Цитат
judge, тук не става дума само за изложби. Една популация кучета не съществува само заради изложбите, а и те би трябвало да бъдат част или елемент на развъдната дейност. Тук става дума за кинология или за това има ли тя почва у нас и може ли да се работи.
Разглеждането на изложбите, откъснати от развъдния процес е грешка. Разглеждането на изложбите откъснати от правилата на развъждане е грешка.
Грешка е, че кучетата не се татуират.
Грешка е, че кучетата не се изследват, даже и за дисплазия.
Грешка е, че никой не се интересува от поведенчески характеристики. Грешка е, че дажи и при заплождане никой не прави изследвания за бруцелоза - елементарно е.
Целта на тези форуми не е да бъдат място, където да се карат хора, а да имат образователен характер и да бъдат в помощ на тези, които отглеждат и развъждат кучета. Поне това е смисъла на съществуването им, а не .. място за караници.
Поне така мисля аз.
И пак да питам - някой може ли да ми каже процентното съотношение на кучетата с дисплазия в породата ? Някой може ли да покаже изследвания за очи ? Има ли други специфични породни заболявания ?
Всъщност въобще някой татуира ли си кучетата ?
Здравейте колеги. Дог , за изложбите и развъдната дейност две мнения няма!
Грешка е , че не се татуират кучетата. Да и затова в рамките на НК БОК това се прави най редовно.
Дисплазията. Поне аз досега не съм срещал нашо куче с дисплазия. Може и да има такива случаи но тогава всички знаем какво трябва да се направи.
За поведенческите характеристики не съм съгласен. Интересуваме се но това не е достатъчно. Тук са необходими сериозни изследвания и то от специалисти и професионали в областта на кинологията. Мен по скоро ме безпокоят поведенческите характеристики на някои от участниците в двата форума. За това не е необходимо да съм специалист.
Колкото до бруцелозата абсолютно съм съгласен и това е едно от изискванията във правилника за развъдна дейност на НК БОК. Трябва обаче да споделя , че в Силистра това не е толкова просто. Нямаме лаборатория и трябва да ходим примерно в Русе.