Dog.bg Форуми : Чистокръвно без родословие?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (23 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Чистокръвно без родословие? Оцени темата: -----

#241 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 September 2012 - 09:10 AM

Показване на мнениетоПинпонг, в 17 September 2012 - 12:30 AM, написа:

Значи да обобщим:
Даваш 200 лв и си купуваш куче което МОЖЕ да има дисплазия!
или
Даваш 2 000 лв и си купуваш куче което също МОЖЕ да има дисплазия!!??!

Аз лично не бих си взел куче нито от зоо борса , нито от развъдник. Бих си говзел от ЧОВЕК ! Познавам дост хора в този бранш на които мога да се доверя. И ако кучето което съм харесал има родословие Качена снимка супер , ако няма все тая.
По принцинп гледам предимно работни породи и държа да са от работещи предци, които както се сещате няма как да са наследствено сакати!

Негативното ми отношенйе към тези търгаши и сноби наричащи себе си кинолози идва от това че освен че искат огромни суми , това което предлагат в повечето слчаи е едно голямо нищо в различна опаковка.
Големия проблем според мен е че кинолозите вкараха абсолютно всички породи в иначе малката група "компаньони". И какво се получи сега?: Купуваме си компаньон в опаковката НОК , или компаньон в опаковката на РОТ или на КАО или на Борзая и тн...............!

Да , драги ми смехурковци-кинолози ! Купувайки си куче от вас , дори и без да е с фалшиво родословие , дори и титилите на мама и тате да не са купени или нагласени както става често, пак е много възможно палето да е извън стандарта. Защото стандарта не е само ръст тегло цвят и прпорцйи! Стандарта е КАЧЕСТВА И ХАРАКТЕР !!
Ще ви дам само няколко от многото тъжни примера:
В стандарта и дори в самото име на породата Фокстерйер е заложено че това куче трябва да хваща лисици. А клоко е тъжно че изложбените шампиони се плашат от котки!!
Немската овчарка е символ на служебно куче което задържа нарушители. А тия по изложбите задържат само физиологичните си нужди докота съдията им преглежда зъбите.
Кавказката овчарка трябва да тича със стадото и да го пази от хищници и крадци ,а тези приличащи на гигантски Пумерани лоени топки само след една обиколкоа на изложбения ринг все едно са в прединфарктно състояние!!

Та ако реша че ми трябва Кавказец или друга подобна порода ще си взема от приятел чиито кучета пазят стадо .Ако реша да си взема териер или друга ловна порода ще си взема от приятел чиити кучета ходят на лов. .ит.н и т.н............................................................................дали ще са с родословие или не няма зн.

Надявам се сте разбрали какво имам в предвид Качена снимка

По голяма глупост не бях чел Този които размножавал бил съвестен понеже продавал кучета по 200лв.А този които развъждал бил търгаш и мошеник понеже продавал по 2000лв.Този дето размножава за какви работни качества на породата следи като гледа безпородни кучета.

#242 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 September 2012 - 09:29 AM

Породите стават "модерни" за компаньони, много хора си КУПУВАТ, защото тази порода е модна, после като им мине мерака, хвърлят едното и купуват следващото "модерно" (допълнително, че междувременно закупените "модни" се пускат да раждат, дали от нехайство, дали поблазнени, че няма начин да не си продадат "модерните" кучета и т.н.)

Ако имаше КОНТРОЛ върху развъждането (всеки, който развъжда, да плаща такси и т.н., независимо дали е кинолог или не е, другите кучета "компаньони" да се кастрират, но имам предвид ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ), то тогава изобщо нямаше да има нито проблем, нито значение кой откъде си е купил кучето - от регистриран кинолог развъдчик, или от регистриран некинолог развъдчик - кой каквото си избере по една или друга причина.

Но когато никой нищо не контролира и всеки множи и повечето изхвърлят - пак няма да стане само от развъдчици да се купува - не знам защо ви е трудно да схванете, но средно статистическия стопанин не се интересува от чистокръвност и титли, дори не и от характер. За мен е спекулация да се твърди, че само и единствено от развъдчик може да се получи здраво куче. Не. И за там има примери за "увредени" кучета. От магазини и зооборси основния проблем за заболяванията идва от факта, че не се полагат адекватни грижи, не се ваксинират, не се гледат в нормални условия, а не, че кучетата са неродословни и затова ще се разболеят. С което не твърдя, че от там трябва да се купуват кучета. Моята позиция е, че в момента отникъде не трябва да се купува, а да се осиновяват бездомни.

Средностатистическия бъдещ стопанин на куче е примамван от външността - размер като по-основно, "мода" като друг основен фактор, пари като трети фактор (най-добре, ако може хем да мяза на порода, хем да е подарено. И като му омръзне - да се оттърве лесно, да не страда, че пари е давал). И в някои от случаите очакват, че щом кучето е дадена порода, то априори ще има съответния характер. Ще очакват едва ли не, че няма нужда от обучение, то кучето само ще притежава нужния характер. И като стане така, че характерът съвсем не е такъв, какъвто го описват за породата - аааа, хайде на село/улицата/други стопани...

Кинолозите създават или популяризират определена порода (хвалейки качествата и външността - всеки го прави, нали информира обществеността за прелестите на дадената порода), общественото внимание по един или друг начин се насочва към дадената порода и ... тук е разминавката между очакванията на кинолозите и действителността. Обществото не се интересува от родословието, иска външността (ако обществото като усреднено ниво можеше да бъде дотолкова задълбочено, че да се замисля защо иска куче и какво куче да си вземе и дали ще се справи с отглеждането - България нямаше да е в позиция да се привързва към Румъния, а най-малкото щяхме да сме на нивото на Чехия примерно). Макар че никога не съм се задълбавала на тази тема, как изглеждат "модните" течения през моите очи - т.е. на човек, който никога не се е интересувал от породи, нито наричам себе си "кучкар" - просто винаги съм обичала природата, животните като част от нея. Първоначално, масово са се гледали немски овчарки (не знам дали изобщо е имало други породи в наличност в БГ). Резултат - и до сега уличните кучета в по-голямата си част имат прилика с тях.
След това - булонки/болонки (не знам кое е правилно), пудели. Там, където живея, булонко и пудело подобни си щъкат по улиците, вече и тях не искат да прибират да ги връзват по къщите - не са модерни толкова. По едно време доберманите бяха напред в модата, после ми се губят модните тенденции, но там някъде трябва да се наредят дребните пинчери, пекинези, лабрадорите и ротвайлерите съм пропуснала кога са повели в класацията, докато стигнем в наши дни до хъскитата и питбулите, като че ли и джак ръселите навлизат на модната сцена ...
И ... колко от хилядите стопани на "породни" компаньони са си закупили кучетата от развъдчици? Имат документи за родословие? Просто не им е нужно. Една част от тези стопани дори нямат точна представа как трябва да изглежда породата, достатъчно им е да им кажат, че е такава порода и да му се радват на кучето, докато мислят, че е представител на породата. И ако някой ден някой им до/каже, че грешат - ах, какво разочарование, та те изобщо не са били "модерни" с компаньона си, хайде тогава компаньона да се справя някак, те ще си вземат истински "породисто" този път. Но дали от развъдчик? Хм, надали. (Естествено, че една част продължава да си обича кучето, независимо какво е, ИМА и такива хора, отговорни, които наистина знаят за какво са си взели куче, независимо дали са били подведени в началото или съзнателно са си взели именно такова куче).
Е, има я и другата група хора - за тях пък е модно да си натрупат титли за кучето, тях ги блазни не просто да имат приятел/другар, а "най-добрия представител" на своята порода. Търсят най-доброто.
Така че между тези стопани, залитащи по модите, кинолозите (говорим за истинските, които не са търгаши, които не колекционират титли, които не фалшифицират родословия, които наистина милеят за породата и правят, каквото правят, вярвайки, че много допринасят за съвършенството на човечеството и породите) - та тези истински кинолози просто се губят в мътилката.

ПП. А защо за чистокръвните породисти кучета се говори като за "свише", "аристокрация", а всички останали се считат за "брак"? Кучето си е куче.
На моя аргумент, че за да се разреши проблема с бездомните кучета всеки, който обича кучетата и иска да си има домашен любимец, трябва да осинови бездомно, а не да купува, контрааргументът е, че всеки има право да избира какво куче да си има, че "насила хубост не става".

Ако направите аналогията, "кинолозите" се опитват да правят същото. Да "вразумяват" хората да не купуват от междусъседски скачки, зоомагазини и зооборси, а да дават с хиляди лева повече, за да си купят родословия, които в нашата страна не се знае какво гарантират. Тук също може да се приложи "насила хубост не става".

И в единия, и в другия случай обаче, докато няма ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ, нищо няма да се постигне (защото да разчитаме на съвест и мисъл за благото на някой друг/нещо друго, е кауза пердута).
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#243 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2012 - 09:38 AM

От написаното по-горе от някои люде стигаме до извода, че няма значение каква е породата, а е важно кучето да работи. Еми защо не си вземате кучета от приюти и да ги правите работни, ами взимате ротвайлери, нок, кавказки, борзои... Значи все пак има значение породата. Ами хайде сега една загадка - бай Иван има страшен пойнтер, отлично работещ, но без документи - е от къде се е пръкнал този пойнтер??? Освен това вие сигурни ли сте че този пойнтер работи така както трябва да работи пойнтер - претърсване, стойка и т.н. или просто на някой харесва че гони птичките, той ги стреля, а то ги донася. А запитали ли сте се дали пойнтера задължително трабва да ги донася или ???
Колко познати имате с кавказки овчарки, които ги гледат в стадата - да ви отговоря ли - нула. На колко от вашите познати неродословните ротвайлери могат да покрият минималните изисквания за работа на породата - пак нула.

Говорите колкото да не заспите и да си намирате на приказка. Ако не беше нужно да има породи, то нямаше да ги има, а всички щяха да си гледат опитомени вълци. Породите ги има защото са били нужни на човека и именно нуждата ги е превърнала в такива, каквито са. Да, в момента повечето кучета стават просто компаньони, но това е защото хората вече нямат нужда от техните работни качества и поне се опитват да ги запазят като екстериор или им променят предназначението.

Там където са нужни работните качества на една порода, кучетата са си работни. Например лова - знаете ли колко породи гончета има по света??? А колко от тях сте виждали по изложби??? Мога да ви помогна 2-3 най-много 4, или ако сте ходили в Сърбия още 4-5.

Така че не се напрягайте да обобщавате. Като не ви харесват кучетата от развъдници си гледайте безпородни, но не се обиждайте когато ви слагат в графата на хората подпомагащи развитието на търговията с кучета, защото вие ще си вземете от някой познат съсед, ама той ще е произвел 7-8 малки. От тях ако му останат 2-3 той няма да ги гледа докато остареят и умрат, а ще ги даде на някой търговец или ще ги натири в покрайнините на някой голям град.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#244 Потребителят е офлайн   Пинпонг Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2012 - 10:31 AM

Показване на мнениетоvano, в 17 September 2012 - 09:38 AM, написа:

От написаното по-горе от някои люде стигаме до извода, че няма значение каква е породата, а е важно кучето да работи. Еми защо не си вземате кучета от приюти и да ги правите работни, ами взимате ротвайлери, нок, кавказки, борзои... Значи все пак има значение породата. Ами хайде сега една загадка - бай Иван има страшен пойнтер, отлично работещ, но без документи - е от къде се е пръкнал този пойнтер??? Освен това вие сигурни ли сте че този пойнтер работи така както трябва да работи пойнтер - претърсване, стойка и т.н. или просто на някой харесва че гони птичките, той ги стреля, а то ги донася. А запитали ли сте се дали пойнтера задължително трабва да ги донася или ???
Колко познати имате с кавказки овчарки, които ги гледат в стадата - да ви отговоря ли - нула. На колко от вашите познати неродословните ротвайлери могат да покрият минималните изисквания за работа на породата - пак нула.

Говорите колкото да не заспите и да си намирате на приказка. Ако не беше нужно да има породи, то нямаше да ги има, а всички щяха да си гледат опитомени вълци. Породите ги има защото са били нужни на човека и именно нуждата ги е превърнала в такива, каквито са. Да, в момента повечето кучета стават просто компаньони, но това е защото хората вече нямат нужда от техните работни качества и поне се опитват да ги запазят като екстериор или им променят предназначението.

Там където са нужни работните качества на една порода, кучетата са си работни. Например лова - знаете ли колко породи гончета има по света??? А колко от тях сте виждали по изложби??? Мога да ви помогна 2-3 най-много 4, или ако сте ходили в Сърбия още 4-5.

Така че не се напрягайте да обобщавате. Като не ви харесват кучетата от развъдници си гледайте безпородни, но не се обиждайте когато ви слагат в графата на хората подпомагащи развитието на търговията с кучета, защото вие ще си вземете от някой познат съсед, ама той ще е произвел 7-8 малки. От тях ако му останат 2-3 той няма да ги гледа докато остареят и умрат, а ще ги даде на някой търговец или ще ги натири в покрайнините на някой голям град.

Или не съм се изразил правилно или ти не си ме разбрал, от което проистича твойто говерне на изуст.

Аз не съм против породите . Даже напротив , държа много на тях. Държа да знам произхода на бъдещото си кутре както и на неговите предци. Но за това мога много повече да се доверя на думата на човек който познавам , от колкото на документ издаден от хора които гледат на мен като на клиент и които са силно дискредитирани в тия среди. Това на което не държа е кучето да има тая хартйиика .
Наистина породите са МНОООГОО важни , но както казах и по - горе тези от изложбените рингове вповечето случаи не отговарят на стандарта на породата а са просто в такава опаковка.

Само за инфо да споделя .
Имам познат в Родопите които има стада и вярно не гледа КО . Има родословна САО И два Кангала .
Имам бизнес с охрана на промишлени зони и земеделски обекти които се пазят от набези на роми. Някои постове са с кучета - РОТ КО БОК И всичките работят добре!
А това дето мо говориш за лова си прав но е жалко че все повече ловни породи стават само компаньони

:rc_036:

#245 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 September 2012 - 10:45 AM

Само моля не смесвайте работните кучета с кучетата компаньони. Защото проблема с бездомните идва предимно от "компаньоните". Макар че вързаните на вериги по вили и села не знам към кои да причисля, май не са нито едните, нито другите.
Породата да речем е важна в единия случай, но в другия?
Макар че това лято в Рила имаше стада крави, които се охраняваха от ротвайлери и питбули (със сигурност без родословие) и разправяха как гонели мечки. При нас пък овчарските кучета (със стада кози, овце) са абсолютно безпородни. Но да речем, че специализацията на дадена порода пести повечето усилия, които трябва да се положат иначе за неспециализирано куче и без да се знае какъв ще е резултата. То затова са и възникнали породите.
Да не задълбавам и на темата за ловните породи в 21 век - едно човешко ХОБИ в комбинация с друго човешко ХОБИ, за развлечение на едните и другите хобита да се отнема живота и на без това малкото останали диви животни - не стига, че изсичаме горите, замърсяваме навсякъде, но и в допълнение да убиваме за собствено развлечение.

Но за компаньон? В повечето случаи кучетата дори се мъчат, ако породата им е създадена за тичане и лов, а ние ги ограничаваме на повод и не позволяваме да гонят "дивеч". Т.е. по този начин породистите компаньони се "деспециализират" и ... тогава защо трябва да е породист компаньона ни? За да ни е приятен за окото.
User's Signature

#246 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2012 - 11:16 AM

Наистина породите са МНОООГОО важни , но както казах и по - горе тези от изложбените рингове вповечето случаи не отговарят на стандарта на породата а са просто в такава опаковка.

А кои отговарят повече на стандарта ?Тези размножените от добрите познати които са със недоказан произход но струват 200лвКачена снимка

#247 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 September 2012 - 11:23 AM

Нека въпросът да бъде: какъв е този стандарт, за какво ми е нужен на мен този стандарт, ако аз ще гледам кучето като домашен любимец?

Аз като си имам безпородни кучета, изглеждащи различно и с различен характер, който не съм знаела какъв ще бъде, но съм положила усилия да ги обуча така, че да живеем в мир и разбирателство, от какво се лишавам, че кучетата ми не са нито породисти, нито с родословие?
(В интерес на истината, ако исках и ми беше необходимо, сигурна съм, че с повече или по-малко усилия можех да си обуча някои от кучетата при мен за пазачи, лов, танцьори..., макар и да не постигна чак блестящи успехи, но можеха да ми вършат работа).

Кое трябва да е онова, което да ме кара да се чувствам стопанин "по-долно качество", че кучетата ми нямат нито "екстериор", нито родословия, нито отговарят на някакъв стандарт? Именно защото не се чувствам стопанин "по-долно качество", питам какво би трябвало един документ за родословие, или една принадлежност към порода да промени в моето отношение към кучетата у дома? Как наличието на порода или "доказан" произход би трябвало да промени онова, с което кучетата ме даряват всеки ден - преданост, спокойствие, радост ...?

Още повече, че всички кучета при мен са осиновени - две от стопани, които не са ги искали, всички останали от улицата - т.е., не съм поощрила по никакъв начин нито борси/нито ферми/нито междусъседски скачки.

ПП. Ето един пример пред какви сериозни проблеми се изправят хората, когато стереотипът за "порода" - "екстериор" е дотолкова сраснат с човешкото съзнание и какво е много важно за някои. И какво ще се случи с това куче, ако белите косми останат. И дали щеше да е толкова важно, че има бели косми, ако го нямаше това непрекъснато втълпяване за "екстериор" и "порода":

Цитат

На ротвайлера ми на гърба има бели косми дали ще и паднат ходих на вет и ми казаха че няма да и паднат на сега ще прави 5 месеца някои да ми каже какво мога да направия за да и потъмне козината пак самия косъм е на полвин черен на полвин бял

User's Signature

#248 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 17 September 2012 - 12:58 PM

Цитат

От магазини и зооборси основния проблем за заболяванията идва от факта, че не се полагат адекватни грижи, не се ваксинират, не се гледат в нормални условия, а не, че кучетата са неродословни и затова ще се разболеят.

От магазините и зооборсите основния проблем идва точно от махленските скачки и пупи-милове. Колкото и да го гледаш един инвалид, обременен с букет наследственни болести, нито дисплазия можеш да му излекуваш с добро хранене и гледане, нито стафилокок златист окончателно да му изчистиш, нито глухотата, нито заболявания на ендокринната система от мама или тати предадена, нито сърдечно-съдови заболявания, нито лоша имунна система, нито заболявания на панкреаса и черния дроб, нито диабет се лекува с добро гледане. Има още куп болести, които се предават по наследство, и с никакво гледане не можете да подобрите вродена слепота или катаракта, както и тумори в мозъка при бебета или епилепсия. Така че айде по-полека с тези смели и безсмислени обобщения как проблемите на кучета от зоо-тата идват само от лошото им гледане.

Нормален развъдчик никога няма да продаде на прекупвача кученцата си, нито ще ги даде в борса или магазин за да се отърве от кучилото. При истински нормален развъдчик предварителен запис за кучило има още като обяви за осъществена скачка, и честичко в списъка му има колеги от чужбина. Така че айде да не пишем наизуст, моля.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#249 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 September 2012 - 01:33 PM

Не съм привърженик на нито една форма на продаване на кучета, докато навън по улиците скитат хиляди бездомници.

Но хайде и вие не обобщвайте, защото по вашите думи по-горе означава, че на около 90 % от стопаните (да речем) на породоподобни кучета (т.е. неродословни, закупени именно от магазини, съседи и т.н.) кучетата им страдат от изброените по-горе болести. Не е така.

Чистопородните с родословие да не би никога да не страдат от нито една болест? А и колко случаи има, когато недобросъвестни развъдчици изобщо не се съобразяват с правилата за развъждане (ама те са недобросъвестни, ще кажете вие, но пък са развъдчици кинолози, ще кажа аз).

Пак ще кажа, за мен е спекулация да се твърди, че ЗДРАВО куче може да се добие САМО от развъдчик. Не е вярно.
Това не означава, че поощрявам нерегламентирано развъждане. Тъкмо обратното. Не поощрявам НИКАКВО развъждане, докато по улиците има бездомници.

(В този ред на мисли, бездомниците са може би едни от най-здравите, защото сред тях действа в по-голяма степен естествения отбор - болно куче не оцелява дълго, за да дава болни поколения ... Така че, ако здравето ще е критерий - насочвайте се към бездомници с доказано бездомно родословие няколко поколения назад :md_064: )
User's Signature

#250 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 17 September 2012 - 01:46 PM

Добре уинд по твоята логика всеки трябва да си вземе безпородник от улицата ли?
Търся определена визия примерно НОК или рот-хората харесват конкретна порода,защото изглежда по определен начин,има еди какви си качества и характер.
Не виждам лошо да искам кучето ми да изглежда по определен начин вече въпроса е откъде ще се сдобиеш с него.За мен има 2 начина приют и развъдник.
Който търси просто домашен любимец може да си осинови безпородно или породоподобно.
Колкото до заболяванията със сигурност не всички са болни,но пък едната ми овчарка има слаба имунна система,която непрекъснато я предразполага към различни заболявания,рота ми има генетично изменение в ставата,не трябва да бяга,скача ,да не качва мн килограми,на всичкото отгоре му откриха и панкреатит-и това защо,защото някой си решил да се прави на развъдчик ей така мъжко+женско.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#251 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Маркетинг, Реклама, Компютри, Котки и Кучета...
Публикувано: 17 September 2012 - 01:58 PM

Показване на мнениетоwind, в 17 September 2012 - 01:33 PM, написа:

Но хайде и вие не обобщвайте, защото по вашите думи по-горе означава, че на около 90 % от стопаните (да речем) на породоподобни кучета (т.е. неродословни, закупени именно от магазини, съседи и т.н.) кучетата им страдат от изброените по-горе болести. Не е така.

Хммм, това го срещам много често като мнение?
Ами КАК Е според Вас?
Аз, като се замисля, не знам за нито едно родословно куче, което да има сериозни проблеми, от първа ръка.
Чувал съм за някои, ама никое не знам лично.
Така че, колко процента от родословните кучета, мислите са със сериозни заболявания?
А колко, мислите са неродословните такива?

Само без цитати на ветеринарни лекари, защото моя ветеринар(който е чудесен специалист), трудно ще различи родословно от неродословно, дори ако го ближат едновременно.
User's Signature

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!

#252 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 17 September 2012 - 02:00 PM

wind

Цитат

Кое не му е така? Колко е висок процента на стопани на породоподобни, които редовно правят иследвания на своите кучета? 10% я има я няма. Останалите 90% пренебрегват дори крещящо видими симптоми и не бързат да водят кучето си на вет и да дават пари за анализи. Та те в повечето случаи дори за качествена храна не искат да плащат, камо ли за здравни иследвания на някакво си куче. Все едно не знаете как е - тоя ще умре, друг ще го взема, това им е отношението. Наш ветеринар наблизо като купувах капки ми понарасказа за отношението на стопаните към здравето на техните породоподобни. Най-ужасния случай бе с НОК-подобно, което бе доведено за обръсване на козина, а отдолу под козината кучето се оказа буквално изядено от ларви на паразити, стопаните пожелаха да го евтанизират. Не били болни... Мче кой ги лекува?

Стига с тези пропаганди как всички задружно трябва да слезем пред блока и да си осиновим по един потомствен уличник. Мерси, не искам. Както и веган не искам да ставам, примерно - харесвам вкуса на месото - така и не желая да се отказвам от удоволствието да притежавам определена порода, а след време защо и не няколко, като си позволя къща с двор?

И не забравяйте факта, че когато търсите куче определена порода от развъдник, то вие търсите инфо от няколко развъдника, и питате за иследвания на производителите. При всеки отговорен развъдчик в папката има данни за мама, тати а частичко и за дядо че и пра-пра назад. И ако вземете болно животно - имате право да го върнете и да поискате парите си обратно, като огласявате случая "Развъдник ХХХ от двойка ООО и УУУ ми е продал куче с наследствена диагноза ААА". А не да ми говорите как в зоо-тата те там били същите, просто не ги гледат добре. Нерде Ямбол, нерде Стамбол.
User's Signature

#253 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 September 2012 - 02:00 PM

Не знам защо никой не иска да се концентрира върху СЕГАШНАТА обстановка в България. Много добре знаете какво е положението със задомяването на нежелани и бездомни. Защо е такова според мен. Защото съществува нагласата и "модата" в Бг, че кучето, което разхождаш, трябва да е породисто. По-горе попитах каква е разликата, защо трябва да искам определена порода, когато кучето е КОМПАНЬОН? Качествата, характерни за породата, отдавна не са толкова изразени, ако "родословието" е компаньонско. Остава външността. Защо появата на бели косми по гърба на ротвайлера трябва да хвърля в смут стопанина? Сякаш външността ще промени кучето, сякаш то ще спре да го радва ...
И защо тогава в НЯКОИ (само някои) западни държави никой не се притеснява да има безпородно куче и осиновяват от нашите, че дори си плащат за такова? Нима смятате, че нямат средства да си купят, или пък не биха могли да поспестяват известно време? Надали! Просто не им е нужно породисто и родословно. Защо те могат да отглеждат безпородно за КОМПАНЬОН, а ние не можем. Ако погледнем в процентно отношение, колко стопани на кучета в Бг имат БЕЗПОРОДНИ, не ПОРОДОПОДОБНИ, осиновени бивши бездомници? (не включвам кучетата на вериги в дворове - при тях "модата" за породи, макар и прокрадваща се, не е чак толкова навлязла, но пък и това не са стопани). И как смятате, че проблемът с бездомните ще се разреши, когато НИКОЙ, нито власти, нито стопани, са съвестни и отговорни и не правят нещо за ОБЩЕСТВЕНОТО БЛАГО, а не да мислят за себе си и своите предпочитания?

Цитат

Все едно не знаете как е - тоя ще умре, друг ще го взема, това им е отношението. Наш ветеринар наблизо като купувах капки ми понарасказа за отношението на стопаните към здравето на техните породоподобни. Най-ужасния случай бе с НОК-подобно, което бе доведено за обръсване на козина, а отдолу под козината кучето се оказа буквално изядено от ларви на паразити, стопаните пожелаха да го евтанизират. Не били болни... Мче кой ги лекува?

Това са примери за лоши грижи и безразличие. Но не може да твърдите, че 90% от неродословните породоподобни кучета имат наследствени заболявания, а че родословните породисти кучета нямат наследствени заболявания.

За вегетарианството - личен избор на всеки е дали благодарение на него ще се поощряват нехуманните условия за отглеждане и убиване на животни за храна. Например: нямам нищо против да се яде примерно пилешко, когато бабата и дядото са си гледали кокошките пуснати в двор, на свобода. Или овцете, които излизат на паша, както и прасетата, ако ги пускат свободно. Но съвсем различно е масовото отглеждане на бройлери например, в клетки, с рязане на човки, крила, като единствената задача е да се уговяат животните, наблъскани едно в друго за краткия им живот.
Също така съвсем различно е да събираш охлюви, за да преживееш (ако по някаква причина си се озовал в пустош и умираш от глад), другояче стоят нещата, когато охлювите,мидите са деликатес, за който плащаш или приготвяш вкъщи, а че охлювите и мидите трябва да се варят живи и че евентуално тези живи същества изпитват болка ... какво ме интересува мен, нали искам да ми е вкусно и да задоволя някакъв свой каприз и прищявка. Или да убиваш китове и делфини, само защото съществуват поверия, че определени части били афродизиаци... Какво ме интересува, че китовете и делфините примерно могат да изчезнат ...

В това е разликата - кое е прищявка и заради тази твоя прищявка страда ли някое живо същество.
В случая с бездомните - поради моята прищявка да имам "порода", а съм съвестен стопанин, едно бездомно куче ще остане без дом, защото единствената разлика е "екстериора" и нежеланието ми да положа необходимите усилия да се образовам, да ходя при треньор с безпородното куче, за да го възпитам правилно и то да изгради характер, който ще ни позволи щастливо съжителство...
User's Signature

#254 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2012 - 02:07 PM

Куче-компаньон е много по-сериозно понятие, отколкото си въобразявате. Допускате кучето до леглото си, в дома си, до децата си.

Не пренебрегвайте това понятие.
Цяла тема е изписана точно за това:
http://forum.dog.bg/...BF%D0%BE%D0%BD/

За вас е каприз и прищявка, за мен не. И в пъти са по-опасни за кучетата като вид точно хората които твърдят че чистопородното развъждане е прищявка. Дай да затрием всичките породи и да дондурками уличници от страх да не изглеждаме капризни? Брех, че постановка на въпроса.
Породисти кучета продължават да вършат работа, която не са в състояние да свършат потомствени уличници с много редки изключения: търсачи на взривни вещества и наркотици, спасители в планината, терапевти, водачи, асистенти на инвалиди, гмуркачи-спасители за давещите се, впрегатни за дърпане на инвалидни колички.
Идея си нямате до каква степен кучета от определени породи продължават да са нужни на човека.
User's Signature

#255 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 17 September 2012 - 02:16 PM

А защо някой трябва да бъде каран насила да осиновява безпородно? Това е избор,който всеки сам трябва да направи.Няма разлика в това как обичаш и те обича животното-гледали сме безпородни и никога не ме е било срам като ме питат каква порода е да кажа никаква.Това,че искам куче за компания и домашен любимец не трябва да означава,че не мога да искам да изглежда по определн начин.Просто не го разъждащ.
Всеки прави каквото може за общественото благо-за теб има ли разлика,че примерно аз съм осиновила две овчарки от улицата или две безпородни кучета?Каква е 2 скитащи и никому ненужни кучета по-малко на улицата.
Ако утре имам възможност за 5-то куче и ме грабне безпородно няма да се поколебая да го прибера и да го гледам без значение на цвят и порода.Но това е избор на всеки индивидуално,нещо ти трепва отвътре и казваш това е кучето.
Всеки прави каквото може ти прибираш,ваксинираш търсиш дом.Някой помага с превоз,друг с храна и така.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#256 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 September 2012 - 02:29 PM

Фурия, упорито не искаш да осъзнаеш едно.
Говоря за период, в който СЪЩЕСТВУВА ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ (и ти самата страдаш от този обществен проблем) - бездомни кучета.
Когато този проблем се разреши, хиляди пъти съм писала, че няма да ме е грижа ИЗОБЩО, ама ИЗОБЩО, кой какво куче има, от къде си го купува, развива ли породи, не развива ли - всеки си има път в живота, нека си го следва както намери за добре.

Към момента обаче ВСИЧКИ недоволстват, че никой нищо не прави. И всички настояват, че някой си нещо трябва да направи.

И никой (нарочно пресилвам) не осъзнава, как самият той е ЧАСТ от проблема - онези, които развъждат - НЕ, аз НЕ ДОПРИНАСЯМ за проблема, всичките ми кучета си имат семейства.
Онези, които не кастрират - а, НЕ, аз си ПАЗЯ кучето, то никога НЯМА ДА ЗАПЛОДИ и НЯМА ДА РОДИ - да, ама в един прекрасен ден нещо се случва, кучето се загубва, бива откраднато, с нас нещо се случва и ... не успяваме да го опазим.
Онези, които си КУПУВАТ куче - аз искам определена външност, никой не може да ме накара да осиновя грозно от улицата. Да, но едно бездомно куче (може да си избереш, има хиляди, различни по външност и размер, има красиви и не толкова), остава без дом. Освен, че остава без дом, ражда, ако никой не се погрижи за кастрацията му и т.н.

Просто един период, когато всеки трябва нещо да направи - държавата да контролира, собственикът да "преглътне" своя прищявка за външност и малки сладки кученца от любимото ми куче ...

Цитат

А защо някой трябва да бъде каран насила да осиновява безпородно?

Друга спекулация. Кой кого кара насила? Как става това насила да те накарат да направиш нещо?
Да дам следния пример. Има хора, които избират козметиката си така, че да не са правени тестове върху животни. Те са ОСЪЗНАЛИ, че продуктите, които те са купували, по един или друг начин са ВРЕДИЛИ на ЖИВИ СЪЩЕСТВА и са направили своя ИЗОБР върху ОСЪЗНАТОСТ.

Онова, което се опитвам да направя тук, е да изложа позиция - защо проблема с бездомните в Бг няма да се разреши. Защото, според мен, ОСЪЗНАТИТЕ хора са малцинство, а процесът на ОСЪЗНАВАНЕ е дълъг, мъчителен и ... не винаги успешен.

Цитат

Всеки прави каквото може

Тук е основната ти грешка - не ВСЕКИ.
User's Signature

#257 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2012 - 02:33 PM

Айде стига демагогия никой нищо не правил бил. Нямам намерение тук да пиша с колко драпане в нашия район със съседите задомявахме де що можахме и кастрирахме както си знаем - съседа е с колата, операцията от моя джоб.
И ако си въобразяваш, че като си вземем по няколко потомствени възрастни уличника в апартаментите при децата ни, като същевремено забраним всякакво породно развъждане и породоподобно размножаване също - така ще решим проблема, то си по-голям наивник и от дъщеря ми, която е второкласничка.
Дай да спрем да развъждаме и да забразим развъждането, а после как ще го възтановяваме? Чрез клониране? То бива бива наивит, но някои утописти явно не знаят за какво пишат.

С теб край на разговора. Няма смисъл.
User's Signature

#258 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 September 2012 - 02:42 PM

Че с теб няма смисъл да се говори нормално, е отдавна ясно :md_064:
Да използвам нещо, което мисля, че съм го чела в твои мнения:

Прекаленото концентриране върху отделните дървета пречи да се възприеме гората като цяло.

Цитат

като си вземем по няколко потомствени възрастни уличника в апартаментите при децата ни, като същевремено забраним всякакво породно развъждане и породоподобно размножаване също - така ще решим проблема,

На теория ако се изпълнят всички горепосочени условия - да, наистина ще се разреши проблема.
На практика - условията никога няма да се изпълнят - не ни достига нещо в човешката природа, за да ги изпълним :md_064:
User's Signature

#259 Потребителят е офлайн   Пинпонг Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2012 - 02:50 PM

Абе ! Тук има ли тема в коята да може да се пише без веднага да се включат няколкото едни и същи застаряващи лелки , и да не почнат да се карат чия мусака е по- прегоряла? :flagbg:

#260 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 September 2012 - 02:52 PM

Не знам. Може и да няма, но то обикновено лелките си лалят, а истинските мъже трябва да са хора на действието (не винаги конструктивно, в повечето случаи ходене на работа, война и лов) :md_064:, а не да дават ухо на лалянията и самите те да лалят :md_064:,

Стереотип.
User's Signature

• (23 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема