Българско овчарско куче
Публикувано: 16 December 2006 - 05:46 PM
Чета темата от самото и начало и въобще не мога да проумея целия спор! Всъщност ясно ми е за какво става въпрос, но не искам да взимам страна.
Само ще дам един пример, за който си спомням и който много ме впечатли, когато за първи път видях "каракачанка" (в 1988г. още нямаше хора, които да искат да защитят чисто българска порода). Та от Тетевенския балкан слизаше един овчар, който зиме-лете си ходеше с коня, с едно плетено елече без ръкави и с един адски анджар на крака. Слизаше два-три пъти в годината за някой основни продукти. Та този човек беше вуйчо на един съученик, който ни заведе едно лято горе при кошарите, за да ни покаже кучетата. Това, което си спомням за екземплярите които видях там, е че бяха разнотипни. Имаше такива, които можеха да се определят като БОК (защото бяха много едри с големи глави); такива, които бяха като сегаописваните "каракачанки"; имаше и такива, които според сегашните разбирания, някои биха определили като чист мелез. Но всички те си бяха "каракачанки" и се развъждаха от "време оно", както твърдеше един дядо!
Лично моята позиция е, че кучетата може да са отглеждани и съхранени по някакъв начин от определена етническа група хора, но България трябва да има своя порода куче, та дори ако трябва да се създаде на някаква база! Може и да са правени някои опити за подобряване на породата, но може ли някой да ми докаже, че едно куче е истински чистопородно, когато няколко негови поколения носят белезите на друга порода? (Изключение може би прави единствено дивото куче Динго и някои древни породи) Романтично, лирично - това е положението! bgflag
Публикувано: 16 December 2006 - 05:46 PM
Винаги може да се намери човек , който да твърди нещо и да отрича друго.
Всеки си има свое мнение и си го отстоява.
Както и пишещите тук във форума.
Доказвайте си неистините в гръцкия форум - КК.
Не смърдете тук.
А и на доказана безпринципна персона и фурнаджийска лопата като "шаро" никой няма да се "върже".
Не филм, но и роман да напише...
Всичко е въпрос на пари и печалби.
bgflag
Публикувано: 16 December 2006 - 06:05 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 16 December 2006 - 06:06 PM
"...Това, което си спомням за екземплярите които видях там, е че бяха разнотипни. Имаше такива, които можеха да се определят като БОК (защото бяха много едри с големи глави)..."
Привет Lagerfeld,
Ако внимателно си изчел и двата форума така наречените каракачани имат и покачват по изложбите разнотипни кучета , не само по цвят , но и по различни типове на главата -едри , по малки... по височина...сухи... толкова са различни че не могат да претендират за една порода.
Но те обясняват това доста различно многообразие с различните фенотипове и раьони. И всичко им е "Цисто". А подобно различно куче от БОК на 100% е мелез.
А относно бяло-черния цвят на кучетата в КК - не трябва да се заблуждавате.
Посетете изложбите на МАКК и ще се уверите, че преобладаващия цвят на на кучетата е ЧЕРНО БЯЛО. Това е факт.От посетените изложби на КК съм снимал всяко едно куче. Така че не злоупотребявайте с тази окраска, че в БОК са само такива апартаментни кучета.
Кучето си е куче, независимо дали се гледа в овчарник, къща , двор...това не го променя .
Не всеки може да си позволи да си купи овце и наеме пастир за да може неговия любимец да е "работен"
bgflag
Публикувано: 16 December 2006 - 06:10 PM
Публикувано: 16 December 2006 - 06:11 PM
Цитат
И на мен това ми е идеята!
Публикувано: 16 December 2006 - 06:15 PM
Цитат
Явно когато спорът се основава на кинологията - всичко е ясно!
Но когато се води КАНОложки спор (както казва един познат) края никъде не може да му излезе!
Публикувано: 16 December 2006 - 06:16 PM
Цитат
Аз у нас си имам един, а иначе нали се разбрахме за кучето пред месарския магазин brows
Публикувано: 16 December 2006 - 06:18 PM

Публикувано: 16 December 2006 - 06:23 PM
Цитат
brows brows brows
Ха, ха, ха! Ши паднъ!
Публикувано: 16 December 2006 - 06:30 PM
Между другото, има ли къде да прочета стандарта на породата Каракачанско куче?
Публикувано: 16 December 2006 - 06:32 PM
Цитат
Имам крава - пия мляко! brows
Публикувано: 16 December 2006 - 06:35 PM