Българско овчарско куче
Публикувано: 23 August 2006 - 07:08 PM
Относно мелезите ,ако искаш да ти покажа кои са или да ги назова по име не мога. Това не съм си го поставил за цел,но съм виждал мелези по изложбите на БОК. За това самите кучета не са виновни ,но има една много гадна тенденция мелезите да се толерират само ,защото имат ръст или са произведени от НЯКОЙ СИ.....!
Виждал съм в Добрич куче ,което си е бернска овчарка и участва на изложбата ,оценява се и т. н.
Искам правилно да ме разбереш - такива кучета не трябва да се допускат въобще до изложба и на собствениците трябва да бъде обяснявано ,а не да бъдат заблуждавани по такъв начин.
Против мелезацията и шуробаджинащината най напред се надигна Симеон Янакиев ,а той е от вашите редици така ,че не си измислям !
За последната мода в БОК, може да се обърнете към последователите на Ст.Попов.Те могат да обяснят с подробности.
ОТ диспут има нужда, защото там съвсем открито могат да се представят факти, доказателства,да се разискват и защитават тези!
Това е според мен най логичното решение,което може да докаже провотата на едни и да отхвърли твърденията на други!
Името не определя националноста!
Публикувано: 23 August 2006 - 09:50 PM
Цитат
Името не определя националността, но отношението ти към националността определя личната ти стойност и право да бъдеш наричан по един или друг начин !!!
Господине,
Не зная дали ме познавате. Аз Вас, определено не. А моят принцип е, че контактувам и се отзовавам само на хора, които не се срамуват от името си или от себе си и винаги са ми се представяли. В нито един от форумите няма човек, с когото да съм създал някакъв диалог и да не зная кой е той. Е, разбира се има и такива, с които не желая да контактувам именно, защото зная кои са те.
В случая с Вас това не е от особено значение за мене, защото от цялото Ви присъствие единственото, което ми е впечатлило е, че не се срамувате от етноса си и сте се идентифицирал с него. За разлика например от няколкото българомохамедани, които явно се срамуват от своята принадлежност.
Вие нечий адвокат ли се явявате или сте от агитката без собствено мнение, на която подсказват какво да пише и към какво да призовава.
Вие виждал ли сте ме да пиша във форума за Каракачанското куче. Да ме призовавате към нещо, в което аз не съм се включил е наймеко казано нелоялно, а много по-точното е че това е тенденциозно.
Не желая да ми отговаряте, защото няма какво да ми кажете. Всяко следващо писане или обръщение към мене ще остане без отговор, така че ако имате собствен облик и личностно присъствие в темите за кучета, развивайте своите възгледи, защитавайте тезите се научно и аргументирано.
А, така между другото, без да има отношение към нещо или някого:
Когато познаваш някого от момента на появяването му, в течение си на всичките му провалени напъни и си до болка запознат с методите, които използва, за да се нарече фактор, би трябвало доста да се позамислиш.
Публикувано: 24 August 2006 - 02:37 AM
Цитат
Цитат
Името не определя националноста!
Името не определя националността, но отношението ти към националността определя личната ти стойност и право да бъдеш наричан по един или друг начин !!!
Господине,
Не зная дали ме познавате. Аз Вас, определено не. А моят принцип е, че контактувам и се отзовавам само на хора, които не се срамуват от името си или от себе си и винаги са ми се представяли. В нито един от форумите няма човек, с когото да съм създал някакъв диалог и да не зная кой е той. Е, разбира се има и такива, с които не желая да контактувам именно, защото зная кои са те.
В случая с Вас това не е от особено значение за мене, защото от цялото Ви присъствие единственото, което ми е впечатлило е, че не се срамувате от етноса си и сте се идентифицирал с него. За разлика например от няколкото българомохамедани, които явно се срамуват от своята принадлежност.
Вие нечий адвокат ли се явявате или сте от агитката без собствено мнение, на която подсказват какво да пише и към какво да призовава.
Вие виждал ли сте ме да пиша във форума за Каракачанското куче. Да ме призовавате към нещо, в което аз не съм се включил е наймеко казано нелоялно, а много по-точното е че това е тенденциозно.
Не желая да ми отговаряте, защото няма какво да ми кажете. Всяко следващо писане или обръщение към мене ще остане без отговор, така че ако имате собствен облик и личностно присъствие в темите за кучета, развивайте своите възгледи, защитавайте тезите се научно и аргументирано.
А, така между другото, без да има отношение към нещо или някого:
Когато познаваш някого от момента на появяването му, в течение си на всичките му провалени напъни и си до болка запознат с методите, които използва, за да се нарече фактор, би трябвало доста да се позамислиш.
Да не се прайш на луд ........ В началото пишеше в темата за КК както и да е и да не си писал ти се казваш и даваш мнения относно това куче и относно работата на някой хора. Нали все се биеш в гърдите че си знаещ човек, човек който е наясно какво става, човек който има много чуждострани връзки.От какво те е страх да приемеш диспута?Защото може да ти се преобърне света ли или защото ще докажат колко си заблуден?Един БЪЛГАРИН един МЪЖ сигурен в това което казва ( ти не спираш да говориш и да публикуваш материали) би приел този диспут за да докаже че е прав за да докаже това в което вярва.Бъди мъж веднъж в живота си и приеми диспута нали мислиш че си прав или мислиш че може би си прав?Ще ти загатна нещо .... Ако си мислиш че МОЖЕ БИ си прав по добре недей изказва мнение за това куче и за тази порода а ако мислиш че СИ ПРАВ приеми диспута и докажи на другите че бъркат че ти си правия.Не можеш да вземеш решение ли какво?В тоя свят всичко е черно и бяло да или не прав ли си или не си ........ Докажи че си прав така както постояно загатваш и публикуваш снимки и материали. Съжалявам че истриха документа в темата за КК. Там си пролича кой какъв е и за какво се бори. Истината не може да се крие колкото и да се стремят някой хора да я крият. Излез на диспут и докажи и покажи че ти си правия ако се усмеляваш ако не се усмеляваш престани да пълниш главите на хората с твоите изчанчени думи. r)
п.с шубето голям страх а?

I am passenger through the desert.From myself i come - to myself i return.
Публикувано: 24 August 2006 - 06:38 AM
Ако искате да комуникирате, първо се научете да комуникирате. А ако формата, която използвате е до манталитета Ви, проблема е Ваш.
Не съм орангутан, за да се бия в гърдите, за да се доказвам. Предпочитам да показвам мозъчни гънки пред мускули. Приматските похвати явно са Ваш специалитет, съдейки по това, което се вижда и оценяйки това, което се казва.
Когато тръгнете да пишете, първо се научете да четете и най-важното - да осмисляте.
И знайте, че всяка истина има най-малко две страни. Ако можете да го асимилирате.
Публикувано: 24 August 2006 - 03:01 PM
Цитат
Е, ако това е така означава, че в този господин нищо не ме впечатлява.
Публикувано: 25 August 2006 - 05:06 PM
Аз като още новак, започвам да се дразня от дискусиите ,прерастващи на моменти в заяждане и открито нападение , за това чии кучета са по-хубави и кои по-лоши(не говоря за етническите разправии и т.н.)
Естествено,че на този на когото са , за него ще са най -хубави.Но целта трябва да бъде обща .
На всеки му се иска да има голямо куче .ами като иска да си вземе кавказка овчарка или пък ирлански вълкодав.
Тук говорим за БОК , за него има стандарт и трябва да се придържаме към него (това не означава ,че трябва да се толерира развъждането на БОК с големина на пекинез wink )
Та мисълта ми беше да се уважаваме ,а не да се караме и плюем.
Ето ги и моите (за съжаление кучката почина след дълго боледуванепреди 3 дни.Аз си я обичах независимо че не беше красавица)
Моля за вашето мнение.
Прикачени файлове
-
post_29_1156518374.jpg (52.4K)
Брой сваляния: 114

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 25 August 2006 - 05:10 PM
Моля за мнение
Прикачени файлове
-
DSC00026_0.jpg (189.14K)
Брой сваляния: 124

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 25 August 2006 - 06:12 PM
Цитат
Всички кучета на балканите са що годе един дол дренки и с общ произход.приликите си личат в снимкитена Атанасов традициите на балканите са еднакви и изискванията към тях са били еднакви .Разликата е че част от нашите са селекционирани в номадско отглеждане.Аз лично искам куче потомък на каракачанските (имам впредвид етноса тука),Защо,...защото народната селекция
невинаги е търсила чобански качества имало е и пазачи имало е и дворни ,не винаги е имало и нужната среда за да се докажат а каракачанската ?Няколко месеца в годината са амо преходите от стара планина до беломорието и обратано по пътя трябва да имаш чобанско куче с голямо "ч"те не са "имали право"да отглеждат просто кучета .те тва е според мен основната разлика и дори да се казва българско овчарско тя пак ще си такава

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 25 August 2006 - 06:20 PM
Цитат
имах впредвид този пост
пп не съвремените какракачани са селекционери на кучето а онези от преди геноцида

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 25 August 2006 - 06:26 PM
Има палета от три различни кучила, на 2 и на 3 месеца. Ако някой проявява интерес може да му се обади на тел.0897863370.
nikigeen , съжалявам но снимките , които предлагаш за коментар не са много коректни. На нито една от двете не се вижда главата на кучето.
А и за мен коментар на куче по снимка е несериозна работа. Добре направена снимка на слабо куче може да те заблуди. Както и обратното.
Публикувано: 25 August 2006 - 07:00 PM
Цитат
Цитат
Всички кучета на балканите са що годе един дол дренки и с общ произход.приликите си личат в снимкитена Атанасов традициите на балканите са еднакви и изискванията към тях са били еднакви .Разликата е че част от нашите са селекционирани в номадско отглеждане.Аз лично искам куче потомък на каракачанските (имам впредвид етноса тука),Защо,...защото народната селекция
невинаги е търсила чобански качества имало е и пазачи имало е и дворни ,не винаги е имало и нужната среда за да се докажат а каракачанската ?Няколко месеца в годината са амо преходите от стара планина до беломорието и обратано по пътя трябва да имаш чобанско куче с голямо "ч"те не са "имали право"да отглеждат просто кучета .те тва е според мен основната разлика и дори да се казва българско овчарско тя пак ще си такава
1.Всички кучета на Балканите са еднакви - имат глава, тяло , крака , опашка и т.н.
2.Няма каракачански етнос ! Има такава ЕТНИЧЕСКА ГРУПА !!!
3.Ще се казва Българско Овчарско Куче , защото представителите на всички етноси в България желаят това.
BEER
Публикувано: 25 August 2006 - 09:14 PM
Публикувано: 25 August 2006 - 10:10 PM
Цитат
Някъде по-нагоре бе написано за придвижвания на каракачаните от Стара планина до беломорието и обратно. Обективно каракачаните са се придвижвали от Беломорието към Стара планина и обратно. Уточнението е съществено, защото каракачаните идват от земите на Гърция и се връщат в същите земи. Усядането им в териториите на България става на много по-късен етап, което предполага и още едно твърдение: ако говорим за породни разнообразия на Балканския полуостров, каракачаните би трябвало да са отглеждали гръцки овчарски кучета, но не и български (нали всеки претендира за обективност ?).
Публикувано: 25 August 2006 - 11:23 PM
Чете си човек тук спокойно за нашите кучета и все ще излезе някой неграмотник да ни разсмее.
Според тях в България освен малката група каракачани никой друг не е отглеждал овце, и не е имал чобански кучета.
И преди появяването на каракачаните по нашите земи пастири ни сигурно са си охранявали стадата с булонки .
Кой наш овчар не би си развъждал по най добрия начин своите кучета, и не се е мъчил да направи най добрата селекция, след като от това е зависело неговото бъдеще и изхранване на семейството му.
Разпространеното чобанско куче на Балканския полуостров не е произведено , нито селектирао от каракачаните. От снимките на г-н Атанасов се вижда , че овчарските кучета в нашия Балкански регион си приличат. Овчарското куче е съществувало много преди да се появи тази етническа група. И никои друг от Балканите не си нарича овчарските кучета : "каракачански-гръцки" . С изключение на някои от продажните "нашенци" с гени от поп Кръстьо.
Странно е че някои елементи пишещи тук отъждествяват кучето като "каракачанско" - едни от зле прикрити финасови интереси, други просто оставили се на течението или от глупост.
Овчарското куче е от памтивека по нашите Български земи , и ако ние се чувстваме Българи ще си го наричаме:
Българско Овчарско Куче.
Относно недобрите кучета които участват в изложбите, за които споменава зооинженерчето- да има ги, но не само в изложбите на БОК, а и в изложбите на КК.
И се оценяват и се използват за разплод.
Ние трябва да се стремим да отглеждаме по добри овчарски кучета.
Ако всеки направи усилие в тази насока ще има осезаем напредък.
С тупане в косматите си каракачанските гърди нищо не става.
И лафа " Вий сте маскари " а ние гърчулята сме "света вода ненапита " ,
вече не хваща дикиш.
d)
Публикувано: 25 August 2006 - 11:32 PM
Цитат
Народа го е казал: "Лозето не ще молитва, ами мотика".
Коментарите във форума, когато са градивни, са хубаво нещо. Но само с коментари нещата не се променят.
Публикувано: 26 August 2006 - 09:20 AM
С публикуването на снимките всъщност не целях толкова да се даде оценка на кучетата колкото да видя дали някой ще си позволи да даде оценка по тях .Виждам,че това не стана и честно много се радвам.
Мога да кажа (да си призная),че всъщност по екстериор не са от най-подходящите за разплод- кучката има остра муцуна(иначе е перфектна),а мъжкото е с подвити навътре уши в задната част поради някакъв физически дефект и това ги кара да стоят почти хоризонтално,но по всичко останало влиза в стандарта .
Но макар и малки дефектите са си дефекти.Позволих си да "извадя" две кучила и малките бяха просто супер ,но това не означава ,че по-нататък няма да се покаже някой наследствен белег за това обещавам да не ги ползвам повече за разплод.
Господин Йорданов или някой друг колега , казвате че има малки кучета , но до сега никаде не видях да се побликува цена на животинките .Това да не е някаква тайна?Знам ,че всеки продава различно , но защо да не се изложат приблизителни цени , така до известна степен може да се помогне за разпространението на породата.
Бихте ли го направили?

Публикувано: 26 August 2006 - 09:43 AM
Доста се изписа за него(кучето) тогава .
Та този човек има ли поколение от това животинче , има ли още кучета и къде може да се намери
Благодаря