За или против купирането
Публикувано: 14 October 2009 - 10:04 PM
Смолян.Мечка уби куче и овца в смолянското село Селище. Това каза за радио Фокус Смолян Явор Говедаров, кмет на населеното място. Говедаров разказа, че инцидента е станал снощи в 01.00 часа. Дивото животно е нападнало две кучета, които са пазили обора, където са отглеждани домашни животни. Мечката е убила едното куче, а другото е ранила, като е извадила окото му и е разкъсала едното му ухо. След това мечката е влязла в обора, където е убила една овца, като по думите на Говедаров буквално е заколила с лапата си, като е започнала да я носи към гората. В същия момент са излезли стопаните на обора и са започнали да я целят с бомбички, с цел да я уплашат, обясни Говедаров. Мечката се уплашила от виковете и бомбичките и е побягнала. Явор Говедаров посочи, че четириногото животното отново се върнало на местопроизшествието, но стопаните били подготвени и отново изплашили мечката. Оборът, където е влязла мечката, се намира в близост до къщата, където живеят стопаните. Говедаров очаква, че и тази вечер ще се върне отново мечката в населеното място. Сигнал за набезите от мечката е подаден в РИОСВ-Смолян.

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ
Публикувано: 14 October 2009 - 11:16 PM
ето няколко снимки от човек познаващ и работил дълго време с тези животни,по мое мнение наистина компетентен и разбиращ-Кристина Матева

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ
Публикувано: 15 October 2009 - 08:11 AM
Питах нещо за стандарти, ама карай.
А и много преди да съществува кинологията са мислели, че децата не изпитват болка.
Но да, определено е разумна идеята да се отстраняват органи, защото може да заболеят или да ги отхапе мечка, спор няма.
Публикувано: 15 October 2009 - 11:33 AM
Та аз не се вълнувам от това кой защо си купира мелезите. Вълнувам се защо в някои стандарти има купиране, в други - не. Разговорът тръгна от клубно кучило и първият отговор се позоваваше на стандарта. Т.е, ще намесвам кинологията колкото си искам.
Публикувано: 15 October 2009 - 11:37 AM
Мил, в стандартите на българските овчарски кучета няма купиране на уши. В всички е записано, че кучетата имат уши, за разлика от стандарта на азиата. По принцип ние нямаме обичай да купираме ушите на малките, ако има кучета с купирани уши, то те са по големи и това се е наложило поради различни обстоятелства. На изложби купираните и некупираните се съдят заедно, въпреки че купираните бг овчарки са рядкост, но съм виждал - не се дисквалифицират, не се счита за недостатък, получават си оценка в зависимост от екстериора.
Поне това са мойте наблюдения.
Публикувано: 15 October 2009 - 12:04 PM
много преди това когато кучетата са били ползвани само за работа,ушите са се рязали-в различните райони на България по различен начин,и пак казвам това е за всички овчарски кучета които съм виждал наживо-и в турция,и в сърбия/македония,и в СССР....
за рязането на уши при българските овчари е писано в много разкази -прочетете хайтов,там има описания на кучета с отрязани уши...
Ох, много станахме знаещите, ама не се стърпях.
navar, стандарта касае породата, а не изложбените или неизложбените екземпляри. Той се прави на базата на вече установена популация с установени качества и характеристики. Развитието на стандарта се определя от развитието на породата, без значение дали то е в работна посока или като компаньони. Не знам дали знаеш, но стандартните пудели са били първо апортиращи ловни кучета и едва сега са само компаньони. Когато са били "работни" също са имали стандарт. Нека не си пишем глупости и стига се оправдавайте с това, че вашите били работни. Аман от такива "особено работни". И не ми се навлиза в историята с купирането на ушите, защото специално при нашите овчарски кучета тя не е нито българска традиция, нито е свързана с работата на кучето,нито собствениците са наясно защо точно го правят и дали въобще да го правят. Създават се и се разпространяват някакви легенди и измислици.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 15 October 2009 - 12:06 PM
navar, аз съм добронамерен човек и с най-голям интерес чета мненията на хората, които мислят различно от мен. Ако имаш желание за някакъв диалог, въпреки, че сме опоненти, зарежи този арогантен тон. Никого не смятам за идиот, а и не ме интересува какъв е, стига мненията си да изказва цивилизовано. Ако пък държиш да говориш по този начин и да се занимаваш повече с това каква съм, вместо със същината на темата, игнорирай моите постове, моля, аз ще направя същото относно твоите и всички ще сме щастливи.
Нещо за кинологията в доста по обширен аспект, макар и Уикипедия да не е най-авторитетното четиво: http://en.wikipedia.org/wiki/Cynology И като ползване на думата в България не се има предвид наука, която се изучава като всички науки, а цялата съвкупност от дейности, свързани с хобито чистопородно развъждане, изложби, обучение и пр. Кинологията включва в себе си и части от безброй науки. Произходът на самата дума е свързан със създаването на FCI, а извън обхвата й думата почти не съществува. На този, който ние наричаме кинолог (той не е някакъв дипломиран учен, само за един такъв у нас се сещам), англоговорящите му викат най-общо dog hobbyist.
Публикувано: 15 October 2009 - 12:06 PM
Та аз не се вълнувам от това кой защо си купира мелезите. Вълнувам се защо в някои стандарти има купиране, в други - не. Разговорът тръгна от клубно кучило и първият отговор се позоваваше на стандарта. Т.е, ще намесвам кинологията колкото си искам.
Не съм съгласен,че кинологията не е наука...самото име го подсказва,както например Геология идва от гео-земя и логос-наука и такива примери са много-биология,зоология,физиология...все науки

Относно стандартите ще говоря за тези които познавам и в частност на САО.Има станадарт на Средноазиатската(туркменска) овчарка от 1936г. след него Стандарта на Средноазиатска овчарка от 1970г.,след него Средноазиатска овчарка-Стандарт Российского клуба породы 1996г. и Новая редакция стандарта породы"Среднеазиатская овчарка" FCI №335 от 23.05.03г. и във всичките тези има заложено купирането.Защо го има ...доста се изписа до сега.

удзъ
Публикувано: 15 October 2009 - 12:15 PM
п.п. - стандартът като определение за порода въобще не възникнал със създаването на клубове и федерации. Попрочети малко историята на някои породи.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 15 October 2009 - 12:27 PM

Публикувано: 15 October 2009 - 12:33 PM
1. аз нямам нищо общо с БОК,тва откъде го реши??? аз имам основно ротвайлери
2.говорим за едно и също-стандарата касае изложбените кучета,и членовете на съответния клуб...ако аз си купя куче от развъдник Х, и го купирам въпреки че в стандарта пише че не трябва да е купирано,единственото което значи е ...че не мога да го изведа на изложба,и не мога да го заплождам в клуба,поради това че не мога да го изведа на изложба..-да стандарта касае изложбените кучета,клубните кучета...стандаратите се създадават от клубоветете- и са задължителни за клубните членове,и клубните кучета...за останалите не важи...взимам си ротвайлер,в стандарта пише че трябва да е с цяля опашка,ама на мен не ми харесва,в Бг е забранено купирането.отивам на екскурзия в сърбия,купирам му опашката и...кучето ми вече не е в стандарта...но на мен ми е все тая,защото не искам да ходи на изложба,и да се ползва за разплод....
има белези,които определят дадена порода-но купирането не е от тях...
Ти сам изпадаш в противоречие!
Естествено, че купирането не е белег на породата. Ти се опитваш, обаче, точно това да ми кажеш, че някакви външно привнесени характеристики са част от определението за принадлежност на едно куче към дадена порода или че те могат да го определят като представител на дадена порода. Ми това си е абсурд отвсякъде. Ако купирам ушите и опашката на някой мелез, това ще го направи ли доберман ??? Дали кучето ти е от дадена порода се определя единствено и само от доказания му произход. Това, че твоята ротвайлерка с купирана опашка е с родословие, само по себе си я определя като представител на породата. Дали е в стандарта зависи не от купирането на опашката й, а от това доколко няма дисквалифициращи за породата дефекти ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ СТАНДАРТА. Това са дефектите, които водят до унаследяване на лоши за популацията характеристики, а не тези, заради които не можеш да я водиш по изложби.

Публикувано: 15 October 2009 - 12:40 PM
не, navar, това значи, че този ротвайлер е твърде висок и вероятността да предаде тази нехарактерна за породата височина е значителен. Това ще навреди на популацията, защото породата не е "гигантска" и защото от нея се очаква да има определени физически характеристики, които не включват да бъде тромава и флегматична. Защото когато имаш куче твърде високо за породата, вероятността да повлияеш на популацията в отрицателна посока е по-голям, отколкото да се появи нещо по-добро. Само това значи, нищо повече. Означава, че не може да се използва за развъждане. Само толкова. И това не е като купирането на ушите, да се разберем. Гигантизмът е мутация, която променя типа, а не козметична процедура.

