Dog.bg Форуми : Хранене на дебела котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хранене на дебела котка търся съвети от опитни хора

#21 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 February 2013 - 03:23 AM

Кафявият ориз задължително се кисне (ако може цяла нощ - екстра, но обикновено и 2-3 часа са достатъчни) и освен това се вари близо два пъти по-дълго от белия (минимум 45 минути). То и белият ориз е добре да е покиснал - по-лесно се разварява (за манджа на добиче това е добре).
Не се вторачвай толкова в калориите, Бушка - ако храната е балансирана, усвояемостта също се балансира. Мръвката, дори като е калорична, спомага за заслабването, засищаща е, а и котките са месоядни, а не всеядни твари.
За морковите и тиквичките - в морковите има доста повече витамини, но са почти неусвоими от хищниците и обикновено (особено когато са сурови) минават и заминават през храносмилателната система като експресен влак. Тиквичките са благинка, стига да не са бъкани с нитрати, разбира се (ама то и за морковите важи).
В хипотетичните естествени условия, цялата зърнена, зеленчукова, плодова и тревна част от менюто на котката е малко или много обработено от стомашно-чревния тракт на плячката. Дивите котки дебелеят когато зациклят на хранене с полевки и други зърноядни гризачи. Когато се хранят със зърноядни и зеленоядни гризачи, насекомоядни бозайничета и различни птици са си общо-взето слаби. Движението си казва думата, разбира се, ама далеч не е само то.
User's Signature

- Докторе, кучето ми постоянно гони колите...
- Нормално е, всяко куче го прави.
- Да, но моето ги хваща и ги заравя в градината...

Пише се ПОМИЯР - идва от помия. Не пумияр, нито пумяр...

#22 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 February 2013 - 10:53 AM

Моркова слагам накрая - когато всички вече е сварено, да поседи във врелия бульон, настърган е ситно и омеква напълно. Знам, че не се усвоява от тях, трябва да има мазнина. В случая мисля, че мазнината от месото върши работа. Ориза и морковите са около 2/10 от дозата, другото е месо.
Мерси за съветите :)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#23 Потребителят е офлайн   vazduharka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2013 - 03:29 PM

Здравейте,

Мен ми е любопитно как се отразява диета на котето :).
Успя ли оризът да се свари до приемлива мекота?

Поздрави,
Диляна

#24 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 23 February 2013 - 03:51 PM

Щом котката е напълняла толкова бързо след кастрацията, значи инсулиновият отговор от организма й е много силен. С други думи, голямото отделено количество инсулин от тялото предизвиква натрупването на мазнини. Приетите въглехидрати също се трансформират в мазнини и се натрупват като запаси. Моят съвет е всякакви въглехидратни храни да се изключат от менюто й, най-вече ориза. Аз лично използвам ориз, за да качат кучетата ми килограми.

#25 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2013 - 03:59 PM

Весела, благодаря за мнението. Ориза е 10 г (на ден) срещу 150 гр месо и 25 гр моркови (още се чудя с тия моркови, ма й ги давам). Как мислиш - не е ли малко? Съвсем пък без въглехидрати, хм?

Иначе днес й е 12 ден, та още не мога да кажа нищо. Няма вид на отслабнала, но ако се получи - би трябвало да е бавно. Ако изобщо съм уцелила съотношението.
В началото изяждаше всичко, до трохичка - сега оставя ориза и морковите и ги изяжда на втори тур. Пак обикаля и проси, не е така заситена като първите дни.
Ориза определено вече е ок - кисна го цяла нощ и после хубаво се разварява. Изяжда си го.
И така - продължавам, след още 15 тина дена ще я премеря, дано, дано има някакъв ефект. Иначе ще е много демотивиращо, а и не знам какви ще са ми алтернативите.
За сега оставам с надежда, че ще има ефект.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#26 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 13 March 2013 - 08:01 PM

Да се отчета - месец мина. Мерих я днес - няма промяна. Е, 100 гр по-малко, но това си мисля, че е като да се премериш рано сутрин и след като отидеш до тоалетната...
Положителни страни - котката не обезумява от глад, в добра кондиция е, много по-подвижна и игрива е, знам какво има в храната й.
Ще опитам леекинко да сваля дажбата, да видим. Странно, на в последните дни не изяжда порциите си до край. Това ми позволява да си мисля, че мога да я намаля леко.
След месец ще се мерим пак.
Макар това, че подвижна и игрива, за разлика от тулупа, който беше преди - ми стига. Както и това, разбира се, че не качва - щото можеше и да продължи да дебелее.

User's Signature

#27 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 13 March 2013 - 08:18 PM

Ако смениш белия ориз с кафяв, ще е по-добра идея. А морковите не ги махай, защото в случая те са източник на влакнини, което подобрява храносмилането. Но щом котката не е отслабнала, може да намалиш дажбата, но с не повече от 10%.

П.С.: Котката е супер сладка. :)

#28 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 13 March 2013 - 08:36 PM

Тя точно кафяв яде. Благодаря за морковите - сега обосновано ще й ги давам :)
И мерси за хубавите думи.
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   butci Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 March 2013 - 10:52 PM

bushkata, ти на тази манекенка ли и викаш дебела котка? :ud_009:
Май трябва да ми дойдеш на гости :md_064: . Всички, които ще срещнеш тук са поне 2-ни...
Иначе, мацето е супер!!! :wub:
User's Signature

" Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните." Махатма Ганди

#30 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 13 March 2013 - 11:51 PM

Хехе, не се вижда на клипа какво виси под шкембака й. А като си играе и препуска през стаята, определено се чува тропот. Другите котки прехвърчат безшумно.
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 27 March 2013 - 11:46 AM

Нещо важно трябва да напиша тук. За да е цялостна темата, ако някой, някога започне да я чете.
Преди повече от седмица, след даване на хапче Дронтал (до сега е обезпаразитявана с Цестал) - котката се "срина". Отпадна за часове, спря да яде. Последваха редица усложнения - за кратко температура, за кратко повръщане, след което се появи постоянна адски силна болка, с неизяснен произход - котака се влачеше по земята, куцаше, залиташе. Продължаваше да не яде, да се крие, да вие от болка понякога.
Бяха направени всички възможни изследвания, които не показваха нищо нередно. Търсеше се диагноза по метода на изключването.
След появата на нещо като тикове (като при куче, болно от гана) лекарката реши, че става дума за тиаминова недостатъчност. Започна се поставяне на витамини. Глухин започна да се възстановява. Бавно, но сигурно. Вчера за първи ден се появи да си поиска закуската, каза и "добро утро" (макар и глуха, тя е изключително приказлива).
Пиша сега, защото мисля и се надявам, че опасността премина и ще се възстанови съвсем скоро.
Дали от хапчето направи някаква алергична реакция, която отключи нещо си, дали то е било последната капка в организъм със сериозен проблем или е просто съвпадение - не знам. Знам, че признаците на тиаминовата недостатъчност съвпадат много точно с това, което й се случи. Като добавим и храненето, което й организирах в последния месец, макар да си мислех, че комбинацията от продукти трябва да й дава всичко необходимо - факт е, че явно котката разви тиаминова недостатъчност.
В момента продължавам да й давам това, което й готвех до сега. Но й давам и гранули. Тя си избира. Яде и едното и другото. Продължаваме с витамините и чакам пълно възстановяване.

Та така. Толкова с опитите ми да храня еди как си. Въпреки вътрешната ми съпротива ще си храня котката и с гранули. Спирам да разсъждавам какво има в гранулите и дали са вредни или не (по-скоро избирам малкото зло). Не се питам и защо другите две котки, които се хранят с готвено доста по-отдавна не им се случва нищо (вече получават гранули и те също). Очевидно е, че да ги заместиш не е толкова лесно. Лошото е, че котката "плати" за моите опити.

Безкрайните ми благодарности са за д-р Цурева от клиника Добро хрумване - Борово. Просто е страхотна!
Начина по който подходи към проблем със странни симптоми и никакви индикации за нередности в изследванията, това, че не се нахвърли да дава купища лекарства, само за да парира последствията. Караше го полека и търсеше проблема. И явно успя. Абе - страхотна!
User's Signature

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни