Лили, защо водиш дебати сама със себе си?
Имам чувството, че търсиш под мухата слон, а ако може и 2-3. И понеже никой не ти е отговорил от вчера и вече почна сама да си водиш диалози.
Ама и двете с Петя всъщност си отговаряте на някакви свои собствени въпроси, които си мислите че са зададени.
Кирей наистина е страхотно бебе, дано се развие в още по-прекрасно куче! А дали ще го води на български изложби си е нейно решение.
К- кучилото на Сунимото също са ми особено присърце, защото майка им е може би най-любимата ми японска акита! Страхотно куче и страхотни стопани! Но каквото и да говорим си има развъдници и развъдници. Белопитови имат една родословна женска и една неродословна и силно се съмнявам, че ще имат нервите да имат второ кучило! Въпреки, че би било прекрасно и нашата банда също би се замислила сериозно дали да не си вземе едно бебе(може и 2) за разнообразие в хъсешката група.
Хачимантай са руснаци, с финансии и физическа възможност. Имат контактките и възможностите да развиват породата, предполагам че и родословията на техните кучила не са български... Сунимото единственото, което успяха да получат в резултат на това кучило бяха лошите обяснения от страна на клуба...
За мен предпочитания тип развъдчик също е човек, който си гледа кучетата вкъщи, спят му по леглата и са част от семейството!! Аз лично не бих си позволила да имам над 3 кучета вкъщи, за да мога пълноценно да им отделям внимание(и пак ще е пряко силите ми)! Но такъв тип развъдчик не би могъл да се развива. За да може породата да се развива, а и развъдчика с нея трябват повече кучета, място и финансии!
А Петя, аз попитах как можеш да изтипосаш че на изложбата е имало много малко добри екземпляри и ти дадох примери, за кучета които аз видях и смятам за прекрасни (без претенции за комптентно мнение). Нямах нужда да ми разясняваш дали Джек бил от добрите български екземпляри или не.
Джек не беше на изложбата и на българска изложба, пряко организирана от БРФК не е бил от доста време. Имах намерението да го изкарам с дъщеря му догодина, но може би няма да е в България! Показахме се за малко в Пловдив, заради съдийката и до там. За жалост аз нямам нито финансовата, нито физическата възможност да излизам извън страната за изложби когато ми скимне, така че ако нашата "любима" федерация продължава да е така щедра откъм съдии, организация и оценяване, може и да не видим повече българска изложба, което за него е добре дошло! Иначе сме били в конкуренция с мъжки кучета от доста от големите развъдници в Европа и Америка и смея да кажа, че сме се представяли повече от задоволително, имайки предвид ужасния му характер. Били сме в един клас с Карнованда, Куул Уотър, Сибериан Лейди, Wolf Point, Charlyn's, Glen Eagle и още много, които не съм запомняла от каталозите по по-големите изложби, състезавал се е и с кучета произведени от Голдън Никол и X Ni Ra. Ако ме финансираш за изложба в Америка бих отишла да се пробвам и в конкуренция с Инисфрии, Кристари, Контоки, Карнованда отново, Хайлендър и тн за да можеш нагледно да сравняваш.

Особено интересно би ми било да видя кучетата там, имайки предвид, че родословието на Джек от дядо нататък е само от линията на Инисфрии. В Македония също се представи потресаващо добре и аз се разплаках, защото очаквах от Ким Ле Бланк да си тръгнем с най-много "много добър", като се има предвид в каква ужасна форма беше и предпочитания тип на съдийката, на който Джек не отговаряше по никакъв начин. От година и половина с него борим една моя ужасна грешка спрямо него(една седмица почивка и постоянно търчене по двора ни костваше козината) и от година и половина, той се появава на чуждестранни изложби с ужасна, изгоряла и накъсана козина, но това очевидно не пречи на съдиите.
Аз за разлика от повечето тук имам ясно мнение на какво е способно кучето ми. Ясно ми е като тип е...да речем посредствен, но ми е ясно и какво има в повече, което е достатъчно за да притъпи тази първоначална посредственост. И се радвам, че точно това "повече" е предал и на дъщерите си. Надявам се те да покажат и още повече, от това което очаквам от тях! Както като домашни любимци, така и като изложбени и спортни кучета!