Dog.bg Форуми : Възпитаване на младо хъски

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитаване на младо хъски Очаквам да получа ценни и професионални съвети Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   ( o ) xus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:Колоездене, кучета, коне, бягане, природа, приложна психология, музика, професионално музиканство, музика, езотерика, кино, Photoshop, Sony Vegas.

Публикувано: 20 November 2012 - 06:16 PM

Привет! Казвам се Владислав Стоилов и имам нужда от малко помощ, надявам се тук е точното място. Имам точно от три дена мъжко хъски на 11 месеца с име Атила. Желая да го възпитам добре и съм голям привърженик на метода на Сизър Милан за балансирано куче. Трябва със следните лоши навици от досегашните му собственици да се преборя:

* Обича да скача в-у хората и е твърде превъзбуден, за да приеме каквато и да е команда. Пробвал съм до сега с обикновеното заповедническо "НЕ!", с вдигнато коляно(това тук го прочетох), с хапещ удар с пръстите(от Сизър Милан).

* Когато се разхождаме и види куче, забравя за всичко и се втурва към другото четирикрако, особено ако е шумно - лае или скимти. Хубавото е поне, че до сега не съм видял никаква агресия в него, просто иска игра, много игра.

* Втурва се лудо по кокошки. Тук си мисля, че вече няма да бъде само игра, ами и перца ще хвърчът.

* Много тегли при разходки. Днес показа подобрение, но ще бъда благодарен ако и тук споделите съвети.

Благодаря предварително!!!

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 20 November 2012 - 10:00 PM

Показване на мнението( o ) xus, в 20 November 2012 - 06:16 PM, написа:

Привет! Казвам се Владислав Стоилов и имам нужда от малко помощ, надявам се тук е точното място. Имам точно от три дена мъжко хъски на 11 месеца с име Атила. Желая да го възпитам добре и съм голям привърженик на метода на Сизър Милан за балансирано куче. Трябва със следните лоши навици от досегашните му собственици да се преборя:

* Обича да скача в-у хората и е твърде превъзбуден, за да приеме каквато и да е команда. Пробвал съм до сега с обикновеното заповедническо "НЕ!", с вдигнато коляно(това тук го прочетох), с хапещ удар с пръстите(от Сизър Милан).

* Когато се разхождаме и види куче, забравя за всичко и се втурва към другото четирикрако, особено ако е шумно - лае или скимти. Хубавото е поне, че до сега не съм видял никаква агресия в него, просто иска игра, много игра.

* Втурва се лудо по кокошки. Тук си мисля, че вече няма да бъде само игра, ами и перца ще хвърчът.

* Много тегли при разходки. Днес показа подобрение, но ще бъда благодарен ако и тук споделите съвети.

Качена снимка

Здравейте г-н Стоилов,
много лесно мога да прекъсна поривът Ви и се чудя дали да не го направя?
Отговорете си (тук обаче във форума) как Ви харесват методите на ЕНЕРГЕТИКА и имат е ли успех?И защо се впускате в приключение,чийто край Ви е неизвестен?Отговорете си също защо кучето проявява такова точно поведение и (как ако приемем,че нямате никаква информация) бихте постъпил???
Аз лично няма да Ви насоча към друго отношение,докато не видя отговорът Ви.
Приемете поста ми както намерите за добре...
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#3 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 November 2012 - 09:02 AM

Аз няма да съм толкова нравоучителна, колкото в предния пост, но претендирам да съм по-практична и надявам се полезна.
Аз не харесвам методите на Сизър Милан - поне това, което съм гледала от него разбира се. Ако сте от София ще Ви препоръчам на лични добър треньор (ползван лично от мен), с който да се опитате да изгладите ситуацията. Всички гореописани от Вас проблемни ситуации (с изключение на кокошките, просто защото не сме се срещали с такива до този момент) ги имаше и при моето куче и той се справи отлично с това.

#4 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 November 2012 - 12:14 PM

Показване на мнениетоarina, в 21 November 2012 - 09:02 AM, написа:

Аз няма да съм толкова нравоучителна, колкото в предния пост, но претендирам да съм по-практична и надявам се полезна.
Аз не харесвам методите на Сизър Милан - поне това, което съм гледала от него разбира се. Ако сте от София ще Ви препоръчам на лични добър треньор (ползван лично от мен), с който да се опитате да изгладите ситуацията. Всички гореописани от Вас проблемни ситуации (с изключение на кокошките, просто защото не сме се срещали с такива до този момент) ги имаше и при моето куче и той се справи отлично с това.

Когато човек не е запознат с причините за поведението на кучето си,той по-добре би било да се информира,нали?
Какво обаче се получава -" най-лесното" винаги изглежда най-сполучливо като решение...
Арина,
ако практичността се изразяваше в "потърсете треньор",форумите нямаше да ги има.Вижте,отдавна искам да споделя нещо : тук в dog.bg никой нищо не дели или отстоява!Нали затова всеки може да пита,да говори за опитът или проблемите с кучето си,а щом е така той ще получи и отговор.
Г-н Стоилов (тук възрастта е без значение),без да познава причините за поведението на кучето си,се мъчи да "поправи лошите навици",ползвайки методи които първо стресират животинката,второ не са полезни при едно наистина хармонично съжителство и трето, карат кучето да не му се доверява.
Някой ме попита защо не насоча питащите към верните сайтове с правилните мнения...Ами ако го нямаше интернет,тогава какво?
Значи да се хвърляме през глава към първото попаднало ни мнение,без да се водим от разумните човешки чувства?
Мислите ли ,че ако потребителят получи точните съвети ще се вслуша?Със сигурност те ще му се сторят и по-бавни (а не е така) и неефективни?!?
Ами той има кучето от три дена и вече го мъчи.... Какво да говорим повече.Само това показва неговото незнание.
User's Signature

#5 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 November 2012 - 06:34 PM

Показване на мнениетоstarrkopf, в 21 November 2012 - 12:14 PM, написа:

Показване на мнениетоarina, в 21 November 2012 - 09:02 AM, написа:

Когато човек не е запознат с причините за поведението на кучето си,той по-добре би било да се информира,нали?
Какво обаче се получава -" най-лесното" винаги изглежда най-сполучливо като решение...
Арина,
ако практичността се изразяваше в "потърсете треньор",форумите нямаше да ги има.Вижте,отдавна искам да споделя нещо : тук в dog.bg никой нищо не дели или отстоява!Нали затова всеки може да пита,да говори за опитът или проблемите с кучето си,а щом е така той ще получи и отговор.
Г-н Стоилов (тук възрастта е без значение),без да познава причините за поведението на кучето си,се мъчи да "поправи лошите навици",ползвайки методи които първо стресират животинката,второ не са полезни при едно наистина хармонично съжителство и трето, карат кучето да не му се доверява.
Някой ме попита защо не насоча питащите към верните сайтове с правилните мнения...Ами ако го нямаше интернет,тогава какво?
Значи да се хвърляме през глава към първото попаднало ни мнение,без да се водим от разумните човешки чувства?
Мислите ли ,че ако потребителят получи точните съвети ще се вслуша?Със сигурност те ще му се сторят и по-бавни (а не е така) и неефективни?!?
Ами той има кучето от три дена и вече го мъчи.... Какво да говорим повече.Само това показва неговото незнание.

Вие научен ли се родихте? Забелязал съм, че всички които разбирате в този форум никога не давате отговор на въпроса, а задавате още въпроси.
До автора : във форума ще намериш отговор на въпросите си, но нещата много зависят от това колко си постоянен, настоятелен и дали имаш времето и желанието да промениш кучето си. Не си хаби времето и нервите да отваряш нови теми - или ще те плюят, или ще ти задават въпроси.
За скачането по хората - не го насилвай ти, намери си 3-4-5 познати, като един по един ги срещай с кучето, когато кучето тръгне да се радва и да скача по тях, те просто да си седят, когато види, че не му се обръща внимание ще спре - тогава идва ред на наградката, с малко желание и повечко опити ще се оправи.
За тичането при кучета - играй ти с кучето, намери места където няма кучета, вземи въже, топка, нещо което му е любимо, бъди по-интересен от другите кучета, хора и всякакви гадини които бродят по земята. Когато играеш с кучето изграждате връзка, кучето се привързва към теб и когато разбере, че ти си най-готината играчка няма да ходи при други кучета. След това лека по лека започвате да вкарвате фактора куче в схемата, като гледайте да намерите човек с уравновесено и спокойно куче.
За тегленето - писано е много.
За кокошките - според мен лек няма, кучетата са ловци, в природата им е да гонят ако нещо бяга, варианта е бил около 40-50 ден да го запознаеш с кокошка и да види, че не се яде и не се гони, на 11 месеца - късно.

Не съм специалист като някой хора тук, така че не взимай мнението ми за чиста монета. Всеки решава сам как ще си обучава кучето, аз ти давам насоки.
Успех с вълчето!

#6 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2012 - 07:14 PM

Въпроси се задават за да се покаже на питащият къде греши.
Относно опитът ми - не съм се родил научен,но съм научен да чета,да наблюдавам и да анализирам кучешкото поведение.
Е,досега опитът не ми е изневерявал и винаги се позовавам на него.
А ако Ви попитам защо давате именно тези съвети на г-н Стоилов,Вие ще дадете ли подходящото обяснение?Всяко мнение е ценно (дори грешното),стига човек да извлече полза от него,жалкото е че обикновено питащите обаче трудно го осъзнават.
Кучето, г-н Александров живее с хората за да намери в тяхно лице приятел,не мъчител.И понеже животът му е достатъчно кратък,добре е преди човек да се нагърби с тази отговорност ( става дума за отглеждането и съжителството с него),да притежава елементарни познания.
А коментара Ви за кокошките - знаете ли,че съм работил почти 4г. като управител във ферма за стокови носачки и това,което пишете въобще не е вярно.
Аз съм човек реалист и ми е пределно ясно,че хората невинаги съумяват да разберат кучетата си.Не си мислете,че това е "проблем" само в Бг.Ако владеете някакъв език,влизайте от време на време из чуждите сайтове - ще се изненадате как и другите имат същите питания...
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 November 2012 - 07:24 PM

