Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 306
  • 307
  • 308
  • 309
  • 310
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#6141 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 September 2008 - 02:08 PM

Цитат

Привет и на Вас колега от БОК-Нипо,напълно съм съгласен със    написаното
по-горе,с изключение на нападките,ако ще обвинявате някого,правете го с факти и цифри,еди къдеси,на тази изложба,аз бях свидетел и еди кой си.Всичко останало е предположения.Кой няма кусури,Нипо ли????? Има ги със сигорност....
        Някъде по-горе споменавате за акселеризацията,че е процес,не само при хората,така е,но не си ли противоречите? Плодете само пинчери и чакай 68 кг кучета
        Имаме спец кинелог във форума,да не пише за кокошките си,че не носят яйца,а да внесе малко яснота по-въпроса.Френски,ще ти бъда много благодарен
ако спреш да коментираш ръководството на БОК.Вместо коментари,давай съвети
на нас кучкарите,които все още милеем за Българските породи,тогава ще ме убедиш,че милееш за Българските кучета,че затова си във нашия форум,а не да си чешеш езика и да гледаш сеири,както казват комшиите.
        Благодаря Ви предварително г-н Атанасов. ;D :palec:

Това за акселерацията го пишеше ne6ev, и е нормално подобен процес да има и при кучетата, благодарение на подобреният начин на живот, но все пак това видимо поне според мен може да се почуства след минимум 50-60 и повече години.

При нашето куче този процес е доста по-бърз - има няма 5-10 години. Във всички стандарти отпреди 10-на години ръста имаше горна граница - било 72 или 75 см, а сега вече няма. Винаги ми е било интересно защо е премахната горната граница на ръста. Как така масово кучетата допреди 10 години са били с ръст 65-75 см и около 50-60 кг., а сега масово над 75 см и килограми от рода на 80 и нагоре.

Който разбира нека да каже. Според мен това не може да се получи само чрез подобряване начина на живот и по-добро хранене на кучето и то за период от 10-тина години.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#6142 Потребителят е офлайн   rovshan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 02:16 PM

макар  кучето  дасе  промени  рьстово  по  някькьв  начин  храна  хормони  химия    ФИЗИОНОМИЯТА      трябва  да  си  остане  сьщата  за сьжаление  не  е  така  виждат  се  доработки  или  както  казва    чилика    има  РЕМОНТ :'( :'( :'(

#6143 Потребителят е офлайн   stefan yordanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 04:19 PM

Цитат

Цитат

по-горе,с изключение на нападките,ако ще обвинявате някого,правете го с факти и цифри,еди къдеси,на тази изложба,аз бях свидетел и еди кой си.Всичко останало е предположения.Кой няма кусури,Нипо ли????? Има ги със сигорност....
        Някъде по-горе споменавате за акселеризацията,че е процес,не само при хората,така е,но не си ли противоречите? Плодете само пинчери и чакай 68 кг кучета
        Имаме спец кинелог във форума,да не пише за кокошките си,че не носят яйца,а да внесе малко яснота по-въпроса.Френски,ще ти бъда много благодарен
на нас кучкарите,които все още милеем за Българските породи,тогава ще ме убедиш,че милееш за Българските кучета,че затова си във нашия форум,а не да си чешеш езика и да гледаш сеири,както казват комшиите.

Това за акселерацията го пишеше ne6ev, и е нормално подобен процес да има и при кучетата, благодарение на подобреният начин на живот, но все пак това видимо поне според мен може да се почуства след минимум 50-60 и повече години.

При нашето куче този процес е доста по-бърз - има няма 5-10 години. Във всички стандарти отпреди 10-на години ръста имаше горна граница - било 72 или 75 см, а сега вече няма. Винаги ми е било интересно защо е премахната горната граница на ръста. Как така масово кучетата допреди 10 години са били с ръст 65-75 см и около 50-60 кг., а сега масово над 75 см и килограми от рода на 80 и нагоре.

Който разбира нека да каже. Според мен това не може да се получи само чрез подобряване начина на живот и по-добро хранене на кучето и то за период от 10-тина години.

Това с ръста и килограмите го предъвкваме за кой ли път. Колко от вас са мерили с уред височината на кучетата си и килограмите им ? Големи майстори сме 
на око. Освен това съм сигурен , че животните  над 75 см. и над 60 кг. са много малко в породата. ;)

#6144 Потребителят е офлайн   tigar6 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 04:30 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Това с ръста и килограмите го предъвкваме за кой ли път. Колко от вас са мерили с уред височината на кучетата си и килограмите им ? Големи майстори сме 
на око. Освен това съм сигурен , че животните  над 75 см. и над 60 кг. са много малко в породата. ;)
Колега имаш едно черно куче,били му качил някоя снимка че ми харесва,ако е възможно разбирасе
User's Signature

Разликата между човека и животното е тази, че човека има празнични дрехи.

#6145 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 04:38 PM

Цитат

Е като са много малко що не сложите горна граница на размера и килограмите - а това дали са малко в породата може да питаш адаша си.

Но както каза и rovshan проблема не е само с ръста, а и с физиономиата.

И като сме го предъвквали много пъти това с ръста, с визията, с поведението, кой от специалистите излезе и се обоснова дали е така или не. То ние всичко си предъвкваме - има няма вече 3 години, откакто я има тая тема във форума, ама какво от това - според теб породата развива ли се, на едно място ли тъпче или върви назад.

Айде нека всеки да си каже мнението какво според него е положението в породата - развива ли се, на едно място ли тъпче или върви назад

Но е добре да се обоснове.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#6146 Потребителят е офлайн   siskata25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 05:14 PM

Да мисля ,че ще намеря дом на бебоците...и ако някой наистина може да ме ориентира за някой хубав мъжкар ще бъда благодарна ...и съм доста наясно с какво се захващам с ветеринарно образование съм така че.......... :blink:

#6147 Потребителят е офлайн   stefan yordanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 05:32 PM

Vano , дали следствие на акселерацията или гените, едрите кучета винаги ги е имало в породата. Сигурно и заради подбор. Въпрос на предпочитания.
А ти кво ше кажеш да сложим горна граница и при хората? Примерно до 2метра и 100кг.
Няма нужда да питам никого , достатъчно кучета съм видял из цялата страна .
За физиономията съм съгласен.
Не се имам за специалист , аз съм любител и правя каквото мога за развитието на породата. Мисля , че въпреки всичко и всички вървим напред.

#6148 Потребителят е офлайн   stefan yordanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 05:43 PM

Тигре , благодаря за оценката. Качвал съм снимки във фотогалерията но нямам нови. Ако говорим за кучето от аватара ми - Арес Тичо Елит.

#6149 Потребителят е офлайн   nipo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 06:24 PM

Колеги,радвам се че сред вас има и разумни хора които виждат проблемите на породата.Акселерацията при нас е предизвикана
,променя се не само физиономията на кучето,а и характера. Променя се това,което е градено 1000 години ,а това не е за добро. Не случайно постнах линка за Тобета, из форумите казахските скотовъдци реват, че руснаците им съсипали кучетата.Има го и обратния процес в Б-я,за намаляване на ръста. Митко Драганов вече вади кучета нова порода, при него всичко вече е на старите минимуми. За сметка на това пък кучетата му излизат еднакви, като от машина и с гарантирани качества. Мисля ,че трябва да се търси път някаде по средата     

#6150 Потребителят е офлайн   rovshan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 06:43 PM

Цитат

Цитат

Е като са много малко що не сложите горна граница на размера и килограмите - а това дали са малко в породата може да питаш адаша си.

Но както каза и rovshan проблема не е само с ръста, а и с физиономиата.

И като сме го предъвквали много пъти това с ръста, с визията, с поведението, кой от специалистите излезе и се обоснова дали е така или не. То ние всичко си предъвкваме - има няма вече 3 години, откакто я има тая тема във форума, ама какво от това - според теб породата развива ли се, на едно място ли тъпче или върви назад.

Айде нека всеки да си каже мнението какво според него е положението в породата - развива ли се, на едно място ли тъпче или върви назад

Но е добре да се обоснове.
Вано  породата  според  мен  не  е  това  кадето  е  било.  А  специалистите  са  много  малко  тьрговците  са  болшинство 

#6151 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 06:54 PM

Цитат

Колеги,радвам се че сред вас има и разумни хора които виждат проблемите на породата.Акселерацията при нас е предизвикана
,променя се не само физиономията на кучето,а и характера. Променя се това,което е градено 1000 години ,а това не е за добро. Не случайно постнах линка за Тобета, из форумите казахските скотовъдци реват, че руснаците им съсипали кучетата.Има го и обратния процес в Б-я,за намаляване на ръста. Митко Драганов вече вади кучета нова порода, при него всичко вече е на старите минимуми. За сметка на това пък кучетата му излизат еднакви, като от машина и с гарантирани качества. Мисля ,че трябва да се търси път някаде по средата       

А той всъщност изясни ли си какво отглежда и развъжда,Бок ,КК или кръстения от него ,така наречен "Горан"?
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#6152 Потребителят е офлайн   rovshan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 06:54 PM

;)вано    ето  ти  една  истинска  физиономия

#6153 Потребителят е офлайн   rovshan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 06:56 PM

:blink:  женска 

#6154 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 06:57 PM

Цитат

Цитат

А той всъщност изясни ли си какво отглежда и развъжда,Бок ,КК или кръстения от него ,така наречен "Горан"?

А и да не вземат пък сега с това намаляване на ръста да направят някоя джинка овчарско куче ;D
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#6155 Потребителят е офлайн   rovshan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 06:58 PM

мини  кракачанка ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

#6156 Потребителят е офлайн   nipo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 07:29 PM

Рошаване,не съм защитник и на Митовите експерименти (той поне го направи с подборна селекция без вливане на чужда кръв)Аз съм за това да се запази автентичното куче,докато все още се намира тук-там,щото ако преди 20 години някой ми кажеше,че чобанско куче е посегнало на дете или е избягало от немска овчарка, щях да го взема за луд.Защото така наречената акселерация при нашето куче е предизвикана от Кавказката овчарка през 90те и от САО от 2000 до сега (за санбернара се знае отдавна) Бях се дръпнал от активна работа 5-6 години ама като гледам какво става трябва да съм идиот да си мълча.

#6157 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 07:42 PM

Цитат

Да мисля ,че ще намеря дом на бебоците...и ако някой наистина може да ме ориентира за някой хубав мъжкар ще бъда благодарна ...и съм доста наясно с какво се захващам с ветеринарно образование съм така че.......... :blink:

Siska,
Ако ще бащата да е и Хален Делон, при вашата безпородна красавица кутретата пак ще са безпородни красавци.
Нищо лично. Имате красива кучка.
:->)
User's Signature

История на Българите - http://www.youtube.c...JBu7VnjWaQ&NR=1
Изберете Българското !

#6158 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 07:57 PM

Цитат

Цитат

Отговарям като любител.
Не става само с добра храна. Едни дребни кучета не могат да се напомпят  толкова дори с най калоричните гранули.
Но ако селекцията се води само с едри индивиди плюс добрата храна-тогава е друго.
Според мен има застой, защото не се спазва стандарта. Ако съдиите при изложбите спрат да допускат понякога съмнителни, далече от стандарта и смешни кучета ще има напредък. Същото важи и за цвета - строго по стандарта - никакъв трети цвят.
За физиономията и характера - никакви компромиси с опити за мелезация..

User's Signature

История на Българите - http://www.youtube.c...JBu7VnjWaQ&NR=1
Изберете Българското !

#6159 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:00 PM

Цитат

А и да не вземат пък сега с това намаляване на ръста да направят някоя джинка овчарско куче ;D

Ами именно за да не се получават нито джинки, нито лонгури, хората в нормалните страни си слагат горна и долна граница на ръст и тегло. И ако селекцията се извършва целенасочено след 10-15 години кучетата ще са уеднаквени екстериорно, ако през това време бъдат съхранени и работните им качества ще може да се говори че съществува порода и при една нормално водена документация, няма да има никакъв проблем породата да бъде регистрирана където и да е.

Хубаво е че все още има хора които са оптимисти, но аз съм песимист и смятам, че колкото повече минава времето, нещата ще стават все по-зле. Просто не трябва да се залъгваме, че всичко е наред, а трябва да преглътнем егото си и да си признаем грешките, след което да се започне работа в името на кучето - така както трябва.

Жалкото е, че в БГ в момента няма развъждане, а има размножаване на овчарски кучета.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#6160 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:06 PM

Цитат

;)вано    ето  ти  една   истинска   физиономия

Много добре ги знам истинските физиономии, все пак 14 години от живота ми са минали в пазарджишки села, през 80-те и 90-те години и именно там видях за пръв път подобни кучета, именно там имах след това подобни кучета и именно затова им викам овчарски, а не каракачански - в средногорието никой не им казваше каракачански (но това не е най-важното вече). За съжаление след разтурване на ткзс-тата и саите там вече почти няма и кучета.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 306
  • 307
  • 308
  • 309
  • 310
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема