ИСТОРИЯТА НА КЕНШИ
МирЧето, в 12 September 2012 - 03:56 PM, написа:
Да, не се бях сетила за ветеринарния форум.:)
Относно козината почна да опада първоначално без никакви белези,само лек сърбеж,който се усили и от това си направи ранички ,без бели връхчета само на коремчето и задните крака отвътре...,обезпаразитена външно и вътрешно,мислехме,че може да прави алергия към каишката,но не се оказа това и продължи да пада.Целия долен слой падна и и остана горната(грубата козинка). Конуса беше ,за да не се ближе след като ми казаха да и слагам някакво мазило. ...много е дълго ,но към момента започна да и расте козинка ,не се чеше често и падането спря. Още в началото ,когато се допитах ми казаха,че сигурно е заради понижения имунитет..... Е май така и се оказа(да се надяваме) . И за това правихме изследвания ... и там нищо! След вече 2 месеца не знам,колко вида антибиотици сменихме е по-добре,но пак от време на време си повръща "жълтия сок" ,явно нещо я дразни . Всички изследвания,за които говоря са правени преди 1мес и половина... т.е. сега . Като малка 4-5 мес. възраст пак имаше този проблем (както споменах) ,тогава правихме само кръвни изследвания и тогава диагнозата беше - Възпаление на червата .Бързо за оправи.
Скоро сме пак на доктор,но така като гледам ще трябва да си я храня до живот със по-специална храна и да внимаваме . До сега също беше така,но не чак така. ;))
Поздрави!:)
МирЧето, в 12 September 2012 - 10:13 PM, написа:
Благодаря ви много !:)
Съжалявам,че ви ангажирам вниманието с тези неща.Скоро се надявам всичко да отшуми ,както каза Петя Кръстева ... ! Все пак Кенши е доста жива и активна,което ме кара да мисля,че не е нещо много лошо. Просто трябва веднъж за винаги да и улуча точната храна и да взимам само от нея,за да се храни регулярно ,а не 2 дена се храни,3-не.Да не дразним стомахчето,червата или там каквото е ! Ходих на 1000 ветеринаря ...,изследвания и тн. и те не знаят какво точно да ми кажат. Относно храната ми казват ...,купувай и лечебна храна за сега.Но това няма как да продължи вечно ,понеже нямам банкова сметка на Карибите:))) Затова започнах да търся мнения и опит от извора ;)
Как да кажа ,че в една ветеринарна клиника,2-ма доктора и не знаеха каква порода е ...., и ми казват "за Хъски си изглежда добре сложена(или нещо от сорта)! хаха всеки път ми е смешно:) Нали се сещате ,че в първия удобен момент .... "Дим да ме няма" :)))!
Много сте услужливи,пак ще питам по-нататък:)))Имам още мноооого въпроси :))))Но ще изчакам да се пооправи Кенши :)
Поздрави!
Припомням ви историята на Кенши със съгласието и молбата на собствениците и Мирослава и Христо за разгласяване на проблема. Кенши вече не е между живите - евтанизирана преди няколко седмици след поставена диагноза VKH синдром преди да навърши 3 години. Няма да изпадам в подробноти за болестта - всеки може да си изтегли необходимата информация.
Кенши е от сръбски развъдник. По думите на Мирослава кучето е имало нормален живот до 8-тия месец, след което са започнали проблеми със стомаха и козината. На Кенши не и е липсвало нищо - получавала е грижите и любовта, които са и били необходими. Собствениците и са се борили до последно за живота и......Толкова много не са искали да се разделят с нея, че се е стигнало до там плътта и да започне да се разлага ( язви, които се пукат ) Кенши е ослепяла само за 15 минути......Живот в страшни мъки и за животното и за стопаните и.....Диагнозата е поставена от Д-р Борисов
http://www.vet-center.hit.bg/ След разговора ми с него разбрах, че има още една евтанизирана акита със същото заболяване на по-малка възраст. В 90% от случаите акитите се разболяват до 3 годишна възраст.
Мирослава се е свързала със сръбският развъдчик да сподели проблема си, отговора му е бил, че неговите кучета са здрави и не носи никаква отговорност. Помолих я да ми изпрати родословието на Кенши и за моя изненада установих, че там фигурират най-"оборотните" кучета. Сърбите имат едно добро куче и се започва едно безобразно заплождане с "куцо, кьораво и сакато", без никакъв контрол и подбор - само за пари

Кучета от това родословие фигурарат в почти всички родословия на наши кучета от определени сръбски линий. От коя точно линия идва наследственото заболяване тепърва ще се опитам да проследя, затова помолих и BAYO да ми изпрати и неговото родословие. Имам и още няколко чужди регистъра, включително и на лекар изследовател на болестта.
Това не се случва само в Сърбия, има и доста японски линий с това заболяване. Дори са ми споделяли за куче закупено от Япония за маса пари, което около година се разболява от няколко наследствени заболявания.
Това може да се случи на всеки, никой не е застрахован напълно - ако аз се опитвам да дам гластност на определени заболели линий, то други селекционери на породата крият и развъждат. Това е само търговия, не и развъждане....
Благодаря на Мирослава за силата, която има и морала да сподели с нас тъгата си! Завършихме с нея разговара така - "Аз ще имам отново акита ину, защото всеки един от нас докоснал се до тази уникална порода знае, че никога не би я заменил с друга"
Затворих телефона си, защото нямах никакъв глас да и отговоря.....