michi, в 04 February 2015 - 10:01 AM, написа:
Здравейте всички!
Надявам се вие и кучовете ви да сте добре!
Имам питане- вето натиска да изследваме Мичи за дисплазия сега,щи сме да се успокоил,че няма да има проблем вбъдеще.... Както знаете,не съм голям разбирачи,ама попрочитам доста,професионално изкривяване
Интересува ме какво мислите?
Благодаря!
Здравей,
може и сега да се снима, но официалният сертификат за дисплазия се издава, когато кучето навърши 1 година - т.е. това което ще направите на 4 месеца няма да е реалистично на 1 година. Ако вета има съмнения, че нещо не е наред е добре да се направи в по-ранен период за да може да се вземат мерки навреме.
Има доста интересни случаи относно дисплазиите - например снимка на 4-месечно куче с дисплазия клоняща съм С, на една година същото израснало вече куче е вече с В.
Както знаеш дисплазията е наследствено заболяване, но може да бъде и придобита. Дисплазия може да се появи и при кучета чиито родители са А - просто се случва, но......рисковете намаляват, ако на всички кучета допуснати до разплод им се знае състоянието.
В линията на твоето момче има дисплазия В, което е допустимата, лека форма, която не ограничава разплодната дейност.
На скоро гледах новите импорти от Япония на два развъдника от преди година. Две кучета са с дисплазия Е, което е много тежка форма...
Искам да ти кажа, че когато има проблеми със ставите това личи много и всеки, който има опит го забелязва. Сега даже се сещам за едно от кучетата на специалката за акита в Сърбия. Много красиво тигрово куче, чистя японска линия от известен развъдник така му се носеше задният крак, че аз моментално се усъмних, че нещо не е наред. Съдията също го забеляза, което ми направи много добро впечатление - това е професионализъм

....съдията беше българка.