Dog.bg Форуми : Новата Кинология

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Новата Кинология Оцени темата: -----

#161 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 05 December 2012 - 05:53 PM

Показване на мнениетоmil_, в 05 December 2012 - 03:50 PM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 05 December 2012 - 05:39 PM, написа:

Но кое му е новото в цялата таз теория?

Новото, Фурия, е че няма значение дали кучето спи между теб и мъжа ти, под леглото или на полилея и че поведението му не се променя от това дали спи на леглото.
Поведението му се формира от комплекс мерки за оцеляване, който ние към момента сме превърнали в истински ребус за кучето и то чудодейно се справя.

И това е нещо ново? Стига де! Па аз мислих че ще има откритие, а то било топлата вода.

Момчета и момичета, не ме разбирайте погрешно, но не е ли правилно мааааалко да свалите гардата? Вместо крещящо претенциозно заглавие от рода на "Нова кинология" малко по-скромно не може ли? Нещо като "позитивна методика"? М?
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#162 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 05 December 2012 - 06:12 PM

Не. Не става дума за методика само.
Все ми е едно какво ще е заглавието, но става дума за базата.
Едва наскоро се правят изследвания, които преобръщат базата. Хиляди години сме се възползвали от кучетата без да се интересуваме от тях. Трябваше да се научим да обучаваме делфини (ни повод, ни парк, ни дявол) или шимпанзета, с които имаме повече общи хромозоми, но никаква симбиоза, за да се сетим да разгледаме кучетата.

#163 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 05 December 2012 - 06:17 PM

Мил, чия база? Коя е тая "нова" кинология? Няма такава, просто няма, има кинология като наука, където съществуват различни методи по отношение на отглеждане на кучета. Кинология е една, защо да я делим? Дай да комбинираме методите спрямо индивидуално куче.
Хиляди години сме използвали кучета като биологичен вид и изведнъж се намериха теоретици последни 10 години да отворят очите на човечеството срещу пари.
User's Signature

#164 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 December 2012 - 06:21 PM

Базата - това е теоретичната основа.
При грешна теоретична основа всички практики и методики са съмнителни.
Естествено, че кинологията е една, както и физиката, предполагам, е съществувала преди ябълката да падне.
Фурия, аз съм сигурна, че това е по-сложно от физика, от друга страна по-лесно, защото ние сме емоционално обвързани с кучетата. Не зная как да обясня, обаче, че "комбинирането" на методи от противоречащи си теории е нонсенс.
За хора, които не са следвали теоретично алфа-доминантната не е проблем, както g_tanov правилно каза, но за хора, които са (като мен) e поврат.

#165 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 December 2012 - 06:32 PM

Показване на мнениетоmil_, в 05 December 2012 - 06:38 PM, написа:

За кучето близостта до човека и разбирането на неговите сигнали е единственият начин на оцеляване, тоест то има естествена нужда в смисъл на принуда от ранга на инстинкта за самосъхранение.

Това даже и аз го разбирам.
Ясно е, че кучето е опитомено отдавна и не е нужно всеки посерко :ab_041: да запретне ръкави и да се прави на герой, воювайки за титлата АЛФА със собственото си куче, както някои си го представят обучението.
Желанието за близост до стопанина и получаване на одобрението му е генетически заложена - това е домашно животно, а не див звяр.
Друг въпрос е, обаче, че освен този стремеж, нужда, инстинкт или както и да я наричаме ( не съм силна в терминологията) поведението му се определя и от много други такива, някои естествени животински, други - селектирани някога, с някакви цели.

Сложното идва, когато в един момент настъпи противоречие между тях и кучето трябва да избира.
Определено не считам, че всяко куче живее с едничката мисъл как да угоди на стопанина си - много ласкателно е да си го мислим, но не е така принципно, поне според мен - малко по-сложно е.
Нежелано от стопанина поведение се проявява и като резултат на такъв "сблъсък на интереси", а не само защото не си си нагушкал кучето достатъчно, за да му покажеш, че сте екип (по новому) или пък че не си го "надоминирал" достатъчно, за да му се наложиш като АЛФА ( по старому) - грубо се изразявам.

Та се чудя все пак - винаги ли има решение на всеки такъв проблем, с което решение можем да манипулираме кучето и да "моделираме" желаното поведение без принуда, или все пак в някои случаи няма?:tb_195:

#166 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2012 - 06:33 PM

Показване на мнениетоmil_, в 05 December 2012 - 04:21 PM, написа:

Базата - това е теоретичната основа.
При грешна теоретична основа всички практики и методики са съмнителни.
Естествено, че кинологията е една, както и физиката, предполагам, е съществувала преди ябълката да падне.

Ами тогава не става дума за нова или стара кинология, опираме до метода, а това е друго. Ей за това говоря - некоректно формулиране с цел пропаганда и промиване на мозъка на средностатистичен стопанин. Пак става дума за разделение по методи, тяхното противопоставяне и взаимна липса на комуникация между адептите.Стигаща до враждебност (не и от моя страна).

Питам, кое му е новото в случая?
User's Signature

#167 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 December 2012 - 06:37 PM

Показване на мнениетоrimela, в 05 December 2012 - 06:32 PM, написа:

Та се чудя все пак - винаги ли има решение на всеки такъв проблем, с което решение можем да манипулираме кучето и да "моделираме" желаното поведение без принуда, или все пак в някои случаи няма?:tb_195:

И аз се чудя.
Ти мислиш ли, че конвенционалният тренинг ти дава решение Винаги?
На мен ми харесва честотата на успеваемост Качена снимка

#168 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 December 2012 - 06:41 PM

Определено конвенционалния метод не дава винаги решение - поне не и в моя случай.
Остава да измисля как да я излъжа моята пикла...
:ab_041:

#169 Потребителят е офлайн   Bojko_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2012 - 06:52 PM

Показване на мнениетоmil_, в 05 December 2012 - 06:21 PM, написа:

ха така-а-а-а,

физиката винаги си е физика. Само че нютон като открил теорията за гравитазията въвел новост в физиката. Само че после се появил айнщайн с неговия принцип на относителноста и нютоновата физика била заменена от Новата физика на айнщайн. Да, ама сега стивън хокинг откри нови неща и айнщановата физика е на път да иде в историята и да бъде заменена от Новата физика на хокинг.

А иначе физиката все си е физика.

#170 Потребителят е офлайн   Bojko_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2012 - 06:54 PM

Показване на мнениетоrimela, в 05 December 2012 - 06:32 PM, написа:

Това даже и аз го разбирам.

а, че то само фурия нищо не разбира

#171 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2012 - 10:10 PM

Аз пък не разбирам защо толкова се хващате за думата и държите като пише "нова" , да е нещо невиждано и нечувано! Както е казал един итталиански гений, няма нищо по-ново от старите неща!
User's Signature

Качена снимка

#172 Потребителят е офлайн   Bojko_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2012 - 10:27 PM

Показване на мнениетоFlawless, в 05 December 2012 - 10:10 PM, написа:

Аз пък не разбирам защо толкова се хващате за думата и държите като пише "нова" , да е нещо невиждано и нечувано! Както е казал един итталиански гений, няма нищо по-ново от старите неща!

Всяко Ново е забравено старо. майче така казал гения :ba_025:

#173 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 05 December 2012 - 10:48 PM

Както писах в началото,текста е от титулната страница на IVDF,както и този от стр.3,написан от О.Кажарска и преведен (надявам се сносно) от мен.Не е моя вината,че основателите му са решили да нарекат вижданията си,както и цялостната концепция по този начин.Те сами признават,че тя (НК ) е базирана не само върху изцяло добрите практики,но и върху последните изследвания върху кучешкото поведение.
Написано е,но не може да се води нормален диалог там,където липсва готовност от едната страна.

„Днес в много страни все още не е създадена окончателно киноложката концепция,защото :
*знанията се натрупват постепенно
*разпространяват се неравномерно
*както се случва с всяко ново нещо,то среща съпротива
За да се създаде нова култура на отношение към кучетата са нужни хора със съвременни и задълбочени знания за кучетата.Подготовката,обучението и поддръжката на такива хора е главната цел на IVDF.
О.Кажарская

Имам чувството,че играя ролята на „вестоносеца”?!...
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#174 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 05 December 2012 - 10:51 PM

За да можем да проведем човешки разговор искате ли да започнем така:

Какво искаме от кучетата и защо? Като изясним това виж нещата сами са се нагодили...Защото (съгласете се) не може да се коментира нещо,без да се вникне в първопричината му.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#175 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 December 2012 - 12:00 AM

Е, то е ясно какво искаме – хармонична и пълноценна връзка (моля, Фурия да не ме обвинява в зоофилия:). Във всеки случай не искам да живея със страхливо, пасивно и/или агресивно куче, т.е. отхвърлям авторитарния стил на взаимоотношения. Аз няма да го бия, но и очаквам и то да ме разбира и да не ме бие, хапе, дърпа и тормози:) А и да ме изчаква да се наспя и протегна след събуждане, както аз го изчаквам. Друго, което не ми се иска е да имам до себе си неуверено, социално и емоционално неуравновесено куче, което да ме лъже, че не се страхува от усамотяване, а пък само да чака да затворя външната врата на дома и да започне да маркира по легла, дивани и ъгли, да разкъсва чехлите ми, да гризе дистанционно, мишки (PC), клавиатури, книги и т.н. или като си дойда и седна да вечерям, да блокира достъпа до хладилника, да ми скача и да ми краде от масата, от паничката ми и коварно да се облизва срещу гладния ми поглед:) вместо да си хапва от вкусно приготвената храна лично за него от мен, да не ме пуска да си легна на спалнята с мъжО, проснал се напречно и ръмжейки страховито :). Или, с други думи отхвърлям и либералния стил на взаимоотношения между нас и то да ме диктатури:). Така, без да искам, стигнах до извода, че приемам демократичния модел/стил на взаимоотношения, където взаимно ще си зачитаме потребностите и свободата на избор, то да си играе с които иска кучки и катерички, не ми пречи, стига да не потича кръв, да си гони катеричките, важното е да не ги хваща:), ще се приемаме в определени граници, ще се опитваме да се разбираме в конфликтни ситуации и ще търсим взаимно приемливи решения за мирно съвместно съществуване, носещо взаимно удовлетворение. Ще се постарая да подхождам с емоционална интелигентност в опитите ми да разбирам кучето си, доколкото я имам. Без наказания, но в разумни за мен и потребни за него граници. Без дресировки, но с приятни и за двете страни тренировки. Без комерсиални подкупи, но с ясна подкрепа и защита в необходими моменти. С взаимно доверие. Без насилие, наказания и лишения. И от двете страни (за последните 4 изречения:) )

#176 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 06 December 2012 - 12:36 AM

Какво искаме от кучето - понякога и самите хора не знаят точно. Но все пак различните хора искат различни неща - някои искат агресивно куче, което да лае и да хапе влезлите в двора/къщата. Други искат кучето хем да не хапе, за да няма проблеми при разходки и т.н., хем като се наложи да захапе. Трети искат куче, което изобщо да не се забелязва, че съществува - т.е. да си кротува там, а когато на тях им кефне, да го погали, поразходи ... Други искат кучето да върши нуждите си в банята - за да не се налага да излизат всеки ден навън ... И т.н.

На мен обаче ми е интересно следното:

Показване на мнениетоstarrkopf, в 28 November 2012 - 03:02 PM, написа:

Новата Кинология дава възможност стопанинът да изразява емоцийте и желанията си така,че те да бъдат достатъчно добре разбрани и предсказуеми в очите на кучето му. Това напълно изключва всякаква грубост и невнимателност.

Тук не става дума за това стопанинът да залъже кучето с дейност, заместител на онази, към която кучето проявява интерес, но за нас е неприемлива. А става дума за това, стопанинът да ИЗРАЗИ ЕМОЦИИТЕ и ЖЕЛАНИЯТА си така, че КУЧЕТО ДА ГИ РАЗБЕРЕ, т.е. не кучето да се залъже да гони играчки, а да РАЗБЕРЕ, че АЗ НЕ ИСКАМ то да гони и убива котки или да се бие с други кучета. Ако кучето примерно разбере правилно какво искам, ще задоволи ли моето желание, или неговото, въпреки че знае какво АЗ искам? Или ако в мое присъствие изпълнява моето желание, в мое отсъствие ще се съобразява ли с него? Че аз не искам да се бие в мое отсъствие, примерно?
Как стопанинът да изрази неодобрение така, че хум кучето да разбере, хем стопанинът да не е груб и невнимателен. Дали единствено игнорирането върши работа? Кучето винаги ли разбира, когато стопанинът го игнорира, че то върши нещо нередно? Защото ние го игнорираме и когато ние самите имаме работа и не искаме да играем с него. Тогава как кучето да разбере недвусмислено, че като го игнорираме, то е направило нещо нежелано от нас? Интересно ми е дали в изразяването на емоция се включва изразяване на негативна емоция, защото ако нещо не ни хареса, или ни ядоса - ние го показваме и на хората край нас чрез жестове, повишаване на глас, проямна на тембър и т.н. Това допустимо ли е според новата кинология (за мен няма значение как се казва, въпросът е, че се написа, че тя е ОТВЪД позитивните методи на обучение. Т.е. независимо от името, искам да разбера разликата между тези две неща, ако наистина имаме нещо ОТВЪД).

Другото, което ми е интересно. Изключва се всякаква грубост и невнимателност.
Кучетата не се раждат научени, дори и на кучешките взаимоотношения. Какво съм виждала при палета - когато са малки, дори не могат да запазят равновесие на стъпало примерно и падат, но после вече се научават. Когато са малки, се качват буквално на главите на майките, които са добродушни, а при онези, които са по-строги, бързо разбират, че не може - майката им показва, чрез отместване, чрез ръмжене, чрез захапване, зависи от темперамента на кучето. Виждала съм палета да пазят храната си от майките, като се спускат към майката и я прогонват (съвсем символично, но се спускат, изръмжават, понякога излайват). Виждала съм и майки, които ръмжат и по същия начин прогонват малките си от храна.
Когато кучето все още не е обучено, или не е свикнало с нашия ритъм на живот, с онова, което ние одобряваме или не одобряваме - при хипотетична ситуация. Кучето се спуска и хваща котка/катерица/лалугер/язовец/кокошка ... каквото и да е. Не сме успели да предотвратим спускането (не сме гледали в този момент към кучето - невъзможно е само него да гледаш, когато си навън, или пък кучето е далеч от нас). Как трябва да се постъпи? Ако се намесиш в ситуацията - как ще се намесиш без грубост и невнимателност? Най-малкото ако има нашийник, да се дръпне за нашийника, да се извика нещо ... В такава ситуация не можеш да залъжеш кучето с нищо, абсолютно нищо. Ако не извикаме, не дръпнем, ако изключим всякаква грубост и невнимателност, животинката просто ще умре. Ако се намесим по-грубо (не да го пребием), е възможно да спасим другото животно ...

Показване на мнениетоstarrkopf, в 28 November 2012 - 03:02 PM, написа:

Способността на кучето за самостоятелна интеграция в животът на семейството,без някакво специално обучение е забелязана отдавна.Но на тези случаи се гледаше по-скоро като на „щастлива” случайност.
Новата Кинология доказва,че самостоятелната интеграция на кучето е напълно естествено явление.Тя се крепи на същите биологични закони,на които всъщност се дължат взаимоотношенията в животинските общности.

В едно семейство, както и при взаимоотношенията в животинските общности, ИЗОБЩО не се изключва негативната емоция, според мен. И хората се карат, и кучетата се карат, и т.н. Липсата на всякаква грубост и невнимателност според мен е чиста утопия. Пожелателна, но утопия. Това според мен е част от самостоятелната интеграция на кучето в семейството - когато се повиши тон - трябва да се спре някакво поведение ... Нещо като аналог на предупредителното ръмжене при кучетата - спри, недей, ако продължиш, ще си изпатиш ... Кучетата го разбират.
Та, как да разбирам точно изключването на всякаква грубост и невнимателност към кучето? Възможно ли е на практика? Строгият тон и скарването считат ли се за невнимателност/грубост към кучето? То и към хората се считат за грубост, но ... има ли човек, който никога не нагрубява други хора - с думи или поведение? Какво остава пък към кучето ...
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#177 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 December 2012 - 11:33 AM

Показване на мнениетоmil_, в 05 December 2012 - 05:50 PM, написа:

Новото, Фурия, е че няма значение дали кучето спи между теб и мъжа ти, под масата, в тоалетната или на полилея и че поведението му не се променя от това дали спи на леглото.
Поведението му се формира от комплекс мерки за оцеляване, който ние към момента сме превърнали в истински ребус за кучето и то чудодейно се справя.

Не, новото е, че има нов тип апартаментно-гранулни кучета, и за тях трябва "нова кинология". Щото те си имат мн тежки и специфични проблеми - пикаят на радиатори и възглавници, влизат в асансьора преди стопаните, спят къдет си искат и други.
Отношенията Човек - куче винаги са били йерархични. Не щото м/у кучета, вълци и марсианци са такива, а щото м/у нас и кучетата са такива. Та ако новото в "нк" е, че с добра дума и пистолет е по-добре от само с пистолет - ок. Целта е кучето да служи и слуша. Или бъркам, друга е и целта и пътя?
PS Не се заяждам конкретно с теб.

#178 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 December 2012 - 11:41 AM

Ако отношенията между човек и куче бяха йерархични по смисъла на алфа-доминантната теория, кучетата нямаше да могат да работят като бодигардове, ловци или пазачи на стада.

#179 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 December 2012 - 12:06 PM

Йерархични са по смисъла на това, че Човек "нарежда" на кучето и то зависи от неговата воля, а не обратно.
Пак да питам, каква е "целта" при отглеждането и, евентуално, обучението на кучето? Неговият комфорт? Или по голямо послушание и обученост?

#180 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 December 2012 - 12:12 PM

Показване на мнениетоmikivt, в 06 December 2012 - 12:06 PM, написа:

Йерархични са по смисъла на това, че Човек "нарежда" на кучето и то зависи от неговата воля, а не обратно.
Пак да питам, каква е "целта" при отглеждането и, евентуално, обучението на кучето? Неговият комфорт? Или по голямо послушание и обученост?

Че кой спори с това.
Само че това не е "онази" йерархия - социалната структура на биологичните видове. При "онази" йерархия подчиненият не може да защитава висшестоящия. Разликата е съществена.
Също не забравяй, че и човекът служи на кучето. Храни го, обгрижва го.
Мутуална симбиоза - взаимна изгода. Всеки служи на другия за нещо.

Човек има водещата роля в това взаимоотношение, това е така.
Но не е алфа-доминантен водач на глутница. Не знам дали успявам да изясня разликата.

• (15 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни