Българско овчарско куче
Публикувано: 11 December 2006 - 08:47 PM
Хубаво си се сетил за молбата за коментар ,а защо не се сети ,че съм написал и защо съм го искал и каква е била всъщност целта ми с тези снимки ,а и последвалите коментари cl)
Това ,че пиша и в двете теми също съм го казвал защо е .Не хубаво да се чете и помни само това ,което ни харесва.В темата за КК също съм намирал кусури и може да се види.
Да ръстови кучета има и там и там ,ама извинявай не и великани.Да ти кажа честно до сега работещо куче по- голямо от самата овца още не съм видял при овчари ,а може и да има ,ама дайте да го видиме.
Излишно е да се нападаме личностно.Може да не ви харесва на много хора и в двете теми ,че пиша ,но такива като мене трябва да има ,та да не се самозабравят някои хора( и сега да не си помислиш,че визирам тебе,не,не, има други)
Сещам се ,че vanko2 е слагал снимки с кучета в стада и много ми харесват смея да ти кажа.
И....стига толкова ,че нещо ми писна да се обяснявам

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 11 December 2006 - 09:43 PM
Цитат
Хубаво си се сетил за молбата за коментар ,а защо не се сети ,че съм написал и защо съм го искал и каква е била всъщност целта ми с тези снимки ,а и последвалите коментари cl)
Това ,че пиша и в двете теми също съм го казвал защо е .Не хубаво да се чете и помни само това ,което ни харесва.В темата за КК също съм намирал кусури и може да се види.
Да ръстови кучета има и там и там ,ама извинявай не и великани.Да ти кажа честно до сега работещо куче по- голямо от самата овца още не съм видял при овчари ,а може и да има ,ама дайте да го видиме.
Излишно е да се нападаме личностно.Може да не ви харесва на много хора и в двете теми ,че пиша ,но такива като мене трябва да има ,та да не се самозабравят някои хора( и сега да не си помислиш,че визирам тебе,не,не, има други)
Сещам се ,че vanko2 е слагал снимки с кучета в стада и много ми харесват смея да ти кажа.
Нямах за цел да те карам да се обясняваш. Ако си останал с такова впечатление , съжалявам. На много разбираем език ти обясних , че волно или не провокираш хората във форума и то най-вече "бокаджии". Примера със снимките как трябва да го наречем според теб? Айде сега тука едни снимки и да видим коя ряпа ще се хване.Историята с момчето? Колкото до това ,че пишеш в двете теми - твое право. Но щом претендираш за безпристрастност , бъди коректен и към двете страни.
Ръста и в стандарта на КК е максимум 75 см. Да не би да е малко?Това по повод на "великаните".
Със сигурност мога да ти кажа , че в БОК кучетата над този ръст са много, много малко. Повярвай ми , виждал съм много кучета. Вярно е , че има тенденция към повишаване на ръста при нас . Така е обаче и при КК. Въпрос на селекция и предпочитание на развъдчиците. И друг път съм казвал ,че аз харесвам ръст около 70 см , защото смятам , че тогава кучето е най хармонично и е достатачно силно и пъргаво.
Спокойно можеш да ме "визираш ". Няма проблем. Обаче не се стягай , когато и теб те "визират." Не влагам ирония.
Не търся противоречие и лична вражда с теб. Просто искам да мерим с един аршин.
Публикувано: 11 December 2006 - 10:25 PM
Цитат
Мислиш ли ,че ако имах по добра снимка щях да сложа тази ? Кучето се казва Ахил, сега е в Асеновград , на 1 година и 8 месеца е ,високо е 68 см и е отличен пазач. cheers На каквато и порода да е оприличено по-важно е че на мен си ми харесва 1super
Публикувано: 11 December 2006 - 10:29 PM
АЗ имам хубаво ку4е от КРОКОДИЛОВИТЕ ако сте слу6али за тях.
Ку4ето е ръстово около 77-см с доста корав характер изпитано е ку4ето.
Сега е на 4-години.Но не съм го показвал по-изложби за да не се дразня.
Но горе долу съм в 4ас с не6тата.Така 4е.........
super best
Публикувано: 11 December 2006 - 10:34 PM
Цитат
Цитат
Нямах за цел да те карам да се обясняваш. Ако си останал с такова впечатление , съжалявам. На много разбираем език ти обясних , че волно или не провокираш хората във форума и то най-вече "бокаджии". Примера със снимките как трябва да го наречем според теб? Айде сега тука едни снимки и да видим коя ряпа ще се хване.Историята с момчето? Колкото до това ,че пишеш в двете теми - твое право. Но щом претендираш за безпристрастност , бъди коректен и към двете страни.
Ръста и в стандарта на КК е максимум 75 см. Да не би да е малко?Това по повод на "великаните".
Със сигурност мога да ти кажа , че в БОК кучетата над този ръст са много, много малко. Повярвай ми , виждал съм много кучета. Вярно е , че има тенденция към повишаване на ръста при нас . Така е обаче и при КК. Въпрос на селекция и предпочитание на развъдчиците. И друг път съм казвал ,че аз харесвам ръст около 70 см , защото смятам , че тогава кучето е най хармонично и е достатачно силно и пъргаво.
Спокойно можеш да ме "визираш ". Няма проблем. Обаче не се стягай , когато и теб те "визират." Не влагам ирония.
Не търся противоречие и лична вражда с теб. Просто искам да мерим с един аршин.
Преди време многократно питах да бъде разяснено нещо по стандарта на Каракачанското куче - постановката на ушите. Отговор - никакъв !
Надявам се сега някой да коментира "не толокова едрите" Каракачански кучета и "гигантските" Български Овчарски Кучета. На ход са селекционерите. Да ги чуем...

Публикувано: 12 December 2006 - 03:04 PM
Цитат
Не споря. Защото, ако трябва да го направя, трябва да тръгна от там, откъдето е извадката. А там противоречието е още по-фрапиращо и то е заложено в самото заглавие - "Каракачанското куче - българската легенда".
Във всички възможни писания на "капацитетите", "селекционерите", "съхранителите" и както щете ги наречете каракачанкаджии, има толкова взаимоизключващи се твърдения и нито един научно обоснован довод, така че 2 см повече или по-малко на фона на цялото невежество са просто нищо.
А колкото до стандартите фактически той е само един единствен, написан преди повече от 30 години, но впоследствие модифициран, изменян, "усъвършенстван" и доведен до положение почти всяко твърдение в него да предизвиква полемичност поради липсата на научност.
Публикувано: 12 December 2006 - 06:08 PM
Цитат
И всичко това да може някой "вождове" да се тупат в гърдите!
КК
Автори на стандарта: В. Динчев, С. Седефчев, А. Седефчев, С. Стоев - 14.01.2000 г. (с изменения)
БОК
На 11.05.2001 г.в София работна група на БРФК в състав: С тефан Попов, Мирослав Арсенов, Димитър Драганов, Иван Чиликов -гр.Хасково , Аврам Петков -гр.Монтана , Благой Велев -гр.Разлог , Емин Гичмен -гр.Якоруда , Антон Филипов -гр.Велинград , Радослав Доков - гр.Силистра , преработи и допълнени стандарта на Българско планинско куче от 23.01.1997 приет от Комисия по стандартите на БРФК с Председател Янко Тодоров и членове: д-р В.Денков, Вихра Григорова, Димитър Драганов, Стефан Попов и Мирослав Арсенов.
Последна редакция на стандарта е направена на 15.05.2001 година, съгласно изискванията на FCI, от Комисията по стандарти те на БРФК в състав: Д-р Емил Георгиев Председател и членове: Мирослав Арсенов, Димитър Драганов, Мина Ихчиева и Стефан Попов и приет от УС на БРФК на 07.06.2001г.
Председател на Комисия по стандартите: д-р Е.Георгиев
Членове на Комисия по стандартите на БРФК:
Мирослав Арсенов
M ина Ихчиева
Димитър Драганов
4. Стефан Попов

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 12 December 2006 - 06:18 PM
Ив.Димитров.

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 12 December 2006 - 06:38 PM
Цитат
Ив.Димитров.
Говоря за стандарт на каракачанско куче.
Написан е от д-р Т. Гайтанджиев, но дължа да отбележа нещо, което съм казвал по-напред някъде из форумите. Кучето, което д-р Гайтанджиев нарича каракачанско не е било предмет на неговите основни проучвания. По-голяма част от написаното от д-р Гайтанджиев е плод на емоционално прехласване.
Като ловец и любител на кучетата, д-р Гайтанджиев си бе поставил за цел да проучи местните породи ловни кучета т.н. гонче в характерните му за нашата страна разновидности.
Все още има живи негови колеги, които са работили с него и знаят точно как стоят нещата. Ни най-малко не омаловажавам труда на този достоен човек, но и не е редно да се спекулира с факти.
Не коментирам Българско Овчарско Куче, защото по него време в България се говореше общо за "овчарско" куче и в интерес на истината битуваше названието "каракачанско". Но и това съм коментирал.
Кога, как и от кого е приет стандарт на Българско Овчарско Куче наистина не зная, защото темата около спекулирането с названието стана предмет на мои по-късни проучвания. Голяма част от изброените в тази комисия познавам или зная до каква степен имат принос в кинологията. Единствено името Mина Ихчиева не ми говори нищо, но съвсем не искам въпросната дама да се чувства обидена от това. Просто наистина не я познавам и нямам информация тя да има или да е имала отношение към овчарското куче на България.
Публикувано: 12 December 2006 - 06:49 PM

Публикувано: 12 December 2006 - 06:53 PM
Цитат
Едно допълнение по отношение на нещо, кето забелязах със закъснение.
vano е написал:
КК
Автори на стандарта: .....
Предполагам, че го е взел като готов текст от някъде.
Искам да кажа стандарта не е статия, есе, разказ или роман, че да се напише и да има автори. Стандарта се създава.
Стандарта е плод на дългогодишна, целенасочена научна работа, водене на статистика, обработка на данни, обощаване на резултати и още много и много.
Една порода може да има автори или създатели, а това кой ще оформи стандарта текстово не е от особено значение, но пак остава в сила правилото това трябва да е човек, който е подхождал научно и е спазвал законите на съответната наука.
Моите уважения към г-жа Ихчиева. Не я познавам, нямам мнение за нея и не мога да коментирам.
Публикувано: 12 December 2006 - 07:00 PM
Публикувано: 12 December 2006 - 07:08 PM

Публикувано: 12 December 2006 - 07:25 PM
Цитат
Може би заради това ,че и до сега във формирането на породите участват едни и същи кучета

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 12 December 2006 - 07:35 PM
Цитат
и аз това се чудя... онзи ден ми направи впечатление разказа на човек, видял няколко кучета /незнам дали КК или БОК/, но за него бяха Каракачански кучета... цитирам - "с глава като на теле, лежаха спокойно и само ме следяха какво правя"... та този човек никога не е чувал за БОК или МАКК... той знае само кучето и че то е Каракачанско....
Публикувано: 12 December 2006 - 07:45 PM
Тука в Банско аз наистина познавам ов4ари които о6те са си ов4ари ни6то 4е са на по 70-75-години и нито един път като ни са разправяли за ку4етата си никога ама никога не са ги нарекли карака4ански.
Винаги са им викали 4обански или ов4арски ама никога карака4ански.
Публикувано: 12 December 2006 - 07:50 PM
Цитат
Този старец Лайка е В гр.Смолян и е живата история и не е само той а има много като него. Е на кого да вярваме на тях или на вас. Но щом КК и БОК са две различни породи няма проблеми oleeee
Публикувано: 12 December 2006 - 07:56 PM