Българско овчарско куче
Публикувано: 06 November 2007 - 09:36 PM
Когадо зададеш ехидно въпрос Каква порода е куче X - трябва да си готов да отговориш каква порода са и куче Y и Z.
Да твоите са 1000% БОК. (но дали е так :blink:)
Хайде със здраве :blink:

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 06 November 2007 - 10:07 PM
Кражби,завист другия да няма по-хубаво от мен и т.н.Имаме много добри женски екземпяри ,но нямаме свежа кръв, Предлагайте. :->) :->)

Всеки вижда как изглеждаш,но малко чувстват какъв си...
Публикувано: 07 November 2007 - 01:22 AM
ама после не се сърди ако благоволиш някой ден да
ги покажеш на изложба и съдията не ги оцени както на
тебе ти се иска и както си мислиш ти че трябва да ги оцени.....
Публикувано: 07 November 2007 - 08:24 AM
Цитат
Този ТИТО, първо е с окраска която не е описана като породна
в стандарта на породата и съответно е нетипична и нетолерираща се.
Цветът на носната му гъба е червен, цветът на очите му е жълт (кехлибарен),
даже и на тази некачествена снимка се виждат изпъкналите му надочни дъги и
нетипичният му влажен поглед. С една дума, дори само от снимката може да се
определи като НЕДОСТАСТЪЧНО ПОРОДНО и ПРОТИВОРЕЧАЩО на Стандарта куче...
TORMENTOR,понеже мисля ,че се познавате с Попов ,поне трябва да се разберете да говорите еднакви неща.Това е негов пост от страниците по-назад:
"В стандарта върху, който са работили много и сериозни личности свързани с породата се казва, че окраската трябва да бъде бяла с тъмни петна и тъмна с бели, като е желателно тъмното обагряне максимално да се доближава до черно. За тъмни се приемат всички петна цвета на които е различен от бял и когато са на бял фон или на тъмен фон, петната са бели а когато котнтраста е добър, естетическата визия е доста по-приемлива както за обиграното око така и за обикновения любител. Аз лично съм привърженик на идеята за многообразие в обагрянето на петната но не всичко зависи от мен. Съществуващата тенденция е нашето овчарско куче да се развива в посока черно и бяло и тя е устойчива и пак повтарям абсолютно независеща от мен. Смятам обаче и съм твърдо убеден че трябва да развиваме отличен котнтраст и контур на петната без размиване и без малки напръскани петна, което носи определени негативи паралелни с появата на тези петна."
И пак искам да спомена ,че тенденциите ,както ги наричате ,явно са валидни само за шепа хора и как става това пък не ми е ясно.Говорим за мода при кучетата ли?Жалко ,че не мога ,а и не ми се занимава да събера постовете на едно ядро ,което се оформяте ,за да си ги прочетете колко са противоречиви.
Не се караме както мисли SHOMBA.Просто не се дават смислени отговори и има едно постоянно извъртане .
"Като типаж, тези "стари" и истински животни
нямат нищо общо с коментираните по рано "реплики" !!! "
Казваш това по-горе и бих искал да питам ,така бегло погледнато на снимките,кои от кучетата на Лъчо отговарят на стандарта?Като отговориш ще ти задам и друг въпрос ,а на Лъчо кучетата както съм казвал многократно и поне според мен са едни много добри екземпляри и всички ги харесват. Защо се пренебрегват едни и се възнасят други?

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 07 November 2007 - 11:45 AM
ВСЕКИ ВИЖДА ТОВА КОЕТО ИСКА ДА ВИДИ , а не трябва да е така , така ще си остане породата махленска или както казвате , ще остане да си тича след циг. каруци :'(

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !
Публикувано: 07 November 2007 - 01:36 PM
се пънеш за основни принципи в селиктирането и еволюирането на породите !!!
Първо, всички тези истински и разноцветни кучета на Лъчо са
великолепна основа за започване на целенасочена селекционна работа,
но хора като вас не могат и не искат да проумеят факта че ако искаме някой
ден да имаме консолидирана и хомогенна порода кучета, екземплярите на която
да си приличат видимо по тип и да имат сходство в окраската и окосмяването - не
трябва да се осланяме само на приказките на старите развъдчици, че видиш ли ама те
кучетата и едно време бяха: бели, черни, жълти, сиви, шарени че даже зелени и "пенбени"...
Немското овчарско куче не достигнало апогея на развитието си,
току така от само себе си. За разлика от нас господа, немците са
дисциплинирани и прецизни люде, които поддържат с години идеята
за визията на идеалният екземпляр, описан в стандарта на породата...
В копираният от теб изказ на много уважаваният от мен съдия
и голям кинолог, г-н Стефан Попов се опитва да ви обясни каква
е целта на селекцията и какво е неговото лично мнение за цветовите
вариации в породата. Споменава също и за така неприятният "Т"-ген, който
унаследява цветните пръски по основният бял фон, най-често срещани по краката...
Мойто лично мнение е че ние трябва да спазваме концепцията заложена
в стандарта на породата Българско Овчарско Куче (БОК) и предоставен в FCI.
Ако сте си направили труда да го прочетете щяхте да знаете, че стремежа е да
се достигне популация от бели кучета на големи тъмни петна или тъмно оцветени
кучета с бели петна по главата, краката, шията, гърдите, корема и опашката.............
Под тъмни не трябва да се разбира само черни, а и тъмно сиви, тигрови,
кафяви - но тенденцията е да се толерират по-тъмните варияции. И ти Ники,
щом си зооинжинерче трябва да си се светнал защо се отбягват тигровите, жълтите и
кафявите окраски - защото унаследяват НЕТИПИЧНИТЕ светли очи и кафеникава носна гъба...
Публикувано: 07 November 2007 - 02:39 PM
Аз също ще се радвам да имаме порода.Обаче самоизтъкването и наивността на дадени хора пречат.Ентусиазъм е едно ,а признаването на грешки е друго.Разслоението в лагера е резултат от всичко това ,а пък кои са хората сами се сещайте.
От всичко това почва да не ми се пише в тези теми и явно както много други участници във форума от преди ,ще влизам само ,за да гледам сеир

