Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#541 Потребителят е офлайн   nikolai Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 April 2006 - 09:16 PM

шАРО здравей може ли да побликуваш снимките и ако оште не са запазени ку4енцата ше ти пратй пари по пощата да ми запазиш едно ше ти бада задалжен поздрави.

#542 Потребителят е офлайн   nikolai Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 09:29 PM

г-н Петков как сте в нета ли сте да си полафиме ако не сте запразнили велигденски пишете а ако празнувате приятно изкарване на празника

#543 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2006 - 12:06 AM

Цитат

здравейте,
до няколко дни ще имам кученца от кучка която има много кръв от Тунените кучета а бащата има кръв от бодровското куче.Ще публикувам снимки......

поздрави,..

Що не кажеш и от къде си взел кучката?

Във всеки случай не е от някой прехвален БОКаджия, а от развъждач на Каракачански кучета! ;) bravoS
Тук "плюете" по Каракачанското куче и развъждачите му, пък все от там търсите кръв! Да ви имам принципите a)

oo

п.с. кои са тези Тунени кучета бе? Щото аз познавам само Тунини от Костенец;)
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#544 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2006 - 12:02 PM

Цитат

Цитат

При хъски различният цвят на очите не е дефект, никак даже.
При далматин е дефект.
Въпрос на стандарт и обосновка на станадарта, наистина, ако продължим, ще изместим темата.
Учудих се на този случай тук, не съм виждала при други породи.

Различен цвят на очите (хетерохромия) лично съм наблюдавал при Хъски, Далматин, Австралийска овчарка, Бордър коли тип "триколор", което е не много желано, при червеночерно Бордър коли (разновидност на породата), при трицветни дългокосмести Колита (Шотландско Коли), при Петнист Немски Док (арлекин) и в момента не се сещам за други породи.

Казах вече, че това е генетична аномалия. Дължи са на изменения в някои локуси и в повечето случаи се приема като хромозомна аномалия. Почти винаги се свързва със заболяване на хромозомно ниво. Унаследяването, доколкото зная, е доминантно, като носители са и двата родителя, но често се среща само при мъжкия родител. Още веннаж заявявам, не съм генетик и не смея да коментирам теми, по които ми липсва достатъчна компететнтност. Моля да се включат специалистите.

Темата е интересна, защото повечето учени я приемат като патология и е добре да се изясни.

Нетипично е при кучета пазачи да се срещат индивиди с хетерохромия, така че разноочието при показаното на снимката куче ми е необяснимо.

Чакам компететнти мения, защото и на мене самия ми е интересно.

Направих контакти с колеги, работещи по проблеми, свързани с някой генетични аномалии при кучетата пазачи на стада.

Това, което получих като информация е, че при тъмнопигментираните породи кучета (преобладаващ тъмен цвят на космената покривка, особено по главата, черна маска и т.н.) не е нормално да се раждат кученца с хетерохромия.

Това предполага намалена острота на зрението, а така също и непълна фокусираност на зрителния обект. Също така, при такива кучета се предполага, че е налице и така наречената "кокоша слепота" - намалени зрителни способности в сумрак (привечер със свечеряването и сутрин преди изгрев на слънцето).

Такива кучета не са подходящи за използване като пазачи на стадата.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#545 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2006 - 12:13 PM

здрасти шаро радвам се 4е се намери един които да ми отговори поне ота4сти
интересуваме следното след като имат книга в бок би триабвало и да знаят и то4ната броика на родословните ку4ета интересувам се от тва каква 4аст от тиах са работни това как си гледа6 ку4етата си е твоя работа разбира се
дали триабва да гледаш овце ми незнам а дали триабва да разваждаш ов4арски ку4ета
кажи ми родона4алниците на бок какви са били от дворове ли са взимани или от кошари а техните синове каде са сега и къде ще бъдат утре
смиатам 4е пове4ето ку4ета бок са все още добри но се задава една тенденция...

смиатам 4е българите са имали работно ку4е но са го унщожили комунистите защото му отнеха професията като избиха валците със стрихнин а след това изпозастрелиаха и ку4етата ли4но аз съм карал ку4е да ми го гърмиат ,останаха три ку4ета в село о 300 семеиства едно ловно на тоиа де ги гарме6е и две на стадото на ткзс
а сега и съвременната кинология ще ги довърши защото селекцията се води по савсем разли4ни направления
да вземем например теб каза 4е ку4ето ти е било работно а ве4е не е (според мен си е същото )наи вероиатно и неговите синове ще са но има ли гаранциа от там нататък,ако си бе6е в ко6арата тоиа с тоиагата всеки ден ще го наблиудава и ако види опашката му под краката когато види вълк 6е каже 4е на тва ку4е му е слаба семката и не би го разваждал за кво му е то пари не струва ,а виж сиа ако то има6е перфектно родословие и ниаколко титли от конкурса по красота ве4е е друго, струва много нали колко то4но тва ве4е маи ти по 6е знае6

и не се обиждаи а ми отговори относно това което съм писал
поздрави и от мен..
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#546 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2006 - 12:56 PM

[quote] При хъски различният цвят на очите не е дефект, никак даже.
При далматин е дефект.
Въпрос на стандарт и обосновка на станадарта, наистина, ако продължим, ще изместим темата.
Учудих се на този случай тук, не съм виждала при други породи. [/QUOTE]
Различен цвят на очите (хетерохромия) лично съм наблюдавал при Хъски, Далматин, Австралийска овчарка, Бордър коли тип "триколор", което е не много желано, при червеночерно Бордър коли (разновидност на породата), при трицветни дългокосмести Колита (Шотландско Коли), при Петнист Немски Док (арлекин) и в момента не се сещам за други породи.

Казах вече, че това е генетична аномалия. Дължи са на изменения в някои локуси и в повечето случаи се приема като хромозомна аномалия. Почти винаги се свързва със заболяване на хромозомно ниво. Унаследяването, доколкото зная, е доминантно, като носители са и двата родителя, но често се среща само при мъжкия родител. Още веннаж заявявам, не съм генетик и не смея да коментирам теми, по които ми липсва достатъчна компететнтност. Моля да се включат специалистите.

Темата е интересна, защото повечето учени я приемат като патология и е добре да се изясни.

Нетипично е при кучета пазачи да се срещат индивиди с хетерохромия, така че разноочието при показаното на снимката куче ми е необяснимо.

Чакам компететнти мения, защото и на мене самия ми е интересно. [/QUOTE]
Направих контакти с колеги, работещи по проблеми, свързани с някой генетични аномалии при кучетата пазачи на стада.

Това, което получих като информация е, че при тъмнопигментираните породи кучета (преобладаващ тъмен цвят на космената покривка, особено по главата, черна маска и т.н.) не е нормално да се раждат кученца с хетерохромия.

Това предполага намалена острота на зрението, а така също и непълна фокусираност на зрителния обект. Също така, при такива кучета се предполага, че е налице и така наречената "кокоша слепота" - намалени зрителни способности в сумрак (привечер със свечеряването и сутрин преди изгрев на слънцето).

Такива кучета не са подходящи за използване като пазачи на стадата. [/quote]
кво го дъв4и6 тоиа проблем тука не знам бок със разли4ни о4и ли се раждат та го обсъжда6 тука на дълго и на 6ироко вземи ми кажи колко ку4ета имате регистрирани в книгата некаде се биаха сабрали към 300 родсловни ли са били вси4ки и ниакое от тиах дали е до6ло от ко6арата или от фризиорския салон направо на ринга толкоз много работи може6 да напи6е6 а си хар4и6 приказките по теми дето или не са за тука или са относно ли4ните ка4ества на хората и ва6ите разбира се
тоиа пес сигурно са го кръстосвали със далматинец за по ясно изразена 4ерно биала окраска
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#547 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2006 - 03:23 PM

Петко, ако има стада ще има и кучета ,които да работят с тях,тоест да ги охраняват от "гад и от ора"както се изразява един овчар.
Проблема е ,че няма стада колкото е имало навремето, Юсуф на Белмекен излиза със стадото си с 12 кучета,там можеш да видиш някаква работа на кучетата,иди там.
Прав си за избиването на овчарските кучета на времето,държавната политика беше такава a) ,сега развъдниците работят с кучета потомци на отървалите се от геноцида от него време.
В стандарта и на КК и БОК /за мен е едно и също куче/, пише без изпит на работни качества, а на изложбите обявяват клас работен,което е недопустима грешка.
Шаро е писал,че преди кучето му е било работно ,а сега не е,защото преди да го вземе то е било при стадото ,а сега е в развъдника му и не ходи с овцете,но то носи в себе си гените,които ще предаде в потомството и ще са нужни за качествата на кученцата,някои от които ще отидат в овчари и ще бъдат оценени в реална обстановка.Защо си мислиш,че навремето все работни и смели кучета са се раждали,в едно кучило има кученца с различни възможности,нищо че родителите им са ходили все с овцете.
Пишеш за кучета дето от фризьорския салон отиват на изложба - през последните 2-3 г. прави впечатление,че и овчарите взеха да си приготвят кучетата преди участие в изложба,което говори за повишаване на киноложката култура,а преди ги караха с бодилите и загорелите ..... ......по космите отзад.

#548 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2006 - 12:51 AM

Removed
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#549 Потребителят е офлайн   STARTER Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2006 - 12:12 PM

Тия кучета дето са дръпнати от стадата от няколко поколения и са загубили всякакви работни качества не са никакви овчарски кучета вече. За нищо не стават. И не е вярно, че няма хубави работещи кучета. Това, което казва Шаро за "хубавите и истински кучета дето отишли в апартаментите" как да го разбирам? Че са красиви ли?
Едно истинско овчарско куче е това, което работи в стадото!
Zhel стада все още има доста и доста кучета има дето работят в среда с хищници. Не знам как може да ги определи човек, като порода. Повечето сигурно могат да бъдат наречени БОК, защото потеклото им е достатъчно неизвестно. Овчарите в повечето случай си им викат пък каракачанки b) .
Та спокойно може човек да каже, че работното куче, пазач на овце в България е каракачанката, па кой как иска да я определя, като порода.
Petko аз лично съм срещал само няколко кучета дето се водят родословни БОК при овчари. Повечето работещи кучета не се водят "нито при едните, нито при другите".

#550 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2006 - 04:32 PM

Нашите мъничета растат.
Вече минахме ваксините.
Няколко снимки от Великденските празници.
Покрай мръвките почнаха да питат - кога ще е пак следващия Великден cheers

Качена снимка
Борбата...

Качена снимка
...вече съм голям.

Качена снимка
...кой ми изпи лимонадата?

Качена снимка
Най сериозна е кака Бора.

Качена снимка
Тежък махмурлук...и пиячката требе да е с мярка.
d)
User's Signature

История на Българите - http://www.youtube.c...JBu7VnjWaQ&NR=1
Изберете Българското !

#551 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2006 - 12:14 PM

има ли порода пастирски ку4ета с изпит за работни ка4ества Жел
User's Signature

#552 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2006 - 12:39 PM

'В момента Кангалът в Турция е на път да измести по служебни качества сродниците си, попаднали зад граница отпреди 15-20 години. Една от основните причини е, че развъждането на тази порода на Запад се комерсиализира и облече в блясъка на шоуто, докато в родината това прекрасно животно нито за миг не е излязло от естествената си среда - суровия климат, овчаря и неговото семейство, овцете и хищниците.'
това го е писал НИКОЛАИ АТАНАСОВ

Тука съм напулно съгласен с него а със бок какво ще се слу4и а?
зна4и виждал сам кангали рази4ни но вси4ки реагират по един и същи на4ин как са успели да уеднаквиат характера на ку4ето едва ли е по цвета на косъма

шаро ти като развъд4ик как би го коментирал
User's Signature

#553 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2006 - 03:51 PM

Здравейте,снимки ще поместя скоро
------------КАра,защо да ти казвам от къде съм взел кучката -занеш в тези бурни времена -времена на кражби и други не се казва такова нещо но пък ще ти кажа нещо друго.Хората с които работя за разлика от многото тук или в форума на КК -когато сме заедно никога не се спори на темата дали е КК или БОК приятел.Ако съм имал нещо против съм го имал но то е било в предвид точно заради хора като вас- спекуланти ,интриганти,лъжци и разказвачи на приказки от 1000 и една нощ до никъде няма да се стигне и знаеш ли кое е най-лошото? -че най-потърпевшите са кучетата.Аз съм и ще продължавам да работя с хора от БОК и КК -хора които са повечето за кучето отколкото за интригата около тях.Взех да -взех си един дамъзлък на Пайо който умря в мен.Моето уважение на хората от които го взех ,те са за идеята да се работи -която аз горещо подкрепям.Моята кучка /последната/не е от такива .Тя си е стара кучка изкарвана от Тунините или Тинените/все тая/кучета взех я от с.ГОведарци/яж малко повече пасти за това/.Кучето е внук на Бодровското куче и син на Орсо казва се Вардар който също взех- то е от Самоков приятел./тук може към пастите и някоя друга тортичка да лапнеш /.
Аз да те питам сега нещо пред всички тук.За какви принципи говориш бе човек.?
За принципи при които:
-да не давам куче на някой си който е приел за истина друго име на породата при положение че става въпрос за едни и съши кучета?
- като се саберем кучкарите никога не се говори за име на породата и никой до сега не съм чул да каже че КК и БОК са две различни породи?
-че едните се правят на по -големи и велики а са същата помия?
-че начина на съдене по изложбите на БОК и КК са еднакви?
-че работят и двете страни с едни и същи разплодници?
-че още поне 100такива .....?
това ли са принципи които намекваш ?ПРИНЦИПИ...от такива като теб които "спазват "тези принципи са ни кучетата на това ниво и не виждам как скоро ще се оправят нещата...хайде за сега чао

п.с За името на породата -всеки има право да съзре истината си по негов начин ок?
--------------Петко,за кучетата ми казвам че не са работни а бяха защото ги вземах от стадата а сега вече не ходят с такива.Едно куче е работно когато е с овците."Кучетата си губят работните качеста но са си същите кучета"-казват някои.
---------------Стартер,-пътеките от кучкари са отъпкани отдавна.Хубавите кучета отдавна вече не са сред стадата.Повечето вече не са сред живите,но малкото пък които ги има и са от читави кучета не може да се каже за тях че не са никакви кучета.Има да ,има още кучета сред някое друго стадо овци ама колко са читави "овчарите си ги знаят".ПОвечето от тези "работни"кучета са кучета които вървят и се разкарват с овцете или от голям мерак на овчара не че са работни.Заедно с това има някои хора пък така наречените "тарикати"които пък те правят следното:взели от тук таме кучета преди време в стремежа си да имат нещо истинско и близко до оригинала деистват по един от"принципите" на КАра ,като ходят и търсят хора по планинските райони около Рила и Пирин като им дават- подаряват кутрета при условия че ще ги гледат.От там след като пораснат тия ми ти кучета-наследници на чистите аборигенни представители КК -същите "тарикати"ги показват и представят като неизвестни и истински кучета които много си приличат с техните кучета-естествено те са едни и същи и спориме вече за чиста порода...от там и на кого кучетата дали от БОК или КК са по истински.-глу-по-сти....и то на търкалета....Ето срещу такива хора съм си позволявал да плюя....и нека не ме упрекват справедливите .
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#554 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2006 - 09:12 PM

Ей,Шаро,що изкара и тези истини на яве бе приятел,що не ги остави с идеите за чистопородни по -чистопородни и най-чистопорди кучета при МАКК и непородни и най-непородни при НКБОК. b) b) b)
Моята кучка била с неизветен произход откъм майките на родителите и била мелез, а куче в развъдника на МАКК с абсолютно същия произход е чистопородно,то е защото много добре са го проучили произхода му l) l) l) .

#555 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2006 - 09:55 PM

Ей, Шаро , Желю,
Недейте така бе хора !
Един "Кара" ни остана във форума , а вие сте на път да откажете и него.
Истините за заблудени хора като тях, са като удар с парен чук по темето.
По мъничко им поднасяйте инфото .
Да могат да го понесат.
Трудно е да си живял цял живот с едни илюзии,
а те да се окажат сапунен балон.
От който след спукването му е останала само мокра мазна следа на плочника.
И наистина като се събираме с познати фенове на породата няма такова делене.
Има просто любими кучета . И си говорим за тях на биричка. cheers
Освен това и нашите любимци не ги е еня дали са БОК или КК. d)
От нас те очакват обич и добри грижи.
Само в интернет пространството са повечето дрязги.

Наздраве, и ще се видим вдруги ден на изложбата в Добрич.

Бирата от мен ! BEER
User's Signature

История на Българите - http://www.youtube.c...JBu7VnjWaQ&NR=1
Изберете Българското !

#556 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2006 - 10:52 AM

b) l) b) l) b) l) b) l) b) Като смешници се появихте наскоро и как е тръгнало такива ще си останете!

Пийте си биричката и си гледайте шарените домашни кученца(с неясен за вас произход). В другото не се напъвайте щото сте мноооого боси. И то с двата крака! ;)

И не прекалявайте с количеството биричка l) b) l)
User's Signature

First, it is ridiculed.

#557 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2006 - 11:29 AM

KAra,izviniavam se no niamam kirilica ,no shte ti otgovoria po sledniat nachin na poslednoto ti saobshtenie-kazah go predi i pak shte go kaja"zanimavam se s ovcharski kucheta no ne po ovcharski" za razlika ot .....?vie si zanete koi.Dobre e ot druga strana ceh ima takiva kato teb-vaodusheviavate i razsmivate mnogo.Eto tam e razlikata che niakoga niam da razberete zashto as pliuia i po kogo.NE sa vsichki ot KK i vsichkite im kucheta -opredeleni ste samo niakolko... r)
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#558 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2006 - 12:04 PM

b) l) b) l) b) l) b) l)
Да плюеш не е Европейско! b)
Продължавайте с напъните. Забавно е bravoS

п.с. Важно е кой ще се смее последен ;) d)
User's Signature

First, it is ridiculed.

#559 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2006 - 12:55 PM

--------------Петко,за кучетата ми казвам че не са работни а бяха защото ги вземах от стадата а сега вече не ходят с такива.Едно куче е работно когато е с овците."Кучетата си губят работните качеста но са си същите кучета"-казват някои.

шаро не знам кои цитираш оба4е наистина се губиат с времет и в поколенията ако не си постави6 за цел да ги съхрани6 да те питам кои са работните ка4ества според теб или по то4но какво триабва да притежава едно ку4е за да може да се пребори с вълк
и питам пак би ли коментирал думите на Николаи Атанасов относно кангала от предния ми постинг
User's Signature

#560 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2006 - 12:55 PM

о4аквам да ми отговри6 конкретно
User's Signature

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни