Българско овчарско куче
Публикувано: 24 January 2007 - 12:34 AM
Публикувано: 24 January 2007 - 02:06 AM
Като и вие се стремите към това, Пример е Шаро-пепеляновия. Защо ви трябваше да го крадете навремето щом не харесвате ръстовите кучета?
Звучите ми като поговорката: "Гроздето било кисело..." защото не може да го достигнете и нямате достатъчно такива кучета.
1. Съвсем нормално е когато се подбират родители с по голям ръст от тях да се очакват кутрета със същите заложби. Гените си казват своето.
2. В съвременните условия има възможност кучетата да израстват като се хранят с по добра и балансирана храна. По света водещи институти и фирми влагат милиони в разработването на гранулирани храни, които осигуряват на кучето пълноценно хранене и оптимално развитие.
Тези фактори оказват влияние върху ръста и килограмите на кучето.
Разбира се без да се стига до излишна маса и тромавост.
Оставете колегите да си решават какви кучета предпочитат, а вие си гледайте вашия двор.
Публикувано: 24 January 2007 - 02:11 AM
Цитат
Ами като не си подръжник нито на едните нито на другите що не си караш ските или нямате сняг ? При 20 градуса сняг няма.Ама и овце вече няма. Що не ги пуснете да пазят скиорките? Че много вълци вече имате.
Публикувано: 24 January 2007 - 08:23 AM
Именно при овцете в планината си личи кое куче става и кое не! Поздрави!
Многоуважаемий г-н петков, ти май съвсем си се запушил с тая злоба и ненавист! Направо бълва от теб! Но, чудо! От няколко месеца вече имаш овчарско куче и много си напреднал, гледам уроци даваш вече - селкцийка, развъждане, това онова,а?? Браво! Моите поздравления, ама първо виж се научи да виждаш първо снимките, поразгледай молко повече живи истински кучета и фотографии, пък после се пускай да определяш ръста на кучетата!! Ако беше нормален човек щеше да се засрами от глупостите които е написал, ама то ......!!!!
Ти виждал ли си , многоуважаемий Пепеляновото куче, наживо, та знаеш толкова добре колко е високо? Или по снимки само. Ние вече видяхме колко си силен по снимки - шарено куче не можеш да различиш от сиво, пък дете от възрастен да не говорим!!! l)
Хай сполай ти и на тебе!!!
Публикувано: 24 January 2007 - 11:48 AM
Цитат
Han, а защо да не правим кучета за изложби - във всяка една порода има работни кучета има и кучета които са за изложба - какво против изложбите имате - не всеки който иска да гледа овчарско куче е овчар и има овце - освен за охрана на стадото, овчарското куче е и идеален домашен пазач.
А който иска нека си води кучетата по изложба - щом се гордее с тях защо да не ги покаже.
Убеден съм че много повече хора биха си показали кучетата, ако не ги беше страх че някой ще им завиди и ще им отрови или открадне кучето.
Сега остава да кажеш, че членове на МАКК никога не са крали кучета.
Не е важен какъв е ръста на едно куче, а как е постигнат - ти обичаш да използваш думата "набухвател" - да ако се използват руски набухватели аз също съм против, но ако израстването става благодарение на целенасочено селектиране и на по-доброто хранене, което може да се осигури на едно съвременно куче, какво лошо има в това - един харесва по-едрите кучета - друг по-дребните - защо трябва да има горна граница на ръстта - кое го налага.
По-високи кучета от 75-80 см се срещат изключително рядко и при БОК, но ги има, имаше ги и преди 20-25 г., и съм ги виждал с очите си в нашето село, където хората едва ли бяха чували за САО, Кавказец, камо ли Санбернар и Нюфаундлед. - Тогава там имаше гончета, овчарски кучета и едни подобия на Източноевропейската овчарка (може би са били такива защото хора които служеха на границата си донасяха подобни) - наричаха ги кучета вълча порода.
И когато през 1988 - занесох там една болонка - всички се изреждаха да я гледат - защото не бяха виждали подобно куче.
Но пак казвам - щом твърдите че в БОК е пълно с мелези - давайте конкретни доказателства - кажете ето това куче е мелез, онова също - тази линия води началото си от мелез - дайте факти - иначе звучите голословно - щом е голямо е мелез, щом е БОК е мелез, щом няма работни качества пак е мелез - това са пълни глупости.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 24 January 2007 - 11:57 AM
Ето това наше куче почина през 2005 год. На възраст 16 години и кусур...
Лека му пръст. Беше част от семейството ни.
Подариха ни го на 6 месеца през далечната 1989 г. в Родопите.
Не е необходимо да си гении за да си направиш сметката назад в годините. Това относно овчарските кучета, а иначе около нас винаги и преди 1989 е имало, има в момента, и ще има доста кучета.
Аз съм любител, не съм кинолог, но никога няма да си замълча пред явните ви лъжи, когато си ги позволите с цел да да заблуждавате хората.

Публикувано: 24 January 2007 - 01:55 PM
Проблемът не е в това да не се изкарват кучета на изложба, а какви кучета се изкарват на изложба! Не е нужно да си кой знае какъв специалист за да виш че между кучетата от старите снимки и БОК-овете по изложбите няма нищо общо и колкото по време минава разликата се задълбочава! Защо???? така става като се работи по този начин! И само не ми обяснявай че промяната във фенотипната изява на признаците се дължи само на вътрепородна селекция!!! Айде стига бе? Та и на децата е ясно за какво става въпрос!!! Как може при кучетата от МАКК и при отделни хора които нямат работа с БОК-деятелите, този стария тип да се е съхранил, а пък при "видните развъждачи" на БОК все повече да изчезва!!! Защо?? Лесен е отговора!!! Но те са в правото си да създават каквото си искат! Да , да създават нещо ново, а не да съхраняват старото!!!
Покажи ми едно измерване направено на куче преди 25-30 години с височина при холката 80см ! Напомням не измерено при главата, врата или незнам къде си - при холката!
И Вано дай ми факти за извършена кражба от хора на МАКК, иначе това си е просто клевета!
На многоуважаемия г-н петков, напомням че нещо не ми отговаря на въпросите! Пък за гените и развъждането, драги ми г-не не си отваряйте устата че залъкът ви идва по големичък нещо! И без това сте се запенили да плюете върху МАКК, та ще ви дойде множко! l)
Публикувано: 24 January 2007 - 02:00 PM
Цитат
Искаш ли Хан факт, за куче произведено от развъдчик на БОК,откраднато от член на МАКК и водено на изложби на МАКК и отлично оценено на първо място в класа си и влязло в развъдна дейност на МАКК.
Публикувано: 24 January 2007 - 02:54 PM
Айде покажете новите си кучета - но вашите - не на развъдник Тито (за там е ясно че хората са се старали да пшостигнат нещо) - дайте да видим вашите - кучетата на другите членове на МАКК.
Дайте най-после да ги видим тези легендарни, запазени в чист вид кучета - то и аз мога да твърдя наляво и надясно че притежавам подобни кучета, ама като немога да ги покажа.
Бил съм на 4 изложби организирани от МАКК, ами да ти кажа нищо по различно от това което се показва на изложбите на БОК - само дето наистина на вашите изложби се дават отлични оценки и на доста по-дребни и на ръст и тегло кучета. Друг е въпроса че повечето кучета са доста различни във фенотипно отношение - но то е ясно нали КК е старинна порода, с много вътрепородни типове.
Мисля че този спор сме го водили - няма нужда пак да занимаваме хората с нашите разсъждения - всеки си има исттина за себе си и си я отстоява.
Не казвам че нещата в БОК са мед и масло - защото всеки знае че не са - само факта че в момента има две организации за БОК доказва това, но да се твърди че в МАКК всичко е по правилата е просто смешно.
Хайде кажете къде мога аз да разгледам племенната ви книга. Дайте да прочетем развъдния правилник по който работите. Покажете кучета които са участвали на ваши изложби и дайте да им видим оценителните листове. Не само че няма да ги покажете тези неща - ами сте се покрили в дън земя - къде ви е централата, дайте телефони и адрес на който човек може да ви намери. Публикувайте календар на изложбите си за да може човек да дайде и да ви види. Нали сте световна организация - пък сте се покрили в миша дупка. Появявате се от време на време във форума - и само създавате интриги и оплювате всяко обсъждано куче във форума и като капак нито един ваш член не влиза във форума с истинското си име (изключая Венелин Динчев, ако рабира се е наистина той и от скоро Кунев (който може да е втори твой НИК, знам ли), а повечето от вас пишат с по два три ника.
Хайде със здраве и дано покажете някое от запазените кучета - може и във вашия форум да е )

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 24 January 2007 - 06:28 PM
Цитат
Напълно нормално е,тя породата с две имена,що те да не страдат от раздвоение на личноста и да са регистрирани и пишат под два ника.
Публикувано: 24 January 2007 - 06:40 PM

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 24 January 2007 - 06:56 PM
Публикувано: 24 January 2007 - 07:02 PM
Хайде дайте да видиме хубави кутраци.
vanko2,bajur,dandi ,a'йдe!!

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 24 January 2007 - 07:37 PM
Та Vano, никой не пише с няколко ника! Това че така мислите си е ваше право, както и правото на някой да иска да пише с ник!
Развъдния правилник не е тайна, както не е тайна и издадената книжка " Селекционна програма на Каракачанското куче".
Пък развъдник "Тито" винаги си е бил член на МАКК, независимо от собственика му, предишните или сегашния!
Пък снимки на кучета на МАКК мисля че виждаш достатъчно в темата за Каракачанското куче! Скоро ще има и още! ;)
Прескочете злобата си и гледайте реално на нещата! bgflag
Публикувано: 24 January 2007 - 07:47 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 24 January 2007 - 07:58 PM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 24 January 2007 - 08:04 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.