Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#321 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 October 2009 - 01:02 PM

Цитат(Konak @ Oct 14 2009, 03:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(mil_ @ Oct 14 2009, 04:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не значи ли това, че ушите може би трябва да влязат във вниманието на селекционерите на породи, които се налага да бъдат рязани?
Селекционерите на бултериера, например, са го постигнали.

Бултериера на какви рботни изпити се подлага? Може би не са породен белег и това не допринася за по добрата работа.
Не съм запознат с тази порода.

А защо никой не налага закони на онези държави в които обрязват мъжките полови органи на децата?

На никакви.
Породен белег са и то доста сериозен.В края на по-миналия век забраняват купирането на ушите в Англия и селекцията тръгва към прави уши.За едно-две десетилетия поголовието от булове е с прави уши.
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

#322 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 October 2009 - 01:09 PM

Експертна оценка се прави на всяко куче, особено на родословното. Май ти нещо не си наясно с регламентите. Какво ви допускат правилниците на клуба е отделен въпрос. На неродословно куче се прави "признаване" на порода. Съвсем различно нещо. От това признаване се издава "бяло родословие" и то при определени обстоятелства.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#323 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 01:19 PM

Цитат(dog.bg @ Oct 15 2009, 01:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(mil_ @ Oct 15 2009, 01:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ами точно това имам предвид, дог. Защо стандартите на овчарски породи от различни географски региони се различават по този важен въпрос, след като това се счита за жизненоважна необходимост при пазачите на стада. Необходимост ли е или някаква екстериорна традиция?

Мога да обесня само това, което зная аз за породата.

Най старата намерена статуетка на куче е от глина и е на азиат, на възраст няколко хиляди години. На нея кучето е с купирани уши - имам снимка на статуетката у дома, тук на работа ми е ограничен нета и не мога да я намеря, но ако я има някой - може да я добави.

Средна Азия е един огромен регион, в който овцевъдството е било основен поминък. Там, където има овце, има и вълци и това е било най силното животно на степите - не случайно дори вълка е бил тотемния знак на Чингис хан, както и на прабългарските родове. Вълци, ловуващи на големи глутници. Срещу тях са се притовопоставяли само няколко кучета - в суровия живот са оцелявали само няколко, многобройните стада овце - хиляди глави, са били охранявани от малък на брой кучета, които твърде често са излизали сами срещу вълците - едното пази от едната страна на стадото, другите са от другата страна, която при такива стада е на огромно разстояние и докато чуят и дойдат, схватката вече е приключила. Войни, сурови като хората - това били кучетата им, едно излизало на глутница вълци, инстинктивно насочвайки се към водача и поемайки схватката с него, докато другите вълци са му висяли отстрани.

Но това е едната страна на въпроса, която е засегната. Другата е чист развъден процес. Есента стадата са се събирали в аулите, пашата е приключила, стадата се подготвят за зимуване. Това връщане от степите съвпада и с разгонването на женските кучета - мисля, че това не е случайно, майката природа си знае работата. Проблема е, че мъжките кучета започват да се бият помежду си за женските. За да решат този въпрос, древните хора постъпили така, както постъпвали с себе си - ако двама младежи искали едно момиче за жена, са организирали състезания. Постъпили по същия начин и с кучетата - пускали мъжките кучета да се бият помежду си. Забележете - никота, никога до смърт, винаги до подчинение. Първичния човек не е можел и да си помисли да се раздели с най верния си страж, този, който дава живота си за опазването на имуществото му и стадата му. Най силното мъжко куче е било на особена почит, стопанина му получавал подаръци, а самото куче - правото да заплоди кучките, считало се е за особена чест да заплодиш на такъв безстрашен боец, който не би участвал в тази надпревара, ако не е бил работно куче и е нямал среща с вълци - тогава понятието "домашен любимец", "компаньон" не са били познати - ако работи, живее, ако не - умира.

Малките е трябвало на няколко месеца да тръгнат с стадата, на ранна пролет. Раждат се три, четири, пет - майката няма кърма да ги кърми, овчаря избира едно до две - най едрите или най доминантните, реже им ушите - те вече са подчинени, те служат, те са готови за битка. Останалите - умират, за да може майката да кърми едното или двете останавени живи. Съвсем на няколко месеца тези кученца тръгват с стадото и като най малки, разбира се - изостават. Глутниците атакуват първо тях, те се движат най отзад, но те са готови на няколко месеца - ако оцелеят до година, ще участват в битката за правото да оставят потомство, ако не - умират с чест, вдигат шум, задържат вълците, докато дойдат другите кучета.