Само не разбрах защо не може да му се дават конкретни съвети на автора на темата, а да го "чукаме по канчето" колко не разбирал кучето си. Все едно да Ви боли зъб, и някой да размахва пръст как не е трябвало да ядете сладки неща, вместо да Ви даде адрес на зъболекар. Доколкото разбрах, кучето отскоро е при него и търси решение на определени проблеми с поведението му - нищо толкова притеснително не видях и не прочетох. Сега Вие конкретно какво предлагате - как той да постъпи в дадения момент - да потърси специалист, да търпи нежелано поведение като назидание за нещо /не зная какво/ може би че е посмял да поеме грижа за животното, или да изхвърли или подари кучето на някой, който "знае за какво гледа куче" Тези хора са много, много малко обаче. Казвам Ви го като човек, който гледа кучета в дома си и има впечатления от това, как го правят други хора вече 15 или 16 години. Та смятам, че трябва да се поощряват търсещите съвет и допълнителни знания, не да им се размахва пръст. И няма лошо да се препоръчва треньор - това не изключва четенето и личното участие във възпитанието на животинката.

#8 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2012 - 07:50 PM

Арина,
защо преекспонирате думите ми?Аз съм от хората,които винаги са поощрявали отглеждането на куче,но не на всяка цена!
Как може да се постъпва по този начин,след като потребителят не знае причините за поведението на кучето си?
А за знанията - човекът вече има стратегия, а тя е грешна.Затова попитах дали може да даде някакво обяснение - четете по-внимателно,моля Ви.

" " * Обича да скача в-у хората и е твърде превъзбуден, за да приеме каквато и да е команда. Пробвал съм до сега с обикновеното заповедническо "НЕ!", с вдигнато коляно(това тук го прочетох), с хапещ удар с пръстите(от Сизър Милан)."

Има и други източници (както по-горе писах),но защо ли именно тези са най-удачните?
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   GAG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2012 - 08:29 PM

Човекът е чел. И пробвал. И не действа. Не му е ясно защо не действа. И търси съвет. И не знае как да постъпи. И по каква логика се твърди, че потребителят не знае причината?
Ей, голям световен проблем! Човек да не смее да попита! Ама и да смее - не! - с думи прости не може нищо да му се каже. Нито може да се насочи към източници, които да чете.
Яко мания за величие.
User's Signature

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...

#10 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2012 - 08:51 PM

По каква логика ли?
Веднага Ви отговарям уважаема GAG ,но с един въпрос : наясно ли сте с наказанията,с подхода на стопанинът и със сигналите при кучетата?
И хайде,starrkopf виновен,че не желае да даде съвет...Дайте му Вие на г-н Стоилов,защо очаквате това от мен?
Нали един от принципите във форума е да пишем,без да употребяваме груби и нецензурни думи?Къде пише да не питам?
Насочете човекът какво да чете или към кого да се обърне - толкова е лесно...
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   biba_2000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 November 2012 - 09:46 PM

http://www.youtube.c...h?v=-ICqEkJMvaU

Във видеото има едно дете с хъски с подобни проблеми.
Дано да съм ви помогнала
И късмет :rc_036:
User's Signature

Моето коте Сузи на :

Качена снимка

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   ( o ) xus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Колоездене, кучета, коне, бягане, природа, приложна психология, музика, професионално музиканство, музика, езотерика, кино, Photoshop, Sony Vegas.

Публикувано: 22 November 2012 - 09:50 PM

Благодаря на VGAlexandrov и arina за съветите, и на GAG за разбирането! :ba_025:

Сега ще цитирам по-интересните неща и ще ви споделя какво мисля.

VGAlexandrov:

Цитат

За скачането по хората - не го насилвай ти, намери си 3-4-5 познати, като един по един ги срещай с кучето, когато кучето тръгне да се радва и да скача по тях, те просто да си седят, когато види, че не му се обръща внимание ще спре - тогава идва ред на наградката, с малко желание и повечко опити ще се оправи.

11 месеца са му приемали скачането за нещо мило, весело, добро и си мисля, че сега без да му се покаже, че това което прави е грешно и не се приема в тази глутница, няма да схване или ако да, то ще ми трябва пак толкова - 11 месеца. Иначе мога да намеря 4 жертви приятели, но не мисля, че ще издържат дълго - ще бъде боулинг, кучето е топката, хората геглите. Освен че скача в-у тях той също си вре и носа навсякъде, ама буквално! Души интимните части! Изобщо не ми побира ума, как предишните собственици са му позволили да прави това.

VGAlexandrov:

Цитат

За тичането при кучета - играй ти с кучето, намери места където няма кучета, вземи въже, топка, нещо което му е любимо, бъди по-интересен от другите кучета, хора и всякакви гадини които бродят по земята. Когато играеш с кучето изграждате връзка, кучето се привързва към теб и когато разбере, че ти си най-готината играчка няма да ходи при други кучета.

За сега си играя с него само като бягаме заедно, голяма причина да го приютя ми бе това, компания за бягане(а също и туризъм в планината)! :) Но ще пробвам и това което кавваш, ще му дам истинска игра!

VGAlexandrov:

Цитат

За кокошките - според мен лек няма, кучетата са ловци, в природата им е да гонят ако нещо бяга, варианта е бил около 40-50 ден да го запознаеш с кокошка и да види, че не се яде и не се гони, на 11 месеца - късно.

Знам за куче по-голямо от 11 месеца, което с много търпение и тренировки го научиха да не закача пилците.

VGAlexandrov:

Цитат

Не съм специалист като някой хора тук, така че не взимай мнението ми за чиста монета. Всеки решава сам как ще си обучава кучето, аз ти давам насоки.
Успех с вълчето!

:ba_025: :ba_025: :ba_025:

arina:

Цитат

Доколкото разбрах, кучето отскоро е при него и търси решение на определени проблеми с поведението му - нищо толкова притеснително не видях и не прочетох.

Да, и плюс това аз го спасявам горе-долу това куче, защото предишните му стопани не можеха да се грижат за него.

И да ви напомня на всички кучкари тук, аз продължавам да чакам тук в темата полезни съвети, тъй като искам да съм добър възпитател! И аз и кучето ми ще ви бъдем много благодарни! :smile:

#13 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2012 - 08:27 AM

Червеното е цвят за модератори. Освен това не е необходимо да говорите с едър шрифт и да ни "крещите"... разбирам, че завихрилите се в темата непонятни за Вас караници Ви дразнят, но... Да речем, че просто невинно и без да го разбирате, сте турили пръст в раната на обсъждания, които вървят от доста време и които можете да проследите по други теми.
Да обобщим, за да има някаква полза от казаното дотук:
1. "Сега ще цитирам по-интересните неща и ще ви споделя какво мисля. "
НЕПРАВИЛНИТЕ неща са ви привлекли интереса, очевидно.
Вие търсите решения, преди да сте си формулирали проблема и преди да сте си опознали кучето.
Пренебрегнали сте ИСТИНСКИ интересните неща в казаното дотук и обръщате внимание на празнословни плещеници...
2. "...и съм голям привърженик на метода на Сизър Милан за балансирано куче."
Сизър Милан няма метод за балансиране на кучета. Има метод за жестоко и много внимателно прикривано в телевизионните предавания "възпитание", базиращо се на тотално неправилен подход и създаване на погрешно впечатление у зрителите. На екрана всичко изглежда цветя и рози. В действителността кучето бива "счупвано" посредством болезнено ръгане в чувствителни области, ритане и т.н. Показател, че подходът му е грешен, ако щете, е самият факт, че в реалността има ниска успеваемост. Всичките дивотии, дето ги плещи по телевизията... ужас някакъв. Ако НАИСТИНА търсите метод за балансирано... разбирателство... не го търсете в лъскавата телевизия, а седнете и прочетете СЪЩЕСТВЕНИ неща.
--
Какви е трябвало да бъдат интересните неща, които следва да ви привлекат внимание в казаното дотук?
Например - че първо трябва да установите контакт с кучето си и да се постараете да разберете как е "развито" и по какъв начин е стигнало дотам, докъдето е стигнало в поведението си. И защо.
По този повод - то няма "лоши навици от досегашните му собственици". То първо и преди всичко има породо-подобност и съответен за породата темперамент, начин на поведение и т.н., след това има индивидуалност... и след това вече може някои черти от поведението му да са резултат от неправилно възпитание. Или пък да не са пречили на предишните собственици. Или те даже да са ги поощрявали - примерно скачането по хора. Съвсем примерно го казвам. Във всеки случай, изброеното набързо - и вероятно още 101 неща, които не сте изброили, защото не сте ги открили още или са много дребни на фона на останалото - та, тези неща не са "навици"...
Друго интересно нещо: че трябва да потърсите треньор. Чисто принципно, вместо да се цупите, може би най-добрата от ДОСЕГАШНИТЕ идеи е да се свържете със starrkopf и да разберете от него какво се е опитал внимателно да ви втълпи.
Аз само ще се върна на факта, че вие имате това куче от ТРИ дни - по времето на пускането на темата. Вие не го познавате. Нямате контакт с него. Нямате представа от породните му особености и от индивидуалните му такива, но ВЕЧЕ осъждате поведението му и се опитвате да го набутате в неподходяща по размер кутия, образно казано. Да не говорим, че кучето ТЕПЪРВА ще се разгръща пред вас като характер, поведение...
Както и да е.
Другото интересно нещо: няколко човека се опитаха да ви го кажат, но вие реално "слушахте" само онзи, дето се напъна да обясни набързо за практическото, хм, внедряване на опит. Нещата не стават за 3 дни. Установяването на контакт с кучето и "реформирането" на поведението му така, че да ви допада на Вас - възпитанието му, един вид - отнемат значително повече време. То ЩЕ продължи да скача по хора, независимо дали го трескате с коляно или с пръсти - ДОРИ ако такъв подход даде резултат, това не става отведнъж...
Хм.
1. Хъскито е ловец по душа и безумно се въодушевява от неща, които мърдат и особено от неща, които БЯГАТ. Забравете за кокошките. По принцип хъскито, самоедът, маламутът и т.н. сродни породи, докопат ли кокошките, няма да ги оставят да мърдат. След като спрат да шават, вече няма да са интересни... същото се отнася за котки, понякога и за дребни кученца. Това, разбира се, може да бъде преодоляно с времето, но... не сега. Имате много работа, преди да се замислите дори да привиквате кучето си с домашните птици.
2. Хъскито е темпераментно и безумно се въодушевява от контакта с хора, дори само от хора, без контакт. НОРМАЛНО е да им се радва дивашки. Нормално е и за доста други породи, но май хъскитата и боксерите се въодушевяват в пъти повече от всички останали. Това, разбира се, е преодолимо и "нагласимо" до удобна за вас степен, но... не с механична корекция. Не без разбиране.
3. Хъскито е темпераментно и "глутнично" животно - породата е създадена така, че да има нужда от контакт със себеподобни, да се сработва лесно с тях и те да се сработват лесно с него. Нормално е да се ентусиазира безумно при вида на себеподобни и още повече - ако са шумни, лаят, търчат и т.н. Хъскитата като цяло лесно се разбират с всякакви други кучета и в група бързо си намират мястото в йерархията, не че са безконфликтни, но... Постепенно и с времето и това поведение (имам предвид стремежа с дърпане, пищене и тръшкане да се стигне до другарчетата) може да бъде овладяно, но отново не механично и без разбиране.
4. Тегленето при разходки е абсолютно нормално за всички кучета и това вече може да се нарече "лош навик от предишните собственици". С времето и не за три дни това ще се коригира. Как? Поне за това тук във форума ще намерите не по-малко от 5 теми с подходящи съвети, все един ще проработи. Но, отново, това НЕ става за 3 дни. За 3 дни дори напредък няма да постигнете. За 2 седмици... 3 седмици... да. Особено ако изберете правилния подход. По този повод: прекрасно, че искате да тичате с кучето си. Правете го редовно. Хъскито е родено да тегли шейни и да изминава по много километри на ден, без усилия. Колкото повече тичате с него, толкова повече енергия ще употребява то и толкова по-добър контакт ще установите. Ще откриете, че ви е по-лесно и с тегленето при вървене...
---
Въобще, ако искате да постигнете нещо и да не се разочаровате, променете си и очакванията, и подхода. Потърсете път към контакта и разбирането, не към механичната корекция и определено не към "дисбаланса" на Сизър Милан. Всъщност единственото смислено нещо, на което той може да Ви научи е, че човекът и кучето трябва да живеят в хармония и да се вслушват един в друг. Всичко друго при него е телевизионно лустро, лъжи и болка.

