Акита
Публикувано: 29 September 2012 - 06:25 AM
къде бяхте в началото, като сте си избирали породата? Не сте ли се запознали предварително с нрава на тези кучета? Ако сте нямали опит, защо сте си избрали именно такова куче? И визирайки всички радетели на кинологията и развъдчиците, кой развъдчик ви е продал кучето, без да успее да прецени, че нямате опит да се справите с такива кучета (щото все се натяква колко съвестни и отговорни са развъдчиците, когато си ПРОДАВАТ кучетата на бъдещи стопани)...
От всичко, което чета от вас (чета ви темата по препратка, само заради решението ви за евтаназия, защото пишех в тема, където издигат родословните кучета в култ, породоподобните без родословия обявяват за "втора ръка" кучета, учудващо как живеещи, след като трябва да се мъчат от хиляди болести поради липсващи изследвания на родителите, а бездомните обявяват за неспособни да бъдат домашни любимци компаньони). И вашата емоционална нестабилност и неопитност като стопанин потвърди като "по поръчка" изказването ми. Хората смятат, че пиша измислици, защото не съм била запозната с кинологията, защото по улиците и приютите нямало напливи от породисти кучета ... дрън дрън ... Просто не съм си водила записки за различните случаи, да цитирам факти, нито съм можела да видя и проследя стотиците случаи, подобни на вашия (със сигурност има такива).
Мога да ви кажа следното.
Кучето ви не е виновно. Кучето е куче. С решението да си вземета такава порода, вие сте били наясно, че поемате отговорност. Кучето може да се обучи на много неща, стига да знаете как. Това, че сте се обръщали към няколко треньори говори, че не сте разбрали как да се държите (и вие си го признавате), а не, че кучето не може да се обучи. При някои кучета не се изискват много или специални усилия, при други напротив. Но след като сте си избрали ПОРОДА, би трябвало да знаете нрава и да си направите сметката предварително.
Бълвате емоционални глупости след глупости. Съжалявам много за нахапаните, особено за вашето детенце, но ... вие сте си виновни. Кучето не е улично, да го обвинявате, нито бездомно. Това е ВАШЕТО куче. Какво значи, че ветеринарите не ви дали избор и не искали да евтаназират ЗДРАВО животно. Те, за разлика от вас, са обективни, наистина са ХУМАННИ и са постъпили правилно. И защо хората да поемат такъв грях върху плещите си заради вашата безотговорност още от първия ден, в който сте взели такава порода без достатъчно опит да се справите с характерен за такива кучета нрав?
А вие, освен, че сте безотговорна още в първоначалния си избор (какво, подведохте се по красотата, по външността ли), продължавате да се държите изключително егоистично спрямо кучето. Не искате да го давате на друг, опитен, който ще успее да рехабилитира кучето ви? По-добре ли е да е вързан някъде на село? Че то там пак ще се смачка като психика на верига? Не искате да го дадете, защото ако някой се справи, то вие тутакси ще се признаете за сгрешила. В преценката си, в решението си да вземете такава порода, в неспособността ви да се грижите и възпитавате адекватно.
Между другото, предполагам, че кучето ви не е кастрирано. Ако не е и живее някъде на село на верига, вероятно и поколения може да създаде ... които ще бъдат улични ... с гени на акита в себе си ...
Дайте поне шанс на това куче да живее нормален живот с ОПИТЕН човек, който МОЖЕ да му помогне.
wind, в 25 September 2012 - 06:08 PM, написа:
Furia_S, в 25 September 2012 - 02:06 PM, написа:
Аз пък твърдя, че с това ти изказване хората пак СЕ ЛЪЖАТ - истината винаги е по средата. А истината би трябвало да изглежда долу -горе по следния начин: кучето, всяко куче - породисто, безпородно, дворно, улично, домашно, си има свой характер, който се определя както от вроденото (тип нервна дейност, унаследени характеристики), така и от придобитото (наученото). Улично куче, дори и години да е живяло навън, може да е далеч по-уравновесено и спокойно за отглеждане у дома, отколкото породисто с доминантен нрав, чието възпитание е изтървано от самото начало. От стопанина зависи МНОГО какво ще бъде кучето, което вземе у дома. Мога и примери, и снимки, и видео клипове да ти покажа/докажа, че е вярно.
А относно връзването на синджир и обесването - НИКОЕ куче не заслужава да живее вързано. Човек, който дава подопечното му куче с ясната идея, че това куче ще е вързано, изобщо не помага на кучето, просто отбива номер :) Затова и нашите подопечни вече само на чужбината разчитат - тук се опарихме един два пъти и вече не смея...
Ако бях развъдчик на породисти кучета, не знам изобщо как щях да давам кучетата си на някого в Бг... аз за едни "уличници" толкова съм придирчива ...
Горният ми пост е на 25.09. в 6.08 следобед, вие публикувате решението си за евтаназия на същия ден в 10.32 вечерта.
Публикувано: 29 September 2012 - 07:18 AM
Цитат
Оказа се, че кучето е "необикновено" и не може да се възпита, щото е Акита.. тинтири минтири

Публикувано: 29 September 2012 - 10:17 AM

Публикувано: 29 September 2012 - 10:22 AM

И сега в нета няма толкова подробна информация за характера и нрава на акитата. Има много клипове и снимки. Добре, че е този форум, та поне собствениците да могат да кореспондират и да доверят опита си на хора, които се интересуват от породата. А това за веригата и потомството... Дали съм толкова безотговорна?! Сигурно, аз съм лабилна, така или иначе....
Хич няма какво да се оправдавам - да, вината си е изцяло моя, да аз съм емоционално нестабилна, рева, тръшкам се, обаче изобщо не ме интересува какво вие мислите за мен!!!!

А за опитния човек - нямам против. Намерете този опитен човек, тъй като гледам доста експерти са се натрупали, ще му го подаря, та като го оправи да си поръся главата с пепел и да си призная: Хора, вие бяхте прави! От мен стопанин на куче не става!

Аве, какво се обяснявам и аз. Както винаги навлязохме в едни лични територии, вместо да се говори за породата. Ето какво аз споделям за породата от моя личен опит:
На новобранците: четете форума, интересувайте се, породата е доминантна, бойна и агресивна! Не че аз съм "старо куче", но за тези 2 години поразбрах разни неща.
Изключително умни, изключително предани. Пазят стопанина, не къщата и двора. Изключително недоверчиви и мнителни по отношение на външни хора, дори да са ти в къщата. Примиряват се, но не се сприятеляват. И естествено - изключително редки, красиви, достолепни животни - кралска кръв.

"Човек няма нужда от нищо повече, отколкото сърцето му обича!" Гледайте "Сибирско възпитание"!

Публикувано: 29 September 2012 - 11:29 AM
https://fbcdn-sphoto..._92118547_n.jpg
https://fbcdn-sphoto...727707217_n.jpg
https://fbcdn-sphoto...705448257_n.jpg

15.01.2011 (born)
04.06.2014 (R.i.P)
Публикувано: 29 September 2012 - 11:34 AM

lilianas, не се коси. Вярвай и нещата в един момент ще се оправят.
Публикувано: 29 September 2012 - 11:54 AM
Във форума има хора ,които се занимават с проблемни кучета.Потърси помощ,работи с него и сигурна съм ,че ще се справиш.
Ако нямаш сили и желание кастрирай го и му потърси стопанин.Там на село бавно ще го унищожиш и после няма връщане назад.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 29 September 2012 - 12:10 PM
lilianas, в 15 April 2010 - 04:58 PM, написа:
wind, в 29 September 2012 - 06:25 AM, написа:
къде бяхте в началото, като сте си избирали породата? Не сте ли се запознали предварително с нрава на тези кучета? Ако сте нямали опит, защо сте си избрали именно такова куче? И визирайки всички радетели на кинологията и развъдчиците, кой развъдчик ви е продал кучето, без да успее да прецени, че нямате опит да се справите с такива кучета (щото все се натяква колко съвестни и отговорни са развъдчиците, когато си ПРОДАВАТ кучетата на бъдещи стопани)...
wind, съжалявам, че ще те разочаровам в кръстоносния ти поход срещу развъдчиците.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 29 September 2012 - 12:45 PM
Нима смяташ, че няма и такива развъдчици, недобросъвестни, които продават родословни кучета без да се интересуват много много от бъдещите стопани?
А по въпроса с гледането на филми и купуването на куче заради влюбването в порода от телевизионния екран - мисъл и отговорност значат ли нещо? Това е живо същество, не е играчка и прищявка, било то с порода, родословие, без порода и дом ...
Lilianas, ако наистина решавате, че ще дадете шанс на кучето, кастрирайте го първо и му пуснете обяви, като не скривате нищо от поведението му и на всеки кандидат задължително по 100 пъти обяснявате за нрава и поведението. Да не го дадете на друг като вас, който ще сметне, че може да се справи, а той в крайна сметка да успее да го евтаназира успешно. Потърсете помощ от клуб, ако има такъв за тази порода ...
Не е моя отговороност това куче, та аз и на него да му търся отговорни стопани (стигат ми бездомните).
Цитат
Първото ми куче беше болонка. Не точно първо, защото като малка две бездомни и абсолютно безпородни прибирах, едното ми разрешиха да гледам само на терасата, другото само в мазето. И след около месец, два без мое знание кучетата изчезваха и ме лъжеха нещо. В гимназията се наложи да работя лятото и да дам спечелените пари за болонка. Първоначално ми разрешиха да го гледам само в коридора, но ... нали пари бях дала, кучето не изчезна като предишните, гледахме си го 13 години. Въпреки това, преди 6 години, осиновихме куче, което определено щеше да стане едро. Нямаше и два месеца като възраст. Дали смятах, че гледането на болонка 13 години ще ми е достатъчен опит? Само като си представих, че това куче може да стане 25 - 30 кг (сега е 34), се ужасих, че може да ме влачи на повода. Изкупих всякаква литература за обучение на кучето, която можах да намеря и ... четох. Все още не смея да твърдя, че се справям идеално. В момента имаме 6 наши кучета (едното взехме на 8 годишна възраст, гонещо котки преди, сега живеещо с котарак и не закачащо улични котки), и 14 подопечни, на които търсим дом. И ... имам още много да уча, но нямам нужното време. Работя нещо съвсем различно, смисълът на живота ми не е да отглеждам и обучавам кучета ... Просто трябва да се мисли, преди да се направи нещо, а ако вече си го направил без да си мислил достатъчно, поне да се реагира адекватно...
Публикувано: 29 September 2012 - 12:53 PM
wind, в 29 September 2012 - 12:45 PM, написа:
Нима смяташ, че няма и такива развъдчици, недобросъвестни, които продават родословни кучета без да се интересуват много много от бъдещите стопани?
А по въпроса с гледането на филми и купуването на куче заради влюбването в порода от телевизионния екран - мисъл и отговорност значат ли нещо? Това е живо същество, не е играчка и прищявка, било то с порода, родословие, без порода и дом ...
Далеч по-търпеливи хора от мен се опитват да обяснят позицията си пред теб. Едва ли аз имам някакъв шанс.
Нима смяташ, че няма развъдчици, които са добросъвестни и които продават родословни кучета като силно се интересуват от бъдещите стопани?
Конктерно ти попита кой развъдчик е продал тази акита на това семесйство. Получи отговор- никакъв развъдчик, а системата на зооборси и магазини, срещу която се борят и добросъвестни развъдчици (които не рядко имат по някое друго, прибрано от улицата куче), и хора, пряко свързани с решаването на проблема с бездомните кучета.
Обаче ти една песен си знаеш и нея си пееш.
Надявам се ситуацията да се разреши по начин най-добър за кучето и детето.

Публикувано: 29 September 2012 - 12:54 PM
Не се обръщам към Лиляна, но искам да споделя реалния си опит, дано да помогне на тези, които изпадат в подобна ситуация.
Разгледах причините за подобно поведение при кучето ми, открих първопричината - след като се появи бебе-лабрадор в апартамента ни, кучето ми (мъжкар, пак примитивна порода, чау-чау побойник) взе да преразглежда своето място в семейството ни и реши да третира бебе-лабрадорче и малката ми дъщеря (тригодишна към този момент) като по-низшестоящи. Нямаше никакво ритуално ръмжене и зъбене към детето, но към бебе-лабрадорче да. Когато е насинил със зъби дъщеря ми по ухото и главата веднага се консултирах с инструктори у нас и в чужбина и направих следното:
- Кастрирах мъжкото си куче, за да понижа нивото на тестостерона в организма му. Кучето бе 5 годишно на този момент, трябва да си прегледам записките, които водих, за да посоча точната възраст с уточняване до месеци и дни включително. Никога не е било пускано на женска и навън ако срещахме разгонени женски всеки опит за скачка от неговата страна се забраняваше от мен с команда. Той слушаше винаги. Не е давал поколение - има си хас, инвалид от зоомагазин и поколения да дава.
- Дадох си ясната сметка че кастрация не е панацея, а само подпомагащ фактор при продължителна, упорита, постоянна, осъзната работа с кучето 24/7.
- Намордник, временно изолиране от децата и другото кутре на балкона или в другата стая за да се избегнат вероятните конфликти и провокации към нов изблик на агресия и/или самозащита от неговата страна. Не съм го давала другаде - нито на училище, нито на хотел с обучение, работих с него лично аз.
- Намиране на читав инструктор, провеждане на консултация на неутрална територия заедно с кучето. В нашия случай това бе Венци Дачевски. Огледа ни, тестира как реагира кучето на повикване без повод, изслуша ме внимателно, каза че до тук правя всичко правилно, ако има други сигнали от страната на кучето - да се обадя. Не се наложи, защото се справихме сами.
- Работа. Работа, работа, работа с кучето му е майката - първоначално намордник, след два месеца някъде го махнахме, и ежедневно до откат отработване на команди, "падни, седни, легни, сто лицеви упора, пълзешком до хоризонта и обратно!". Ставах призори, лягах към полунощ. Отработване на храната - хранене само след разрешение. След време разрешаващата команда "Яж" вече отправяше към кучето точно нахапаната ми дъщеря под мое ръководство.
- Строяване на цялото човешко семейство с определени строги правила спрямо кучето: никаква храна от масата, не докосвайте кучето докато яде, гризе някаква вкуснотийка-лакомство или спи. Изолация на животното от децата ако излизам а те са вкъщи, за да няма инцинденти в мое отсътствие. На гостуващите деца им е абсолютно забранено да гняват и мачкат кучето като плюшена играчка, защото то не е! И им е забранено да го будят за да си поиграели били или да го пипат (особено по главата и зад врата) отзад изневиделица или когато кучето пие вода или гризка лакомство. Моето куче не е играчка за гостите ми, защото е куче примитивна порода с такова сериозно минало (напомням, притежавам мъжки чау-чау, тази порода с близо 2000 години история е била използвана в Китай за лов, охрана и пазене на медитиращи тела на монасите в будистки манастири в Тибет).
- Осигуряване на животното необходимо усамотяване и комфорт, като например на неговия дюшек по командата "Място" той научи че НИКОЙ няма да го обезпокои. Така той престана да се изнервя и да очаква някаква досада излишно, знаеше, че като си легне на мястото - там е неговата спокойна и комфортна зона. Сега, след 4 години, дъщеря ми вече може да го пипа и гали и гняви на дюшека му, но той е спокоен вече. А и тя не злоупотребява с неговото търпение - научила съм я.
Има още доста тънки доуточняващи моменти, но в общи линии с този подход му наместихме мозъка на нашето куче и от тогава са минали 4 години, не сме имали подобни инцинденти. Дъщерята израстна, сега е на 7, пипа си го, гняви си го, храни си го, държи сешоара, след като го изкъпя при подсушаването и нямат конфликти.
Но аз с този пес винаги имам едно наум, само че по-добре живо куче със строги правила вкъщи, отколкото на с“ело щото не ни се занимава или мъртво след инжекция щото пак не ни се занимава.
Който не иска да се занимава с това - да го даде за осиновяване животното. И повече до кучета да не припарва.
Fibsi
Откажи се. Със зооталибан не се преговаря - игнорирай. Във всяка една тема едно и същото. Няма смисъл.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 29 September 2012 - 01:16 PM
Когато по улиците и приютите, и по селата на вериги има хиляди животни - със или без породи, когато в ЦЯЛ СВЯТ има нежелани кучета по приюти, които се евтаназират ... най-логичното е да не се развъждат повече кучета. ОЧЕВАДНО е, че няма толкова желаещи, колкото кучета... Най-логичното, за да няма страдащи животни и хора, страдащи от страдащите животни, е тези животни да си намерят домове (в 21 век би трябвало хората да сме хуманни, не да убиваме, защото сме "произвели" живи същества, ненужни).
Дали онзи, който развъжда, развъжда куче с родословие или не, за мен е АБСОЛЮТНО без значение.
Когато призовавате да се купуват само родословни, то с нищо не подпомагате процеса за спиране на порочния кръг. Защото ако човек иска куче, но е безотговорен, той и с родословно куче ще се отнесе по същия начин като с породоподобно или безпородно.
Пример. В долния случай нима нямаше да се намери развъдчик да продаде кучето си на такъв човек, ако всички си купуваха САМО родословни?
parcheka, в 24 April 2012 - 09:25 AM, написа:

И стига вече с тези родословия и бла бла. Това е ХОБИ. Като лова. Край. Защо трябва аз, която виждам, че по един или друг начин това хоби води до страдание, смърт на живи същества, да се прехласвам по великите развъдчици или великите ловци? На какво основание кинолозите и ловците се ползват с привилегии по отношение на кучетата им? НА КАКВО? Ако моето хоби е планинарство, аз ползвам ли се с предимство да НЕ ИЗСИЧАТ ГОРИТЕ и ДА НЕ ЗАМЪРСЯВАТ езерата в планините, по които ходя? НЕ. Напротив, секат, строят писти и всички говорят за скиорите, които, видиш ли, ще има къде да карат ски. А АЗ? Като планинар, по кои планини да ходя така, че да не виждам цивилизация?
Какво развъждат развъдчиците - домашни любимци с "екстериор". И хората се подмамват по екстериора и си купуват ПОРОДОПОДОБНИ, защото не им е нужно родословие. Дори хората, имащи нужда от РАБОТНИ кучета, не държат на родословие, а на качества на кучето... Хайде стига вече. За кой път да обобщавам - всичко си зависи от ХОРАТА - отговорни и безотговорни, а не от родословие на кучето, порода или безпородност. Та, развъдчиците бидейки хора, също се делят на двата горни типа. Съвестните хора да не се обиждат от онова, което пиша. Не мога обаче да си затварям очите пред реалността. Бих предпочела да няма кучета бездомни, на които КИНОЛОЗИ да помагат, отколкото да има БЕЗДОМНИ и ПОМАГАЩИ КИНОЛОЗИ. Ако трябва да съм докрай откровена - бих предпочела ИЗОБЩО да НЯМА кучета, отколкото да ИМА и покрай тях да ИМА БЕЗДОМНИ И ЕВТАНАЗИРВАЩИ СЕ. Може да ми липсва компанията на куче, но бих предпочела така, отколкото да гледам страданията им, или дори да чета/чувам за евтаназиране на здрави кучета в западни приюти примерно. ТОВА Е.
Приказвам си просто, знам, че няма да стане, никой не се е преборил с човешката суета, его и глупост ...
Публикувано: 29 September 2012 - 01:21 PM
Цялата полезна информация относно примитивните породи и възможните конфликти в семейство с деца с тях сега ще потъне някъде назад по страниците в никому ненужен спам с претенции на духовна извисеност. Помощ!

Публикувано: 29 September 2012 - 01:54 PM

Тази тема тук не я подхванах аз, да не си ме провокирала :)
И ... много си ми забавна с шантавите си определения

Фурия, живееш си в измислен свят, много обичаш да си измисляш. Но това е просто начина ти да оцелееш. Защото ако прозреш "истината", току виж няма какво да те крепи ... в налудността ти

ПП. Знаеш ли защо рядко някой може да ме ядоса (камо ли във форум)? Защото мога да разбера гледната точка на всеки, но това не означава, че задължително трябва да променя моята. Особено ако "контрааргументите" са от рода на "зооталибани, претенции за духовна извисеност, веганство" и пр. измишльотини.
Публикувано: 29 September 2012 - 01:55 PM
Във връзка с описаните тук случки на проява на агресия при доминантни домашни кучета акитата на Лили и чау-чауто на Фурия, искам да попитам собствениците на тези, а и други доказано агресивни кучета дали ги разхождат/е под контрол на пълнолетен човек и с намордник или на къс повод? Ако не поставяте намордник на публични места и пускате свободно,без повод, кучетата си сред потенциални жертви - хора и други кучета - защо? Отговорът е проверка до колко сте отговорни. Напоследък всеки ден срещам такива собственици, които не желаят и/или не разбират защо са длъжни да упражняват контрол над собствениците им домашни агресивни/доминантни кучета и дори имат нахалството да ми подвикват "...ами, то е добро куче, но защо сега така се нахвърля не знам...". И така 100 пъти, а те пак не разбрали защо и какво да направят, за да не се повтаря това агресивно поведение над хора и други кучета - бездомни и домашни.
По отношение на евтаназията на здраво и агресивно куче законите у нас са леко противоречиви и спорни. Все още няма методика за доказване на агресивност на кучетата и затова ветеринарите, които познават закона няма как да прилагат и да изпълняват този род дейност. До колкото знам сега се приема и обсъжда от софийска община със съдействието на АРС-София методика за определяне на агресивността на бездомни кучета, но за домашни кучета няма такава. Затова всеки сам трябва да се справя с подобни ситуации, както му го повелява ценностната система или му "говорят звездите".
От АРСофия - методика за определяне на агресивността.
Извадки от ЗВМД:
Чл. 151. Забранява се:
1. (доп. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) причиняването на страх, нараняване, болка, страдание, стрес или смърт на животни, освен в случаите, посочени в чл. 117, ал. 1, т. 10, 11 и 12, чл. 159, ал. 3, чл. 160, ал. 2 и чл. 179, ал. 3, или при самозащита;
...................
Раздел VII.
Евтаназия на животни
Чл. 179. (1) Евтаназия на животни се извършва от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, с лицензиран ВМП.
(2) При евтаназия ветеринарният лекар вписва в амбулаторния дневник причините за извършването й и използвания ВМП.
(3) Евтаназия се допуска при:
1. неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания;
2. ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните;
3. приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания;
4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.
.....................
Публикувано: 29 September 2012 - 02:09 PM
Чакайте малко, кой е обявил кучето ми за доказано агресивно? Това пък как го измислихте?
Кой го е доказал? Някакъв потребител от нета, да не би?
Всяка една порода има персонална специфика, с която стопанина трябва да се съобразява.
Относно Вашия въпрос - отговарям:
В центъра на града и на обществено място, като планински или морски курорт, където сме все с кучето) кучето ми е с намордник, на къс повод 50 см по командата "Редом" до лявото коляно. Забранявам да препикава колите или цветарници. Гнусно е - хората са направили пред блока тумба цветя, та ти на кучето си да му позволиш да нагази вътре и да се изходи и да пика. Не е уважително. Сутрин рано и вечер късно ние не ходим на поляната когато другите стопани там въртят като изоглавени. Упражнява ме се отделно от тях след като сме минали периода на социализацията. При доближаване на непознато куче без повод стопирам моят мъжкар и го задържам, като командвам "Седни/Легни" и задължително "Чакай". Дори когато край нас се обесват на каиша с размери агресори от пинчер до каракачанка съм отработила с кучето ми задръжка по команда при достатъчно силен дразнител.
Моето животно не е агресор. Категорична съм в това, просто примитивните породи изискват по-различен подход.

Публикувано: 29 September 2012 - 02:16 PM
И, ако не си забелязала, сериозните хора призоваваме към купуване на родословни животни и осиновяване на животни в нужда.