Имената на кучетата, печелили такива турнири са ставали легенда, техните поколения са ставали легенда. За това и до днес, за да отдаваме почит на последните кучешки войни, ушите им се купират, за да се знае и помни - те са подчинени, те служат, те ще умрат, но няма да отстъпят. И породата ще я има, докато ги има живи наследниците на тези кучета. Изчезнат ли те, породата няма да бъде вече същата, няма да го има онзи поглед на азиата, който може да те разтърси както с топлотата си, така и с строгостта си, поглед, който може да спре вълк или лош човек - той е готов винаги, от малък, да бъде това, което са били дедите му - да бъде последната преграда, свещенния страж.

ba_025.gif beer.gif rc_036.gif rc_036.gif
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#324 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 15 October 2009 - 01:27 PM

Цитат(mil_ @ Oct 15 2009, 01:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Признавам, тази версия, че се купират за почит, ме хвърли в музиката.
Но тя само потвърждава, че става дума за местни традиции, свързани с бой между кучета, а не с функциите на овчарското куче. Въпрос, който зададох на 6-та страница.

Подчинен, служи, готов за битка - това е купирането при тази порода.

Некупирано куче не е оцелявало там. Това е единствения начин, единствената помощ, който му дава човека, която то е получило от този, за когото умира. Това не трябва да му се отнема. Жестокост е да му се отнеме.

Дано винаги да има хора, които да помнят това и да обичат и пазят тази кучета, такива, каквито са. Докато ги има стадата и вълците, ще ги има тях. Когато изчезнат и те, ще се превърнат в огромни, социализирани губери, несмеещи да излаят на някой дребосък, който ще им виси на ушите. Но няма да бъдат войните от степите, ще бъдат далечен спомен за него.

Харесва ли ви мъртвия поглед на лъва в клетката в зоологичаската градина ? Увисналата пума, до клетката на която тича прасе, което е естенствената и храна на свобода ? На мен не. За това нека да пазим кучетата такива, каквито са, каквито са били някога - тогава те ще ни се отблагодаряват по начина, по който са го правили хиляди години - с готовност да умрат, но да защитят.

Какво още се иска от тях, освен живота им ?

#325 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 01:40 PM

Ехееей, за какво си говорехме, поете?

#326 Потребителят е офлайн   фех Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 01:50 PM

Честно казано, поизмести се диалога.
Мисля стана ясно, че никоя от двете спорещи страни не е за идеята за екстериорно купиране, а се залага на купирането само при работещи кучета, където така или иначе дадените органи биха били загубени по болезнен и дори застрашаващ живота на кучето начин в една доста ранна възраст.
Относно примерите с тоя и ония овчар, хубаво е наистина да се види те в аналогична среда и по еднотипен начил ли пасат своите стада. Едно е около стадото да има кучета и няколко души с пушки, друго е стадата и кучетата да са сами с дни. Хищниците не са глупави.
Иначе относно това, защо на овчарски кучета (охранителни) в различните географски райони им се или не купират ушите по принцип, според мене си зависи от типа хищници.
Ако насреща са по-дребни и слаби хищници, едва ли наличието на уши е проблем и обратното ако хищника е равностоен или по-силен, ухото не само може болезнено да изчезне, но да повлияе и върху изхода на цялата битка.
User's Signature

Качена снимка

#327 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 01:58 PM

Цитат(mil_ @ Oct 15 2009, 02:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ехееей, за какво си говорехме, поете?

rc_036.gif

За кинология, за кучета, за породи, за работа ... все хубави неща, интересни за мен, за теб, както и за други хора.

#328 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 02:27 PM

Цитат(DessyD @ Oct 15 2009, 11:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Експертна оценка се прави на всяко куче, особено на родословното. Май ти нещо не си наясно с регламентите. Какво ви допускат правилниците на клуба е отделен въпрос. На неродословно куче се прави "признаване" на порода. Съвсем различно нещо. От това признаване се издава "бяло родословие" и то при определени обстоятелства.

Де го чукаш- де се пука...ДесиД, знаеш ли колко му пука на един овчар дали кучето му е супер родословно ако бяга от хищника?!Или ако се хвърля като луд пит в бой...Овчарските охранителни кучета трябва да могат да прогонят хищника, по възможност без наранявания, по възможност с много шум, чак в краен случай в бой... excl.gif
Какви "бели" родословия, какви експертни оценки?
Знаеш ли навремето как пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-прадядо ми е оценявал "експертно" кучетат си(преди да започне да прави манифактури за вълнен плат и да търгува с кораби)?Раждат се малките в една куап сено, поотрастват, пали купата и каквото изпълзи това се гледа.На нейде към годинка се пуска да се "тестват" с дърт пес...Жестоко отношение.Режели са на по-опърничавите и двете уши, на "по-меките" едното.
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#329 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 02:40 PM

Туй за овчаря на село и за пра-на-ента дядо ти какво, всъщност, иде да рече? Пра-на-ента дядо ми е мислел, че земята е плоска. А неговият пра-на-ента дядо е бил австралопитек. Целта ни е да приличаме на пра-на-ента дядовците си ли?

#330 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 02:56 PM

Цитат(mil_ @ Oct 15 2009, 12:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Туй за овчаря на село и за пра-на-ента дядо ти какво, всъщност, иде да рече? Пра-на-ента дядо ми е мислел, че земята е плоска. А неговият пра-на-ента дядо е бил австралопитек. Целта ни е да приличаме на пра-на-ента дядовците си ли?

Иде да рече, че му е вършело работа.И че от това е успял да почне да произвежда доста повече вълна от другите и така...Пък "селото" е било доста, ама наистина доста далеч от тука...
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#331 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 03:12 PM

Кой е казал, че не е вършело? Те и файтоните са вършели работа, ама сега и овчаря на село не кара файтон.
Ако всички искаха да си стоят нещата както при прадядовците им, нямаше да има кучета изобщо, само вълци. За породи да не говорим.

#332 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 04:44 PM

Цитат(mil_ @ Oct 15 2009, 01:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Кой е казал, че не е вършело? Те и файтоните са вършели работа, ама сега и овчаря на село не кара файтон.
Ако всички искаха да си стоят нещата както при прадядовците им, нямаше да има кучета изобщо, само вълци. За породи да не говорим.

Да, обаче това няма нищо общо с темата...нали се сещаш ea_103.gif
Тук думата е за характер, работни качества и такива ми ти неща...Иксам да ми посочи НЯКАКЪВ ЕКСТЕРИОРЕН ПРИЗНАК, по който се определя дали едно куче става или не става за пазач на стадо ab_041.gif
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#333 Потребителят е офлайн   micha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 October 2009 - 05:08 PM

мисля,4е подзаглавието е малко обърква6то..."кое е по-важно--ку4ето ИЛИ закона? ".аз бих казала "кое е по-важно--ку4ето И закона ИЛИ това,4е може би ни харесва пове4е,ако е с отрязани у6и,опа6ка или каквото и да е там ".мисля,4е отговораът ми се подразбира. tb_195.gif

#334 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 05:30 PM

Цитат(micha @ Oct 15 2009, 06:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
мисля,4е подзаглавието е малко обърква6то..."кое е по-важно--ку4ето ИЛИ закона? ".аз бих казала "кое е по-важно--ку4ето И закона ИЛИ това,4е може би ни харесва пове4е,ако е с отрязани у6и,опа6ка или каквото и да е там ".мисля,4е отговораът ми се подразбира. tb_195.gif

темата е много хубава и може да се видят различни гледни точки,аргументи и факти...но е нужно да се прочете smile.gif
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#335 Потребителят е офлайн   micha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 October 2009 - 05:36 PM

следя я от на4алото и съм я 4ела.въпреки,4е не ми харесва,не съм запозната с това,как стоят не6тата с ов4арските ку4ета,но има и такива,които минават под ножа и без да са работни или да е необходимо.там ве4е е направо ду6манство това,което им се слу4ва!за това говоря. мисля,4е за това 6те се съгласят пове4ето ни съфорумци dry.gif

#336 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 October 2009 - 06:24 PM

Цитат(navar @ Oct 15 2009, 05:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
аз съм наясно само с едно,куче без опашка не може да бъде допуснато до разплод в НКР-стандарта е с опашка...
ако ще квот ще да е..

Пак го повтарям - това какво е приел вашия клуб няма общо с темата. Факт е, че в съседни и други страни такива кучета се допускат до разплод. Това не ги прави "нестандартни" според същия този стандарт. Това ги прави само неподходящи за изложба, но не и за развъждане. На световното "всичкото руснак" показваше добермани с купирани уши и опашки. Искаш да ми кажеш, че ако кучето е добро, родословно и носи всички характеристики на стандарта никой няма да го използва за развъждане само защото в Русия купирането е разрешено, така ли???? Нека не изпадаме в тотална заблуда.
Цитат
но кучето,кучето върши същата работа както преди 500 години-пази добитъка от хищници,от крадци,завръща стадото....това куче няма място на екстериорна изложба,обвиняват ни че като заведем куче на изложба е овързано с вериги и се спуска на всичко живо-тоест не били социализирани..няма и да бъдат,работното куче е невинаги красиво,несоциализирано,живее при тежки условия...и умира там където с еражда в стадото,в служба на стопанина,то служи и защитава...да купирането може и да го няма в стандарта-пак ви казвам-стандартите са за изложбените кучета,за работните има доказани във времето правила и практики

Обвиняват ви, че кучетата ви са НЕОВЛАДЯНИ, НЕКОНТРОЛИРУЕМИ, то е ясно, че не са социализирани щом не се занимавате с тях. На изложба се изисква да бъдат КОНТРОЛИРУЕМИ.

Цитат
Тук думата е за характер, работни качества и такива ми ти неща...Иксам да ми посочи НЯКАКЪВ ЕКСТЕРИОРЕН ПРИЗНАК, по който се определя дали едно куче става или не става за пазач на стадо

animal, ами аз през цялото време говоря точно за характеристики на породата, а не за екстериорни проблеми. Точно това обяснявам, че купирането е екстериорен проблем, а някой тук се опитва да ми обясни, че било характеристика на породата. Проблемът с купирането е решен по различен начин в различните страни. Това, че Европа официално е забранила купирането не обезсилва собственото законодателство на отделните страни.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#337 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 07:08 PM

Да вкараме и малко от световната кинология ...

VALDEZ della BAIA AZZURRA - BEST OF BREED - WORLD WINNER 2009, за малко не влезе в тройката на BIS, остана четвърта.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#338 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 07:22 PM

Европейски шампион от Загреб, BIS на ЕURO DOG SHOW !

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#339 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 10:02 PM

Цитат(spasov @ Oct 15 2009, 06:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(micha @ Oct 15 2009, 06:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>

темата е много хубава и може да се видят различни гледни точки,аргументи и факти...но е нужно да се прочете smile.gif

Само с четене на става, трябва да се мисли преди всичко с поглед за кучето, а не за друго ... когато не искаш и не ти стига учебника за 9 клас и не приемаш закони, а задаваш въпроси и търсиш отговори ... ще ги откриеш в кинологията.

Какво е общото между немския дог и азиата ?

Можете да видите ниския постав на ушите на немския дог. Ако кучето е с некупирани уши, то от тежината на ушите там се образуват бръчки, точно под ухото. Това е видим белег при породите с дълги уши с този постав на ушите. Молоси,тип мастиф, произход - стария,,Bullenbeisser"(Булдог). Това ще дръпне очната линия надолу и на един етап след години развъждане така кучето ще има проблеми с очите, пердета. Купираните правилно уши олекотяват и поддържат очната линия.

При алабая положението е същото, дори и по лошо. Азиата е сухо куче, в родината си Туркмения живее в полупостинни условия. Наличието на огъната точно под ушите кожа би провокирало тя да се поти от топлото време. Там няма вода ... дори ушната мида на азиата е малка. Под теглото на ушите ушната мида ще се премести още по надолу и за да я поддържа, кожата ще образува бръчки, които са характерен белег за други породи, но не и за тази порода като такава. Ще има същия проблем с очите поради ниския постав на ушите си.

Не случайно увисналите клепачи се приемат за недостатък при двете породи.

Надявам се да го виждате с очите си и да разберете, че КИНОЛОГИЯТА е наука за КУЧЕТО, а не за това кое на нас ни по харесва.

#340 Потребителят е офлайн   didoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 05:15 AM

Според мен ние хората сме тези които осъкатяваме кучетата и то не стова че купираме уши или опашки.Това е най-малкото.Ние съсипваме начина им на живот като ги изваждаме от естествената им среда и претъпяваме всичките им инстинкти и умения за работа.Не че няма служебни,овчарски,охранителни ,ловни,спасителни или др.работещи кучета,но те от година на година стават все по-малко и по-малко.А гледки като, азиатци,кавказци,каракачани.......за ротове и добермани (отдавна) натикани по апартаменти и разхождани за по час в близкия парк или около блока,са вече много чести картинки.А поради факта че са обиколени от хора и естествено задължителната социялизация.Е без това неможе .Не става да се разхождат зверове по улиците или покрай неврастни деца.И така след определен брой от десетилетия ние хората ще се усетим че освен всичко друго покрай нас сме съсипали и кучетата.Всички породи ще са се превърнали изцяло и само в компаньони с еднотипен нрав (весели приветливи и добронамерени към всичко що ги заобикаля) само с една разлика помежду си.Това ще е външният им вид.
Дано всичко това не се случи обаче.Шапка свалям на Navar и всички като него за усилията които полагат за съхраняването на кучето като такова.Грехота ще е ако предадем най-добрия си приятел ,който е стоял редом до нас през вековете и неизменно ни е служил вярно и преданно.Трябва да се чустваме превилигировани че имаме до себе си другар които с радост би си пожертвал и живота даже без да очаква нищо насреща само нашата обич.
Поздрави на всички.

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема