Българско овчарско куче
Публикувано: 20 February 2006 - 06:29 PM
Прикачени файлове
-
18_02_06_1725.JPG (110.52K)
Брой сваляния: 339
Публикувано: 21 February 2006 - 12:31 AM
Цитат
Здравейте,
Лично аз при една индивидуална преценка на екстериора на кучето никога не бих питал за родители, защото това е показател, че искам да изградя образ на базата не на лична компетентност, базирана от видяното, а от това какво се знае за родителите на това куче. Прекалено много дилетантско.
Друг е проблемът, че трябва да си доста самонадеян, за да се наемаш да изказваш мнение за екстериорните достойнства или недостатъци на едно куче само според преценка по фотография.
Третият момент е, че кучето не е фотографирано професионално. Не искам да обидя фотографа за качеството на снимката, но когато се прави снимка на животно за фотографска преценка на екстериора, има редица изисквания, които тук не са спазени.
Това, което мога да кажа като лично мнение и то базирано само върху видяното е, че това е едно много добре сложено, типично овчарско куче с добре развит преден пояс, нормално поставена гръбна линия, добра постановка на предните крайници и малко по-разтворени ъгли на задните стави. Това е типично за този тип кучета, но в случая ми се виждат малко по-нетипично поставени. Така например задната лява лапа се доближава до т. н. котешка постановка, която е сериозен недостатък при молосоидния тип кучета. Това може да се дължи на моментното поставяне на кучето преди фотографията и не може да бъде критерий за недостатък в крайниците.
Главата също е леко повита, което не позволява да се прецени сравнително обективно степента на преход между черепна и лицева част, но на снимката изглеждат добре. За постановката на ушите не може да се каже нищо поради черния фон и необходимостта главата да бъде погледната и отпред.
В общи линии това е. На база видяното, което е крайно субективно и може би съвсем не точно, това е едно много добро, перспективно куче.
Поздрави,
Николай Атанасов
Публикувано: 21 February 2006 - 10:46 AM
Публикувано: 21 February 2006 - 10:53 AM

Публикувано: 21 February 2006 - 07:52 PM
Прикачени файлове
-
DSC00719.jpg (27.45K)
Брой сваляния: 290
Публикувано: 21 February 2006 - 08:20 PM
Цитат
Здравейте Марина,
Моля Ви, не приемайте написаното от мене като опит да Ви отблъсна, но тази страница е създадена, посещавана и запълвана с информация от хора, които не се отричат от своя български дух и корен, не робуват на чождопоклонничество, не се прекланят пред привнесени имена.
Така наречената порода "Каракачанско куче" се ползва с особен приоритет, права и чест в този форум и за нея е отделено специално място.
Ако Вие мислите, че имате българско куче, именувано с турското "каракачанско" можете спокойно да се обърнете към хората в съответния раздел на форума.
А колкото до цвета, той не е определящ по отношение на породността на българската порода овчарско куче.
Поздрави,
Николай Атанасов
Публикувано: 21 February 2006 - 08:27 PM
Ето снимките на две Български Овчарски Кучета, които не са в черно-бяла разцветка.
Помествам ги без съгласието на автора им (Росен), но се надявам, че той няма да се обиди от това.

Публикувано: 21 February 2006 - 10:30 PM
Цитат
За съжаление не мога да Ви кажа, но мисля, че не е негово. Снимките ми ги изпрати мой приятел българин, който живее в Холандия. Преди известно време той си беше дошъл в България, направи една обиколка из страната и фотографира доста кучета. Мисля, че в Монтана не е ходил и по всяка вероятност това куче не е на Аврам Петков, но пак казвам - не съм сигурен.
Аз поместих снимките само, за да покажа, че няма такова нещо - Българското Овчарско Куче да е задължително в черно бяла разцветка.
По принцип в един издържан стандарт е необходимо да се наблегне на структура и цвят на космената покривка, които да започнат да се явяват също като своеобразен екстериорен белег на породата, но на настоящия етап при тази неконсолидирана порода такова нещо не би трябвало да се изисква - поне докато "специалистите селекционери" не изготвят истински стандарт, подчинен на каноните на науката.
Моите кучета също са петнисти. Едното е в черно бяла разцветка, докато другото е в кафяво-бяла.
Поздрави,
Николай Атанасов
Публикувано: 21 February 2006 - 10:53 PM

Кафявобяла окраска

Жълтобяла окраска

Снимките са от различни източници, правени от хора, радетели за българското, носители на българщината и не продаващи името на нашето родно овчарско куче.
Публикувано: 22 February 2006 - 10:44 AM
Цитат
Здравейте,
Вчера Ви поисках оторизация по ICQ, но Вие не ми дадохте такава.
Аз не съм от София и за съжаление не мога да дам отговор на въпроса Ви.
Поздрави,
Николай Атанасов