Извинете, но като видя фън-шуй се чувствам грозно, не само, защото съм атеистка, а и защото съм далеч от диети, яхабиби липса на кво да правя, и ВСЯКАКВИ РЕЛИГИИ, та било то и за определяне на личното ми пространство!!! Или просто в случая съм една БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ПРОСТАЧКА!
Цвети, както винаги си прав!!! В този форум се заформят само междуличностни кавги от персони, несъумяли да преодолеят личните си неприязнени отношения, въпреки фън-шуй, май-чуй, и ти-да-ме-видиш-ела-ми.бе!!! Но, това няма никакво значение в случая на моя коментар.
В случая, моя, естествено, всеки си говори от неговата порта: Изключително е важно как си гледате любимеца, НО.... и как е обучен!!! Значи, лично според мен, агресията се утолява с начина на отглеждане и с културата на отглеждане. Казвам УТОЛЯВА, защото е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРЕКРАТИ!!! Тя си е генетична. Когато навремето попитах треньорката дали да кастрирам Хачи, за да усмъртя агресията, тя ми каза: трябва да го направиш до максимум 9-месечна възраст, но и това не е гаранция! Кастрацията САМО И ЕДИНСТВЕНО НАМАЛЯВА агресията!!! Няма да я превъзмогне!
Ясно е, че мъжко с мъжко не се понася!!! Но когато кучето посегне на Човек, и когато БЕЗПРИЧИННО нападне друго куче - то ясно е, че и кастрацията не би му помогнала!!! Не знам дали се отнася до социализирането и възпитанието. Всички в тази тема (без новодошлите, оправдавам ги и ги благославям!) знаят, че аз Хачи го социализирам от 4-месечен, оставяйки го да се оправя без поводи, каишки и намордници в парка. Там получи стрес от гръмотевици (безумен), там по всяка вероятност и се озлоби, защото страхотно го нахапаха и изядоха, гониха, смачкаха.
Моята треньорка казва, че за доминантните животни като тях, това е полезно, защото малко им смачква самочувствието и не се "опърпват" и "дърлят" постоянно.
Установих, че това е така по един-единствен факт: Хачи УМИРА от страх!!! Поради тази (и сигурно не само поради тази) причина той е толкова агресивен.
Но, знаете ли...към всички ХОРА И ЖИВОТНИ, с които е бил като бебе, е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЮБВЕОБИЛЕН, ВСЕОТДАЕН И ВЕРЕН!!! Неговият приятел Касъл (МЪЖКО ХЪСКИ) е на 3 г. в момента и вече му прави ГРЪБ. А нашият: само свива уши, подскача около него, радва му се, и му отстъпва (въпреки че може да му скърши врата с едно мляскане).

И ми пълни душата умът му. Неколкократно съм казвала, че това животно е в множество пъти по-умно от всички в къщи взети заедно!!!
За лоялността му няма да говоря. Тя е ОЧЕИЗВАЖДАЩА И НЕИЗМЕННА!!!
ДА СА НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ!!! НЕКА ДА НИ РАДВАТ ПОНЕ ПО 10-15 ГОДИНИ, ДА НЕ ГИ ГУБИМ, ДА НЕ СЕ ОСАКАТЯТ, И ДА СЕ НАДЯВАМЕ НА НАЙ-ДОБРОТО ЗА ТЯХ!!!
Извинете за главните букви, но се разчувствах от филма. Колкото и пъти да го гледам, няма да ми омръзне, защото там виждам МОЕТО куче!!!!

А, на който не го е гледал, препоръчвам да го гледа и преглежда поне 2-3 пъти на 2 месеца. Не омръзва. Просто напомня какво притежавате ( не че не си го знаете, естествено)
Извинете ме, пак тъп коментар!

Просто реших да споделя чувствата си.
Тренингът си е тренинг и личи ДОРИ на хъскито, което е диво и безпрецедентно! Много зависи как се отглежда кучето! Нашият свикна с тренировките до такава степен, че когато го завеждах на тренировъчната поляна, той просто ЗНАЕШЕ, ЧЕ ТОВА Е ДИСЦИП!!! Благодаря, ви, че мислите, че е възпитан...

, само че ако в този момент се появи КАКВОТО И ДА БИЛО ЖИВОТНО, НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ГО ОВЛАДЕЕ!!! И въпреки, че нашият е АПАРТАМЕНТЕН, и дори, когато го заведем на двор, прави 2 обиколки и плуе, щот така е свикнал, то той продължава да запазва ЛОВНИЯ СИ ИНСТИНКТ- което си е чисто животинско, естествено!!! Трябва да гоним, ловим, душим, слава богу не да усмъртим!!!
Кучетата, които живеят свободно в двор и не са тренирани, имат друга психология. Тя е - аз съм шефа! Мога да си хвана, а мога и да не си хвана - все ще ме нахранят... Но пак аз си оставам шефа - това е моята територия, това е моят дом, това е моята глутница.
Аз съм начело на глутницата!
Ето това не бива да се допуска ОСОБЕНО ПРИ АКИТИТЕ!!! Те са доминанти, и не бива да им се позволява да мислят, че те са начело на глутницата! Те трябва да знаят, че имат водач! Или двама, това няма значение! Те трябва да бъдат приучени да се подчиняват, защото по принцип това не е в кръвта им!!!
Аз съм начело на глутницата! може и ТРЯБВА да каже единствено стопанинът им!
Поздрави от мен, извинете, че бях толкова обстоятелствена!!!
Моята треньорка има немска овчарка (женска, което НЕ Е ЗА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ). Когато я попитах: "Ех, Кали, кога и моето куче ще слуша като твоето?", тя ми отговори: "Когато си купиш немска овчарка." Ами, това е, чисто и просто, като мен след баня.
И, както винаги,
Петя: Твоите екземпляри са възхитителни!!! Не само, дето са били на изложби, не само дето са регистрирани, ами само заради стопанката си, която е готова на всичко за тях!!! Благодаря ти, че те има, мила моя!!! Благодаря ти за твоите ПРЕКРАСНИ кучета, които радват очите ми, и ме карат да се възхищавам на човека, отдал се на отглеждането и разпространяването им в България!
И ето няколко прекрасни японски акити на РУСКА изложба!
http://www.youtube.c...h?v=5AAEBcHwWVY