Българско овчарско куче
Публикувано: 17 December 2006 - 01:08 AM
Публикувано: 17 December 2006 - 01:18 AM
Цитат
Не разбрах с начина на формулиране на изречението си, какво искате да кажете. Но съм отворен за разговори.
И да допълня: за тази вечер мисля да приключвам. Утре след обед очаквам гости от Хърватска, с които ще бъда зает може би до сряда.
Ако вляза утре сутринта във форума и ако имате питане, и ако е в рамките на компетентността ми - ще Ви отговоря. Може да ме питате и на лични.
И не забравяйте най-важното, с което започнах първото си обръщение към Вас - контактувам само с хора, които са ми са се представили. Може също на лични. Аз ще уважа желанието Ви за дискретност, но искам да зная с кого комуникирам.
Публикувано: 17 December 2006 - 10:09 AM
Цитат
Това не е аргументирано.Защото при развъждане на санбернари ,дори без велики родословия не излизат кучета с по-различен цвят или при немската овчарка - кучета с по-високи "задници".Това ,което се наблюдава при нашите обаче не е така.От кучета с няколко поколения черно бели се пръкват в един момент "изцепки" и то не само в цвета .А защо това е така - тук има хора ,запознати с генетиката и те ще кажат.
Мое мнение е,че с ограничаването в цвета се губи ценен генетичен материал по други правила,но това е само мое мнение

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 17 December 2006 - 10:22 AM
Цитат
Цитат
Между другото от 134 страничка насам чета възможно най-аргументираните до сега публикации за името на кучето и те естествено са от страна на г-н Атанасов.
Развъдник Бурен имат и други кучета.
А някой ще каже ли защо (пак аргументирано) защо кучетата БОК трябва да са точно черно-бели или при създаването на стандарта това е било просто приумица и тези които са го създавали са имали кучета с този тип оцветяване
nikigeen,
в БОК има и други разцветки освен бяло-черни.
При мен например кучетата които са "определени" като каракачански са бяло черни, а другите взети от колеги от БОК са преобладаващо тъмни.
Така , че това е без значение, кучетата са си едни и същи. Да са живи и здрави !
Цветовата гама бяло-черно е предлог тук само някои от карахардлайнерите да се заяждат.
А изречението : "Развъдник Бурен имат и други кучета." е смешно. Ти направо с този израз изби рибата и закопа МАКК. Ще те линчуват. b)
Значи половината мелези, половината-не.
Ами потомството на мелезите къде отива?
Нали ги продавате за парички, и ги използвате за развъдна дейност?
Какво защитаваш? Гръцкото име? Или развъдника?
Не си криви сърцето и бъди мъж.
Адвокат ли си им станал?
"Недобри" кучета има и в Бурен и в Каракитан... и на много други места в МАКК, както има такива и в БОК.
Това е неизбежно. Такъв е живота. Но да ми се правите на иезуити и най-Цистите в МАКК - [B]просто не ви минава номера.
bgflag
С израза имах предвид друго - сложени са само определени снимки.
Петков , май си забравил ,че не съм от никоя организация ( от извесно време в никой твой пост не пропускаш да споменаваш гърците,какво са ти направили )
За мен не името е важно ,а кучето .
Не защитавам нито едно от двете и пари от кучета не съм изкарал и спечелил
А за недобрите кучета си прав

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 17 December 2006 - 01:04 PM
Цитат
Цитат
Мое мнение е,че с ограничаването в цвета се губи ценен генетичен материал по други правила,но това е само мое мнение
Едно уточнение. Окраската на космената покривка няма никакво отношение към работните (служебните) качества на едно куче.
И в същото време, няма порода животно при която цветът на космената покривка да не е залегнал в стандарта, защото окраската е също елемент от фенотипната храктеристика на кучето и част от неговия стандарт.
По-нагоре Lagerfeld е написал "защото такъв е стандартът, а стандартите са, за да се спазват". Да, това е вярно, но при една формирана, апробирана и окончателно утвърдена порода цветът на космената покривка (независимо какъв ще е той) се залага твърдо в стандарта и тогава наистина се спазва.
Така че в случая на мене ми е по-интересно защо цветът на дадена порода трябва да бъде такъв или да не бъде такъв. Аз не участвам в селекционния процес на породата БОК, така че не мога да кажа какво са целяли хората, приели стандарта.
Лично аз мога да дам обяснение (от гледна точна на моите разбирания) защо окраската трябва да бъде такава. Всъщност, тя може да бъде и всяка друга, но затвърдена и предаваща се твърдо на потомството. Не приемам единствено двата крайни варианта - абсолютно черно или абсолютно бяло БОК. Но това важи и за т.н. "каракачански" кучета. Ако селекционерите на "признатата" и субсидираната порода наистина разбират, както претендират, би трябвало да могат да обяснят.
Публикувано: 17 December 2006 - 02:24 PM
При признатата и вече субсидирана от държавата българска местна(автохтонна)порода КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ има типични окраски, които са обхванати от официалният стандарт и нетипични които се санкционират в стандарта. Чисто бяла и чисто черна окраска не съществуват в тази наша автохтонна порода.
Впрочем чисто бяла и чисто черна окраски не съществуват и при туркменският алабай. ;)

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 17 December 2006 - 02:50 PM
Каракачанското куче е признато от Държавните институции,включено е в националния генофонд,определено е за субсидиране ,като наша аборигенна порода,вписано е в националния каталог на България ,който ще бъде лицето на българското животновъдство пред света,защитено е със "Сертификат за нова порода животни" и като метод на създаване е посочен-народна селекция, а за произход-България.
Посочвам ги тези неща ,защото те са реалност и мисля ,че е излично да се въртим в кръг.
Независимо от различията двете страни трябва да се уважават и да признават направените до сега стъпки ,които не ощетяват никого ,а само могат да спомогнат да се запази к.куче и вие като специалист-зооинженер би трябвало да го разберете най добре.
Един коректе тон на дискусия би бил най подходящ за да се разтовари излишното напрежение.
Поздрави!
Публикувано: 17 December 2006 - 04:48 PM
Цитат
Каракачанското куче е признато от Държавните институции,включено е в националния генофонд,определено е за субсидиране ,като наша аборигенна порода,вписано е в националния каталог на България ,който ще бъде лицето на българското животновъдство пред света,защитено е със "Сертификат за нова порода животни" и като метод на създаване е посочен-народна селекция, а за произход-България.
Посочвам ги тези неща ,защото те са реалност и мисля ,че е излично да се въртим в кръг.
Независимо от различията двете страни трябва да се уважават и да признават направените до сега стъпки ,които не ощетяват никого ,а само могат да спомогнат да се запази к.куче и вие като специалист-зооинженер би трябвало да го разберете най добре.
Един коректе тон на дискусия би бил най подходящ за да се разтовари излишното напрежение.
Поздрави!
Г-н Кунев,
Не Ви познавам (за съжаление така само по фамилия, това нищо не ми говори). Виждам, че сте регистриран във форума отскоро. Дали сте ново лице или някое от тия дето "играят" с по няколко ника - също не зная.
Запазвайки духа на Вашия тон в момента, добавям следното:
Многократно съм наблягал на нещо, свързано с публикациите ми както за Каракачанското (вижте - не е в кавички), така и за Българското овчарско куче.
Винаги съм казвал и писал: "ако го приемем за..." Това ще рече, че на този етап аз приемам тези породи (всъщност тя е само една, ако въобще може да се нарече порода) за условни.
Нужно ли е отново да се впускам в обяснения и мотивации, които съм правил многократно, както в пресата, така и по страниците на форума.
Не искам да задълбавам темата около признаването на каракачанското куче от цитираната от Вас комисия.
Тъй като Вие много отривисто защитавате тезата за признаването и постоянно цитирате въпросната комисия, предполагам знаете как е станало това.
Не искам да създавам интриги, не искам да се впускам отново в обяснения при условие, че има хора, които слушат само собствения си глас и нямат доблестта да погледнат с очите на съвременните постижения на науката кинология, а и на животновъдството като цяло.
Признаването г-н Кунев е пълна пародия. Ако Вие не знаете, аз Ви казвам, че е така. Зная как са внесени документите, зная как са събирани подписите на мои колеги от научните институции и зная в крайна сметка защо на всичко това е даден положителен за всички вас завършек. Не желая да коментирам. Не това е моята цел.
Аз разсъждавам от съвсем друга гледна точка и тя е изложена достатъчно ясно в този форум.
Николай Атанасов
П. П. Колкото до добрия тон, ако сте забелязъл никъде в нито един форум на този сайт не съм бил аз първия, който да го е нарушил. Аз съм за градивните и конструктивни разговори - научно мотивирани, логически издържани, стилово коректни. Диспути, дискусии, дебати и други подобни термини са ми неприсъщи. Това го оставям за търсещите бляскавата светлина на чуждата слава. Който има да казва нещо, го казва. Който няма - лае като куче към месечина.
Публикувано: 17 December 2006 - 07:15 PM
ето че кучетата продължават да лаят към месечината.
Но когато лаят, а месечина я няма на хоризонта ,
то умственното разтройство е сериозно и няма смисъл да им обяснявате.
bgflag
Публикувано: 17 December 2006 - 07:24 PM
Цитат
Г-н Кунев,
Истината е многолика и Вие знаете това. Казах, че не желая да споря по темата. Не ме убеждавайте в нещо, което явно знаете как е станало. А ако не знаете, по-добре е да прекратим коментарите по този въпрос.
Много често някои се опитват да убедят аудиторията в нечия правота или в нечия "грешност". За мене е достатъчен факта, че те знаят, че аз зная по какъв начин са постигнали целите си.
Николай Атанасов
Едно допълнение:
И да попитам нещо, относно поведение на хора, които в случая демонстрират противоречие между това, с което парадитарт и с това, към което се стремят.
Навсякъде се афишира това велико признаване на каракачанското куче, че то е най-стойностното, че то е направено от държавата, а не от кучкарска организация.
Въпроса ми е следният (отговора лично мене не ме интересува, защото зная каква е целта и колко стойностно наистина е това признаване от въпросната комисия):
Защо преди няколко години, когато делегацията на БРФК заминаваше за Белград да представи Българско Овчарско Куче, някои от признатото от най-висшата институция Каракачанско куче, хленчеха на границата да бъдат присъединени към делегацията.
Защо някои са казвали: Помогнете ми да стана президент на БРФК и аз ви гарантирам, че ще направя така, че и двете породи да бъдат признати.
Предварително искам да заявя напълно възможно е последният мой абзац да е плод на информация, достигнала до мене, за да се създаде интрига. Заявявам най-отговорно - Не целя интрига, но като зная как някои са постигали целите си, склонен съм да се вслушам в това, което ми е казано.
Публикувано: 17 December 2006 - 07:44 PM
Знаете ли кое е още по-смешното? Тук, в този форум нищо не може да се реши. Написаното тук, няма статут на официална информация и т.н.! Дори всички защитници на БОК да кажат: Да бе, добре, разбира се! - Това нищо няма да означава!
Истината е в ринга! Заповядайте там и да видим кой е по-по-най! Пък ако трябва и бате ви Енчо ще ви осигуря!
Пожелавам ви все по-често да спазвате правилата и свиквайте с това, защото съвсем скоро все по-често ще ви се налага!
Публикувано: 17 December 2006 - 08:15 PM
Публикувано: 17 December 2006 - 08:17 PM
Цитат
Както по принцип правилата в живота, така и правилниците за развъдна дейност (понеже темата във форума е такава), но и стандартите!
П.П. Ейй, ама пък си и ти! Нали не искаш да си помисля, че гузен-негонен бяга!
Публикувано: 17 December 2006 - 08:34 PM
Цитат
Цитат
Това не е аргументирано.Защото при развъждане на санбернари ,дори без велики родословия не излизат кучета с по-различен цвят или при немската овчарка - кучета с по-високи "задници".Това ,което се наблюдава при нашите обаче не е така.От кучета с няколко поколения черно бели се пръкват в един момент "изцепки" и то не само в цвета .А защо това е така - тук има хора ,запознати с генетиката и те ще кажат.
Няма порода която да няма изцепки в поколенията си (погледни малко по назад, че не ми се пише едно и също)! Например, при две кучета шампиони излиза само едно шампион - останалите са petclass! Това, че родителите са шампиони не означанва, че ВСИЧКИ кученца от кучилото ще са шампиони!
Колкото до Санбернарът - благодаря, че се хвана на уловката! (ама нали трябва много да знаем за всичко по много) Покажи ми къде е записано, какъв трябва да е цветът им?
Високата задница на немската овчарка се дисквалифицира на всяка сериозна изложба, от всеки сериозен съдия или в най-добрия случай се дава оценка много добър.
Но не това е въпросът, защото аргументите ми са железни и трудно, да не кажа необорими!
Вие това не можете да преживеете, че в стандарта на БОК се признава окраската записана в стандарта! И слава богу, че се спазва - иначе веднага ще се пишете с оранжевите нюанси за Български овчарски кучета!