Публикувано: 15 October 2009 - 12:47 PM
Май не си на ти с английския? Ето един доста лош частичен превод на български. Преди да ме накараш да го чета - чела съм го, спокойно.
Публикувано: 15 October 2009 - 12:48 PM
Мога да обесня само това, което зная аз за породата.
Най старата намерена статуетка на куче е от глина и е на азиат, на възраст няколко хиляди години. На нея кучето е с купирани уши - имам снимка на статуетката у дома, тук на работа ми е ограничен нета и не мога да я намеря, но ако я има някой - може да я добави.
Средна Азия е един огромен регион, в който овцевъдството е било основен поминък. Там, където има овце, има и вълци и това е било най силното животно на степите - не случайно дори вълка е бил тотемния знак на Чингис хан, както и на прабългарските родове. Вълци, ловуващи на големи глутници. Срещу тях са се притовопоставяли само няколко кучета - в суровия живот са оцелявали само няколко, многобройните стада овце - хиляди глави, са били охранявани от малък на брой кучета, които твърде често са излизали сами срещу вълците - едното пази от едната страна на стадото, другите са от другата страна, която при такива стада е на огромно разстояние и докато чуят и дойдат, схватката вече е приключила. Войни, сурови като хората - това били кучетата им, едно излизало на глутница вълци, инстинктивно насочвайки се към водача и поемайки схватката с него, докато другите вълци са му висяли отстрани.
Но това е едната страна на въпроса, която е засегната. Другата е чист развъден процес. Есента стадата са се събирали в аулите, пашата е приключила, стадата се подготвят за зимуване. Това връщане от степите съвпада и с разгонването на женските кучета - мисля, че това не е случайно, майката природа си знае работата. Проблема е, че мъжките кучета започват да се бият помежду си за женските. За да решат този въпрос, древните хора постъпили така, както постъпвали с себе си - ако двама младежи искали едно момиче за жена, са организирали състезания. Постъпили по същия начин и с кучетата - пускали мъжките кучета да се бият помежду си. Забележете - никота, никога до смърт, винаги до подчинение. Първичния човек не е можел и да си помисли да се раздели с най верния си страж, този, който дава живота си за опазването на имуществото му и стадата му. Най силното мъжко куче е било на особена почит, стопанина му получавал подаръци, а самото куче - правото да заплоди кучките, считало се е за особена чест да заплодиш на такъв безстрашен боец, който не би участвал в тази надпревара, ако не е бил работно куче и е нямал среща с вълци - тогава понятието "домашен любимец", "компаньон" не са били познати - ако работи, живее, ако не - умира.
Малките е трябвало на няколко месеца да тръгнат с стадата, на ранна пролет. Раждат се три, четири, пет - майката няма кърма да ги кърми, овчаря избира едно до две - най едрите или най доминантните, реже им ушите - те вече са подчинени, те служат, те са готови за битка. Останалите - умират, за да може майката да кърми едното или двете останавени живи. Съвсем на няколко месеца тези кученца тръгват с стадото и като най малки, разбира се - изостават. Глутниците атакуват първо тях, те се движат най отзад, но те са готови на няколко месеца - ако оцелеят до година, ще участват в битката за правото да оставят потомство, ако не - умират с чест, вдигат шум, задържат вълците, докато дойдат другите кучета.
Имената на кучетата, печелили такива турнири са ставали легенда, техните поколения са ставали легенда. За това и до днес, за да отдаваме почит на последните кучешки войни, ушите им се купират, за да се знае и помни - те са подчинени, те служат, те ще умрат, но няма да отстъпят. И породата ще я има, докато ги има живи наследниците на тези кучета. Изчезнат ли те, породата няма да бъде вече същата, няма да го има онзи поглед на азиата, който може да те разтърси както с топлотата си, така и с строгостта си, поглед, който може да спре вълк или лош човек - той е готов винаги, от малък, да бъде това, което са били дедите му - да бъде последната преграда, свещенния страж.
Публикувано: 15 October 2009 - 12:54 PM
дадох пример и с купираната опашка,погледни пак мнението ми ...
Купираната опашка не пречи да бъде допуснат екземпляра до развъждане, ако при експертната оценка се докаже, че няма пороци недопустими за породата. Това не пречи кучето да бъде определено като "стандартно" за породата. То няма да предаде купирани опашки в поколението си.