Чистокръвно без родословие?
Публикувано: 24 September 2012 - 08:17 AM
Толкова е просто... а реално повечето клубове ЗАБРАНЯВАТ на развъдчиците да предлагат кученца БЕЗ документи,това в БГ обаче се случва редовно ...
Публикувано: 24 September 2012 - 09:35 AM
mik, в 24 September 2012 - 06:17 AM, написа:
Толкова е просто... а реално повечето клубове ЗАБРАНЯВАТ на развъдчиците да предлагат кученца БЕЗ документи,това в БГ обаче се случва редовно ...
Чакай, а с брак по психика, окраска или просто пет-класа какво правим? Би било идеално да попаднат в почтенни ръце, но де факто не става така, защото кучетата от всички породи са повече, отколкото има читави стопани за тях.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 24 September 2012 - 10:08 AM
Furia_S, в 24 September 2012 - 07:35 AM, написа:
Обаче днес кво ми се случи (това по темата) : като разхождах куче ме спира едно момче и ме заговоря - пит, стаф, кое, какво...купил си бебе, родителите внос, родословни, фермани (няма да спомена от кого го е купил), кутрето без . И тъкмо да си врътна гърба ,че ми е писнало от такива разговори и момчето пита : А кога е най-добре да кастрирам кучето ?
:) приятна изненада

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 24 September 2012 - 11:33 AM
Аз с ужас очаквам да стигнем САЩ и Русия, където вече има цели команди и приюти за определени породи.
Не желая да стигнем до там. Но натам сме тръгнали. Гледката е ужасна.

Публикувано: 24 September 2012 - 12:02 PM
Furia_S, в 24 September 2012 - 09:33 AM, написа:
Е какво като не ги признава FCI ? Достатъчно други федерации ги признават .Това не е мотив за ужасното. Ужасното e ,че народът е необразован .Че не иска да се образова. Не иска да му казват какво да прави .
И че въпреки, че има свръхпопулация от породоприличащи кучета ,които превъзхождат в пъти като численост възможността за дом , все пак народонаселението се спуква да купува магазински, фермерски и съседски произведения. И после си ги плоди .Произведенията им се плодят също . И така до амина ли? Аз все още не искам да повярвам, че рестрикции са му майката.
п.п. А това беше добър въпрос: "Чакай, а с брак по психика, окраска или просто пет-класа какво правим?"

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 24 September 2012 - 01:46 PM

Нещата са очеизваждащи mik и за мен не беше нужно да ходя до Германия, за да го разбера. Сега важното е какво правим от тук на сетне...Ще поддържаме ли с нашите пари и членство една порочна система и организация или ще си караме по старому? И колко време ще ти отнеме да разбереш, че членувайки и давайки си парите на такива организации ти поддържаш тази порочна политика?
Не говоря само за организацията представляваща немската овчарка ...За мен FCI има най-много вина за състоянието на немската овчарка, а и не само за тази порода кучета.

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
http://www.working-d...a%20Dvora%20CS/
http://www.working-d...ls/520770/..CS/
Публикувано: 24 September 2012 - 02:22 PM
Давам пример, пресен от вчера. За 30 минутна разходка по центъра с кучка, получих 2 оферти за брак (

1. Младо момиче идва и направио ми казва,да си разменим номерата, да се обадите като се разгони за ей оня красавец.
Абсурд, казвам аз. Вие в интернет не четете ли? ... май нищо не чете. Хмм, а можех поне 2 думи да и кажа повече.
2. Жена с детенце се радват на кучка, и се действа директно...ооо тя женска, точно като нашия, той е на 2 години, досега е нямал бебета.
Аз питам " Какво му е родословието?" ...Аааа чистокръвен е , кат ваш'та е. Аз упорствам, "Родословие има ли? " отговоро е очакван " аа такива подробности чак нямаме...."
Та затова ми се ще повече хора да четат и да се интересуват. Ако ли не, да им се обяснява спокойно, не агресивно или разпалено (че много се цупят някой) ...за какво аджеба иде реч!
А това за родословните кучета, работни породи, с непокрити тестове си е за друга тема, моля.
Публикувано: 24 September 2012 - 02:55 PM
Цитат
А аз съм го приела отдавна този факт. За съжаление, установих, че днешния човек с куче в 99% представлява опасност за самото куче и за околните. Не може да го вземат кучо за гъзария и после да обявят цели породи за виновни, не може така, ама точно това се случва в днешното ни урбанизирано общество.
На повечето кучепритежатели им е забранено да имат кучета, защото и те самите не знаят защо са ги взели. Те не са стопани. Те са собственици. Купили са и до там. На верига в двора с хляб два пъти седмично и добре е ако оцелее до 10 години. А като умре все ветеринар им е виновен. А извеждането? 5 минути, и който е вършил голямата нужда - вършил, а ако се изпуснеш вкъщи - бой до дупка.
Това е отношението на средностатистическия потребител към кучето. Гъзария. Аксесоар. Нещо като чанта известна марка. А пък ако може и кученце известна порода да се носи в чанта известна марка - ихххххх, ела да видиш.
Рестрикции и забрани, централизация под държавна егида като беше в служебното кучевъдство в съюза под егидата на ДОСААФ, нека взимат от приюти или застават на опашката по клубове, като искат породисти. Но това махленско безумие без рестрикции няма да спре.... Плодят, та ум да ни зайде... Че и с развъдчиците се оправдават: мъ те то при тях е същото било.
Ей зад нас до склада търчи един пореден натирен НОК-подобен, скъсахме обувките да търчим да му търсим дом, никой не го ще, ако можех да го намеря тоя дето го е дал на склада от 11 в кучилото, щях да му отхапя главата.