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 07 November 2007 - 02:48 PM
Публикувано: 07 November 2007 - 04:51 PM
Явно кучетата, за които говорите в по-старите постове, собственика на които се обиди за мнението, изказано за тях, са БОК. Явно и онова женско куче, което тежи "около 65-68 кг", също е БОК. Защо казвам явно. Защото така смятат както техните собственици, така и клуба за БОК, така смятат и съдиите. Какво да се прави, щом казват, значи е вярно. Ако на някой това не му харесва, да гледа друга порода кучета, например КК. Там, доколкото знам, такива фрапантни разминавания със стария, "аборигенен" тип няма. А що се отнася до това, че женското куче на Буда не ще да се разгонва - не знам дали причината не се крие в килограмите или нещо близко до това. И, питам, как 65 килограмово куче ще работи, не ми е много ясно. Да вметна, че подобни "гиганти" се срещат и сред Кавказките Овчарки и много се харесват, но дали някой знае как изглеждат кучетата, които се използват за охрана на овцете и които вървят със стадата в Кавказ и Прикавказието, дали са такива "мечоци". Не, доколкото знам. Такива "мечки" там не се използват за работа на терен, а само за охрана на недвижимо имущество. Има разлика, нали?
Защо го казвам - защото, когато тръгваме да създаваме една порода, трябва да имаме идея какво ще правим и как ще го постигнем. Името на породата, цвета, ръста и прочее са следствие на това. Явно проблема с цвета прерастна в проблема колко да са големи петната, дали да има дребни "пръски" по краката и др. До там ли стигнахме?
Кой кава, че БОК трябва да бъде на петна, защо трябва да се изолират от разплод едноцветните екземпляри. Породата на какво ще набляга повече - на работните качества или на визията. Ако е на визията, да не се сърдят тези, които според овчарите отглеждат манекени.
И не разбирам защо трябва да повтаряме чужди грешки, а да не поучим от тях, преди да унищожим невероятно богатия генофонд, който имаме.
Знам, че мнозина няма да се съгласят с написаното от мен, но в заключение искам да споделя това, което научих от моя тъст, родом от Св. Влас, за овчарските кучета в този край. Той ми каза, че големи стада овце там са имали предимно каракачаните. Овцете им са били дребни и не са ги използвали за млеконадой. И са били само на паша. Най-добрите овчарски кучета са били техните, които също не са било много едри, но "страшни", на жвят предимно черно-сиви, и не на петна. В този край на добрите овчарските кучета казват "каракачански", а тук също живеят българи, а каракачаните само преминават. И на тези, които гледат с пренебрежение на каракачаните, защото името им на турски значело магаре, да си припомнят как турците са наричали преди българите. За сведение, в Турция на балканските турци им казват "читаци".
Публикувано: 07 November 2007 - 06:29 PM
Обръщам се към някой от вас ,които са и съдии,безброй пъти съм писал и казал,че един кинолог ,а да не говориме за съдия не може да си позволи да дава оценки на кучета по снимки.Може да се изказва примерно ,че така му се вижда или така му изглежда ,но в никакъв случай да дава оценка и то категорична.Така ,че съобразявайте се!!!Колкото до породата БОК,мисля,че е излишно да се карате.Който иска да си гледа каквото иска ,но този стандарт(който не е създаден от един човек )е внесен в ФЦИ и в момента тече процедура за признаване.Други ,ако искат да си създават порода КК, Горан или др.това си е тяхно право.

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 07 November 2007 - 08:42 PM

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 07 November 2007 - 08:53 PM

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 07 November 2007 - 09:29 PM
Цитат
Едва ли дори Вие можете да напишете по безочлив пост. Жалко за начинаещите любители които ще го четат,а колкото до останалите форумци желая им само успехи и всичко най-добро. Аз лично съм до тук.