Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#521 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 April 2006 - 12:23 PM

Цитат

Вие сте странни хора ... какво доказвате пак, вече не разбирам. Коя порода е най най овчаркска ли ?

Разбира се, че щом имат кангали, ще искат да гласуват за кангали. Ако направите подобна анкета в Италия, ще гласуват за маремма. Ако я направите в Хърватия, ще ви убият, защото няма торняк. В Сърбия - сръбски пастирски пас ... нормално е всеки един да защитава своята порода.

Докога ще спорите по темата кое куче е най най овчарско, само не разбирам. И трябва ли да се правят такива съпоставки между породи ? Има различни породи. В България, доколкото разбирам, няма работещи кангали. Няма и маремма. Как тогава се сравняват, след като няма наблюдения ?

На мен лично ми е интересно кои са работещите породи в България ? Кои са най често използваните кучета като кучета, пазачи на стада ? Някои има ли наблюдения върху това ?

Здравейте г-н Иванов,

Ако трябва да се доказва коя порода е най-овчарска, както Вие се изразявате - най-овчарска е тази порода, която работи с овцете и стадото в реални условия. В нашата страна за такава не може за се говори. Може да се говори за представители от отделни породи.

В България вече има работещи Кангали, има и Български Овчарски Кучета, които работят. Възможно е да има и Средноазиатски овчарси, но лично аз нямам данни.

В истинския смисъл на думата работещо овчарско куче е това, което е със стадото, а не вързано на синджир някъде, независимо къде.

И още нещо, не само към Вас, а най-вече към тези, които развиват теории за разни генофондове на работещи кучета. Работещото като пазач на стадото овчарско куче НИКОГА не се вързва. То е винаги СВОБОДНО сред стадото.

Останалото са просто приказки.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#522 Потребителят е офлайн   vikiborko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 April 2006 - 04:43 PM

Виште какво заснех по време на сабора в Семчиново,вазможно ли е това.Един преставител на нашата порода с различни очи

Прикачени файлове

#523 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2006 - 01:26 AM

Цитат

Виште какво заснех по време на сабора в Семчиново,вазможно ли е това.Един преставител на нашата порода с различни очи

Привет,
Разбира се че е възможно. Игра на гени.
Но според стандарта:
"Пороци: Сини или различни по цвят очи. " не е желателно да се използва за разплод.
Това не пречи разбира се собственниците да си го обичат. Има и хора с различни на цвят очи. И никой не ги е бракувал .Нали ! w)
Да е жив и здрав любимеца ! d)
User's Signature

История на Българите - http://www.youtube.c...JBu7VnjWaQ&NR=1
Изберете Българското !

#524 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 April 2006 - 08:12 AM

Защо различните очи са проблем? До какво водят те и каква е причината д се получат?

#525 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2006 - 09:47 PM

Цитат

Защо различните очи са проблем? До какво водят те и каква е причината д се получат?

Здравейте Face,

Не съм спец по генетика, но от многото статии на тази тема които съм прочел се посочва че различното оцветяване на очите , ( както и албиносите) са сравнително рядко явление.
Дължи се на неправилно подреждане на гените.
Само по себе си различната пигментация на очите не пречи при хората да "виждат" нормално.
Албиноса в дивата природа имат по малък шанс за оцеляване.
Липсата на маскировъчната одежда затруднява максимално "белия' тигър, питон... и др. да си набави храна.
А в зоологическите градини тези индивиди се радват на особенно внимание.
В стандарта на Българското Овчарско Куче е посочено че за порок се приема различния цвят на очите.
Това за самото куче не е проблем. То може да бъде и най - добрия и безтрашен пазач на стадото, които за овчаря е незаменим.
Но за човешката суета-за изложби не е подходящо.

И пак ще повторя: Това не пречи разбира се собственниците да си ги обичат.

И като закачка: вие представяте ли сте си далматинец като негатив - черен с бели точки. Ако ви се роди такъв ИСКАМ ГО !

Със здраве ! BEER
User's Signature

Изберете Българското !

#526 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 April 2006 - 08:08 AM

:) има такива далматини, понякога се раждат. Ще го има предвид, ако някога има такова куче от някое кучило, ще ви се обадя. В интерес на истината, както в повечето случай кучета с 'дефект' било то негатив, синьо око, или вродено петно, депигнетациям носна гъба или клепач и т.н. са морфологно много правилни, доближаващи се до идеяла, но всичко остава до там. :)

#527 Потребителят е офлайн   nikolai Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2006 - 11:09 PM

здравейте имали някой да си полафиме за ку4ета но не да спориме .г-н Петков вие тукли сте или си по4ивате ве4е.

#528 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 12:39 AM

Цитат

здравейте имали някой да си полафиме за ку4ета но не да спориме .г-н Петков вие тукли сте или си по4ивате ве4е.

Здравей Николай,
Да тук съм.
Обикновенно до късно чета новините по световните сайтове.
И сърфирам из нета по моите хобита.
Приятна вечер ти желая !
User's Signature

Изберете Българското !

#529 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 11:45 AM

Цитат

Цитат

Вие сте странни хора ... какво доказвате пак, вече не разбирам. Коя порода е най най овчаркска ли ?

Разбира се, че щом имат кангали, ще искат да гласуват за кангали. Ако направите подобна анкета в Италия, ще гласуват за маремма. Ако я направите в Хърватия, ще ви убият, защото няма торняк. В Сърбия - сръбски пастирски пас ... нормално е всеки един да защитава своята порода.

Докога ще спорите по темата кое куче е най най овчарско, само не разбирам. И трябва ли да се правят такива съпоставки между породи ? Има различни породи. В България, доколкото разбирам, няма работещи кангали. Няма и маремма. Как тогава се сравняват, след като няма наблюдения ?

На мен лично ми е интересно кои са работещите породи в България ? Кои са най често използваните кучета като кучета, пазачи на стада ? Някои има ли наблюдения върху това ?

БОК и Кавказка овчарка, доколкото знам.

работното ку4е на българите е карака4анката нямам впредвид ку4етата на макк
бок не знам ов4врите да са 4ували за него въобще, кангали знам поне 20 и вси4ки са работни 1-2 сао също анкетата бе6е обре4ена на провал защото в неиа гласуваха хора които ниамат стада а тези дето имат тиах ниама да ги намерите тука
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#530 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 03:44 PM

Цитат

Една от породите, при които разноочието /хетерохромията/ е често срещано явление е далматинеца, а също и хъски.

Мисля, че развъждачите на тези породи би трябвало да имат някаква информация по темата.

Ако се наложи и намеря време, можем да разискваме проблема. Той е от генетическо естество и би трябвало да се включат съответните специалисти, за какъвто не претендирам да съм.
User's Signature

Качена снимка

#531 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 04:17 PM

това ку4е с разли4ните о4и каква порода е
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#532 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 April 2006 - 04:43 PM

При хъски различният цвят на очите не е дефект, никак даже.
При далматин е дефект.
Въпрос на стандарт и обосновка на станадарта, наистина, ако продължим, ще изместим темата.
Учудих се на този случай тук, не съм виждала при други породи.

#533 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 04:50 PM

аз съм виждал при хъски маи
ама тва каква пород е знае6 ли ?
User's Signature

#534 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 06:22 PM

niakoi znae li kolko rodoslovni bok rabotiat po prednazna4enie ,toest ku4eta paza4i na stada i kolko e priblizitelnata poulacia za da se orientiram
samo da ne mi mlaknete pak 4e wse kato pitam ni6to nikoi ne znae a kogato izkava mnenie po4wat da se obavdat wsi4ki
User's Signature

#535 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 11:32 PM

Цитат

При хъски различният цвят на очите не е дефект, никак даже.
При далматин е дефект.
Въпрос на стандарт и обосновка на станадарта, наистина, ако продължим, ще изместим темата.
Учудих се на този случай тук, не съм виждала при други породи.

Различен цвят на очите (хетерохромия) лично съм наблюдавал при Хъски, Далматин, Австралийска овчарка, Бордър коли тип "триколор", което е не много желано, при червеночерно Бордър коли (разновидност на породата), при трицветни дългокосмести Колита (Шотландско Коли), при Петнист Немски Док (арлекин) и в момента не се сещам за други породи.

Казах вече, че това е генетична аномалия. Дължи са на изменения в някои локуси и в повечето случаи се приема като хромозомна аномалия. Почти винаги се свързва със заболяване на хромозомно ниво. Унаследяването, доколкото зная, е доминантно, като носители са и двата родителя, но често се среща само при мъжкия родител. Още веннаж заявявам, не съм генетик и не смея да коментирам теми, по които ми липсва достатъчна компететнтност. Моля да се включат специалистите.

Темата е интересна, защото повечето учени я приемат като патология и е добре да се изясни.

Нетипично е при кучета пазачи да се срещат индивиди с хетерохромия, така че разноочието при показаното на снимката куче ми е необяснимо.

Чакам компететнти мения, защото и на мене самия ми е интересно.
User's Signature

Качена снимка

#536 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 09:16 AM

Цитат

niakoi znae li kolko rodoslovni bok rabotiat po prednazna4enie ,toest ku4eta paza4i na stada i kolko e priblizitelnata poulacia za da se orientiram
samo da ne mi mlaknete pak 4e wse kato pitam ni6to nikoi ne znae a kogato izkava mnenie po4wat da se obavdat wsi4ki

продължавам да питам
User's Signature

#537 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 01:46 PM

На 9 месеца:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#538 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 04:11 PM

здравейте,
до няколко дни ще имам кученца от кучка която има много кръв от Тунените кучета а бащата има кръв от бодровското куче.Ще публикувам снимки......

поздрави,..
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#539 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 04:44 PM

Цитат

Цитат

продължавам да питам

шаро маи си навтре в нещата може би ще ми отговориш
User's Signature

#540 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 08:27 PM

петко,
ще ти кажа,има много ,незнам доколко ти ги познаваш и за да не правя монолог няма да кажа имена.Не съм навътре в нещата но се опитвам да работя коректно с всички колеги които искат да работят като мен.ЗА останалите не искам да споделям какво мисля било то БОК-джии или КК-джии.Мога да ти кажа за моите кучета какви са :не са работещи/бяха/ понеже нямам овце но трябва да си купя овце и да размятам една тояга за да бъдат по истински ли?Отдавна вече истинските и хубави кучета отидоха в домашните условия.Ако някой ти каже че има хубави работни кучета приятел -то ти не трябва да му вярваш всичко /съвет/.Истината се знае отдавна...но все пак добре дошъл в шоуто на "овчарските кучета"...и то с такива специални водещи и специални комедианти от другата страна на магнита който се оказва все още силен за дребни метални частици....
поздрави..
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни