- (15 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Новата Кинология
Публикувано: 28 November 2012 - 03:02 PM
Какво предствлява Новата Кинология?
Новата Кинология – това е кинологията в нейното най-развито състояние.Тя разглежда кучето от гледна точка на съвременната биология,като при това се изключват всички похвати за общуване с него,основани на модата,материалните изгоди и предрасъдъци.
Това дава голямо преимущество,тъй като чрез нея се избягват проблемите и се създава основа за съвместен живот и сътрудничество между човекът и кучето.
Кучето и човекът са съществували повече от XIV века,благодарение на естествената социална връзка.Кучетата и днес помагат на хората,практически без специални тренировки.Освен това в Кинологията социалните способности на кучето оставаха дълго време недооценени.За основа в общуването с кучето се ползваха „инструкций” и народни предания.Стопаните и треньорите изискваха от него неща,които нерядко противоречаха на законите на биологията...
Хората смятаха,че единствено командите са единственият път за комуникация,обучението – разучаване на команди,доброто послушание- безприкословно изпълнение пак на тези команди.
Поведенческите „проблеми” се приписваха или на недостатъчно силно лидерство от страна на стопанинът,или на не добро обучение,или на „коварният”кучешки ум...
Този подход неминуемо водеше до изводът,че кучето не може да се възпита без то да се потиска.
Същност на Новата Кинология
Кучето и стопанинът създават пълноценно семейство.При това те са обединени от взаимното чувство на привързаността.Съвместният живот на стопанинът и кучето се крепи на комуникацийте,осъзнати и от двете страни ,както и на грижите заради естествените нужди.За създаването на добра комуникация стопанинът трябва да разчупи рамките на възприятията си и по такъв начин да се доближи до възприятията на кучето.Той трябва да се научи да разбира даже и едва забележимите му сигнали ,за да е в състояние да реагира навреме.
Новата Кинология дава възможност стопанинът да изразява емоцийте и желанията си така,че те да бъдат достатъчно добре разбрани и предсказуеми в очите на кучето му. Това напълно изключва всякаква грубост и невнимателност.
Грубостите водят до нарушаване на връзката с кучето,карайки го да се отдалечава от човек.Освен това то престава да „информира” за поведението си,което прави съвместният им живот проблемен.От друга страна кучето е подложено на стрес заради отсъствието на необходимата за него социална връзка,особено в съвременният свят,където то трудно би оцеляло без помощта му.
Добре изградената връзка с членовете на семейството създава в кучето чувство за принадлежност и доверие.Сигурният „гръб” повишава менталното му развитие и желанието за сътрудничество. Това сътрудничество не се ограниачва само чрез тренировки и създаване на необходимите навици,но и чрез обучението на кучето и запознаването с правилата и формите на поведение в семейството по естествен път – чрез социално обучение.В резултат на това,кучето настройва поведението си според желанието на стопаните си и променящата се обстановка.
Ако човек знае всичко това,вероятността от възникване на проблеми в поведението е значително по-малка,тъй като голяма част от тях са функция на физиологичните реакций от стресът заради условията на отглеждане,несъответсващи на физическите и ментални нужди на кучето,като – неподходящи грижи и лоша комуникация в семейството.
Способността на кучето за самостоятелна интеграция в животът на семейството,без някакво специално обучение е забелязана отдавна.Но на тези случаи се гледаше по-скоро като на „щастлива” случайност.
Новата Кинология доказва,че самостоятелната интеграция на кучето е напълно естествено явление.Тя се крепи на същите биологични закони,на които всъщност се дължат взаимоотношенията в животинските общности.
СТАРА СХЕМА – НОВО СЪДЪРЖАНИЕ
Идеята на Новата Кинология може да се се стори позната.И все пак тя се отличава по комплексният подход,който липсва в традиционната Кинология.
Комплексният подход стана възможен благодарение (на първо място) на появата на нови технически възможности за изследване в областите:
*изследване на стреса (стресовата реакция,травми,болка,адаптивни реакций)
* изследване на емоцийте и аналитичните способности при кучето и други животни
*изследване на особеностите на възприятията при животните,в т.ч. кучето
*изследване на комуникативните способности при животните,в т.ч. кучето
*изследване на социалните структури в жовотинските общества,в т.ч. кучето
*изследване в областта на психологията на обучението
Въз основа на тези знания бяха създадени новата техника за общуване с кучето и работата с него.
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Кой е създал Новата Кинология?
Новата Кинология е започнала създаването си в срадата на XXвек.В нейната основа са заложени изследванията от най-различни области :
Етология,невробиология,психология,социология и кинология.
Какво е мястото на Новата Кинология в световем мащаб?
Тя се развива,като кинологията основаваща се на потискането отстъпва място на кинологията,използваща естествената социална връзка с кучето.Смяната на парадигмата не се осъществява изведнъж,а според появата на новите резултати от изследванията и разработените нови методи на работа.
Към даденият момент в много страни все още не е създадена окончателната версия на тази киноложка концепция,тъй като сведенията се натрупват и разпространяват неравномерно.
Затова треньорите и стопаните на кучета са принудени постоянно да актуализират знанията си.
Ето това се опитвам да обясня винаги,пишейки си с приятели,или тук в dog.bg.
Ако човек желае да разбере същността на Новата Кинология,то той ще трябва да се върне буквално години назад,преосмисляйки не само отношението си към своето куче,но и всичко написано от създателите на етологията.
Какво ни пречи да разбираме кучетата си – това трябва да залегне като основа на разсъжденията,ако наистина желаем да живеем в хармония с тях.

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 28 November 2012 - 03:29 PM
starrkopf, в 28 November 2012 - 03:02 PM, написа:
Старкопоф, питаш кво ни пречи.
Пречи ни, че сме невежи, не искаме да си отворим очите, загърнали сме се с разни стари теории, книги, филмчета и пишман треньори и като ни кажат, че грешим вместо да се погледнем, се чудим как да анатемосаме тоя дето се опитва да ни отвори очите.
Знаеш ли колко хора ще разберат ейтуй дето си го написал? Най-много 2-3 ма.
Публикувано: 28 November 2012 - 03:41 PM
starrkopf, в 28 November 2012 - 03:02 PM, написа:
Какво предствлява Новата Кинология?
What is “The New Cynology”?
The New Cynology is the very forefront of cynology (study of matters related to dogs). Based upon modern biological and psychological sciences, The New Cynology pulls together many achivements in behavioral sciences concerning:
• animal communication
• stress and stress-related behavior
• senses and perception
• animal emotions, feelings, cognition
• social organization in dogs and human beings
• learning
и така нататък. Ти си го написал. сега остава да те разберат и да не цитират простотиите на разни набедени познавачи на кучешката психология.
Публикувано: 28 November 2012 - 03:51 PM
Пишех и превеждах,но с едно на ум....
Е,нямаше как моят Джими да ме чака (свободен) пред магазина,или на трамвайната спирка ако го бях душил,нали?Сега като си спомня това се сещам за учудените хора преминаващи покрай него ,а аз ( къде ми е бил умът) се правех че също се възхищавам - подминавах го и чак след известно време се връщах при него.Издаде ме една съседка,но вместо упрек получих "правото" да се грижа за него и да го разхождам,докато съм в София.
Благодарен съм им.
Това не е лирично отклонение.

Публикувано: 28 November 2012 - 04:02 PM
благодаря за темата!
За мен е доста интересна.
Не знам доколко съм успяла да схвана основната идея, но си мисля, че за част от нещата, които кучето може да усвои "естествено" за живота при човека, е необходима много повече свобода, която да се даде на кучето - един вид да му се даде правото само да стига до някои изводи - т.е. не с наказания, но не и с "подкупи" като поощрения, ако мога така да се изразя, с други думи да ни е равностоен партньор, равнопоставен, а не да имаме отношение като примерно водач-подчинен, или родител-дете ... (както е било преди, предполагам - но тогава кучетата не са били затворени в човешките домове, а са имали повече свобода).
От онова, което успях да разбера (със сигурност интерпретация, която да "напасна" към мои схващания и наблюдения), новата кинология като че ли връща възможността на кучето да бъде куче - трудно ми е да го обясня накратко.
Публикувано: 28 November 2012 - 04:08 PM
starrkopf, в 28 November 2012 - 03:51 PM, написа:
Е,нямаше как моят Джими да ме чака (свободен) пред магазина,или на трамвайната спирка ако го бях душил,нали?Сега като си спомня това се сещам за учудените хора преминаващи покрай него ,а аз ( къде ми е бил умът) се правех че също се възхищавам - подминавах го и чак след известно време се връщах при него.Издаде ме една съседка,но вместо упрек получих "правото" да се грижа за него и да го разхождам,докато съм в София.
Благодарен съм им.
Книгите на Сабанеев са много хубави. Едни такива шити, добре подвързани с лъскави зелени корици, дебели. Влизаш ти в книжарницата, виждаш една такава книга, започваш да я четеш и да приемаш всичко 1 към 1, защото разсъждаваш: Щом се продава, значи си заслужава (като твърденето на агалина, че щом нешънъл джеографик дава филми на сизър милан, значи си заслужава, щото видиш ли нешънъла няма да си позволи да дава зверства). Да, ама не.
Макар че не съм много прав да ги сравнявам двамата – Сабанеев и Милан. Защото сабанеев, макар и да греши е класик. За своето време той има стойност защото цялото ниво на науката е било такова, дори по-ниско и от неговото. Защото сабанеев се е раздавал, зада да се научи и да предаде знанията си на другите. А милан и миланоподобните? – хора живеещи сега, когато науката за кучета е на милион пъти по-високо ниво от времето на сабанеев, но на тях това не им отърва, защото те не са в кинологията зада се раздават, а зада печелят, да печелят от наивници, които им вярват.
И ако сабанеев заслужава да бъде прочетен и уважен за това, което е направил (преди повече от 100 години), то ейтакива пишман треньори освен да ги благодлавяш по роднинска линия, друго не заслужават.
Евала ти на труда, че си се хванал да преписваш и превеждаш и още по евала, че си надскочил него време.
п.п. съболезнавания за татко ти!
Публикувано: 28 November 2012 - 04:13 PM
wind, в 28 November 2012 - 04:02 PM, написа:
по-точно, че човек (стопанина, треньора и т.н.) никога не трябва да забравя, че кучето е куче, да знае много добре света на кучето и само когато е абсолютно сигурен в занията и възможностите си да тръгва да се занимава с кучета. в противен случай това ще е мъка както за човека, така и за кучето.
Публикувано: 28 November 2012 - 04:15 PM
wind, в 28 November 2012 - 04:02 PM, написа:
благодаря за темата!
За мен е доста интересна.
Не знам доколко съм успяла да схвана основната идея, но си мисля, че за част от нещата, които кучето може да усвои "естествено" за живота при човека, е необходима много повече свобода, която да се даде на кучето - един вид да му се даде правото само да стига до някои изводи - т.е. не с наказания, но не и с "подкупи" като поощрения, ако мога така да се изразя, с други думи да ни е равностоен партньор, равнопоставен, а не да имаме отношение като примерно водач-подчинен, или родител-дете ... (както е било преди, предполагам - но тогава кучетата не са били затворени в човешките домове, а са имали повече свобода).
От онова, което успях да разбера (със сигурност интерпретация, която да "напасна" към мои схващания и наблюдения), новата кинология като че ли връща възможността на кучето да бъде куче - трудно ми е да го обясня накратко.
С Вас няма смисъл да го обсъждаме - не защото сте психолог,а защото отдавна сте вникнала в това за което тук става дума.И бъдете сигурна,че много хора от форума са съгласни,но като че ли не им стиска да си го признаят и направят...
Ето това исках да постигна канейки колегите ( в т.ч.. Николай Атанасов) при създаването на Асоциацията на треньорите.Но всичко е пред нас.

Публикувано: 28 November 2012 - 04:21 PM
Публикувано: 28 November 2012 - 04:37 PM
Bojko_bg, в 28 November 2012 - 04:21 PM, написа:
Не го пускат,защото не го разбират.А ако кажа на четящите,че той има голяма заслуга в създаването именно на Новата Кинология,заради отношението си към кучетата?
Как ще им се хареса това на опонентите му?
Не забравяйте че тази концепция се основава на хора като него ( биолози,клинични етолози,треньори,стопани на кучета и още и още),изповядвайки в световен мащаб вижданията и изследванията си свързани с кучетата.
И ако той ( Н.Атанасов) тук във форума е нежелан,питам ( и ще го кажа пък той да ми се обиди,че съм го направил без негово разрешение) защо името Николай Атанасов се ползва с авторитет в тази организация,основателка на това ново течение в кинологията?
Те там сигурно са подведени или невежи -така ли да го разбирам?

Публикувано: 28 November 2012 - 04:56 PM
Публикувано: 28 November 2012 - 07:43 PM
Bojko_bg, в 28 November 2012 - 04:08 PM, написа:
Благодарен съм им.
Книгите на Сабанеев са много хубави. Едни такива шити, добре подвързани с лъскави зелени корици, дебели. Влизаш ти в книжарницата, виждаш една такава книга, започваш да я четеш и да приемаш всичко 1 към 1, защото разсъждаваш: Щом се продава, значи си заслужава (като твърденето на агалина, че щом нешънъл джеографик дава филми на сизър милан, значи си заслужава, щото видиш ли нешънъла няма да си позволи да дава зверства). Да, ама не.
Макар че не съм много прав да ги сравнявам двамата – Сабанеев и Милан. Защото сабанеев, макар и да греши е класик. За своето време той има стойност защото цялото ниво на науката е било такова, дори по-ниско и от неговото. Защото сабанеев се е раздавал, зада да се научи и да предаде знанията си на другите. А милан и миланоподобните? – хора живеещи сега, когато науката за кучета е на милион пъти по-високо ниво от времето на сабанеев, но на тях това не им отърва, защото те не са в кинологията зада се раздават, а зада печелят, да печелят от наивници, които им вярват.
И ако сабанеев заслужава да бъде прочетен и уважен за това, което е направил (преди повече от 100 години), то ейтакива пишман треньори освен да ги благодлавяш по роднинска линия, друго не заслужават.
Евала ти на труда, че си се хванал да преписваш и превеждаш и още по евала, че си надскочил него време.
Знам за кои томове говорите Божко,но аз имам предвид :
Легавыя I _ том
Дрессировка и натаска легавых собак
Ленид Сабанеев
Марта 15 дня 1896 года.
Над этой книги еще работали известными русскими знатоками легавых :
С.В.Пенский,К.В.Мошнин,А.А.Ланский
Книгата е с червени твърди корици,но за съжаление след като вуйчо почина,тя премина в ръцете на неподходящи хора,които (доколкото знам) побързаха да я продадат.За мен останаха записките от староруски,преводите и спомените за едно прекрасно време и един голям човек.

Публикувано: 28 November 2012 - 08:04 PM
starrkopf, в 28 November 2012 - 07:43 PM, написа:
Bojko_bg, в 28 November 2012 - 04:08 PM, написа:
Благодарен съм им.
Знам за кои томове говорите Божко,но аз имам предвид :
Легавыя I _ том
Дрессировка и натаска легавых собак
Ленид Сабанеев
Марта 15 дня 1896 года.
Над этой книги еще работали известными русскими знатоками легавых :
С.В.Пенский,К.В.Мошнин,А.А.Ланский
Книгата е с червени твърди корици,но за съжаление след като вуйчо почина,тя премина в ръцете на неподходящи хора,които (доколкото знам) побързаха да я продадат.За мен останаха записките от староруски,преводите и спомените за едно прекрасно време и един голям човек.
Грешка явно.
Аз имам трите зелени тома, ама в момента не мога да им кажа заглавията щото не са при мене.
Моите също са фототипни издания - 1:1 както Сабанеев ги е писал.
Публикувано: 28 November 2012 - 08:19 PM
кучетата,рибите и насекомите,нали?Прекрасни томове и дано са Ви свършили работа.
Л.Сабанеев много има да го гонят..... - на него биологията дължи много и е световно признат учен.
От такива хора (нищо ,че са живели отдавна) е нужно да се черпят знания.
PS. Да не стане грешка - май имаше негов труд за птиците,не за насекомите.
Аз лично съм ги виждал веднъж,затова може да греша. Извинете ме.

Публикувано: 28 November 2012 - 08:24 PM
starrkopf, в 28 November 2012 - 08:19 PM, написа:
кучетата,рибите и насекомите,нали?Прекрасни томове и дано са Ви свършили работа.
Л.Сабанеев много има да го гонят..... - на него биологията дължи много и е световно признат учен.
да-а-а и най-вече -за кучетата.
Сабанеев е класика !!!
аз писах че, той вече е минало и не е актуален, но той е основа, на която всеки който има претенции да разбира от кучета, трябва да е стъпил.
Публикувано: 28 November 2012 - 08:34 PM
starrkopf, в 28 November 2012 - 08:19 PM, написа:
PS. Да не стане грешка - май имаше негов труд за птиците,не за насекомите.
Аз лично съм ги виждал веднъж,затова може да греша. Извинете ме.
да-а-а-а, той за буболечки не е писал. май беше кучета, птици, риби..
Публикувано: 28 November 2012 - 08:49 PM

Леонид Павлович Сабанеев – ученый, который посвятил жизнь изучению образа жизни диких животных и речных рыб. Как результат этой кропотливой работы были книги об охоте и рыбалке. Работы ученого популярны во всём мире и стали классикой. Они актуальны и ныне и занимают достойное место "настольных книг" рыболовов и охотников.
Перечень произведений:
Рыбы России. Том 1
Рыбы России. Том 2
Исконно русская рыбалка. Жизнь и ловля пресноводных рыб
Жизнь и ловля пресноводных рыб
Труды по рыболовству
Жизнь рыб и рыболовство на Зауральских озерах
Рыболовный календарь
Охотничий календарь. Справочная книга для ружейных и псовых охотников
Лось и добывание его в Пермской губернии
Медведь и медвежий промысел на Урале
Соболь и соболиный промысел
Собаки легавые
Борзые и гончие
Сабанеев Леонид Павлович. Сборник книг
Публикувано: 28 November 2012 - 09:47 PM
Но съдържанието на първия пост и по-точно същността на новата кинология отговарят до голяма степен на представите ми за взаимоотношенията куче-човек!
А има ли книги на български, които бихте ми препоръчали?
Публикувано: 28 November 2012 - 09:59 PM
Flawless, в 28 November 2012 - 09:47 PM, написа:
И мен ме хваща яд в такива моменти... Ще гледам баща ми като е свободен, да ми превежда. Търсих тези книги, да не би случайно някой ги е превел на български, но никой не се е сетил. Има и сходни материали на английски, така че като имам свободно време ще чета.

- (15 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »