Dog.bg Форуми : Кърлежова инфекция

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кърлежова инфекция

#1 Потребителят е офлайн   vlady Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 September 2006 - 09:59 PM

Здравейте. Много ми е тежко в този момент, но просто искам да се допитам до всички, които имат някаква представа за това заболявание при животните. Моето куче почина от такава болест, а докторите казаха, че само в начален стадии и лечима, а в него видими признаци за наличието и няма и нямаше как да разберем. Иначе първите странични ефекти бяха свързани със схващания на краиницитер, но без температура, което е странно. Съответон му биха антибиотик + кортизон. Оправяше се за ден и после още по - зле. Биха му общо 3 инжекции като 1 седмица след това вече имаше и температура, едвам ходеше, но докторката не го прие на системи, а е имал всички признаци на тази болест. Тя му предписа лечение за схващането. След три дни горкото животно си движеше само главичката и имаше 40 градуса температура, която не можаха да свалят, след което се случи необратимото. Описвам подробно ситуацията, за да имате представа как е протекал процеса и ако можете да ми дадете съвети и мнения дали наистина е нямало шанс или просто докторите са си вързали гащите. Просто ако е имало не ми се мисли какво ще стане...... Просто и техните доктори явно са толкова кадърни колкото и човешкител А животните няма на кого да разчитат освен на нас. Благодаря ви предварително. s)

#2 Потребителят е офлайн   ida_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 September 2006 - 07:46 AM

В така представения случай няма нищо конкретно. Години, порода, пол как е започнало всичко как е протекло и т.н.
Всяко едно заболяване си има и предистория затова почнете от там и тогава евентуално може някои нещо да ви отговори. Каква е все пак диагнозата??????
User's Signature

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376

#3 Потребителят е офлайн   vlady Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 21 September 2006 - 09:25 AM

Породата е немска овчарка, на 9 години. Мисля, че достатъчно ясно съм описал процеса, но пак ще го. Значи кучето си беше добре. Изведнъж се появи схващане на задните краиници. На този етап нямаше температура. Биха му 2 инжекции кортизон + антибиотик в рамките на 2 дена. След първата инжекция имаше подобрение, но вечерета след втората стана по-лошо. Започнаха болки и предните крака. Трудно слизаше по стълби, лягаше и т.н. Направи му се ренгенова снимка но шипове нямаше. На петия ден пак бяхме на лекар и този път му биха котризон, който се бие на хора и е мн по-силен от животинския. Отоново резултата беше за един ден, а след това кучето го едвам ходеше и почти всяко движение се съпровождаше с болка. На 7 ден му предписаха невелин, невробекс и упсарин. Тука вече имаше температура, за която му сложиха свещичка. На този ден е имал всички симпоми на инфекцията. Следващите 2 дена ставаше все по- зле докато на края не се парализира и нито системи, нито нищо не му помогна. Диагнозата е кърлежова инфекция/както съм и озаглавил темата/, а всякакви следващи схващания са от нейно следствие. Просто искам да ми обясните имало ли е шанс или не. И дали това е поредната докторска грешка

#4 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 21 September 2006 - 11:04 AM

има ли изследвания - това се доказве със изследване

#5 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 21 September 2006 - 01:26 PM

Едва ли е кърлежова инфекция,поне по описаните признаци от вас. s)

#6 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 September 2006 - 01:38 PM

Влади, съжалявам за случилото се и загубата на кучето ти.

-----------------------
А какво точно представлява "кърлежовата инфекция" - признаци, лечение?! ...
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#7 Потребителят е офлайн   vlady Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 21 September 2006 - 08:59 PM

Изследванията го доказаха. Това е резултатът за жалост. Другите са следствие на инфекцията. И аз не съм наясно с болеста и затова попитах тук, макар и късно. Но животинката вече беше починала, когато излязоха резултатите.

#8 Потребителят е офлайн   an_li_loutan Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 11:44 AM

d) Влади, реално погледнато твоето куче е имало някакъв шанс да се излекува.
Приложението на антибиотик и кортизон е добра комбинация, но много зависи от коя група е антибиотика , за лечение на кърлежова болест има специфичен препарат. Или с други думи- лечението може да е специфично- лекуващия е сигурен в диагнозата и прилага точното лекарство, или симптоматично,т.е. високата температура е симптом за много болести, но прилагането на антипиретик /противотемпературно/ не е лечение на дадената болест, а на отделен клиничен признак. Слагането на ситеми не е толкова важно. При тази
болест едни малки гадинки атакуват кръвните клетки на твоето куче- то се е заразило с тези гадове от кърлежа, който го е ухапал. Целта на лечението да се спре тази атака и затова е трябвало да се приложи специфичен препарат + точния антибиотик+кортизон+ алерговет и т.н. Може би не си намерил добрия специалист. Съжалявам за твоето куче, аз работя с много добри специалисти.

#9 Потребителят е офлайн   vlady Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 02:30 PM

Благодаря ви за информацията. Явно не струват докторите, ходих при 2ма. Уж добри, но.... Объркаха едно чудесно гледано куче, което можеше да живее още дълго с нас. ...

#10 Потребителят е офлайн   Spezial^PiTBuLL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 02:51 PM

Цитат

Благодаря ви за информацията. Явно не струват докторите, ходих при 2ма. Уж добри, но.... Объркаха едно чудесно гледано куче, което можеше да живее още дълго с нас. ...

Вьв такива случаи можем само да си земем поука....

#11 Потребителят е офлайн   an_li_loutan Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 06:05 PM

Цитат

d) Понеже у нас се чака ред за компютъра не можах много подробно да ти опиша болестта, а и още нещо ,което се сетих. Много често кучетата страдат от възпаление на аналните жлези- те се намират от двете страни на ануса, секрета им служи за по лесно ходене по голяма нужда. По различни причини могат да се възпалят , например хранене с меки , кашести храни. Признаците са точно схванатост на крайниците , отказ от храна , висока температура, а добрия специалист още щом погледне ануса на кучето разбира за какво става въпрос- той е набъбнал, зачервен и при пипане кучето реагира. Лечението се състои в изцеждане на жлезите , третиране с антибиотик ,сулфонамит, кортизон и обикновено нещата завършват добре. Но понякога ако инфекцията не е забелязана навреме кучето може да развие сепсис- отравяне на кръвта от инфекцията и изхода е летален - смърт за съжаление. Когато кучето е предраз- положено към това въэпаление/ например при породата чихуахуа това е голям проблем/ се прибягва към премахване на жлеэите. Между другото кучетата и сами показват,че имат такъв проблем като сядат на дупе и започват да се тътрузят, по този начин сами си цедят жлезите и след тях остава една диричка - нещо като прозрачо ако , слуз. И все пак съм повече от сигурна, че при твоето куче е било точно кърлежова болест. Това за аналните жлези ти го написах за да го знаеш , ако пак си вземеш куче , защото е доста често срещан проблем.

#12 Потребителят е офлайн   an_li_loutan Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 06:21 PM

Цитат

Влади, съжалявам за случилото се и загубата на кучето ти.

-----------------------
А какво точно представлява "кърлежовата инфекция" - признаци, лечение?! ...

d) Не е инфекция, а паризитна болест, ако искаш да прочетеш по вече търси
пироплазмозни заболявания. Иначе накратко казано кърлежът се явява като депо-резервоар за яйцата на тези гадини. Когато кърлежът ухапе любимото ни куче със слюнката си вкарва тези паразити в кръвта му, те започват да атакуват червените кръвни клетки, като ги разрушават, намножават се още паразити. Кучето умира от изтощение. Обаче процесът не е така бърз- от ухапването до появата на клиника може да минат месеци. Един от признаците е схванатост в крайниците- затова често се бърка със миази/възпаление на мускулите/ или артрити, кучето става трудно, задницата му залита, трябва да се обръща внимание на изхожданията- дали няма кръв във тях. Аз смятам , че при правилно лечение то е успешно.

#13 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 06:32 PM

Благодаря за информацията. Много е полезна.
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#14 Потребителят е офлайн   an_li_loutan Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 07:43 PM

Цитат

Благодаря за информацията. Много е полезна.

d)Извинявай, допуснала съм правописна грешка: не парИзитна, а парАзитна болест! b) b) b)

#15 Потребителят е офлайн   vlady Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 09:11 PM

Да първо железите му провериха. А и след първите му симптоми в ранна възраст се научих да разпознавам кога е железата. Явно наистина от няколко месеца е било заразяването, защото лятото не сме му намирали кърлеж. И аз си мисля, че при адекватна намеса е можело да има положителен резултат. Направихме всичко каквото можахме, но докторите не си свършиха тяхната работа. Скоро едва ли ще си взема куче, но при евентуално такова ще наблегна и на заболяванията, защото явно само на докторите не може да се разчита. Повечето вече май учат не как да върнат радостта, а как да я отнемат.......
Благодаря още веднъж на всички, които ми помогнаха с информацията и мненията си.

#16 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 09:47 PM

Цитат

явно само на докторите не може да се разчита

как го реши това? аз не мисля че докторите са виновни. какво са могли да направят те? при неспецифични симптоми и лечението е такова. не може от стотиците диагнози те изведнъж да решат да лекуват към една единствена, специфична и при това сравнително рядка. сега е ясно че е имало спасение защото са излезнали изследванията. ама както коментирахме в една друга тема защо се предприема неспецифично лечение преди да се уточни диагноза-ами заради това. защото изследванията често излизат късно. и в случая не е стигнало времето. ако кучето беше издържало още ден два сега щеше да се знае как да се спаси и щеше да е с теб. но такава му е била съдбата... лекарите не са богове, а хора. и от това което пишеш мисля че са действали адекватно.

#17 Потребителят е офлайн   ida_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2006 - 08:41 AM

Съжалявам за загубата на Влади,
но немога да се съглася с такова крайно мнение относно това как е проведено лечението, пост фактум всеки може да приказва какво ли не и е много лесно да се лекува по интернет, ако сте свикноли с животно то бързо си намерете нов домашен любимец, и не се задълбочавайте в болести те са хиляди и от това най-много да станете хипохондрик който четеики някаква болест винаги ще намира подобни симптоми у своето куче. За съжаление това заболяване е с твърде висока смъртност, и Вие сте попаднали в статистиката на на неизлекуваните и за Вас това са 100 %, щото е вашето куче, но Ви уверявам че няма лекар който да не желае да помогне с каквото може.

an_li_loutan,
Интересно ми е откъде толкова информация и за съжаление доста глупости в нея, явно и вие спадате към школата на тези дато считат че всички болести идват от аналните жлези.
Първо това с меката храна са пълни глупости, изпражненията са такива каквито ги оформят дебелите черва, ако там нещата не са наред и камъни да яде пак ще е редко. Най новите тенденции мила са не да се ИЗЦЕЖДАТ А ДА СЕ ПРОМИВАТ, нотова явно до Вас ще стигне след година две, а за лечението сте напълно права то доста добре сте изредили всички видове препарати с което сте напълно права то друго няма какво да се слага. Но все пак такава тежка клиника от едни жлези ще ме прощавате ама неможе да стане а за отротравянето на кръвта са инфекция прочетете още малко определението за сепсис и ще видите че не е точно така, а именно от ИЗЦЕЖДАНЕТО може да го направите това състояние, много е лошо когато се правят коментари ако са сложили това ако са направили онова и кучето е щяло да живее, недеите да засилвата у такъвстопанин злобата му към нас!
User's Signature

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376

#18 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 23 September 2006 - 09:03 AM

Не успях да разбера как точно решихте,че вашето куче е умряло от инфекция причинена от ухапване на кърлеж-имате ли констативен аутопсионен протокол от вет. патоанатом посочващ причината за смъртта на вашето куче?Как решихте,че докторите "не струват"-това,че вашето любимо животно/за което исренно съжалявам/ е починало не свежда до нула целият професионализъм на колегите.Дори причината да е кърлежова инфекция,вие не споменавате за намерен кърлеж по тялото на кучето,посочените от вас признаци са непецифични,по характерни са за хроничното заболяване,а при него повярвайте ми смъртността клони към 100% именно поради подлата липса на клинични признаци преди да е станало прекалено късно.И още нещо МНОГО ВАЖНО-ако ВИЕ сте взели ВСИЧКИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ едва ли заразен кърлеж щеше да се забие и зарази вашият любимец.Не защитавам колегите,но вината според мен не е само тяхна!

#19 Потребителят е офлайн   д-р Цветан Цонев Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 23 September 2006 - 12:07 PM

Цитат

затова често се бърка със миази/възпаление на мускулите/ или артрити

Но Миозита не трябва да се бърка с Миази!
User's Signature

Ветеринарен кабинет "Д-р Цонев"
гр.Варна, ул."Пейо Яворов" 38
GSM 089 8761905:087 8761905
http://www.d-rtsonev.info

#20 Потребителят е офлайн   vlady Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 24 September 2006 - 09:45 AM

Така... Не искам да обвинявам всички доктори, ни най- малко. Първо на животното редовно му е слагано фронтлайн. Второ как да си обясним факта, че аз искам кръвни изледвания, а те ми викат няма нужда. Това става 7 дена преди да почине. Два дена след това кучето има температура и едвам ходи. Отново никакви мерки за евентуално вътрешно възпаление. Гледат външния признак и го лекуват така. А ако бяха взели кръв в един от предните случаи, животното щеше да издържи и да има време да се лекува. Те му взеха кръв в момент, в който чудо трябваше да стане. Вярно е и друго по информациите, които получвам, че в началото е тръгнало нетипично развитието на болестта, но в момента, когато е било типично вече е трябвало поне малко да внимават и да вземат и проба.....

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни