на кутретата дом" ще свършва все по-често именно на улицата и в приюта.

Публикувано: 18 September 2012 - 07:40 PM
Chriss, в 18 September 2012 - 03:47 PM, написа:
Един въпрос - когато купуваш куче с родословие от развъдник и то е на 3 месеца, как по-точно се гарантира характера на кучето и дали е работно или не? Те не могат да гарантират дори външните белези. Просто гаранция за това - няма май.
Няма 100% гаранция за нищо, но на база предците на това куче, както и на евентуални други поколения на бащата и майката може да се предполага какъв ще е характерът и екстериора на едно куче. Все пак всеки развъдчик малко или много трябва да има понятия от генетика, селекция и развъждане. На база на подобни предположения, вземайки под внимание какво иска да получаи, развъдчика си прави развъден план. След като получи съответно кучило той си анализира резултата и така нататък си преследва целите. И колкото и да е странно процента на покритието на очакванията при опитните развъдчици (тези които знаят какво правят и наистина развъждат, а не размножават) е доста голям.
Цитат
Да, точно така - има. Всички тези развъдници по един или друг начин са членове на някакви организации - било то развъдни, било то кинолжки. Тези организации си имат родословни регистри. Тези организации си имат правилници за развъждане и всички развъдници членове на тези организации трябва да ги спазват иначе подлежат на санкции. В коя организация членува бай Иван или бай Петър от Долно Нанагорнище. Кой ще му държи сметка, ако произведе мелези или изхвърли кученцата на улицата, като не успее да ги раздаде или продаде. Кое гарантира че на бай Иван кучетата са това което казва. Е може да имаш късмет да си виждал родителите, но дотам. Всеки който се интересува от работни породи се интересува и от потеклото на съответното кученце, от ко родители , по кои линии върви, защото малко или много той се е интересувал. Е как бай Иван ще докаже че едно куче е точно по линиятя която казва - всичко е на честна дума.
Цитат
Единствените които скачат като ощипани моми са собствениците на неродословни кучета, когато се заговори за родословия :)
Цитат
Ти може и да си разбрал/а но щом всеки ден излизат теми от рода взех си куче от борса X , но то се разболя, умря и т.н. явно голям процент от хората въобще не схващат за какво става дума. А и споровете в тази тема го доказват. Никой не е сложил пистолет на челото на някой и да го кара да си взема родословно куче, но е нормално хората които малко или много се опитват да направят така, че и в България да има родословни кучета да реагират на всички плювни по техен адрес и да се защитят. Не може хора лаици в областта на кучкарството да изказват заключения и обобщения с които да подвеждат новите любители, които се интересуват, а хората които са наясно за какво става дума да си мълчат.
Цитат
За теб няма никакво значени, но когато решиш да го развъждаш (а повечето решават) вече създаваш проблем.
Цитат
Тук съм съгласен с едно но - твоето куче може да носи всички белези, не не се знае поколението дали ще ги носи, защото ти нямаш сведения дали твоето е чистопородно или мелез метнал се на единия породен например родител. Ако ги носи ще им намериш стопани, защото ще ги шитнеш като породни, но ако заплодиш бигли, а излязат "кокер-басети" какво ще ги правиш???
Цитат
Тука те подкрепям на 100% :)

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 18 September 2012 - 09:05 PM
diadra, в 18 September 2012 - 08:56 PM, написа:
А модела по-долу трябва да е "Верую" за всеки съвестен собственик на куче !

Е, надявам се така става по-ясно за какво иде реч:

Публикувано: 19 September 2012 - 10:21 AM
marinov, в 18 September 2012 - 03:34 PM, написа:
Абе, умнико, знаеш ли колко пари платих вчера САМО за цезаровото сечение на кучката, че и за двете снимки , дето "ами нищо не се вижда, щото милата мърда, а и плодовете са много"? 700 български левчета. Деноминирани.
Няма да ти казвам (щото си много устат, пък и едва ли има смисъл) колко струват три кила качествено адаптирано мляко за бебетата и специалната каша за майката, както и антибиотика, който е задължителен, за да не се случват проблеми с животното. Няма да смятам гранулата от най-високо качество, транспорт и спането ми на походно легло при родилката. Няма да смятам и цената на липсата на всякакъв социален живот докато трае цялата тая "драма"... няма да ти казвам колко нерви ми струва да изслушам истерясалата собственичка на едно от кученцата ми, която ми се обади, карайки ми се, щото "О, УЖАС! - ОБЪРКАНА Е ДАТАТА НА ВАКСИНАТА В ПАСПОРТА!" ... все неща, дето умници като теб няма как да оценят.
Ти ходи и си купувай миндили за по сто лева. Аз развъждам расови кучета и мизерни демагози и популисти като теб не заслужават родилите се при мен кученца. Единственото което такива като теб заслужават е да ходят по градинките, тайничко да цъкат като видят някое хубаво животно и с кисел вкус в устата да си повтарят до втръсване "ема аз па си го земах мойто за 100 лв." Ела да ти дам сто лева да се разкараш от форума, ега ти олекне! Всъщност, от такива като теб отърване няма, хем ще ми вземеш парите, хем ще останеш да дращиш тук под друго име...