Врата за дворна къща за куче
Публикувано: 24 October 2012 - 02:33 PM
Искам да попитам хората, гледащи кучета на двор за съвет - от какво може да се направи вратичка на къщата, за да спира студения въздух? И какво слагате зимата вътре - чувала съм за слама, но не я ли изхвърлят като влизат и излизат непрекъснато?
И още нещо...Кучето преди да стане дворно беше домашно...За съжаление по независещи от мен обстоятелства няма как да го гледам вече в София (не съм такъв човек, който не би направил всичко възможно,за да си е кучето с него, но наистина няма как и къде...). Имаме вила - закарахме го там, направихме къща, ограждение, кучо не е вързан, хранят го. Липсва му обаче човешкото внимание. Гледам да се прибирам всяка събота и неделя - правим големи разходки, играем. И може би правех грешката, че го вкарвах да спи при нас...Грешка ли е това, трябва ли да го оставям като се прибирам навън? За да свиква...или...Просто ми беше трудно като се прибера да го оставя навън, да не си го поглезя тези два дни...а сега зимата - още повече...Приемам всякакви съвети, предполагам - и упреци :)
Публикувано: 24 October 2012 - 03:07 PM
съжалявам, че така се е получило при вас.
Ако на всички им е добре, когато си прибираш кучето при теб, няма проблем.
Само евентуално зимата да не стане проблем от разликата в температурите. когато си живеят само навън, един вид се аклиматизират, макар и да треперят и да им е студено, но ако няколко дни са на топло, а после пак целодневно навън, не знам как ще им се отрази. Организмът не знам как ще се справя с температурните разлики.
Публикувано: 24 October 2012 - 03:34 PM
Зимата и мен това ме притеснява - температурните разлики и просто не знам. А относно вкарването - чух мнения, че кучето се бърка така - два дена вътре, после навън и не може да свикне с новия начин на живот. Лаел, по-скоро виел, в началото, виждам го и как ме гледа като отивам да го взема за разходка...Но пък като седи вътре и после си го водя към къщата - сам си тръгва, нито се дърпа, нито нищо. И ми е много терсене и объркано. :(
Публикувано: 24 October 2012 - 03:55 PM
carpe_diem, в 24 October 2012 - 02:33 PM, написа:
Искам да попитам хората, гледащи кучета на двор за съвет - от какво може да се направи вратичка на къщата, за да спира студения въздух? И какво слагате зимата вътре - чувала съм за слама, но не я ли изхвърлят като влизат и излизат непрекъснато?
И още нещо...Кучето преди да стане дворно беше домашно...За съжаление по независещи от мен обстоятелства няма как да го гледам вече в София (не съм такъв човек, който не би направил всичко възможно,за да си е кучето с него, но наистина няма как и къде...). Имаме вила - закарахме го там, направихме къща, ограждение, кучо не е вързан, хранят го. Липсва му обаче човешкото внимание. Гледам да се прибирам всяка събота и неделя - правим големи разходки, играем. И може би правех грешката, че го вкарвах да спи при нас...Грешка ли е това, трябва ли да го оставям като се прибирам навън? За да свиква...или...Просто ми беше трудно като се прибера да го оставя навън, да не си го поглезя тези два дни...а сега зимата - още повече...Приемам всякакви съвети, предполагам - и упреци :)
Аз използвам много дебел и качествен мокет, не от тия рошавите, а гладък. Изрязвам го по пода на къщичката, оставям повече да стърчи към стените и го цепвам по ъглите да се заклини и да не мърда. На входа го подгъвам и хващам с винтчета. На всеки 1-2 месеца го пера с водоструйката. За вратичка не те съветвам да слагаш. Ще бъде изядена, а няма и нужда. Да се гледа и вътре и вънка през зимата не е препоръчително, освен ако не е инцидентно. Каква е породата?
Публикувано: 24 October 2012 - 05:26 PM
mikivt - а мокета няма ли много да подгизва зимата? Иначе порода няма - прибран е от улицата хубавеца още като бебе. :) Около 30 кг., добре сложено, късокосместо добиче. :) Зима досега навън не е карал...
Публикувано: 24 October 2012 - 07:27 PM
Все пак е хубаво да му се слагат меки и топли одеалца, дори и ако трябва през деня да се прибират, а нощем да му се постилат.
Прикачвам снимки на такива колибки с коридорче. При нас рядко пада сняг, но когато падне, понеже е много ветровито, натрупва големи преспи.
Публикувано: 25 October 2012 - 09:02 AM
Публикувано: 26 October 2012 - 07:15 AM
mikivt, в 25 October 2012 - 07:02 AM, написа:
Благодаря за препоръките :) Иначе знам, че кучо няма да има проблем да живее на открито, проблемът е в мен. Свикнала с него всеки ден, сега и лятото - да му обръщам повече внимание и го знам, че и на него му е мъчно за нас. В началото съседите разправяха, че виел...Сърце не ми дава да го оставя навън като се прибера. Но явно ще трябва да се преборя някак си с това...
Публикувано: 26 October 2012 - 11:50 AM
mikivt, в 25 October 2012 - 10:02 AM, написа:
@mikivt
Един въпрос, без да го приемате като заяждане, вие гледали ли сте куче в толкова голяма волиера, поддържайки трева? Ако отговора е да, ще ви наема, да поддържате тревата в моя двор

Колкото до мокета, вратичката и инцидентното прибиране. Без да имам претенции за експерт, изхождайки от опита който имам с дворни кучета и това, което съм чел в специализираната литература и нета, най-добре е да не се постила нищо в къщичката, защото мокет или одеала през зимата стоят перманентно влажни. Също така, сламата някои казват, че е подходяща, но според мен излишна, а и експерти твърдят, че вероятността да се развиват паразити в сламата е много по-голяма и не е оправдано да се постила пода. Тези варианти са много по-опасни и вредни за кучето, отколкото твърд, дървен, но СУХ под. Препоръчва се перфорирана дървена плоскост, или скара с малки разстояния между дъските. С вратичката кучето трудно ще свикна, освен ако не е приучавано още от малко или не се отделя много време и внимание (както със всичко), ако кучето е на възраст. Препоръчва се къщата да е с предверие, както казаха и другите колеги, но ако не можете да направите такава къща, можете да пригодите нещо по тази...Хрумва ми да сожите една плоскост, която да надстърча примерно 50 см от външната къса стена, която да служи за ветробран. Колкото до прибирането му за ден-два и после стоенето навън 5-6...категорично съм против идеята. Единственото, което може да постигнете така е да разболеете кучето.
Не се засягайте от мнението ми! Виждам, че обичате кучето много и искате да направите най-доброто за него. Опитвам се да помогна, до колкото мога!
Успех!
Публикувано: 26 October 2012 - 01:25 PM
Относно тревата - копае дупки в двора от скука и сигурно ще я изрови или изпасе, или и двете. :) А ако се сложи чакъл?
Къщичката ще я пригаждаме някак си, за да може зимата да му е макс. комфортно. :) Мерси и за препоръките за вътрешното помещение. :)
Публикувано: 26 October 2012 - 01:37 PM
pipo334, в 26 October 2012 - 11:50 AM, написа:
@mikivt
Един въпрос, без да го приемате като заяждане, вие гледали ли сте куче в толкова голяма волиера, поддържайки трева? Ако отговора е да, ще ви наема, да поддържате тревата в моя двор

Волиерата, дет и викате, на сегашното ми куче е изцяло бетонирана. Ма то си щъка свободно по двора, та му не пречи. Ако все пак не ви кефи да затревявате, един кубик филц или чакъл също става.
И Пипо, няма да се цаня да поддържам твоя ( дето най-вероятно е на родителите ти ) двор. Моя ( мой си е ) си ми стига

Публикувано: 26 October 2012 - 02:29 PM
mikivt, в 26 October 2012 - 02:37 PM, написа:
pipo334, в 26 October 2012 - 11:50 AM, написа:

Волиерата, дет и викате, на сегашното ми куче е изцяло бетонирана. Ма то си щъка свободно по двора, та му не пречи. Ако все пак не ви кефи да затревявате, един кубик филц или чакъл също става.
И Пипо, няма да се цаня да поддържам твоя ( дето най-вероятно е на родителите ти ) двор. Моя ( мой си е ) си ми стига

Да, двора е на родителите ми, но за тревата почти изцяло се грижа аз

Просто казвам, че е много трудно, а за мен невъзможно, да се поддържа трева във волиерата на кучето

Публикувано: 26 October 2012 - 03:36 PM
При нас оставяме естествена трева да расте, проблемът е единствено в копаенето на дупки. Копаят лятото, когато им е горещо и търсят прохлада, на плочките не им е достатъчно. От друга страна понякога се радвам, защото по-малко имам за косене.
А за стелки в колибките.
По мои наблюдения е по-добре да има. Кучетата обаче често ги изкарват (особено по-младите и енергични кучета), но досегашният ми опит (в момента са около 20 кучета) показва, че винаги предпочитат да лягат на дрехи, одеала, стелки, отколкото без такива екстри. Дори и в слама се завират, когато им е студено. Когато има къде да си мушнат муцунката, не само под краката, винаги е по-добре.
Ако одеалото не е изкарано навън и да се намокри от роса, дъжд, сняг - няма никакъв проблем за кучето. Ако се навлажни от лапите му - от топлината на тялото влагата изсъхва.
Публикувано: 26 October 2012 - 09:24 PM
wind, в 26 October 2012 - 01:36 PM, написа:
При нас оставяме естествена трева да расте, проблемът е единствено в копаенето на дупки. Копаят лятото, когато им е горещо и търсят прохлада, на плочките не им е достатъчно. От друга страна понякога се радвам, защото по-малко имам за косене.
А за стелки в колибките.
По мои наблюдения е по-добре да има. Кучетата обаче често ги изкарват (особено по-младите и енергични кучета), но досегашният ми опит (в момента са около 20 кучета) показва, че винаги предпочитат да лягат на дрехи, одеала, стелки, отколкото без такива екстри. Дори и в слама се завират, когато им е студено. Когато има къде да си мушнат муцунката, не само под краката, винаги е по-добре.
Ако одеалото не е изкарано навън и да се намокри от роса, дъжд, сняг - няма никакъв проблем за кучето. Ако се навлажни от лапите му - от топлината на тялото влагата изсъхва.
Дворът ще го мисля по-натам. :) Иначе плочките са за него - за да не копае под мрежата

За стелки или каквото й да е друго в колибата ще е най-трудно, защото говедото изкарва всичко, но преди това го изгризва или в обратен ред...Или трябва да закова нещо за пода освен.

Публикувано: 27 October 2012 - 02:34 PM
И одеала и стелки изкарват, и ги разкъсват, и самите колиби гризат ... но предимно по-младите кучета. С възрастта "улягат"...
Вариантите за излизането. Ако мрежата не е закопана в земята и отгоре не са сложени камъни, а след това пръст - могат да минават отдолу. Ако от долната страна на мрежата всичко е ок, тогава остава варианта да прескача самата мрежа. Имаме един юнак, 35 килограмов, хванах го как се катери по мрежата почти като алпинист и прескача. По снимката не мога да се ориентирам, мрежата ми изглежда висока, но ... кучетата са много изобретателни. Ако отдолу няма пролуки, или прескача, или има слабо място там, където е вратата. Виждала съм куче да се засили, да се надигне на вратата, като единия крак се опира в страничната мрежа и да се промуши през решетките на вратата. Даже го документирах с фотоси - ако някой ми го беше казал, сигурно никога нямаше да повярвам :)
Публикувано: 28 October 2012 - 08:17 PM
Ето му къщата, подобрена за зимата - върху фибрана не сме слагали нищо, дано не го изяде. :) Сложихме и една плоскост за завет като имам идея евнтуално да се сложи още една и да се образува подобие на коридор. Но това ще е по-натам. И на входа има ленти, с които няма никакъв проблем да влиза и излиза. :)
Публикувано: 25 November 2012 - 10:03 PM
Публикувано: 25 November 2012 - 10:34 PM
И аз търсих, и като не намерих - направих я от твърд плексиглас и панти ...
Вратата може и да не е прозрачна , може да изрежеш на стената прозорче + стъкло.