Публикувано: 24 September 2012 - 03:06 PM
Цитат
Близо до нас има НОК, женска, на около година и никой я не ще.. Седи доста време на една верига от външната страна на оградата и тва е. Не мога да и намеря къща, хем има визия и е много добро куче.

Публикувано: 24 September 2012 - 06:38 PM
Публикувано: 24 September 2012 - 06:51 PM
Цитат
Моля обяснете защо и с каква цел и от кого!

Цитат
Какво остава за породоподобните щом започнаха да изхвърлят и изоставят кучета с родословие.
И тук ми изниква въпроса родословно куче попада в приют изоставено от предишните си стопани,прави се връзка с развъдчика и той отказва да поеме някаква грижа за него юот не му се занимавало.Не ли длъжен развъдчика поне от уважение към собствения си труд,да оставим на страна състрадание към животното да се погрижи за него и да му намери нови стопани?
Лабрадорка с родословие и ЧАУ-ЧАУ в Богров:
http://arsofia.com/b...oite-spasiteli/
Публикувано: 24 September 2012 - 07:18 PM
mik, в 24 September 2012 - 05:38 PM, написа:
Ако не си развъдчик,но искаш перспективно куче какво правиш в такъв случай ?

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 24 September 2012 - 08:07 PM
desi79, в 24 September 2012 - 05:18 PM, написа:
mik, в 24 September 2012 - 05:38 PM, написа:
Ако не си развъдчик,но искаш перспективно куче какво правиш в такъв случай ?
Ставаш член на клуба за породата и работиш с кучето според правилата установени от същият този клуб.
Прави се договор в който ако в определен срок не се отбележи членство в даденият клуб родословието на кучето се анулира и собственика е длъжен да го кастрира + да заплати парична глоба.
Макар че ако трябва да бъда честна това ми звучи малко като научна фантастика за ширините на България :(
Публикувано: 24 September 2012 - 08:25 PM

Елинор Рузвелт
Публикувано: 24 September 2012 - 08:33 PM
desi79, в 24 September 2012 - 06:25 PM, написа:
Е, можеш да си членуваш към чужда агенция я в македония, я в сърбия, я в русия, и плащаш таксата на изложбите в БГ с таксите като с чуждестранни кучета.

Публикувано: 24 September 2012 - 08:41 PM
Имах в предвид,че всичко опира до човек.Има развъдчици и "развъдчици",както и стопани и "стопани".Не мисля,че много преспективните трябва да се дават само на развъдчици,а не много преспективните на останалите хора.Просто човек трябва да преценява колкото може хората и да се води от това,както и бъдещите стопани да са наясно какво и за какво търсят куче.

Елинор Рузвелт
Публикувано: 24 September 2012 - 08:46 PM
ShiBumi_GirL, в 24 September 2012 - 04:51 PM, написа:
Цитат
Моля обяснете защо и с каква цел и от кого!

Цитат
Какво остава за породоподобните щом започнаха да изхвърлят и изоставят кучета с родословие.
И тук ми изниква въпроса родословно куче попада в приют изоставено от предишните си стопани,прави се връзка с развъдчика и той отказва да поеме някаква грижа за него юот не му се занимавало.Не ли длъжен развъдчика поне от уважение към собствения си труд,да оставим на страна състрадание към животното да се погрижи за него и да му намери нови стопани?
Лабрадорка с родословие и ЧАУ-ЧАУ в Богров:
http://arsofia.com/b...oite-spasiteli/
Това действително е много тъжно .... става дума предимно за Бианка ...
Случи ми се преди около 2 години собственикът на едно женско куче от моят развъдник да не може да се грижи повече за него поради едни или други причини ... не виня човека и не дори не се опитах да го разубедя ... веднъж взел това решение той нямаше да го промени и ако не бях му помогнала кучето щеше да живее някъде по селата на верига.
Оказа се чудесна млада , но много невъзпитана и своенравна женска която нямаше никаква социализация на 11 месечна възраст и вярваше , че всичко което мърда се яде ...
Предполагам , че собственика се отказа от нея поради невъзможността му да се справи с темпераментният и нрав и своенравие ... просто дойде и ме помоли да намеря стопани на кучето като изискванията му бяха да получи една елементарна сума която би покрила до някъде разходите му ... и тук го разбирам и не го критикувам ... възможно е да се е отказал от кучето и от финансови причини , но да не му е било удобно да каже ...
Времената са тежки в момента , не мога да си позволя да критикувам хората .
Женската сега живее при мои приятели , успешно покри изпитите за допускане до разплод , взе участие на няколко изложи като винаги беше в първата тройка , успешно стана майка на красиви и здрави кученца.
Убедена съм , че част от задълженията на един развъдчик са да поддържа контакт със собствениците на своите кученца и да им помага във всяка една ситуация без значение дали е приятна или не.
За жалост в Бг повечето "развъдчици" се интересуват само от това да си пласират стоката...защото за тях кученцата са просто стока.
Публикувано: 24 September 2012 - 09:09 PM
Цитат

Публикувано: 25 September 2012 - 06:18 AM
Благодаря за сигнала относно изоставено чау, дублирах в нашия подфорум.
Дете им се е родило, а? За това са го изоставили. Ще ги....... пфффффффффф, изпушвам в такива моменти и само "мамата" ми е на акъла.
Сбъдват се най-страшните ми кошмари: хората започнаха да разглеждат приюта като решение на всичките си проблеми, като в САЩ. Боже, боже, боже, слез и си прибири верисиите...