#14 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2012 - 10:24 AM

Показване на мнението( o ) xus, в 20 November 2012 - 06:16 PM, написа:

Качена снимка

Не съм чела отговорите на другите, но да си кажа и аз мнението! Аз също започнах със Сизър, но открих по-добрър, по-малко стресиращ и по-позитивен метод, който обаче изисква повече време! И който при мен даде желаните резултати, а и не само при мен! Въпросът е дали искаш да отделиш необходимото време за кучето или искаш бързи, но не винаги сигурни и трайни резултати!
Със Сизър съм съгласна за теорията, но не и изпълнението, тоест, че на едно куче му трябва лидер, особено на хъскито, трябва му солидно физическо натоварване, но не да го скапеш от умора и едва след като е изхабило енергията, която му пречи да слуша, почваш с командите и възпитанието! Тоя "хапещ удар" ти предлагам да не го ползваш . . . можеш с крак да правиш корекциите, но не да го риташ, а колкото да го разсееш! Най-добре с обикновен нашийник и повод! Душачи и шипове ги забрави! Който ти казва, че не можеш без тях - не го слушай! Първите три години съм водила песа си само с нагръдник, а сега с хлабав нашийник и слуша повече от кучетата с душачите и шиповете!

1 за скачането: аз също съм пробвала да го отблъсна с крак и коляно, но това повече ги надъхва! Изпробван метод казваш НЕ и скръстваш ръце, ако продължи да скача му обръщаш гръб буквално и пълен игнор докато не спре! Като спре- казваш браво и галиш, даваш награда и каквото правиш като слуша! Така то разбира, че скачането не е хубаво, а като си седи и кротува получава награди! Ако ти идват гости и скача по хората, пък и по теб като скача, е хубаво известно време да го държиш с нашийник и къс повод в къщи, аз така правех, и всеки път като скочи го хващаш, коригираш и караш да седне! А като ти идват гости, още като се звънне на вратата трябва да си го строил и като отвориш да ги посрещни кротко и да предупредиш хората, най-вече жените да не изпадат в умиление и да го лиготят, нека първо свикне с тях и тогава!

2 Второто не е проблем, нормално е, води го да си играе с други кучета и животинки, нека изхабява енергия, така като се приберете ще спи, а няма да парви мизерии! Ако не можеш да го хванеш помоли стопаните на другото куче да спрат и да го хванат и така! Това за мен не е проблем!

3 Инстинктът с кокошките - нищо не можеш да направиш, дори и да е отраснал с кокошки не можеш да си сигурен, че един ден няма да налапа някоя! Просто го дръж под око и при всеки опит да прави нещо, дори и добронамерено на кокошката му кажи да се маха и го дръпни оттам! Кучето трябва да знае, че не трябва да се доближава до кокошки пилета, зайци и други неща, които може да изяде или да му навредят, ритнат и тн! Няма значение колко е мил сега, но ако свикне да не ги закача след време ще ги игнорира напълно!

4 Дърпането минава с времето, но като тръгнете на някъде и почне да дърпа, коригираш и сменяте посоката! Особено като знае къде отива- ще дърпа по-силно натам, затова сменяш посоката всеки път като дръпне! Друг номер е да го научиш на редом с лакомство в ръка! Ако ти е от дясно, с лявата ръка държиш повода, за да правиш корекциите настрани, а не назад, и с дясната ръка държиш награда пред носа на кучето, но така че само да я души, а не да я яде и казваш Редом, До мен и тн!
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   Bojko_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2012 - 11:52 AM

Като изключа коментарите на starrkopf единствените умни неща до момента са написани от shifter и от момичето, което твърди, че е без недостатъци - Flawless.

Само с една забележка - теорията на сизър милан също е грешна и ако не беше грешщна нямаше и практиката му да е такава идиотска. Днес, да се вслушваш в съветите на милан означава само едно, че си тотален невежа, далеч от истината за психологията на кучето, не желаещ да се учи, а сляпо да следва пътя на тарикатите и некадърните.

#16 Потребителят е офлайн   ( o ) xus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 November 2012 - 01:45 PM

Flawless, големи благодарности! Харесват ми всичките ти съвети и ще ги ползвам на драго сърце!

Цитат

Душачи и шипове ги забрави!

И аз не съм им фен, доста злобни са.

Цитат

Второто не е проблем, нормално е, води го да си играе с други кучета и животинки, нека изхабява енергия, така като се приберете ще спи, а няма да парви мизерии! Ако не можеш да го хванеш помоли стопаните на другото куче да спрат и да го хванат и така! Това за мен не е проблем!

В моя случай е проблем, защото с него предимно се разхождаме или като бягаме заедно, или когато карам колело и той тича до мен. Докато бягаме ми е по-лесно да му правя корекции, ама пак не е приятно, но когато карам колело си е опасно вече и само добрият ми опит на две гуми ме е спасил да не се пребия до сега. Днес бяхме с колелото и тръгването ни е трудно, оо даа съседските кучета! Но като наберем темпо ме слуша и приема корекции от повода и с глас "Хей!!!".

Цитат

Инстинктът с кокошките - нищо не можеш да направиш, дори и да е отраснал с кокошки не можеш да си сигурен, че един ден няма да налапа някоя! Просто го дръж под око и при всеки опит да прави нещо, дори и добронамерено на кокошката му кажи да се маха и го дръпни оттам! Кучето трябва да знае, че не трябва да се доближава до кокошки пилета, зайци и други неща, които може да изяде или да му навредят, ритнат и тн! Няма значение колко е мил сега, но ако свикне да не ги закача след време ще ги игнорира напълно!

За това ми е най-неприятно. Точно над моята къща е голяма поляна, после пък гора и това е перфектно място да пускам кучето да тича на воля, но има на две места свободно пуснати щастливи кокошки и това прецаква цялата работа! Вчера налапа една от тях и добре, че бързо реагирах, само дупето й остана голо за зимата. :ab_041: Абсурдна ситуация, стопанката на кокошките ме пита после "ЗАЩО ПУСКАМ КУЧЕТО?!"! А тя кокошките?!! Могат толкова много неща да ги изядат освен моето хъски: улични кучета, белки, невестулки, гладен циганин; пък и кучето е много по-развито създание от тези пилци.

Цитат

Дърпането минава с времето, но като тръгнете на някъде и почне да дърпа, коригираш и сменяте посоката! Особено като знае къде отива- ще дърпа по-силно натам, затова сменяш посоката всеки път като дръпне! Друг номер е да го научиш на редом с лакомство в ръка! Ако ти е от дясно, с лявата ръка държиш повода, за да правиш корекциите настрани, а не назад, и с дясната ръка държиш награда пред носа на кучето, но така че само да я души, а не да я яде и казваш Редом, До мен и тн!

Това го видях от един клип в ютуб и го правя, мисля че наистина помага. Също така прилагам и на Сизър Милан техниката и мисля, че също влияе доста: на разходка отиваме само когато се успокои, никога не му слагам повода когато скача и е възбуден, когато излизаме от портата му казвам да изчака зад мен докато я отворя, после стоим при отворена порта и излизаме само ако той е спокоен и когато аз кажа. При прибиране пак аз пръв влизам, а той ми оставя лично пространство.

П.П. Не знам как, но чак сега виждам отговора на biba_2000! Благодаря ти и на теб! Сега ще изгледам видеото! :)

П.П.2. Оооо, да! Смея се на глас! Ето го моето скачащо хъски и е също на 11 месеца! :ab_041: :ab_041: :ab_041:

П.П.3 - Забравих да спомена, че моето куче няма така обичайната черта - лакомия, и за това не мога да използвам храната като награда в обучението му.

#17 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2012 - 05:01 PM

Показване на мнението( o ) xus, в 23 November 2012 - 01:45 PM, написа:

Flawless, големи благодарности! Харесват ми всичките ти съвети и ще ги ползвам на драго сърце!

Цитат

Душачи и шипове ги забрави!

И аз не съм им фен, доста злобни са.

Цитат

Второто не е проблем, нормално е, води го да си играе с други кучета и животинки, нека изхабява енергия, така като се приберете ще спи, а няма да парви мизерии! Ако не можеш да го хванеш помоли стопаните на другото куче да спрат и да го хванат и така! Това за мен не е проблем!

В моя случай е проблем, защото с него предимно се разхождаме или като бягаме заедно, или когато карам колело и той тича до мен. Докато бягаме ми е по-лесно да му правя корекции, ама пак не е приятно, но когато карам колело си е опасно вече и само добрият ми опит на две гуми ме е спасил да не се пребия до сега. Днес бяхме с колелото и тръгването ни е трудно, оо даа съседските кучета! Но като наберем темпо ме слуша и приема корекции от повода и с глас "Хей!!!".

Цитат

Инстинктът с кокошките - нищо не можеш да направиш, дори и да е отраснал с кокошки не можеш да си сигурен, че един ден няма да налапа някоя! Просто го дръж под око и при всеки опит да прави нещо, дори и добронамерено на кокошката му кажи да се маха и го дръпни оттам! Кучето трябва да знае, че не трябва да се доближава до кокошки пилета, зайци и други неща, които може да изяде или да му навредят, ритнат и тн! Няма значение колко е мил сега, но ако свикне да не ги закача след време ще ги игнорира напълно!

За това ми е най-неприятно. Точно над моята къща е голяма поляна, после пък гора и това е перфектно място да пускам кучето да тича на воля, но има на две места свободно пуснати щастливи кокошки и това прецаква цялата работа! Вчера налапа една от тях и добре, че бързо реагирах, само дупето й остана голо за зимата. :ab_041: Абсурдна ситуация, стопанката на кокошките ме пита после "ЗАЩО ПУСКАМ КУЧЕТО?!"! А тя кокошките?!! Могат толкова много неща да ги изядат освен моето хъски: улични кучета, белки, невестулки, гладен циганин; пък и кучето е много по-развито създание от тези пилци.

Цитат

Дърпането минава с времето, но като тръгнете на някъде и почне да дърпа, коригираш и сменяте посоката! Особено като знае къде отива- ще дърпа по-силно натам, затова сменяш посоката всеки път като дръпне! Друг номер е да го научиш на редом с лакомство в ръка! Ако ти е от дясно, с лявата ръка държиш повода, за да правиш корекциите настрани, а не назад, и с дясната ръка държиш награда пред носа на кучето, но така че само да я души, а не да я яде и казваш Редом, До мен и тн!

Това го видях от един клип в ютуб и го правя, мисля че наистина помага. Също така прилагам и на Сизър Милан техниката и мисля, че също влияе доста: на разходка отиваме само когато се успокои, никога не му слагам повода когато скача и е възбуден, когато излизаме от портата му казвам да изчака зад мен докато я отворя, после стоим при отворена порта и излизаме само ако той е спокоен и когато аз кажа. При прибиране пак аз пръв влизам, а той ми оставя лично пространство.

П.П. Не знам как, но чак сега виждам отговора на biba_2000! Благодаря ти и на теб! Сега ще изгледам видеото! :)

П.П.2. Оооо, да! Смея се на глас! Ето го моето скачащо хъски и е също на 11 месеца! :ab_041: :ab_041: :ab_041:

П.П.3 - Забравих да спомена, че моето куче няма така обичайната черта - лакомия, и за това не мога да използвам храната като награда в обучението му.

Моето хъски също не се мотивира от храна, затова го мотивирах с шум и движение! Например като се колебаеше дали да дойде си имах приготвена кутийка, пластмасова от дъвки, пълна с гранули и му казвах Ела и траках с нея и пустото любопитство . . . .идваше! С движение е викаш го, като те погледне казваш тичаме и хукваш в обратна на неговата посока, в един момент като порасне най-интересното нещо за него ще си ти!
Относно дърпането с колелото, на мен също ми се е случвало, затова те съветвам да не връзваш кучето за самото колело а някак си за теб с въже или специален колан през кръста! Аз като нямах колан, ползвах стар къс повод и си го увивах на кръста и връзвах кучето за него, така ще си по-стабилен с колелото!

За жената с кокошките и двамата не трябва да си пречите, стана ми смешно, че е оскубал кокошката, ама добре, че не я е изял! Гледай да го научиш да не ходи при тях, точно като ходиш при тях с кучето, но вързано! Ще дам пример, за да е по-ясно, моят като видя за първи път конната полиция в парка и откачи тотално! Той си пада по големи животни, за игра и реши че трябва да кани коня на игра, и за мой най-голям ужас да се опита да го захапе за опашката! За щастие конете в полицията са перфектни и много уравновесени, затова не ми се налжи да го отлепям от земята, но това беше наклонност, която можеше да доведе до фатални последици! Един кон по селата няма да реагира хладнокръвно, директно ще му тегли един шут! та, това, което направих беше, да карам кучето да седне като види коне и докато те минават максимално близо до нас, да не им обръща внимание, след като отмите коня- награда! Друг път като сме виждали полицията, заставам точно отстрани на тях или малко назад, но никога така че да има опасност да ни ритне - спава се дистанция и се разхождаш заедно с тях! Позволявали са ми да го приближа до конете, за да им подуши муцуната и тн! Сега вече вниманието е нула към конете независимо къде ги срещнем!
Същото е и с кокошките, отивате при тях, стоите, гледате ги, казваш Не и Остави, ако знае командата, ако не я научете! Ти не се отпуска, защото ако се разсееш кучето го усеща! Казваш браво, като само си седи, награда, и си тръгвате! Простичко, но ефективно!
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   Letty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 November 2012 - 05:14 PM

Рядко ще срещнеш т. нар. "обичайна черта - лакомия" при хъскитата. При мен безотказно като награда действаше кашкавала и шунката, както и една пискалка извадена от пискаща гумена играчка. Винаги ми е в джоба и се оказа супер полезна.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

15.03.1997 - 10.12.2011 - R.I.P. Rino! Always in my heart...

#19 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 November 2012 - 07:49 AM

Аз в заключение да кажа, че изморено куче не прави дивотий, 3-4км разходка, даваш вода, взимаш едно въже и се теглите, хвърляш топка, умори кучето. Уморено куче се учи по-лесно, не трябва да го ръгаш в ребрата, не може да избяга защото едвам върви и е доволно и те обича още повече за това че си му извадил душичката.
Всички които оплюха това което написах...не казвам че разбирам поведението на кучета до такава степен, че да си говоря с тях. Обаче моето куче не ме хапе, не ми бяга, не се бие с кучета, защото почти не ходи при тях, носи предмети, търси ги, пуска при команда, не пресича улици и не го блъскат коли, не напада хора - обожава ги, но не скача по тях, не знае що е то опънат повод и повод слагаме само ако ходиме сред хора (защото ги е страх).
Това е бултериер на 14 месеца, като половината неща които знам съм ги прочел в книги, 40 процента съм остановил сам, а този форум ми е помогнал съвсем малко. Така, че мисля че "напълно погрешните" ми мнения при мен са свършили работа, за това смея да си изкажа мнението, когато твърдите че са ГРЕШНИ, ами хайде кажете на човека какво да прави, недейте само да оплювате. Всеки втори който е с куче казва че е треньор, ама само за пари работел. Добре де, тоя форум е направен само за да си мериме пишките и да си правиме мини сапунен сериал ли?
Редно е когато кажеш - ти грешиш, да кажеш защо греша и да кажеш кое е правилно!
Малко сте като мъдрите учители от скапаните китайски филми, все с недомлъвки говорите.
Ай със здраве!

#20 Потребителят е офлайн   Грахче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 November 2012 - 10:39 AM

един практичен съвет за дърпането. малко е груб, но аз решавам тия неща бързо и болезнено, за да не се налага да се повтаря. Не твърдя, че съм права, но при мен работи.

Вариант 1: почва да дърпа, концентрирам се и със всичка сила до дръпвам обратно. Обикновено първия път се просват на земята ошашавени. Работи и при по-големи и при по-малки, ние все пак сме по-силни от тях! Ставаме, тръгваме, дърпането продължава - втори път същата процедура. Хъскитата не разбират много, много от дума и може да се наложи да се повъргаляте, но това е положението, докато не забави крачката и не започне да се съобразява. Да, стресира се, но това е положението.

Вариант 2: Ако дърпа и не се съобразява, или яде лайна, или прави нещо, което не ви харесва, хващате каишката през средата с лявата ръка, тъй че края с дръжката да виси. С дясната ръка с кожения край го первате през муцуната. С добре премерен и достатъчно силен удар. Отпускате хватката. Ако е разбрал - добре, ако не е - повтаряте упражнението.

Колегите са прави, че дърпането често е признак на твърде много излишна енергия. Трябва да се стараете да го поизтощавате. Но иначе като цяло въпросът е ПРИНЦИПЕН. Кучето трябва да се съобразява с вашата воля няма значение какво то чувства или иска.

Надявам се, да съм ви полезна. Моля НЕ пребивайте кучето, идеята е то да почувства вашата сила и да разбере, че работата не е майтап и трябва да коригират поведението си съобразно вашата воля.
User's Signature

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.
Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни