Много са сладки, да са ви живи и здрави!
За или против купирането

Публикувано: 08 October 2009 - 07:48 PM
Това е което питах и аз, но...

Публикувано: 08 October 2009 - 08:38 PM
В стандрта приет от FCI е написано , затова са купирани

Публикувано: 08 October 2009 - 08:41 PM
Да но тъй като вече това е забранено, мисля че стандартът в този си вид може да направи "компромис". И не е само при САО. За пример: Немски дог, ротвайлер, Ам. стафф...

Публикувано: 08 October 2009 - 08:55 PM
Да но тъй като вече това е забранено, мисля че стандартът в този си вид може да направи "компромис". И не е само при САО. За пример: Немски дог, ротвайлер, Ам. стафф...
Пиша грамотно и нека се разбира така от грамотните. Има разлика между порода "РАБОТНА" и шоу.САО не е куче за изложбения ринг

Публикувано: 08 October 2009 - 09:09 PM
целта ни е да съхраним една от малкото работни породи такава каквато е била преди столетия.В тази си дейност не мисля ,че може да се правят някакви компромиси...стандарта на породата е точно за това,да изведе в норми определени качества,характеристики,анатомични белези и т.н. именно,за да запази дадената порода.Всяка промяна би довела след себе си нови промени и в крайна сметка се получава едно отклоняване от правия път

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

Публикувано: 09 October 2009 - 07:37 AM
целта ни е да съхраним една от малкото работни породи такава каквато е била преди столетия.В тази си дейност не мисля ,че може да се правят някакви компромиси...стандарта на породата е точно за това,да изведе в норми определени качества,характеристики,анатомични белези и т.н. именно,за да запази дадената порода.Всяка промяна би довела след себе си нови промени и в крайна сметка се получава едно отклоняване от правия път
Разбирайки Ви правилно, бих искал драги Господине, да допълня и следното промяната може би означава създаването на нова порода
Като се видим на някоя конференция с надслов "Съхранение на породата" може и да ме почерпите..

Публикувано: 09 October 2009 - 07:50 AM
цитат от стандарта на породата
Уши.
Небольшие, треугольной формы, висячие на хряще, низкопосаженные. Основание раковины небольшое. Купируются.
Хвост.
Высокопосаженный, широкий в основании, длинный, опущенныйвниз, серповидной формы или свернутый в нижней трети кольцом.Купируются в первые дни после рождения.

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

Публикувано: 09 October 2009 - 07:16 PM
...
Чл. 7. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.
(2) За жестокост се смятат:
...
19. купиране на ушите и опашките с цел промяна на външния вид на животните;
...
Закон за ветеринарномедицинската дейност (в сила от 02.05.2006г.)
Глава седма.
ЗАЩИТА И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ
Раздел VI.
Животни компаньони и кучета за служебни, ловни и други цели
...
Чл. 177. (1) Забранява се:
1. извършването на следните хирургически интервенции на животни компаньони:
а) рязане на опашка;
б) рязане на уши;
Очаквам да кажете името си и да коментирате!

Публикувано: 09 October 2009 - 08:03 PM
Малко оплетено стана... надявам се ме разбрахте!

Публикувано: 09 October 2009 - 08:10 PM
...
Чл. 7. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.
(2) За жестокост се смятат:
...
19. купиране на ушите и опашките с цел промяна на външния вид на животните;
...
Закон за ветеринарномедицинската дейност (в сила от 02.05.2006г.)
Глава седма.
ЗАЩИТА И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ
Раздел VI.
...
Чл. 177. (1) Забранява се:
1. извършването на следните хирургически интервенции на животни компаньони:
а) рязане на опашка;
б) рязане на уши;
Очаквам да кажете името си и да коментирате!
А какво трябва да коментираме, в закона е и написано, че ВЕТ който извърши такава интервенция се наказва с глоба от еди колко си лева.
Обикновенно като ще да цитираш нещо първо го прочети внимателно
Вземи и се оплачи в FCI и им кажи да сменят стандарта да направят САО от работна порода такава за компания

Публикувано: 10 October 2009 - 12:41 PM
За sladur:
9. "Животни-компаньони" са животни, които се отглеждат в домакинството или от интерес към животното, доколкото става въпрос за домашни животни или опитомени животни от разред месоядни, гризачи, зайцеподобни, папагалови, чинкови, гълъбови и животни от клас Риби.
...
Освен това прочетохте ли името на раздела в ЗВМД?
Това, че кучето е "работно" не означава, че не е животно-компаньон.
Да, ветеринарният лекар трябва да бъде санкциониран, а тъй като според българското законодателство, това действие се счита за проява на жестокост- собственикът също.
Г-н Спасов, щом считате, че сте в правото си, няма да имате нищо против да ми кажете трите си имена и адрес, нали? Може и на лично съобщение.

Публикувано: 10 October 2009 - 04:50 PM
Едва ли нещо ще промени вижданията и разбиранията ми за породата.САО е уникална порода куче,не знам дали Ви е известно но в Туркмения,страната от където излизат най-видните представители,породата е обявена за национално богатство и това национално богатство се съхранява,селектира и развива по гореспоменатият стандарт.
Похвално е че нашите политици покрай многото неща които свършиха,народа цъфти и процъфтява...взели ,че се направили на модерни и приели поредният изкопиран от някъде закон.Ако не се лъжа в Германия забраниха купирането на ушите и опашките още преди 10-тина години.Интересен е друг факт,че напоследък видни германски кинолози са силно разтревожени за състоянието на легендарните техни породи-немска овчарка например...състоянието на породата като работна.Какво е тревожното?Ами установява се че тези кучета все повече и повече губят от качествата си на работни кучета и на практика се налага да се започва от начало.
Да се върна на средноазиатската овчарка,куче селектирано от векове както от природата,така и от човека с една единствена цел да служи на човека в не лекия му път и борба за оцеляване.Не мисля ,че ще ме разберете...просто допира до тези животни наистина ми показа колко много сме изгубили с намесата си в вечните закони на природата,променяйки това или онова.Че кой съм аз да променям и модифицирам тези кучета,естествения подбор,суровите условия на живот и непрестаните битки с хищниците са изваяли тези изключително интелигентни животни,формирали са психиката им,физиката,устойчивостта на болка,глад,студ...Тези кучета наистина са едно богатство запазено и пренесено през вековете и което не смятам аз да съм човека който ще промени.

удзъ

Публикувано: 10 October 2009 - 08:20 PM
] О. боже
Когато Вие, Достолепна ми напишете как се казва любимата на ОВЧАРЯ, ще Ви отговоря най смислено на всички въпроси
В останалото време не разводнявайте темата на Г-на Спасов

Публикувано: 10 October 2009 - 10:17 PM
Точно така, кой сте вие, че да ги модифицирате?
А кой сте и за да нарушавате два действащи закона просто защото искате?
Бихте ли ми обяснили къде точно естественият подбор е решил да се без опашки и уши?
Нека друг прецени дали името и адреса Ви са безмислени, аз ги очаквам...
sladur,
Аз въпроси на Вас не задавам.

Публикувано: 10 October 2009 - 10:32 PM
Точно така, кой сте вие, че да ги модифицирате?
А кой сте и за да нарушавате два действащи закона просто защото искате?
Бихте ли ми обяснили къде точно естественият подбор е решил да се без опашки и уши?
Нека друг прецени дали името и адреса Ви са безмислени, аз ги очаквам...
sladur,
Аз въпроси на Вас не задавам.
ами девойче ако държите толкова да се запознаем напишете си вашите,аз за себе си съм преценил ,че е безсмислено ...мразя да се повтарям и не ме вълнува кой какво ще преценява...разбирате ли ме.Ако наистина имате неистовото желание да се срещнете с мен ще Ви се сбъдне желанието,бъдете сигурна.
а Вие коя сте?

удзъ

Публикувано: 10 October 2009 - 10:45 PM
Аз не съм никоя, но Вие сте закононарушител. Нямам никакво желание да се срещам с Вас, а да подам жалба срещу Вас. Щом сте толкова убеден, че сте в правото си, дайте ми данните си.
PS Или поне ми дайте данните на лекаря, който е извършил процедурата. Виждам, че не Ви се дават Вашите.

Публикувано: 10 October 2009 - 10:58 PM
Доколкото съм запознат с правната система в Република България в сила е "презумпцията за невинност",което преведено на обикновен език ще рече невинен до доказване на противното.
А Вие млада госпожичке или госпожа/простете не Ви познавам/ ме клалифицирахте като закононарушител,престъпник.За което се предполага,че имате необходимите доказаталства и свидетели...иначе би могло да се изтълкува като умишлено оповестени факти,не отговарящи на истината и имащи за цел да ме злепоставят пред обществото.С една дума си е чиста клевета,от която аз понасям морални и материални щети.
Не бих искал да навлизам в дебати и дискусий,които според мен са най-меко казано безсмислени.Приятна вечер!

удзъ

Вход

Горе
 Цитиране +