Българско овчарско куче
Публикувано: 12 December 2006 - 08:28 PM
Публикувано: 12 December 2006 - 08:39 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 12 December 2006 - 08:39 PM
Но темата е БОК момчета стига сте чепкали КК.
Тук няма нужда от спорове.Атанасов върти върти и пак зачепква темата за КК.
Има обявена покана за публичен диспут-явете се там ,щом сте сигурни в твърденията си.Всичко друго е ла ла ла !
Публикувано: 12 December 2006 - 09:07 PM
Цитат
По принцип избягвам да се намесвам в така интересната дискусия относно овчарските кучета, но от време на време не се стърпявам, за което моля да ме извините.
Тъй като не съм съгласен с част от изложените теории и предпочитам да говоря с факти, който иска може да се запознае с приложените снимки.
Тълкувайте го, както си искате, но за мен си е директен отговор на цитирания пост.
Това е заглавието на публикацията:

Това е частта върху която акцентирам:

А ето и къде е 97 годишния старец (при това без удивитлни)

Благодаря за вниманието.
n)
Публикувано: 12 December 2006 - 09:43 PM
Цитат
Цитат
По принцип избягвам да се намесвам в така интересната дискусия относно овчарските кучета, но от време на време не се стърпявам, за което моля да ме извините.
Тъй като не съм съгласен с част от изложените теории и предпочитам да говоря с факти, който иска може да се запознае с приложените снимки.
Тълкувайте го, както си искате, но за мен си е директен отговор на цитирания пост.
Това е заглавието на публикацията:

Това е частта върху която акцентирам:

А ето и къде е 97 годишния старец (при това без удивитлни)

Благодаря за вниманието.
n)
Стоян Райчевски не е животновъд, а да не говорим въобще за специалист-кинолог. Автора много правилно казва: Кучетата са от така наречената .... По-нататък е достатъчно още следващото определение, за да се спре вземането на сериозно на въпросната публикация от гледна точка на кинологията ...така наречената овчарска порода. По същата логика можем да кажем и за всяко едно друго въдство: така наречената говедарска порода, свинарска порода, кокошкарска порода и куп подобни безсмислия.
В интерес на бита и ежедневието на всяка една нация е любопитно всяко едно проучване, свързано с етнографията, фолклористиката и др. от този род. Но кинология (а и всяка една друга наука) на основата на фолклор, авторски твърдения в художествени произведения или битовизми от локалния живот на дадена популация хора не се прави.
И още едно разминаване от по-горен пост за някой дето казал, че кучето било с глава на теле и такива кучета ги наричали каракачански. Е, хайде тогава да се върнем отново към стандарта на автентичното каракачанско куче, което не е като гигантското Българско Овчарско Куче.
А колкото до избиванията на кучетата. Пишещия явно въобще не е на ясно по темата. Господине, комунистите не само ги избиваха, ами ходеха по улиците на градовете (хайки от ловци) и като чуеха в някой двор да лае куче, влизаха и го убиваха без прокурорско разрешение за влизане в личен имот. На това съм личен свидетел, но тук не е място за лични коментари, иззлобявания и непотплатени твърдения.
Публикувано: 12 December 2006 - 10:06 PM
Вие отричате ВСЕКИ и ВСИЧКО.Нищо друго освен вашите твърдения няма НИКАКВА стойност.Може би сте готов да напишете и НОВА история на БЪЛГАРИЯ.
Това е самозабравяне и ИЗХВЪРЛЯНЕ!
Откликнете ТОГАВА на ДИСПУТА не се притеснявайте. ВИЕ знете ВСИЧКО.
Не чакайте хората да чакат!
Вашата история е като гърнето и похлупака.Изложете се знанията публично и в открит диспут.
П.с Българския фолклор и нардното творчество са безмислици ,защото са се предавали от уста на уста и нямат научна стойност.ХА ХА ХА ХА!
Публикувано: 12 December 2006 - 10:13 PM

Публикувано: 12 December 2006 - 10:19 PM
Цитат
Чакай ,Laikata или г-н Димитров,
Прикарал съм маика ми до мене ,тя е на 60 години и си спомня периода с изтребването на кучета много добре,още повече ,че е от планинско село Еремия с големи кучета и стада (едно време де )Дадох и да прочете някои писания тука и знаеш ли какво ми казва ( и ми е казвала много пъти също ),че от двете големи кучета, които са имали тогава с козите и овцете на са убили нито едно ,защото дядо ми е заплашил да убие пъдаря и му изкривил пушката на едно дърво.Така в селото останали кучетата на нас и няколко други семейства и едни български цигани.
От друга страна баща ми пък разказва как тогава от тяхното село Катрище са извозили 3 камиона с трупове на кучетата на селото (изцяло комунизирано тогава ,все пак от там е бил и така наречения Странджата - имаше боксов турнир на негово име).
Та мисълта ми води натам ,че действително ,който е имал малко кураж и е бил по-ербап не си е затрил кучетата.
Друго също ми стана интересно ,че не бях говорил на тази тема с родителите ми - хората които са познавали от планинските села ,с по-мобилни стада ,на кучетат казвали каракачански , а на тези "поляните",както се изразяват от селата в по-равнинен характер на местообитание - само овчарски.
Как пък до сега не ги питах и аз не знам ,още повече ,че знаех единия ми дядо с какво се е занимавал?!?!
Ми не знам вече
Чакай сега да се скрия някъде , та Стефан да не ме види wink
Поздрави

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 12 December 2006 - 10:22 PM

Публикувано: 12 December 2006 - 10:24 PM
Понеже за едрината имам пряко участие ,бих искал да попитам - под едро какво се разбира в кинологията ?Защото за мене може да е едро ,но да не е високо 85 см.
Просто искам да изясним терминологията .

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 12 December 2006 - 10:32 PM

Публикувано: 12 December 2006 - 10:35 PM
Цитат
Понеже за едрината имам пряко участие ,бих искал да попитам - под едро какво се разбира в кинологията ?Защото за мене може да е едро ,но да не е високо 85 см.
Просто искам да изясним терминологията .

Публикувано: 12 December 2006 - 10:40 PM

Публикувано: 12 December 2006 - 10:46 PM
Цитат
Едно допълнение - според някои класификации в кинологията има и т. н. "гигантски" породи, популярно като термин в някои от англоезичните страни "giant breed"
Публикувано: 12 December 2006 - 10:49 PM

Публикувано: 12 December 2006 - 10:55 PM
Цитат
Да.Прав си .Много хора имат предвид това .Ама аз го определям по друг начин ,не е професионално,но ще го споделя .От наблюдения - (а и от моите кучета) има масивни екземпляри ,с височина около 65-68 см ,с много широк и дълбок гръден кош и масивна глава и другия тип - високи 70-73 см, с тесен и плитък гръден кош и лека глава.
По-ниските изглеждат по-пъргави ,въпреки структурата от по-високите.
Визирам хармонични без излишни килограми кучета.
Ееее трябваше да уча следдипломна в "Лесото" l)
Пак се покривам да не ме види Стефан super best