Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#1561 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 November 2006 - 12:15 PM

Точно това е "интерсното", ако утре си промените вижданията и започнете да пишете БЪЛГАРСКИЯ ВЪЛКОДАВ, тогава също ще се мотивирате и пак ще ще си успокойте съвеста. Тогава пак ли ще четем, че БЪЛГАРСКИЯ ВЪЛКОДАВ е единсвената порода за която, може да става дума и всичко останало е плод на болни мозъци и амбии от страна БОК и МАКК.
Добре е човек да търси изява, в това не намирам нищо лошо, но всеки път ли ще се връткаме на 180 градуса за бъдем по-актуални?

Точно това е причината да поставям под въпрос достоверноста на инфомацията която подавате и също да смятам, че мнението ви се мени на база личните ви отношения, но пък ваше право е да се цупите.

worthy

п/с интерсно би било ако Дарвин, беше сменил сващанията си за няколко години. wink

#1562 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 12:32 PM

Не мога да разбера какво толкова ви дразни името Българско овчарско куче - не е ли българско, не е ли овчарско и не е ли куче.

Защо се омаловажава труда на хиляди български овчари, и се свалят звезди на такива каракачани. Та и едните и другите са използвали тези кучета за охрана на техните стада.

Защо вземата само една част от историята на това куче и се хващате за нея като удавници за сламка. Да в няколко разказа или романа, се споменава за каракачанско куче, а в колко такива се споменава за овчарското куче, за чобанското куче, за Шаро.

С този безмислен спор около имената се отклонява темата от съществото на нещата, от самото куче.

Какво лошо има и в това да е вълкодав - не е важно как ще го наречем и наричаме, вайното е като се каже това име да става ясно за какво става дума.

Едва ли в чужбина хората ще свържат веднага името каракачанско куче с България, но едва ли ще се замислят ако чуят Българско овчарско куче.

Както и да е.
Айде със здраве
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#1563 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 12:55 PM

Цитат

Не мога да разбера какво толкова ви дразни името Българско овчарско куче - не е ли българско, не е ли овчарско и не е ли куче.

Защо се омаловажава труда на хиляди български овчари, и се свалят звезди на такива каракачани. Та и едните и другите са използвали тези кучета за охрана на техните стада.

Защо вземата само една част от историята на това куче и се хващате за нея като удавници за сламка. Да в няколко разказа или романа, се споменава за каракачанско куче, а в колко такива се споменава за овчарското куче, за чобанското куче, за Шаро.

С този безмислен спор около имената се отклонява темата от съществото на нещата, от самото куче.

Какво лошо има и в това да е вълкодав - не е важно как ще го наречем и наричаме, вайното е като се каже това име да става ясно за какво става дума.

Едва ли в чужбина хората ще свържат веднага името каракачанско куче с България, но едва ли ще се замислят ако чуят Българско овчарско куче.

Както и да е.
Айде със здраве

Явно пак трябва да припомним фактите:
КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ

Официален стандарт на породата
Приет на 10.08. 2005г. от Държавната комисия по породи животни към Министерство на земеделието и горите на Република България.

Синоними: Овчарско куче , Чобанско куче , Вълкодав , Влашко куче, Тракийски молос, Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos,

Произход: България

- Именно MAKK уважава труда и мнението на овчарите в България.

- В чужбина свързват Каракачанското куче единствено с България.

- Шаро, Мечо, Мурджо и т.н. са лични имена на кучета, а не име на порода! Но няма да се очудя ако следващата вълна покръстители се лепнат за някое от тях.

- Името нямало значение!?!?!?! Ми що тогава толкоз се пените да съчинавате ново име на стара порода? И защо само "вълкодав"! Не бъдете толкоз скромни. "Мечкодав" звучи къде къде по престижно! l)

User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#1564 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 01:22 PM

Цитат

Точно това е "интерсното", ако утре си промените вижданията и започнете да пишете БЪЛГАРСКИЯ ВЪЛКОДАВ, тогава също ще се мотивирате и пак ще ще си успокойте съвеста. Тогава пак ли ще четем, че БЪЛГАРСКИЯ ВЪЛКОДАВ е единсвената порода за която, може да става дума и всичко останало е плод на болни мозъци и амбии от страна БОК и МАКК.
Добре е човек да търси изява, в това не намирам нищо лошо, но всеки път ли ще се връткаме на 180 градуса за бъдем по-актуални?

Точно това е причината да поставям под въпрос достоверноста на инфомацията която подавате и също да смятам, че мнението ви се мени на база личните ви отношения, но пък ваше право е да се цупите.

worthy

п/с интерсно би било ако Дарвин, беше сменил сващанията си за няколко години. wink

Не желая да коментирам, Вие показахте какво умеете, аз казах каквото имах да кажа.

Само да вметна - не намесвайте Дарвин, защото явно и в тази сфера на еволюционната теория сте доста бос. Четете, господине, четете. Търсете новото в науката и не стъпвайте на стари бази или лични дилетантски разсъждения. Мога и да Ви помогна /ако ползвате английски/ с възможно най-съвремените научни данни относно Дарвин и научната стойност на т.н. "дарвинизъм", но едва ли си заслужава, след като принципа Ви е да четете така "както дявола чете Евангелието".

Винаги съм заявявал - аз не страдам от манията за непогрешимост и самомнението за върховна компетентност. Никога няма да изпитам чувство на срам или унижение да се отрека от своя теория, да защитя чужда и да изкажа извинение, но само ако ми бъдат предоставени актуални за момента научни доказателства. Ако въобще можете да осмислите какво искам да кажа, което много ме съмнява, четейки начина ви на изказ.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#1565 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 01:38 PM

Цитат

Цитат

Както и да е.
Айде със здраве

Явно пак трябва да припомним фактите:
КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ

Официален стандарт на породата
Приет на 10.08. 2005г. от Държавната комисия по породи животни към Министерство на земеделието и горите на Република България.

Синоними: Овчарско куче , Чобанско куче , Вълкодав , Влашко куче, Тракийски молос, Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos,

Произход: България

- Именно MAKK уважава труда и мнението на овчарите в България.

- В чужбина свързват Каракачанското куче единствено с България.

- Шаро, Мечо, Мурджо и т.н. са лични имена на кучета, а не име на порода! Но няма да се очудя ако следващата вълна покръстители се лепнат за някое от тях.

- Името нямало значение!?!?!?! Ми що тогава толкоз се пените да съчинавате ново име на стара порода? И защо само "вълкодав"! Не бъдете толкоз скромни. "Мечкодав" звучи къде къде по престижно! l)

И кое от тези имена идентифицира тази порода като БЪЛГАРСКА !!!

А колкото то това, че породата е известна в чужбина единствено като Каракачанско куче, това не е вярно.

Вярно е, че това е най-популяризираното име, но популяризаторите си знаят най-добре как бе постигнато това.
User's Signature

Качена снимка

#1566 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 November 2006 - 01:47 PM

Анастасовифизмът е наука която ми е далечна и то много.
Кой чете евангилието като дявола е лесно да се вижда. Също е и лесно да вижд кой от къде и от кой преписва. :):):)

п/с
Иначе когато ми потрябва информация, първо питам винаги чича ми Google и неговия заклет враг Yahoo. След това ползвам още няколко техни събратя по идеи. wink
Но за съжаление доста често срещам подобни хора като вас и ми отнема повече време да проверявам достоверноста на на мераната информация, отколкот да намеря самата информация. Нещата определно се развиват и търпят промени, това е неуспоримим факт. Но пък при вас нещата се променят единствени само когато във ваша полза.

п/с Интерсно ще е след няколко години да видим каква теория за българско куче ще защитавате. Тогава горко има на БОК И МАКК l) l)

#1567 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 02:07 PM

Цитат

Анастасовифизмът е наука която ми е далечна и то много.
Кой чете евангилието като дявола е лесно да се вижда. Също е и лесно да вижд кой от къде и от кой преписва. :):):)

п/с
Иначе когато ми потрябва информация, първо питам винаги чича ми Google и неговия заклет враг Yahoo. След това ползвам още няколко техни събратя по идеи.  wink
Но за съжаление доста често срещам подобни хора като вас и ми отнема повече време да проверявам достоверноста на на мераната информация, отколкот да намеря самата информация. Нещата определно се развиват и търпят промени, това е неуспоримим факт. Но пък при вас нещата се променят единствени само когато във ваша полза.

п/с Интерсно ще е след няколко години да видим каква теория за българско куче ще защитавате. Тогава горко има на БОК И МАКК  l)  l)

Чета подписа, който сте си поставил. Допадна ми и не бе нужно много да се замислям, за да преценя, че трябва да спра комуникацията си с Вас.
User's Signature

Качена снимка

#1568 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 05:34 PM

Цитат

Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos,

Ми то много показателни са имената - Каракачанско куче на 3 езика и хоп Тракииски молос - това последното в чест на тракийския университет в Стара Загора ли е - нали това е вашата крепост.

О-ооо, как не се сетих - те каракачаните бяха наследници на траките.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#1569 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 05:46 PM

Цитат

А родителите са Искър и Саша.

А Саша от къде е??????????????????

#1570 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 06:40 PM

Цитат

Цитат

Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos,

Ми то много показателни са имената - Каракачанско куче на 3 езика и хоп Тракииски молос - това последното в чест на тракийския университет в Стара Загора ли е - нали това е вашата крепост.

О-ооо, как не се сетих - те каракачаните бяха наследници на траките.

vano

Позволявам си да вмъкна няколко забележки по отношение на написаното от Вас.

1. От всички изброени имена, синоними или както щат там да си го нарекат, нито едно не е показател, че става дума за БЪЛГАРСКА порода. Може би затова и те самите си противоречат с писания от рода Каракачанското куче българската легенда. Ако не звучеше жалко, можеше да се приеме просто като поредна смешка. Легендата на България е порода кучета, създадена (според тях, което не е вярно) от номадско племе с гръцки корен, дошло от земите на днешна Гърция и НИКОГА не самоопределило се като българи.

2. Другото, което прави впечатление, че както за име на порода, така и като синоними са избрани единствено турски имена (с добавка куче на български) при условие, че говорим не само за българска порода, но и за чувство за национална осъзнатост.

3. Теорията за каракачаните, които са елинизирани траки отдавна е отхвърлена от научните среди и то най-вече от учени, определящи се като каракачани.

4. Колкото до Тракийския университет имам особени чувства към това висше учебно заведение, което съм завършил, от което имам много хубави спомени и където имам прекрасни колеги. Да, някои спекулираха с този университет, но той никога не е бил крепост на каракачанкаджиите. Е, имаше там разни инсинуации, набеждавания и прочее, но ако се наложи, ще разясня. Въпросът е, че Тракийският университет няма нищо общо с така наречената международна асоциация за КК (май така се казваше тази височайша институция, бастион на породата каракачанско куче).

Така че, без да се засягате (нямам това за цел) приемете корекциите ми.

И накрая, без да наливам масло в огъня, защото става дума за БОК, а не за каракачанско куче искам да поместя част от писмо, което получих днес като резултат на част от моята дейност.

Умишлено са извършени няколко изменения в писмото.
Първо, помествам само част от него, второ - името на основния лектор е маркирано с хиксове и трето името на подателя не е упоменато. Като зная колко са патологично амбициозни някои, току виж са хвръкнали за Америка, както се напъваха и за Белград.

Hi Nick,
I will actually be at a conference with Dr. XXX next weekend. Dr. XXX will be addressing many issues of interest to rare breeds and I'll be glad to pass the information about BSD.

А на когото не му е ясно за какво иде дума, ще помогна като кажа конференция, на която ще се обсъждат местните примитивни породи по света и на която имам уверението, че ще бъде докладвано Българското Овчарско Куче.
User's Signature

Качена снимка

#1571 Потребителят е офлайн   Стефан Йорданов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 07:51 PM

Цитат

Цитат

А родителите са  Искър и Саша.

А Саша от къде е??????????????????

От шопско.

#1572 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2006 - 09:39 PM

Цитат

От шопско.

Ха-ха-ха-ха.

#1573 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2006 - 12:13 AM

Уважаеми колеги,
радвам се, че отново много хора посещават сайта, което е сигурен знак за интереса към породата. Моето отношение към по-голямата част от хората несъгласни с наименованието Българско овчарско куче е позитивно, тъй като те явно обичат породата и не преследват лични цели. Изключение правят малък брой лица, които се броят на пръстите на едната ми ръка. Не бих искал да ги коментирам защото не сме равностойни. Но, не мога да отрека, че в двете сродни организации има много качествени кучета и някои, за които съм убеден, че не са кръстоски. Такива са кучетата на Светлин Стоев: Бурен, Шаро и Бора. Зная, че той продължава да работи с техни приплоди. Чистопородни бяха и кучетата на развъдник Тито, които разбирам, че вече са преместени в София от колега от нашия форум, които мисля, че е от Силистра. Може би познавам господина и нека ме извини, че в момента не се сещам точно кой е. По принцип всеки пази информацията си, което е стратегически оправдано, но не е плюс за породата. Отново видях груби неточности по отношение на произходата на кучетата, с които работят някои колеги. Ако те искат да получат точни сведения има два начина: единия - е да се срещнат с мен, а другия - да станат членове на НК БОК, с което ще получат родословия за кучетата с доказан произход. Между другото, мога да осигуря такава информация за произход на колегата, закупил кучетата на р-к Тито, тъй като тяхното начало е било поставено от видни членове на нашия клуб и аз нямам нищо против, че той се ориентирал към Каракачаните. Гарантирам му, че информацията ще бъде много стара в голяма дълбочина, абсолютно достоверна, директно от овчарите, българи, от които произлизат тези кучета. Разбира се, колега, вие трябва да знаете имената на майките и бащите на кучетата, които взехте от Рангел от Манорско Конаре, но аз смея да твърдя, че кучетата му бяха с отличен произход, главно от района на Костенец и Ихтиман. Тази информация я има в НК БОК и кучетата са отдавна описани. Имам доста приятели в другата организация и нямам нищо против с каквото мога да им бъда от полза. Колкото до чистопородноста на моите кучетата, няма какво да коментирам, тъй като всички стари радетели, които знаят кой откъде идва, търсят приплоди от тях. На участниците във форума, които не се представят с истинските си имена, няма да отговарям, тъй като смятам, че елементарната коректност изисква, когато засягаме една толкова важна за българщина тема, трябва да се легитимираме, а не да се крием зад псевдоними. Без да правя комплименти, виждам, че във форума участват и истинските радетели на породата и от двата лагера, а колкото до г-н Атанасов, той е едно безкрайно депо от знание, наука и мотивация, което всички ние трябва да уважаваме, защото той ни дава да го ползваме без да иска нищо.
Желая ви здраве и успех и по-добър тон на взаимоуважение във форума.
За тези, които не го искат, съжалявам и не мога да се ангажирам. С.Попов
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#1574 Потребителят е офлайн   alpin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2006 - 12:20 AM

Цитат

лично моето мнение е, че "Българско овчарско куче" се опошлява от създателите на нова порода... затова хората от МАКК се разграничават от това име...

#1575 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2006 - 12:31 AM

Моля за извинение, опитах се да кача една снимка на овчарско куче, но не се получи.
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#1576 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2006 - 08:46 PM

Абе Попов аз гледам мелези твойто мнение към кои да наблегна азиатци или самбернари.И още тоя Кара или карамфил тебе нети ли стана ясно че в този форум не си желан или си не го забелязваш.Ако някой има информация кой е този субект да ми пише може и на лични.

#1577 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2006 - 09:45 PM

vanko a ti koi si che da kazvash koi e jelan i koi ne .......mislish li che ti si jelan .ele pa w kk foryma .beshe pital neshto w drygiq forum zadi vyprosa si tuk gospodin Popov mi se vijda .....dobyr forumec(bez izlishnite mu gluposti),i nawqrno znae otgovorite na vyprosite ti ,i to ot porodata ot koqto naistina se interesuvash.ili i ti kato drygi se interesuvash,kakvo ne sa napravili drugite a ne kakvo sa napravili vashite.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#1578 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2006 - 09:49 PM

Напишете нещо полезно от сорта например за характерните болести на КК, за това как трябва да се гледат, да се обучават.
ta za tezi raboti stava vypros.........gn Popov bihte li kazali neshto po tezi vyprosi?
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#1579 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2006 - 09:17 AM

Написаното от г-н Стефан Попов на предишната страница може само да ни радва .Крачка напред към разбирателство 1super
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#1580 Потребителят е офлайн   Стефан Йорданов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2006 - 10:04 AM

Цитат

Здравейте,
преди два дни бях в Самоков и си говорех с мои приятели на които им викат "влахи"-/така наречените каракачани/и си поговорехме доста за кучетата.Изрично ги попитах "добре де нашите кучета защо ги наричате "каракачански"???-отговорът им беше-Абе кога сме ги наричали така,те от скоро им викат така -иначе са си овчарски/чобански/ кучета.Вторият ми въпрос към тях беше."Добре де нал и сте чували поне от дядовците ви разкази,какво казват те-те ли са ги донесли кучетата като са слизали до Гърция и обратно ??отговорът беше"абе що слушате глупости кой какво говори-чували сме да -кучетата са си тукашни и винаги са били тук.Те може и да са водели някое друго куче с тях ама техните са били по дребни и сухи докато местните са били по едри и по борбени от техните,като се разгони някоя кучка и дойдат от близкото село местните кучета че се почнат да се бият за кучката и наборят нашите на дядо ми след това закачат кучката и се родят-тия да не мислиш -казват са КК-как ще стане и откъде...КАзват още-някакви си братя от Пернишко се правят че имали и чували/гледали/от тия ми ти кучета-хабер си нямат от старите кучета.Може и да си мислят че имат ама няма такова нещо.Чисти от тия КК дето им викат няма,всичко е мешано.
Говорехме си надълго и широко и ми беше много приятно да си побъбриме за кучетата и точно с хората за които и на които им се преписват толкова много измислици.Истината си я казват и споделяме заедно мнението че интереса заради който се изопачяват нещата е подгонен само от бизнес стремежа на някои хора .

Тъй каго по- голямата част от пишещите в тази тема пишат и в другата / и ги четат и двете/ искам да припомня нещо от " постулатите " на преживелия болезнен катарзис г-н Р. Михайлов -Шаро. Всеки средно интелигентен човек може да си направи извода , кой чете евангелието като дявола.

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни