( o ) xus, в 20 November 2012 - 06:16 PM, написа:
Привет! Казвам се Владислав Стоилов и имам нужда от малко помощ, надявам се тук е точното място. Имам точно от три дена мъжко хъски на 11 месеца с име Атила. Желая да го възпитам добре и съм голям привърженик на метода на Сизър Милан за балансирано куче. Трябва със следните лоши навици от досегашните му собственици да се преборя:
* Обича да скача в-у хората и е твърде превъзбуден, за да приеме каквато и да е команда. Пробвал съм до сега с обикновеното заповедническо "НЕ!", с вдигнато коляно(това тук го прочетох), с хапещ удар с пръстите(от Сизър Милан).
* Когато се разхождаме и види куче, забравя за всичко и се втурва към другото четирикрако, особено ако е шумно - лае или скимти. Хубавото е поне, че до сега не съм видял никаква агресия в него, просто иска игра, много игра.
* Втурва се лудо по кокошки. Тук си мисля, че вече няма да бъде само игра, ами и перца ще хвърчът.
* Много тегли при разходки. Днес показа подобрение, но ще бъда благодарен ако и тук споделите съвети.
Благодаря предварително!!!

Не съм чела отговорите на другите, но да си кажа и аз мнението! Аз също започнах със Сизър, но открих по-добрър, по-малко стресиращ и по-позитивен метод, който обаче изисква повече време! И който при мен даде желаните резултати, а и не само при мен! Въпросът е дали искаш да отделиш необходимото време за кучето или искаш бързи, но не винаги сигурни и трайни резултати!
Със Сизър съм съгласна за теорията, но не и изпълнението, тоест, че на едно куче му трябва лидер, особено на хъскито, трябва му солидно физическо натоварване, но не да го скапеш от умора и едва след като е изхабило енергията, която му пречи да слуша, почваш с командите и възпитанието! Тоя "хапещ удар" ти предлагам да не го ползваш . . . можеш с крак да правиш корекциите, но не да го риташ, а колкото да го разсееш! Най-добре с обикновен нашийник и повод! Душачи и шипове ги забрави! Който ти казва, че не можеш без тях - не го слушай! Първите три години съм водила песа си само с нагръдник, а сега с хлабав нашийник и слуша повече от кучетата с душачите и шиповете!
1 за скачането: аз също съм пробвала да го отблъсна с крак и коляно, но това повече ги надъхва! Изпробван метод казваш НЕ и скръстваш ръце, ако продължи да скача му обръщаш гръб буквално и пълен игнор докато не спре! Като спре- казваш браво и галиш, даваш награда и каквото правиш като слуша! Така то разбира, че скачането не е хубаво, а като си седи и кротува получава награди! Ако ти идват гости и скача по хората, пък и по теб като скача, е хубаво известно време да го държиш с нашийник и къс повод в къщи, аз така правех, и всеки път като скочи го хващаш, коригираш и караш да седне! А като ти идват гости, още като се звънне на вратата трябва да си го строил и като отвориш да ги посрещни кротко и да предупредиш хората, най-вече жените да не изпадат в умиление и да го лиготят, нека първо свикне с тях и тогава!
2 Второто не е проблем, нормално е, води го да си играе с други кучета и животинки, нека изхабява енергия, така като се приберете ще спи, а няма да парви мизерии! Ако не можеш да го хванеш помоли стопаните на другото куче да спрат и да го хванат и така! Това за мен не е проблем!
3 Инстинктът с кокошките - нищо не можеш да направиш, дори и да е отраснал с кокошки не можеш да си сигурен, че един ден няма да налапа някоя! Просто го дръж под око и при всеки опит да прави нещо, дори и добронамерено на кокошката му кажи да се маха и го дръпни оттам! Кучето трябва да знае, че не трябва да се доближава до кокошки пилета, зайци и други неща, които може да изяде или да му навредят, ритнат и тн! Няма значение колко е мил сега, но ако свикне да не ги закача след време ще ги игнорира напълно!
4 Дърпането минава с времето, но като тръгнете на някъде и почне да дърпа, коригираш и сменяте посоката! Особено като знае къде отива- ще дърпа по-силно натам, затова сменяш посоката всеки път като дръпне! Друг номер е да го научиш на редом с лакомство в ръка! Ако ти е от дясно, с лявата ръка държиш повода, за да правиш корекциите настрани, а не назад, и с дясната ръка държиш награда пред носа на кучето, но така че само да я души, а не да я яде и казваш Редом, До мен и тн!