Kaк да не се стига до агресия
Публикувано: 29 March 2013 - 11:00 AM
Ще започна с най-спряганите кучета напоследък питбулите. Питбула не е агресивен по природа!Това, че в годините селекцията е била в посока''боен'' не означава селекция по агресивност. Пита е куче с изключително силни инстинкти -ловен/преследване на плячка/ и борбен/овладяване на плячка/. Споменавала съм и друг път, че не всички са с толкова силни, изразени инстинкти, някои са само с налични . Именно от силата на тези инстинкти и уменията на човека да ги насочва, потдържа, развива и контролира зависи като какво куче ще бъде изграден един питбул.Обяснявам го съвсем простичко, повечето са кучета с голямо ЕГО. Докато са малки всички кучета обичат да играят и това пак са инстинкти. В играта кучетата се подготвят за живота си като зрели индивиди. Учат се да преследват, да се борят, да отстояват собствеността и други важни за един хищник игри. Наблюдавайки тези игри виждате как борейки се, дърпайки и гонейки се, кученцата се стремят да наделеят. Не всички обаче имат физиката и псиката за това. Селекцията на пита е бил именно в тази посока изключително силна психика и физика. Въпреки, че наблюдавайки го в игра съм видяла една огромна толерантност на куче, което знае силата си и не се притеснява да партнира в по-груби игри. Всеки собственик на куче, не само на питбул трябва да наблюдава кучето си още в детската възраст, да се научи да разбира характера ,поведението и инстинктите на кучето си. Доминацията в играта/ желание за постоянна победа и надмощие/ е сигнал, че собственика трябва да е готов за работа с кучето и инстинктитему.. Преди време бях писала, че струпването на разнородни групи кучета е глупост, но тогава битуваше мнението, че всичко е въпрос на възптание. Думата '' доминация'' се приема само като аспект на възпитанието или по-точно на лошо такова. Тя всъщност е породна характеристика, която се употребява като термин в среди, в които се работи с инстинктите на кучетата. Всяко куче, дори доминантно, силно психически и физически с удоволствие би се оставяло да го дърпат, влачат, бутат и натискат към земята докато то самото приема това за игра.Докато това е игра има смисъл и значение в общуването, а и дава информация на собственика за кучето му. Грешното е, че стопаните не знаят до кога точно тези игри са полезни, кога стават опасни и неизбежно водят до проява на агресия.Те насочват кучето към игри с кучета като най-важно действие в ежедневието им като се обосновават с това, че така то се социализира и изразходва енергията си. Изразходване на енергията и игрите /особено за кучета с изразени ловен и борбен инстинкт/ са много важни, но те не трябва да се задоволяват само с игри с други кучета, защото идва време, когато малкото куче пораства. Игрите стават не само груби, но и се явяват поле за доказване на физика и характер.Тогава до вчера социализираното и прекрасно играло кученце изведнъж приема по-грубата игра като знак за надмощие и идва момента на ''щрак'' Стига се дотам, че кучета който постоянно да били заедно в игрите не могат да се доближат. Тук естествено е от значение и до каква степен се е допуснала фрустрация вследствие на дърпане, което според собствениците е корекция, но уви, не е.Това не важи само за питбули, но при тях ''щрак'' е страшно не само заради психиката, но не смятам да изпадам в подробности, за да не вредя на породата привличайки комплексари.Доскоро това учили в играта кучета'' дърпай , за да отнемеш'', '' стискай, за да не ти отнемат'', ''стискай спечелената пляка, за да не мърда'' започват да го прилагат като възрастни кучета.Ако паралелно с тези игри собственика е играл със своето куче, но грамотно,защото за работа с инстинкти се искат познания, ще е пренасочил инстинктите и ще се е научил да ги контролира в работата. Това обаче няма как да се случи по полянките.
Като обобщение- с куче с явно доминиращо поведение в игра със себеподобни, със силни инстинкти и физика,трябва да се работи по пренасочване и контрол над тези инстинкти.Има породи при който инстинктите трудно, да не кажа невъзможно могат да се пренасочат и тогава работата по контрола е от съвсем друго естество, но това е за друга тема.
Още към обобщението- трябва да се наблюдава внимателно промяна в поведението и самочувствието в игрите с кучета и да се ограничат при някой кучета , с които съжителства или с представители на другия пол или изцяло да не се допускат.Тъй спряганите инстинкти кучето ще задоволява в адекватна работа с човека си. Специално за питовете има няколко спорта, които провокират желанието им за победа и задоволяват инстинктите им и освен това ако не се залита в крайност като при повечето професионални спортове при хората/ визирам химията/ пита се усъвършенства като едно атлетично, хармонично натренирано куче.
Тъй като имам два мъжки представители на порода,която ако се изпусне социализация и контрол върху инстинктите, като прибавим и бърза възбудимост и светкавична реакция, може да се стигне до създаване на потенциален убиец дори на едро животно като кон/ това не го смуча от пръстите си,написано е много преди да чуя за породата/ съм доста наясно с отговорността като собственик.
Публикувано: 29 March 2013 - 07:15 PM
Hera_mp, в 29 March 2013 - 10:16 AM, написа:
+1
Информация поднесена така, че да достигне и да бъде прочетена с удоволствие , интерес и дава много отговори на много възникнали или предстоящи въпроси...От човек, който въпреки всичките си странични ангажименти е намерил време, да сподели своите виждания, знания, опит, защото наистина вярва и влага сърце.
Благодаря Galiadogs

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 29 March 2013 - 10:38 PM
Публикувано: 30 March 2013 - 12:09 PM
fnqkhhhzzz, в 29 March 2013 - 10:38 PM, написа:
Хората се бъркат заради много неща:
* защо смятат определено поведение за агресия?
* причини породени от неправилно отглеждане.
* влиянието на стреса върху кучето.
* доместикацията.
И макар отдавна да са изяснени,тези въпроси въобще не са ясни на голяма част от стопаните,иначе нямаше за най-малкото да пишат и създават нови теории.

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 30 March 2013 - 01:28 PM
Хора, не се самообучавайте по поляните и от "кучкарите"! Търсете специалисти-треньори! Има такива и не е трудно да се открият. Вложените в обучение средства спестяват много повече грижи и проблеми, отколкото усилията по набавянето на тези средства. Погледнете на ситуацията така - по-добре да си дадете зор няколко месеца, отколкото после години наред живота с кучето ви да бъде зор и непрестанна тревога.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 31 March 2013 - 03:02 PM
За пренасочване на инстинкти . понеже спретна питовете - в случая с примера ти със спортовете - можеш да впрегнеш хъса за победа. агресията - не. Агресията нe можеш да пренасочиш. Единствено можеш да контролираш .

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 31 March 2013 - 03:53 PM
И няма защо да се сърдя, но не знам дали има смисъл да пиша.
#10 Guest_pancho_99_*
Публикувано: 31 March 2013 - 04:41 PM
Galuadogs, подхванала си страхотна тема лошоте е че срещу тебе застават хора дето халхабер си нямат от това което им казваш.
Жалко, че си се подала да се коригираш, че агресията не се пренасочва. Да, общо взето е така, но има „пренасочена агресия” и това, че тия дето те опонират не знаят е техен проблем, а твоят е че им се вързваш.
Питаш дали има смисъл да пишеш. Ами дати кажа маи няма. Няма щото тия дето те четата трябва да са поне на твойто ниво.
Поздрави и ако мислиш да пишеш, не се вързвай да се обясняваш. Кой разбрал добре, кой не разбрал да препуска в неговия си свят.
Публикувано: 31 March 2013 - 08:47 PM
pancho_99, в 31 March 2013 - 04:41 PM, написа:
Galuadogs, подхванала си страхотна тема лошоте е че срещу тебе застават хора дето халхабер си нямат от това което им казваш.
Жалко, че си се подала да се коригираш, че агресията не се пренасочва. Да, общо взето е така, но има „пренасочена агресия” и това, че тия дето те опонират не знаят е техен проблем, а твоят е че им се вързваш.
Питаш дали има смисъл да пишеш. Ами дати кажа маи няма. Няма щото тия дето те четата трябва да са поне на твойто ниво.
Поздрави и ако мислиш да пишеш, не се вързвай да се обясняваш. Кой разбрал добре, кой не разбрал да препуска в неговия си свят.
Galiadogs,страхотна тема а философите ги остави,неуморни са!Не съм чела нищо по-конкретно и смисленно от доста време.
Предполагам това е информация придобита от години опит,не от енциклопедии,статии и интернет а от това по-ценно няма!
Вместо да търсите кусури,четете внимателно и кажете БЛАГОДАРЯ!
БЛАГОДАРЯ,Galiadogs.Има смисъл да пишеш,макар,че не си длъжна да ограмотяваш "разбирачите" от този форум.
Публикувано: 31 March 2013 - 09:15 PM
Galiadogs, в 31 March 2013 - 01:53 PM, написа:
И няма защо да се сърдя, но не знам дали има смисъл да пиша.
Моля те точно ТИ не спирай да пишеш.
Майната им на обърканите, ти толкова ясно и буквално на пръсти го обясни че повече няма накъде. Напротив, точно практици като теб трябва да пишат тук колкото си може повече, а имаш нормален, земен , достъпен език и доброжелателен начин на изказване.
Ти тепърва си почнала да пишеш, при това с толкова лесносмилаем език, не спирай!
Не виждам кого и как си объркала, то човек трябва да е абсолютен дебил за да се обърка от толкова стойностно разнищване по въпроса.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 31 March 2013 - 10:24 PM
*кучета от всякакви породи с отклонения в поведението :
непоносимост към животни (кучета) хора –
**Кавказка овчарка отглеждана в неволя ( кухнята на кръчма),получаваща храна и вода през пролуката на вратата.Кучето е внесено от Русия (развъдник) и оставено така,в продължение на месеци.
**Ротвайлер отглеждан от стопанинът си (с дърводелска фирма) в един от складовете в продължение на месеци (защото като бебе е извеждан на разходка единствено вечер,а след едно „нападение” над минувач,само с намордник).
**Доберман отглеждан ,без грам разходка (за стопаните му тя се изчерпваше с пускане в задният двор с размери 10Х 3) и познаващ единствено гаджето на дъщерята.
**НОК ( става дума за Лот от друга тема) също внесен от Русия заедно със сестра си Лота.Кучето беше нахапало стопанинът и жена му.А Лота „чудно” защо не беше като брат си?
** Два Далматина – единият ухапал поне дузина хора,чийто стопани го извеждаха и пускаха единствено в усамотени места и въпреки това той често духваше ,та после се организираха издирвания с автомобили???А другото кученце беше душата на кучешката група...
**Английски сетер скаран с целия свят,няколко пъти скачал (от оградата)върху нищо неподозиращи минувачи.
**Пекинез,чийто стопанин се гордееше ( и окуражаваше),когато той нападаше спрели за разговор с него хора.Куче извеждано единствено на повод 1,5м.
И другата страна :
**Малтезер,на ти с всички кучета.С прекрасно поведение,готов дори да защити IPO.
**Кавказки овчарки,чакащи момента за разходка,за да играят с кучетата.
**Далматин,чиято баба го водеше за хляб пуснат,а кокошките и котките в селският двор не му се струваха плячка.
**Кръстоска НОК Х Дого Аржентино в прекрасни отношения с още 7 кучета и 6500 кокошки.
Намерете отговорите (ако желаете)...

Публикувано: 01 April 2013 - 10:41 AM
Ще го илюстрирам с един пример отпреди няколко дни. Разхождам се с моята женска. Тя е едро куче, риджбек с умерено изявени охранителни инстинкти и добре изразени ловни такива. Рано сутринта е, тя е на повод. Забелязвам, че в далечината две едри кучета се гонят. Едното минава за птичар, другото е вид азиатска овчарка (не смея да определя какъв точно). Познавам кучетата. Добронамерени са като цяло, просто собствениците им не отчитат, че макар и такива, някои от техните характеристики могат да създадат проблем у други кучета. Изведнъж с бясна скорост право към нас се запътва птичаря (женско куче), а след него по-бавно овчарката (пак женска). Понеже овчарката явно по-бързо осмисля ситуацията и започва да спира отдалече, не се притеснявам дали ще има конфликт. Просто кучето не е в превъзбудена фаза и включва на позиция "здрасти". Птичарката, обаче, вятър я вее на бял кон. Тя продължава да лети право срещу нас. Аз намалявам ход, моето куче също и застава в защитна позиция. Аз изчаквам да видя дали, примерно, на собственичката ще й дойде на ум изобщо да извика кучето си, не че очаквам да я чуе, явно отдавна е загубила връзка. Реакцията е някакво хилене и провикване "Тя си играе". Така ли? Е, сега ще й се наложи да разбере, че трябва да прави завои. Кучката се забива в нас. Моята просто я хваща за врата и я изхвърля от личното ни пространство. Онова започва да пищи и се сеща, че трябва да тича обратно към собственика си. Ние стоим и чакаме да видим как е кучето, собственичката и т.н. Овчарката застава на разстояние, спокойна и тя изчаква. Собственичката на птичарката вече е стресирана и започва да чупи стойки ала "що ми копнахте кучето, то е добро". Ето ви една ситуация с лек проблем, защото не виждам нещо грандиозно да се е случило, но в контекста на темата следва да кажа, че ако на мястото на моето куче беше питбул, амстаф, доберман или друг тип "опасна" порода (нарочно използвам това прилагателно) не съм сигурна какво точно можеше да се случи. Моята щраква и пуска, такъв е херактера на техния метод на улавяне и изобщо на захват, ако мога така да се изразя изобщо, но при цитираните породи подхода е съвсем друг и точно това е търсено при селектирането им. Точно затова всички говорим за контрол, за наблюдение, за контакт с животното. Точно затова имаме нужда от помощ при отглеждането на такива породи, защото някой с опит е необходимо да ни покаже как да избягваме проблемите и съжителството ни с тях да не се превръща в изтезание над нас и кучето, а в приятно занимание. От гледна точка на собственичката на птичарката нейното куче "просто си тича", но дали другите кучета възприемат това точно така? Дали навлизането в личната територия точно по този начин означава едно и също за всички кучета?! Първо се усвоява "кучешкото мислене и език" и едва когато се научиш да разбираш разликите в "кучешкия език" (кучешките диалекти и наречия

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 01 April 2013 - 12:29 PM
Galiadogs, в 29 March 2013 - 11:00 AM, написа:
Здравейте, дали ще може уточнение за какво дърпане говорите? За корекция по време на игра ли? Наистина написаното, според мен, е малко объркано. Иначе като цяло идеята е ясна. Защото аз в момента съм в такава ситуация -питбул-микс, женски, на година и нещо, прибран от улицата на едно родопско село, от 6 месеца сме заедно. Играе с всичко, което мърда, доминира над всички, без по-едрите женски. Когато се запознава, ляга на земята покорно. Игрите обаче след това са доста груби, а тя се екзалтира. И разбира се, спира да ме чува. Инциденти не сме имали. Засега...
Публикувано: 01 April 2013 - 01:17 PM
Двата женски НОК-а на поводи в парка,вървят си спокойно редом до мен,изморени от играта с топка и гоненицата между двете на поляната.Прибираме се към вкъщи и обикновено са супер летаргични на прибиране.
Изведнъж един дядо ловджия с пойнтер женски срещу нас.
Моите веднага се наостриха,но не нападат,не ръмжат само гледат.
Викам 3-4 пъти на дядото да си хване кучето ама с какво да го хване нито повод има,нито нашийник на кучето.А и реакция поне д го повика никаква.
Засилва се пойнтера срещу нас да играе,личи си.
Последва мигновенна реакция-едрата женска го блъсна с гърди и го събори,а другата го захапа за врата.
Веднага команда да пуснат и да се наредят до мен изпълнена веднага.
И веднага след това дядото ми вдига скандал как тия зверове съм ги била водела без намордник,зли били,кучета убийци.
А сега де? Кой е виновен в такава ситуация?
Моите не обичат такова грубо и ''връхлитащо'' ги запознанство.
Разчели ли са поведението на пойнтера като атака?
Мен ли са опитали да защитят?
Остават ми все въпроси без отговор...
Публикувано: 01 April 2013 - 04:41 PM
Породните кучета има т.нар. "характерен" темперамент, ( говорим за породни,т.е. с доказан произход поне 4 поколения!,но е пълно с безпородни в РОДНАТА НИ БГ,АМА КАКВО ПРАВИМ С ОСТАНАЛИТЕ?!)т.е. този, който подпомага най-добре изявата на другите им характеристики, но пак всяко куче си има лични особености.
"Ще го илюстрирам с един пример отпреди няколко дни. Разхождам се с моята женска. Тя е едро куче, риджбек с умерено изявени охранителни инстинкти и добре изразени ловни такива. Рано сутринта е, тя е на повод. Забелязвам, че в далечината две едри кучета се гонят. Едното минава за птичар, другото е вид азиатска овчарка (не смея да определя какъв точно). Познавам кучетата. Добронамерени са като цяло, просто собствениците им не отчитат, че макар и такива, някои от техните характеристики могат да създадат проблем у други кучета. Изведнъж с бясна скорост право към нас се запътва птичаря (женско куче), а след него по-бавно овчарката (пак женска). Понеже овчарката явно по-бързо осмисля ситуацията и започва да спира отдалече, не се притеснявам дали ще има конфликт. Просто кучето не е в превъзбудена фаза и включва на позиция "здрасти". Птичарката, обаче, вятър я вее на бял кон. Тя продължава да лети право срещу нас. Аз намалявам ход, моето куче също и застава в защитна позиция. Аз изчаквам да видя дали, примерно, на собственичката ще й дойде на ум изобщо да извика кучето си..."
АЗ,ПРОСТО БИХ СИ ВЗЕЛА КУЧЕНЦЕТО-И БИХ ЗАОБИКОЛИЛА "СИТУАЦИЯТА"! Все пак не искам кучето ми да се научи,че има ситуация ,в която да заеме "отбранителна" позиция!
"Ето ви една ситуация с лек проблем"...Не е лек проблем! Ами,ако аз случайно,си бях изтървала пинчерката,говорим за случайно.И тя се завреше в устата на вашите по-едри кученца? И те случайно,я баха взели за "играчка" и да я лапнат и тръснат,като играчка...така съвсем случайно. За това са намордниците. И после,ако сме Държава си има закони.Аз съм изтървала,аз си поемам отговорноста и си плащам глобата.Както и обратното.Вашето куче е с намордник,аз изтървам "злобарския "си пес и вашето няма как да се защити-пак закон! Закони-има,ама кой да следи за тяхното спазване?
Тук,малко да допълня,в Австралия като бях,там са забранени изпити и тренировки по ИПО и ШУТСХУНД в часта за "Хапането",независимо,че е на ръкав.Хората се опасяват от инциденти тип "играчка". Кучето може да вземе пеленаче-бебе,от ръцете на човек и да си го "тръсне"-без злоба и агресия...Имали такива случаи.Е,по Европа има и други изпити...Тегави,ама много,подкрепям ги. Бих казала,че дори от мойте 8 Рота...2 биха минали,а по Немските стандарти,нямаме проблеми. Та хората,се борят непрекъснато за "добри кучета" Което не става,се кастрира и доизживява,освен,ако не е за приспиване. И там говорим основно за расови.И при тях има отклонения в характера...генетика,възпитание...не си поплюват.
Ами,така ще е .Докато,няма,ще се пръкват кученца без произход,от там,ще идват все повече проблемни с характера. Факта е на лице! Проблема трябва да се решава генерално,а не на "парче". Години наред го правя . И всички около мен.
Ех,темата беше как да не се стига до агресия! 1-2-3точка.Хората искат да четат. Няма рецепта! Ама никой не се замисля.
Ще си взема Голден...прекрасни...водачи на слепи...,а някой замисли ли се колко от тези кучета са наистина добри? Аз имам от 10-2,които искат да хапят всичко ,което мърда. Тук се сещам за поста на Старкопф.Да,ама всички знаят колко са "добрички"-Голденчетата и Лабритата! Да,ама модерни.Така беше и с Далматините,както и с Ласситата,кокерите и др. Какво да кажем за Демоните в кучешкия свят-Ротове,Питове,Мастифите и др.
Рецепти трябват винаги ! Всяка животинка в БГе една рецепта ! Обуславя се от контингента.
Всеки се учи докато е жив! Говоря от моя 25 годишен опит,е за съжаление,не пишеща по форумите,но не отказваща съдействие на живо!
П.С. НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ПРОЧЕТА ОБСТОЙНО ВСИЧКО ПО ТЕМАТА.Нищо лично ДесиД!
Извинявай,че е в твоя пост,ама ти си човека за пример.
На първо четене,не схванах и написаното от Галя!
Еле,пък Пито-ПОДОБНИ ,замесени...Визирам,някъде ...имам 2 представителя на...
Темата, касае всички кучета без порода и породо-полово-бившо полова определеност!
Хора с кучета изпадат във всякакви ситуации, универсални рецепти-няма,за съжаление. Всичко е въпрос на реакция от страна на стопанина/водача! Човека е мислещия,животното реагира на инстикт и база- натрупан опит.
Има 10-ки изисквания за расови кучета за проверка на характер,за да се развъдят евентуално,има 10-ки изисквания за кастрирани расови и не расови кучета,за да ги отглежда човек в дома си.Да,но това е някъде там...на Запад от нас.Да,понякога ни изглежда ужасно и нелепо,но не мисля,че ние откриваме "топлата вода"!
И,като се сетя за една друга тема,поставена доста"неграмотно" в друг раздел на Дога...какво да очакваме?
Някой,някъде,по не знам какъв си начин? Това е положението.Всеки пита,но никой не иска да чуе.Ти го пращаш на тренировки-ама отиди при човек с опит с Пито-подобни!- то ти пише как чете. Кучето гние!
Публикувано: 01 April 2013 - 04:41 PM
Породните кучета има т.нар. "характерен" темперамент, ( говорим за породни,т.е. с доказан произход поне 4 поколения!,но е пълно с безпородни в РОДНАТА НИ БГ,АМА КАКВО ПРАВИМ С ОСТАНАЛИТЕ?!)т.е. този, който подпомага най-добре изявата на другите им характеристики, но пак всяко куче си има лични особености.
"Ще го илюстрирам с един пример отпреди няколко дни. Разхождам се с моята женска. Тя е едро куче, риджбек с умерено изявени охранителни инстинкти и добре изразени ловни такива. Рано сутринта е, тя е на повод. Забелязвам, че в далечината две едри кучета се гонят. Едното минава за птичар, другото е вид азиатска овчарка (не смея да определя какъв точно). Познавам кучетата. Добронамерени са като цяло, просто собствениците им не отчитат, че макар и такива, някои от техните характеристики могат да създадат проблем у други кучета. Изведнъж с бясна скорост право към нас се запътва птичаря (женско куче), а след него по-бавно овчарката (пак женска). Понеже овчарката явно по-бързо осмисля ситуацията и започва да спира отдалече, не се притеснявам дали ще има конфликт. Просто кучето не е в превъзбудена фаза и включва на позиция "здрасти". Птичарката, обаче, вятър я вее на бял кон. Тя продължава да лети право срещу нас. Аз намалявам ход, моето куче също и застава в защитна позиция. Аз изчаквам да видя дали, примерно, на собственичката ще й дойде на ум изобщо да извика кучето си..."
АЗ,ПРОСТО БИХ СИ ВЗЕЛА КУЧЕНЦЕТО-И БИХ ЗАОБИКОЛИЛА "СИТУАЦИЯТА"! Все пак не искам кучето ми да се научи,че има ситуация ,в която да заеме "отбранителна" позиция!
"Ето ви една ситуация с лек проблем"...Не е лек проблем! Ами,ако аз случайно,си бях изтървала пинчерката,говорим за случайно.И тя се завреше в устата на вашите по-едри кученца? И те случайно,я баха взели за "играчка" и да я лапнат и тръснат,като играчка...така съвсем случайно. За това са намордниците. И после,ако сме Държава си има закони.Аз съм изтървала,аз си поемам отговорноста и си плащам глобата.Както и обратното.Вашето куче е с намордник,аз изтървам "злобарския "си пес и вашето няма как да се защити-пак закон! Закони-има,ама кой да следи за тяхното спазване?
Тук,малко да допълня,в Австралия като бях,там са забранени изпити и тренировки по ИПО и ШУТСХУНД в часта за "Хапането",независимо,че е на ръкав.Хората се опасяват от инциденти тип "играчка". Кучето може да вземе пеленаче-бебе,от ръцете на човек и да си го "тръсне"-без злоба и агресия...Имали такива случаи.Е,по Европа има и други изпити...Тегави,ама много,подкрепям ги. Бих казала,че дори от мойте 8 Рота...2 биха минали,а по Немските стандарти,нямаме проблеми. Та хората,се борят непрекъснато за "добри кучета" Което не става,се кастрира и доизживява,освен,ако не е за приспиване. И там говорим основно за расови.И при тях има отклонения в характера...генетика,възпитание...не си поплюват.
Ами,така ще е .Докато,няма,ще се пръкват кученца без произход,от там,ще идват все повече проблемни с характера. Факта е на лице! Проблема трябва да се решава генерално,а не на "парче". Години наред го правя . И всички около мен.
Ех,темата беше как да не се стига до агресия! 1-2-3точка.Хората искат да четат. Няма рецепта! Ама никой не се замисля.
Ще си взема Голден...прекрасни...водачи на слепи...,а някой замисли ли се колко от тези кучета са наистина добри? Аз имам от 10-2,които искат да хапят всичко ,което мърда. Тук се сещам за поста на Старкопф.Да,ама всички знаят колко са "добрички"-Голденчетата и Лабритата! Да,ама модерни.Така беше и с Далматините,както и с Ласситата,кокерите и др. Какво да кажем за Демоните в кучешкия свят-Ротове,Питове,Мастифите и др.
Рецепти трябват винаги ! Всяка животинка в БГе една рецепта ! Обуславя се от контингента.
Всеки се учи докато е жив! Говоря от моя 25 годишен опит,е за съжаление,не пишеща по форумите,но не отказваща съдействие на живо!
П.С. НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ПРОЧЕТА ОБСТОЙНО ВСИЧКО ПО ТЕМАТА.Нищо лично ДесиД!
Извинявай,че е в твоя пост,ама ти си човека за пример.
На първо четене,не схванах и написаното от Галя!
Еле,пък Пито-ПОДОБНИ ,замесени...Визирам,някъде ...имам 2 представителя на...
Темата, касае всички кучета без порода и породо-полово-бившо полова определеност!
Хора с кучета изпадат във всякакви ситуации, универсални рецепти-няма,за съжаление. Всичко е въпрос на реакция от страна на стопанина/водача! Човека е мислещия,животното реагира на инстикт и база- натрупан опит.
Има 10-ки изисквания за расови кучета за проверка на характер,за да се развъдят евентуално,има 10-ки изисквания за кастрирани расови и не расови кучета,за да ги отглежда човек в дома си.Да,но това е някъде там...на Запад от нас.Да,понякога ни изглежда ужасно и нелепо,но не мисля,че ние откриваме "топлата вода"!
И,като се сетя за една друга тема,поставена доста"неграмотно" в друг раздел на Дога...какво да очакваме?
Някой,някъде,по не знам какъв си начин? Това е положението.Всеки пита,но никой не иска да чуе.Ти го пращаш на тренировки-ама отиди при човек с опит с Пито-подобни!- то ти пише как чете. Кучето гние!
Публикувано: 01 April 2013 - 05:21 PM
geriat, в 01 April 2013 - 04:41 PM, написа:
"Ето ви една ситуация с лек проблем"...[b]Не е лек проблем! Ами,ако аз случайно,си бях изтървала пинчерката,говорим за случайно.И тя се завреше в устата на вашите по-едри кученца? И те случайно,я баха взели за "играчка" и да я лапнат и тръснат,като играчка...така съвсем случайно. За това са намордниците. И после,ако сме Държава си има закони.Аз съм изтървала,аз си поемам отговорноста и си плащам глобата.Както и обратното.Вашето куче е с намордник,аз изтървам "злобарския "си пес и вашето няма как да се защити-пак закон! Закони-има,ама кой да следи за тяхното спазване?
Geriat,
но (хипотетично) не моето куче налита на Вашето,нали?Каква ще е вината на стопанин,чието куче просто по кучешки ( и то чрез отчитане на състоянието на отсрещното) прояви нормално за описаната ситуация поведение?
Би ли Вашето куче (ако допуснем,че е добре социализирано,тук опита ,не възпитанието е водещо) позволило такъв поздрав?
То е все едно някой при среща с друг да му тегли една майна,или да му сглоби юмрук....Няма да му е добре на човека – е ,така му е и на кучето...
А че някой дребосък е напорист,това не го прави недосегаем – какво излиза : хем човек е лишил кучето си от елементарни нему нужди,хем се чуди защо и как така пинчера е спрян?
То сега ще вземе да излезе,че и куче да имаш не е лесно – нужди ли да му задоволяваш,езикът му ли да разбираш,да се чудиш кога си прав и кога не….
За IPO и SchH – в западна Европа се говори (а и работи) по този въпрос и рано или късно и нас ще ни огрее...

Вход

Горе
Цитиране +