MartinaV, в 17 April 2013 - 11:05 AM, написа:
Лили, толкова съжалявам, че минаваш през такива перипети с Хачи - много неприятно. Дори за миг не мога да си представя какво ти е :Х Кастрацията не помага ли в такива моменти? Нашия няма проблеми с агресивността, но сега като чета почвам да се чудя след някой друг месец дали няма да започне и той

Нормално ли е да са ЧАК толкова агресивни? Глупав въпрос, тъй като знам, че те са горделиви кучета, които си пазят тяхното, но не знам... Иначе съм напълно съгласна с това, че стопаните на кучета нямат елементарна кучешка култура.

Онзи ден в Борисовата всички си бяха пуснали кучетата от повод, а мен ме е страх да мина с Хачи покрай толкова кучета - не го знам как ще реагира. Не е агресивен, но то един път ще стане...
Здрасти, Мартина!
Проблемът с агресивността идва освен с начина на отглеждане (който момент явно не е проблем при твоя Хачи), и със семейната среда.
За съжаление НАШЕТО СЕМЕЙСТВО Е ЕДНА БЕЗУМНО НЕРВНА СРЕДА, и кучето просто възприема и усеща всичката ни напрегнатост, натовареност, и реагира съответно. Със сигурност има акити, които са далеч по-дружелюбни и далеч по-спокойни, просто
НАШИЯТ НЕ Е ПОПАДНАЛ НА СТОПАНИ, това е!
Осигурете на кучето си спокойна семейна среда, любов, обгрижване и разбиране, и акитата ще е (щях да кажа "човека") най-мъдрото животно, ИЗЦЯЛО оценило това!!!!
При нас нещата не стоят така заради НАС, не заради кучето!
НО НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ТО Е НАИСТИНА ЛОВНО КУЧЕ-ПРИМАТ! Никога няма да хареса малко животно, независимо какво е то - котка, заек, куче...Може първоначално (ако ви е в къщата) да се примири, и да свикне да съжителства...но това не е показател по който да съдите надеждността му и сигурността си!
Акитата е роден и натурален ЛОВЕЦ. Моята акита в случая, е безкрайно страхлива и си пази дупето отвсякъде...тоест - каквото движещо миниатюрно му се появи в погледа - се ХАПВА и ОМАЛОМОЩАВА, за да не му навреди! Това е валидно и за МАЛКИТЕ ДЕЦА (БЕБЕТА). Той не разбира точно какво му идва насреща,
просто му се струва заплашително!!! Спрямо големите кучета - НЯМА СПАСЕНИЕ - ТАМ атаката е задължителна, щот си мерят превъзходността!
Относно кастрацията: мъжко куче, независимо от породата, трябва да се кастрира до 8-9 месечна възраст, преди да усети и разбере мъжките хормони, ако желаете да притъпите близо 70% агресивността. Иначе кастрацията носи така казаното "частично" спокойствие - да, няма да е агресивен ЧААК толкова, но ще продължи да бъде агресивен. В нашия случай кастрацията ВЕЧЕ НЯМА СМИСЪЛ. Интересувах се от това, още от 6-месечната възраст на Хачи, но тогава треньорите ми казаха, че просто породата си е такава, че ако водачът не е качествен, това ще продължи, и аз като некачествен водач, и поради ред други причини, реших, че няма смисъл да го кастрирам.
Тоест - ако вашето кученце е добро, отгледано в спокойна среда и с качествено родословие, аз не виждам смисъл да го кастрирате, по-добре говорете с Петя, или с някой друг развъдник, кучето заслужава да стане "татко" и да има поколение... Пък и тези кучета си заслужава да се отглеждат....най-малкото заради малкия им брой в България, въпреки че вече можем да се гордеем с "познанството" на Акита-ину, тъй като много хора ги разпознават на улицата, не като преди 2 години... И второ - заради негово собствено добро - едно хубаво, красиво и добро животно не заслужава да бъде осакатено, заради нашия морал или заради морала на безумците около нас!!!