Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#2511 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 22 January 2007 - 03:25 PM

bl)

Прикачени файлове

#2512 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 03:29 PM

Това също бяха едни добри кучета, но за жалост са починали.Кучето(шареното с черната глава) е брат на Бажур от по - предните снимки.

Прикачени файлове

#2513 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 03:33 PM

Цитат

Ланка знаеш ли дали Коле Гурев ги има тези снимки? 1super

Murat, искам да ти кажа, че няма човек в Банско който да е любител на кучетата, да не притежава тези снимки. Би било възможно тези снимки да ги притежава и Коле Гурев, не мога да ти кажа.Едно знай, всеки привърженик на кучета в банско най - вероятно ги притежава.

#2514 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 03:42 PM

Сивата кучка е майка на Бажур и шареното с черната глава от предната снимка.Тези кучето от снимката са собственост на Емил Терзиев.

Прикачени файлове

#2515 Потребителят е офлайн   Murat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 03:48 PM

Попитах те защото Коле знам, че има три диска с точно такива снимки - стари.Много хубаво щее ако са по различни super best

#2516 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 03:58 PM

Зная, че Коле Гурев е голям приятел със Сидер и Атила

#2517 Потребителят е офлайн   Murat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 04:15 PM

Не става дума за Седевчиви.Аз не ги познавам и приемам тях но това е друга тема.Но е приятел и със Стефан Попов

#2518 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 06:36 PM

Бажур, поздрави за старите снимки!!! Това е! Без да са по метър високи кучетата са си кучета! Внушават респект!
Не е нужно да ги правим по различни, просто трябва да ги съхраним!
Поздрави, още веднъж!

#2519 Потребителят е офлайн   vane bansko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 06:46 PM

Е от тази кръв идват 90-процента от ку4етата,които са останали и сега в Банско.Така,4е хората,които плюят по-нашите ку4ета и по нашият град нека първо да ги погледат, да преценят и после да говорят глупости по-наш адрес.

bgflag bgflag bgflag

А и има още доста хубави ку4ета за снимане,но има време и тях ще ги видите.

super best super best

#2520 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 22 January 2007 - 06:51 PM

Bajur, благодаря за снимките ... разказвай, човек, разказвай .. какви са кучетата, откъде вървят, откога ги имате, защо ги цените ?

Още веднъж - 10 х ! bgflag

#2521 Потребителят е офлайн   bradpet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 01:13 PM

прави впечатление че на старите снимки кучета не са черно бели нито едри ,на бажур маи и те не са стндартни (по стандарта на бок),поздрави и от мен за кучетата ти

......тези снимки са повече от стандарт,те са истински и български,от времето когато сме имали кучета легенди
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#2522 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 02:10 PM

Това само потвърждава, че стандарта не е много коректен и се нуждае от редакции, особено в частта за окраската, макар че явно много хора не сте го чели стандарта или се правите, че не го разбирате

Ръст /височина в холката/: за мъжките: мин. 65 см, за женските: мин. 60 см

Има минимум - едвали показаните кучета са по-малки от 65 см.

Окраска: Задължетелно двуцветна - бяла с едри тъмни петна или тъмна с едри бели петна. Желателно е тъмното обагряне да се доближава до черния цвят.

Казва се бяла с ТЪМНИ петна или

ТЪМНА с бели петна.

ЖЕЛАТЕЛНО Е ТЪМНОТО ДА СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ЧЕРНО.

Къде пише задължително черно-бели.

Като гледам май всички посочени кучета се вписват в стандарта.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#2523 Потребителят е офлайн   bradpet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 03:03 PM

прощаваи вано но на последните четири снимки ,нито едно куче не е на петна,а останалите не са със ЖЕКЛАТЕЛНАТА както каза черна окраска на петната.с други думи нито едно от кучетата не е еталон по отношение на окраската ,и после не знам колко са високи тези точно ,но по изложбите кучета със 65 не се толерират много маи ,сигурно си попрочел преди няколко странички какви са тенденциите относно ръста и разбиранията за съвременните бок .
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#2524 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 03:49 PM

Айде сега господа "каракачанисти" да не казвам родоотстъпници . Като ви потекоха лигите по кучета от стар български град като Банско където живеят българи и никакви други, като старите линии са на българи овчари, като те самите наричаха тези кучета овчарски и чобански, вие къде сте в тая цялата работа ? Или "йок" не отговарят на стандарта, който дори не сте си направили труда задълбочено да прочетете макар че го изплагиатствувахте най- безочливо и подлъгахте много недостатъчно запознати хора и институции ? А плювайки името Българско овчарско куче, сте си го присвоили безпардонно и сте го писали синоним на вашата измислица. Е, това не е ли демагогия противоречие и липса на интелегентност и коректност в една страшна за Родината ни и хората в нея комбинация ? Само се питам не познавате ли чувството срам ? Не ви ли е неудобно да заблуждавате толкова много народ ? Давате ли си сметка каква вреда нанасяте на името българско и на историческата правда макар че познавайки повечето от вас знам че правдивите при вас са единици в и без това малката ви така наречена "международна организация", която е един файтон барабар с кучетата и едно момче от Скопие, което е по- българин от вас и също признава че кучето е овчарско ? Не забравяйте имате доста "нечиста" кръв от "мешаните" български овчарски кучета от български овчари и развъдчици от гр. Банско така че си мислете нови оправдания за откровенните лъжи и версификации за овчарското куче на България, в живота на което, дори тези млади момчета са преди вас защото са родени с тая порода, а вие уважаеми господа до преди изложбите, на които ви поканих, а в последствие за некоректност изпъдих- не знаехте кучето колко крака има !!! На момците от Банско- дълбока благодорност за труда и интелегентността и навременната намеса, белким им уврат главите на излъганите от каракачанистите, или поне заблудените да се осетят че ги манипулират с търговските и непочтенни цели на двама или трима,които взимат сухо за тая врява, раздухвана изкуствено, а останалите не знаят какви са нещата ! bgflag
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#2525 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 03:59 PM

Притежавам тези снимки на бански кучета, но и някои други и като оправят компютъра ми ще ги кача. Отново се опитват да кажат че няма шарени и по- голи кучета, ама я се вгледайте по - внимателно, а колкото до ръста, то на тези снимки има две доста едри кучета, а на други ще видите и по-голями. bgflag bgflag bgflag
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#2526 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 04:35 PM

Цитат

прощаваи вано но на последните четири снимки ,нито едно куче не е на петна,а останалите не са със ЖЕКЛАТЕЛНАТА както каза черна окраска на петната.с други думи нито едно от кучетата не е еталон по отношение на окраската ,и после не знам колко са високи тези точно ,но по изложбите кучета със 65 не се толерират много маи ,сигурно си попрочел преди няколко странички какви са тенденциите относно ръста и разбиранията за съвременните бок .

То по изложбите е ясно кои кучета се толерират - тука не говорим за изложби - а що се отнася до предпочитаната окраска - то в един друг стандарт пише

Цвят на косъма: Окраската е двуцветна или трицветна, петниста. Предпочитат се големи, ясно ограничени тъмни петна на бял фон или големи бели петна на тъмен фон.

Така че тези кучета не са еталон и за КК.

Истината е че когато единия стандарт е преписан от другия, за да се различават кучетата някой е решил да измисли някакви разлики и да твърди че тези кучета са различни - но те са едни и сащи - български овчарски кучета - (български, защото са родени на територията на българия и овчарски защото основното им предназначение е опазването на стадата с овце) - а как ще ги наричат решават само собствениците им.

И е много хубаво, че в последно време се пише основно по темата и се показват стари кучета.

И какво се оказва в един момент, че не всички стари кучета са с размерите на гонче - каквито едва ли не се опитват да ги изкарат някой хора.

И още нещо оказва се че и не всички кучета, чиито стопани предпочитат името БОК са "мелези", както пак твърдяха някой други "доброжелатели".
И ще стигнем отново до извода - че да има "мелези" не са виновни нито БОК нито КК - виновни са недобросъвестните или тези собственици които не осъзнават каква вреда нанасят на кучетата когато извършват кръстоски. А такива има при всяка порода, включително и в МАКК.

И интересно, че когато във форума се появи Стефан Попов, всички които плюеха срещу него и го обвиняваха че е изваршвал какви ли не кръстоски се изпокриха като мишоци. Хайде господа излезте и си казвайте истините в "очите" - така ще се получи жадувания от много диспут - а пък всички ние които не сме тясно свързани с породата ще си направим изводите - кой лъже и кой не.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#2527 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 04:46 PM

Добре казано и на място. bravoS bgflag
User's Signature

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.

#2528 Потребителят е офлайн   bradpet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 05:14 PM

Цитат

Цитат

Здравей Bajur, настоявам да се знае, че аз не съм против по-дребните кучета на всяка цена- напротив харесвам и някои от тях, които са в долните граници на стандарта и той за това е разширен, но затова е и с отворена горна граница. Аз обаче харесвам и давам предпочитание на по-едри и силни кучета. Такива са и моите опоненти но понеже нямат едри екземпляри не искат да си признаят. Аз обаче от много години събирам едри и изявени кучета от стадата овце от различни ройони главно от централна-южна и югоизточна България и в момента отбора ми е много ръстов, но още не съм достигнал старите "бански" кучета тъй като те бяха уникални по ръст, форма и съдържание. Бай Димитър Говедаревия имаше едно куче - той имаше много де, но едно от тях "Парцаливото" а той го наричаше така защото беше на големи сиво-черни кръпки и много облечено, което през осемдесет и четвърта с приятеля ми Гъльо мерихме излезе 93 см, а едва ли има човек у нас измерил повече кучета от мен и си давам сметка за какво говоря. От овчарника на с. Голиина Баня взех едно куче през осемдесет и пета год. точно 90 см, но Кольо Чолака от с. Ивайло пазарджишко го скопи и не остана нищо от него тъй като беше изпояло и братовчеда Боби Проданов и братя Чолакови. Поставям кучетата от Баня, Разлог, Добринище, Обидим и Кремен в Банската популация тъй като Банско бе центъра и от там идваше основно тая кръв. Няма как едно куче 65-70 см. да е толкова тежко, силно и така да впечатлява, респектира и надвива, макар че между 65 и 70 см. разликата е огромна . Такова куче е около 50 кг. и често и по-малко, а рядко малко над. Трябва да се знае че 5 кг. е огромна разлика а за 10 да не говорим.  Апелирам към всички да мерят кучетата си и да записват килограми и биомотрични измервания и да записват във всички възрасти, защото само така ще върнем стария ръст без немотивирани и вредни кръстоски. А за тези които отричат едрите кучета казвам че не са искрени или не ги помнят защото не са ги виждали или нямат нужната информация, а това не става за една година. Запомнете : във всяко стадо най- добро и ценено беше най- едрото и силно куче и когато бяха много само най-здравия покриваше кучките. А как едно 65-70 снтиметрово куче, тежащо 45кг ще доминира. Още повече в сегашните условия на жестока конкуренция с навлезлите напоследък силови породи на които ние трябва да имаме равностойни и по-добри представители които хората да предпочитат. Разбира се тези кучета трябва да са екстериорни за да имат анатомия, кинематика и характер на смели и независими овчарски кучета . Древните римляни са казали: "Men sana in korpo resano" - "В здраво тяло-здрав дух" Благодаря от сърце за изключително важния и грамотно и навреме зададен въпрос от колегата Bojur  и го каня да му покажа добри екземпляри със сравнително добър ръст, които не показвам от доста време, тъй като много ме тровиха и крадоха и понесох големи загуби, но сега твърдя че имам много добър и голям отбор с доста централни нападатели.  bgflag

Стефан Попов смятате да вдигнете ръста защото се появили конкурентни породи ??? това е нелепо .дане би конкурентните породи да са вдигнали ръста ?С какво конкурират останалите породи бок ?Нима те нападат стадата ,нима овчарското куче е само ръст и сила,санбернара може ли да конкурира бок,или смятата че до сега не сме имали овчарски кучета ,и вече ще ги създаваме ,убеден ли сте че новите ви (уедрените )кучета са по добри,ръста е хубаво нещо ,но тои не е нито единственото нито първото което трябва да притежава едно бок,не е вярно че че са се ценели наи големите кучета ,ценели са се наи силните (има разлика повярваите ми)от друга страна доминатноста им едно голямо куче може да победи всяко друго в глутницата по отделно,но неможе ли да се наложи като водач кръвта му е изгубена ,дори може и да си загуби живота

обяснете ,ако можете,на хората какво е овчарско куче,и те никога няма да изберат голямото ,ще изберат овчарското

гн Попов вие имате да ми отговаряте на този пост,първо после продължавам да смятам че кучетата не ми приличат на тези от вашите изложби нищо друго не съм казал ,можете да ми обясните приликите и разликите,не ме обвиняваите в неща които не съм изрекъл.........все още.
знам че гузен негонен бяга но не ми се оправдаите ако имате някаква вина или угризения за нещо ,нито ме нападаите за неща които не сум казал или извършил.
User's Signature

#2529 Потребителят е офлайн   Кунев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 05:56 PM

Г-н Попов , как така стана ,че допреди няколко години пишехте и възвалявахте Каракачанското куче , а сега твърдите ,че няма такова.

А това за "родоотстъпниците" е бих казал меко ПРОСТАШКО и никой и нищо ,което се е случило до сега не ви дава право и основание да СПЕКУЛИРАТЕ и МАНИПУЛИРАТЕ общественото мнение.Не забравяйте ,че КК е признато от Държавата и нейните институции,Патентовано е и вашето поведение в случая е неадекватно и ако не зачитате Държавата ,къде се намирате тогава?

Поздрави!

#2530 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 06:09 PM

Кунев,казах ти да не дърдориш глупости.От къде измисли тази простотия ,че Попов е е пишел преди няколко години за Каракачанско?За тебе да не би 15/20 да е няколко?? a)
User's Signature

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни