Цитат
Разбира се, че щом имат кангали, ще искат да гласуват за кангали. Ако направите подобна анкета в Италия, ще гласуват за маремма. Ако я направите в Хърватия, ще ви убият, защото няма торняк. В Сърбия - сръбски пастирски пас ... нормално е всеки един да защитава своята порода.
Докога ще спорите по темата кое куче е най най овчарско, само не разбирам. И трябва ли да се правят такива съпоставки между породи ? Има различни породи. В България, доколкото разбирам, няма работещи кангали. Няма и маремма. Как тогава се сравняват, след като няма наблюдения ?
На мен лично ми е интересно кои са работещите породи в България ? Кои са най често използваните кучета като кучета, пазачи на стада ? Някои има ли наблюдения върху това ?
Здравейте г-н Иванов,
Ако трябва да се доказва коя порода е най-овчарска, както Вие се изразявате - най-овчарска е тази порода, която работи с овцете и стадото в реални условия. В нашата страна за такава не може за се говори. Може да се говори за представители от отделни породи.
В България вече има работещи Кангали, има и Български Овчарски Кучета, които работят. Възможно е да има и Средноазиатски овчарси, но лично аз нямам данни.
В истинския смисъл на думата работещо овчарско куче е това, което е със стадото, а не вързано на синджир някъде, независимо къде.
И още нещо, не само към Вас, а най-вече към тези, които развиват теории за разни генофондове на работещи кучета. Работещото като пазач на стадото овчарско куче НИКОГА не се вързва. То е винаги СВОБОДНО сред стадото.
Останалото са просто приказки.