Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 248
  • 249
  • 250
  • 251
  • 252
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#4981 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 April 2008 - 08:04 PM

Бре Джонсън ти да не си родом от Момчиловци бре?Потомците на собственика на Балабан са живи,месностите опоменати в разказа си съществуват и да днес със същите имена

#4982 Потребителят е офлайн   JONSANA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:04 PM

Цитат

Цитат

да така е ,но пък като чета ,едно такова филмче би бил като учебник за "разбирачите ,направо са ми смешни понякога ,като попитам що техните не били чобански

за адаптацията на балабан пък ,думи нямам ,тва ако се направи компетенто ,тоя филм ще изтреля породата в света ,този филм ще направи всички балкански кучета български ,убеден съм че ще се промени и отношението на редовния българин към породата,филми всички гледат даже и тези де не обичат кучета ,тва е пътя според мен ,филм за чобанското куче ,и чобански кучета в стадата ни

ами то има такива филмчета. и за торняка има и за шарпланинеца има тъй че и с филмчетата вече закъсняхме.
тоя балабан не беше ли някакъв разказ. ако е така, такива филмчета не вървят. филмчето трябва да е за истински кумета в истинска ситуация, без авторски измислици. аз съм гледал едно за шарпланинци, правено със скрити камери - това е филм. другото е театър.

а не съм съгласен ,балабан е много завладяващ разказ ,и точно такъв филм трябва запред света ,филм дето да те грабне и да се запиташ ,какво е това куче каква порода е ,като ласи стана синоним на продата си ,като дивото зове ,като рекс от неочаквана ваканция ....като стоичков и България
User's Signature

Борис Димовски: Ограничената отговорност е родова черта на българина. Апелира към колективност, но не е много склонен към единение. Той си е един неудачник - индивидуалист. Моята теория е, че ние не сме единно племе, дошло на коне, а сме сбириток...".

#4983 Потребителят е офлайн   JONSANA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:06 PM

опс ,забравих че съм анонимник ,не не съм от момчиловци ,от родопите съм
User's Signature

Борис Димовски: Ограничената отговорност е родова черта на българина. Апелира към колективност, но не е много склонен към единение. Той си е един неудачник - индивидуалист. Моята теория е, че ние не сме единно племе, дошло на коне, а сме сбириток...".

#4984 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:12 PM

Цитат

опс ,забравих че съм анонимник ,не не съм от момчиловци ,от родопите съм
ОПС извинявай,Родопите също са твоя роден край  ;)

#4985 Потребителят е офлайн   Тодоров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:17 PM

Стефан Попов освен че още си е председател на НК БОК,и като такъв създава нови клубове!!!Като тая седмица предстоят още!!!!!!!!! :->) :->) :->)

#4986 Потребителят е офлайн   SHOMBA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:29 PM

[quote author=dandi link=topic=5001.msg386766#msg386766 date=1208508798]
[quote author=SHOMBA link=topic=5001.msg386303#msg386303 date=1208441457]
[quote author=dandi link=topic=5001.msg385897#msg385897 date=1208377061]
Абориген,сега пък се хванаха за правописа ти.Еми нормално е да не знаеш как се пишат чуждите породи

Не съм се хванал за правописа а за въпроса му,то няма въпрос.
        А сега имам въпрос към теб Данди,случайно ли качваш все "елитни" кучета от БОК изложби или е преднамерено?
Ако си спомняш,много назад в постовите си бях ти писъл,че ринга е място за изява и бях ти предложил да се срешнем на бойното поле в Банско.Става въпрос за всички дето много се силехме из форумите,включително и ти.
        Тези които имаха какво да покажат бяха там!Теб те нямаше,оправданието ти беше агнилната кампания,така ,че
не се присмивай на хорските,докато не докажеш твоите,да не стане присмяло се счупеното на пукнатото. :yahoo:

[/quoteАми качвам тия,защото са ми меко казано странни и ми е интересно от къде са,дали се използват за разплод и т.н,обаче никой не казва.Та казваш ринга е място за изява на ОВЧАРСКИТЕ кучета? Ако за теб ринга е място за изява,за мен съвсем не е така.Мястото за изява за мен е при овцете,в планината.В това доколко едно куче ще се справи с екстремните ситуации,които са му всекидневен спътник.И най красивото екстериорно куче може 5 пари да не струва като пазач и такова куче при мен не би било допуснато за разплод.На изложба веднъж направих грешка да закарам кучета и не бих я повторила.За работно куче дето освен стоката и чобанина друго незнае,първо е голям стрес да качиш в превозно средство каквото и да е то,после всичкия тоя народ,после ха наляво,ха надясно........... и майката му се е...а.Дали според теб това куче е кучето което е в действителност?Тези кучета дори като ги вържеш се чувстват зле защото през повечето време са на свобода.Според теб,редно ли е да им се причинява този стрес при положение че си ги възпитал по съвсем различен начин и са по друго предназначение?На едно работно куче мястото му е край стоката,слезне ли в махалата лошо му се пише,а  ние зорлем да ги вкарваме там.Знаеш ли ,че късна есен като приберем овцете в селото тия кучета дето са били кутрета напролет не искат да влезнат в селото? Не знам дали ме разбираш какво точно искам да кажа и дали да продължавам.А за агнилната кампания........тогава драти си е зор,тогава не се спи,защото поне през час се наглежда стоката,не всички раждания са нормални като по книга,не всички овце си приемат агнетата и така.На различни езици говорим май за теб тъй,за мен иначе,ама човек се учи от различните от него
[/quote]     

Дани,всичко това което казваш е така и го познавам до болка.Ти гледаш 280 овце да са ти живи и здрави аз гледам 280 крави,ти имаш 16 кучета аз имам 60,не се шегувам с кутретата са много повече,разликата при мен и теб е геогравска,за което ти завиждам благородно.Аз съм почти в селото,би ли ми казала къде е по трудно ,във балкана  където на 5-10 дни ще срешнеш някой гъбар или при мен,че на ден поне 10 деца минават за да видят и дразнят кучетата.При мен на ден имам поне десет посетителя по-различни поводи.Проверки по сапард,проверки от ветеринари специалисти,приятели,контролни органи и т.н и т.н.Стопанството ми е оградино,голяма част от кучетата ми са вързани естествено,но имам и пуснати при кравите и в техническия парк който охраняват,влизам със изброените посетители подавам каоманда марш при кравите и никъкъв проблем до напускането на фермата.Как си мислиш това съм го постигнал еи така.Става въпрос за много труд и постоянство,но който си има брадичка трябва да си има и гребенче.Разказваш със удоволетворение как твоите кучета не напускат стадото,как им помагаш за прогонването на хишниците и как си говорите, вярвам ти така е,но няма да се съглася с теб,че ако ги водиш на изложба те ще загубят тези качества,напротив ще ги доразвият,щото ще свикнат с много не естествени за тях неща.Возене в кола,срещата с много хора,градската среда и ринга,отначало ще има малко стрес ,но за кратко,животните се адаптират и преспособяват много по бързо от хората мила,това го запомни.Всичко това което съм ти написъл и предстои да ти напиша е жива практика,не съм го чул  или някой да ми го разказва.Ще ти разкажа случки които ще ти подскажат какви кучета гледам и колко са истенски. При кравите,по-точно при някой крави като наближи време да се отелват,обичат да се осамотяват,търсят най гъстите места ,при липса на такива бягат в царевичните блокови,слънчогледовите блокове и т.н незабелязано от пастирите.Телят се там и се крият 4-5 дни най-малко.Блоковете при нас са много големи по-1000-1500 декара,нямат край иди ,че намери кравата и телето.Чак след няколко дни се появявят,крава ,теле и след тях познай кой,някой караман, муржо или който да е,неотлъчно до момента до който не се прибере в стадот.А ако ти стиска опитай се да ги приближиш.Лекооооо,обърка посоката. И много,много подобни случаи мога да ти опиша,но
смятам,че това за сега е достатъчно.Като се срешнем по-изложбите повече.Та мисълта ми беше,от овчарското куче Българското,става и пазач и манекен и всико което го научиш.Стига да имаш желание,затова не приемам оправданията ти.А най много ме подразни ироничния ти коментар,Таро-69 с право ти направи забележка,другарска разбира се.
        Бъди жива и здрава и догодина ти пожелавам всичките Ви овце да близнят.. ^_^ ^_^
User's Signature

Всеки вижда как изглеждаш,но малко чувстват какъв си...

#4987 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:31 PM

Цитат

балабан е писан за моя край от там съм родом.....ха познайте къде са чобаните бре добруджанците?......

В Добруджата никога не е имало овце и сега няма  ;D ;D ;D ;D ;D,
Познаваш ли Добруджа ?????????????????????????????????????????
Чобани и стада е имало, има и сега.  :huh:
А разказ по действителен случай с овчарско куче и вълк можеш да прочетеш от Йовков/ако знаеш кой е той/,има и художествен филм по разказа. B)

#4988 Потребителят е офлайн   Taro-68 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:34 PM

Цитат

Цитат

Цитат

тарчооо я сам другия
1 во чобанското куче не е ни бок ни кк ,тва е професия бе човек ,която могат да я изпълняват отделни кучета от чобански породи
защо не разбираш,а от къде да разбираш?от четене на книги ли?
виждал ли си биолози да изследват видове в зоологическата градина?анатомия може ,ма маимуната си е маимуна в джунглата ,ако щеш цял живот чети за нея и я гледаи у вас си ,некои ден като я видиш в баира и почнеш да и вървиш зад дупето цял ден.от събуждането и до заспиването и като я вдиш че освен банани и да яде и други работи прави  ,е тогава ставаш исински маимунар ,ся гледам еи такива маимунари правят и филмчета ,да можем и нии маимун да видим така както те са видяли ,е баш така ниам го видим ама пак е фаида ,личи си че е дръго животно
данди не направи макк един документален филм а така ми се искаше ?а с балабан кво стана ,има ли чалъм или незнаеш ?
Джонсън,дано се намери някой дето да направи филм за Балабан,заслужава си наистина.Познавах се лично с човека написъл този разказ отец Константин Канев,разказвал ми е други подобни разкази за овчарлък и кучета всичките истински предавани от поколение на поколение и стигнали и до нас.

балабан е писан за моя край от там съм родом.....ха познайте къде са чобаните бре добруджанците?......и на портолаго съм бил,издъспиха седефчев ,тоя знаеше как май , и кво да прави ...и сам воинът е воин ,дано е вярно

точно ildefranc клъцнати ,отгоре отгоре ,казават че така и чували по добре ,сега предполагам с упойки го правят по градовете ,обаче по селата в повечето случаи чобанина сам самичък ,ако кучето е малко е лесно обаче при по големите ,с едната ръка my държиш главата на дръвника с дръгата сечеш ...напоследък взеха да ползават тъби от минерална вода ,слагат я като намордник

И за овчарите в Добруджа има писани разкази,друг е въпроса ако не си ги чел. Ащо се отнася за овчари и овцевъдство ,говеда и говедовъдство,свинари и свиневъдство,можеш да попиташ всеки зрял човек интерисуващ се от някакъв вид въдство ,пък тои да ти каже какво е било в близкото минало животновъдството в Добруджа. Аз лично съм бил ръководител на овцеферма от 2600 глави ,от 1989г. до 1994г.,когато доиде ликвидацията.

#4989 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:37 PM

Цитат

Цитат

балабан е писан за моя край от там съм родом.....ха познайте къде са чобаните бре добруджанците?......

А разказ по действителен случай с овчарско куче и вълк можеш да прочетеш от Йовков/ако знаеш кой е той/,има и художествен филм по разказа. B)

В Добруджа са били едни от най-големит стада с овце, щото терена го е позволявал, само че комунягите им разказаха играта като решиха да отглеждат интгензивни култури. В Генерал тошево още съществува един от най-добрите инситути където са създавани и породи овце.
User's Signature

Качена снимка

#4990 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:39 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Цитат

тарчооо я сам другия
1 во чобанското куче не е ни бок ни кк ,тва е професия бе човек ,която могат да я изпълняват отделни кучета от чобански породи
защо не разбираш,а от къде да разбираш?от четене на книги ли?
виждал ли си биолози да изследват видове в зоологическата градина?анатомия може ,ма маимуната си е маимуна в джунглата ,ако щеш цял живот чети за нея и я гледаи у вас си ,некои ден като я видиш в баира и почнеш да и вървиш зад дупето цял ден.от събуждането и до заспиването и като я вдиш че освен банани и да яде и други работи прави  ,е тогава ставаш исински маимунар ,ся гледам еи такива маимунари правят и филмчета ,да можем и нии маимун да видим така както те са видяли ,е баш така ниам го видим ама пак е фаида ,личи си че е дръго животно
данди не направи макк един документален филм а така ми се искаше ?а с балабан кво стана ,има ли чалъм или незнаеш ?
Джонсън,дано се намери някой дето да направи филм за Балабан,заслужава си наистина.Познавах се лично с човека написъл този разказ отец Константин Канев,разказвал ми е други подобни разкази за овчарлък и кучета всичките истински предавани от поколение на поколение и стигнали и до нас.

балабан е писан за моя край от там съм родом.....ха познайте къде са чобаните бре добруджанците?......и на портолаго съм бил,издъспиха седефчев ,тоя знаеше как май , и кво да прави ...и сам воинът е воин ,дано е вярно

точно ildefranc клъцнати ,отгоре отгоре ,казават че така и чували по добре ,сега предполагам с упойки го правят по градовете ,обаче по селата в повечето случаи чобанина сам самичък ,ако кучето е малко е лесно обаче при по големите ,с едната ръка my държиш главата на дръвника с дръгата сечеш ...напоследък взеха да ползават тъби от минерална вода ,слагат я като намордник

И за овчарите в Добруджа има писани разкази,друг е въпроса ако не си ги чел. Ащо се отнася за овчари и овцевъдство ,говеда и говедовъдство,свинари и свиневъдство,можеш да попиташ всеки зрял човек интерисуващ се от някакъв вид въдство ,пък тои да ти каже какво е било в близкото минало животновъдството в Добруджа. Аз лично съм бил ръководител на овцеферма от 2600 глави ,от 1989г. до 1994г.,когато доиде ликвидацията.

Таро, за кви овце си отговарял. ако си от северна българия там имаше много североизточнобългарски тънкорунни.
User's Signature

Качена снимка

#4991 Потребителят е офлайн   JONSANA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:41 PM

Цитат

Цитат

уау ,и кой е йовков ,нензам ,аз не съм ходил на училище ,балканска работа ....ако имах дарбата на ивоков ,и аз мога да ти разправям ,ма за разлика от него ,на мен не би повярвал ,разкази много съм слушал и то от чобани на които им вярвам,не от пистаели
User's Signature

#4992 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:45 PM

Цитат

Цитат

Цитат

да така е ,но пък като чета ,едно такова филмче би бил като учебник за "разбирачите ,направо са ми смешни понякога ,като попитам що техните не били чобански

за адаптацията на балабан пък ,думи нямам ,тва ако се направи компетенто ,тоя филм ще изтреля породата в света ,този филм ще направи всички балкански кучета български ,убеден съм че ще се промени и отношението на редовния българин към породата,филми всички гледат даже и тези де не обичат кучета ,тва е пътя според мен ,филм за чобанското куче ,и чобански кучета в стадата ни

ами то има такива филмчета. и за торняка има и за шарпланинеца има тъй че и с филмчетата вече закъсняхме.
тоя балабан не беше ли някакъв разказ. ако е така, такива филмчета не вървят. филмчето трябва да е за истински кумета в истинска ситуация, без авторски измислици. аз съм гледал едно за шарпланинци, правено със скрити камери - това е филм. другото е театър.

а не съм съгласен ,балабан е много завладяващ разказ ,и точно такъв филм трябва запред света ,филм дето да те грабне и да се запиташ ,какво е това куче каква порода е ,като ласи стана синоним на продата си ,като дивото зове ,като рекс от неочаквана ваканция ....като стоичков и България

джонсън, съгласен съм с тебе, ама като направят филм за балабан и станем известни по целия свят, каква ще е породата - би трябвало да е "балабан", щото като направиха филма за ласи, той стана толкова популяреч, че и сега още някъде на колито викат ласи. Филма за ласи е умилителен, но изкривява образа на кучето. същото е не само и с рекс за който пишеш ами и за рин-тин-тин, който направи нок много популярно в САЩ. но тези филмчета са измислица и никой който гледа сериозно на кучето не може да ги преме като показател за породата, че дори и за отделни животни. тези филмчета предизвикват смях, сълзи, радост, възхищение и всичко свършва до там.

апък за стоичков се прав. толкова много направи популярна българия, че сега целия свят знае да псува на български.
User's Signature

Качена снимка

#4993 Потребителят е офлайн   aborigen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:51 PM

Цитат

Цитат

Цитат

В Добруджа са били едни от най-големит стада с овце, щото терена го е позволявал, само че комунягите им разказаха играта като решиха да отглеждат интгензивни култури. В Генерал тошево още съществува един от най-добрите инситути където са създавани и породи овце.
Илдефранс,ти виждал ли си стадо от 2400 овце та да говориш, че там са били най голямите стада.
Също така виждал ли си на едно място да пасът 17000 овце.Говориме за БЪЛГАРИЯ.
Това като го видиш може да казваш къде са били най голями стадата.

#4994 Потребителят е офлайн   JONSANA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:53 PM

ох илдефранc.....как да ти го обясня ,да тебе не би те грабнал подобен филм ,при теб требва дисекция на червата ,генетичи проби и снимки на тазобедрени дизплазии ,исторически доказателства като увертюра и докалда от научен инститът  за финал ,нека и taky да има документален,обаче за хората ,говорех аз

вив то е като рекламата на бисквити катеричка ,знаеш че наиситна ням да искочат от пакета като на клипа ма си купуваш да ги опиташ ,пък всеки си има вкус ,въпроса е да го погледнат ...едва ли ще ме разбереш ,прекалено научно гледаш на нещата
User's Signature

#4995 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 08:53 PM

Цитат

разкази много съм слушал и то от чобани на които им вярвам,не от пистаели

Разказа е от деиствителен случай,всички герои в него са реално съществували.
Разказа " По жицата",също е по действителен случай. Героите в него са реални хора от селото ми - Кичук Ахмед ,Надежда ............. Йовков е увековечил истински случаи.  B)

#4996 Потребителят е офлайн   JONSANA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 09:02 PM

Цитат

Цитат

Разказа " По жицата",също е по действителен случай. Героите в него са реални хора от селото ми - Кичук Ахмед ,Надежда ............. Йовков е увековечил истински случаи.  B)

шефе много добре знам кви разкази пише йовков освен тва и амедагата е жив дето ми ги разправя тези работи ,колега ми е имаме еднакви вивдания по въпроса ,не е ловдвия  (демек яланджия) случвало ми се да е разпрвял днес видях седем ,парчета и на другия ден някой да пропищи ..за разлика от йовков на мемед агата баща му беше майстор на примамването с уста на вълци,не писател ,сам знаеш че тва и със свирка не става лесно ,талант си треа що да ходя от писатели да се уча ?
User's Signature

#4997 Потребителят е офлайн   JONSANA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 09:08 PM

желио ,спомних си как ме гърчеше даскалицата да опиша образа на моканина ,пусни некво фото бре на комшията
User's Signature

#4998 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 09:11 PM

Моканина е от друго село,Божурово се казва сега.Нямам му снимката :P

#4999 Потребителят е офлайн   Taro-68 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 09:14 PM

Цитат

Цитат

Цитат

шефе много добре знам кви разкази пише йовков освен тва и амедагата е жив дето ми ги разправя тези работи ,колега ми е имаме еднакви вивдания по въпроса ,не е ловдвия  (демек яланджия) случвало ми се да е разпрвял днес видях седем ,парчета и на другия ден някой да пропищи ..за разлика от йовков на мемед агата баща му беше майстор на примамването с уста на вълци,не писател ,сам знаеш че тва и със свирка не става лесно ,талант си треа що да ходя от писатели да се уча ?

Е кво да направим ние добруджанците ,като в Добруджа няма вълци, ми ако имате повече продаите ни няко ,че и ние да ги завъдим пък от там и ние да се хвалим с вълкодави ;D ;D ;D ;D

#5000 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 09:21 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Цитат

Илдефранс,ти виждал ли си стадо от 2400 овце та да говориш, че там са били най голямите стада.
Също така виждал ли си на едно място да пасът 17000 овце.Говориме за БЪЛГАРИЯ.
Това като го видиш може да казваш къде са били най голями стадата.

абориген, и мисленето ти като името ти.
слушай сега да ти кажа пък после подскачай.
едно време едно стандартно стадо беше от 125 овце. в едно помещение се отглеждаха по 250 овце - това бе едно голямо стадо или две малки стада. помщенията се казваха К-250 (демек - комплекс за 250). при кравите бяха К-200. до тук ясно ли ти е.
в едно стопанство имаше средно по около 4 до 5 такива К-250 или като ползваш аритметиката си ще разбереш, че става дума за 1250 овце. Това само в едно стопанство. а в АПК-то имаше поне по 4-5 такива. Като ползваш пак аритметиката си ще видиш, че става дума за 6200- до 6700 овце (е, не е точно а приблизително, но ти можеш да си го сметнеш, надявам се).

тъй че не става дума за 17 000 овце като ти ме питаш, ама толккова и ти не си виждал, щото по толкова са били през турско робство и в началото на 20-век докъм 35-37 година.
Още нещо да те светна! или ти мене ще светнеш?
User's Signature

Качена снимка

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 248
  • 249
  • 250
  • 251
  • 252
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена