Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#361 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 October 2009 - 12:52 PM

Вълкът, мечката и чакалът са видове, възникнали без намесата на човека. Те се регулират от естествения отбор и вървят по пътя на своята еволюция, за която хиляда години са само миг.
Кучето - не. То е възникнало благодарение на намесата на човека и се развива с много по-бързи темпове от тях чрез изкуствен отбор, при който 20 години са огромен период. За добро или лошо.
Дори самият човек еволюира, но с темпове, които сам трудно забелязва. Типичен пример - челюстта се скъсява и на все повече хора не им поникват последните 4 зъба. Аз самата съм от по-еволюиралите zz_220.gif

#362 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 October 2009 - 01:06 PM

Цитат(mil_ @ Oct 16 2009, 10:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Вълкът, мечката и чакалът са видове, възникнали без намесата на човека. Те се регулират от естествения отбор и вървят по пътя на своята еволюция, за която хиляда години са само миг.
Кучето - не. То е възникнало благодарение на намесата на човека и се развива с много по-бързи темпове от тях чрез изкуствен отбор, при който 20 години са огромен период. За добро или лошо.
Дори самият човек еволюира, но с темпове, които сам трудно забелязва. Типичен пример - челюстта се скъсява и на все повече хора не им поникват последните 4 зъба. Аз самата съм от по-еволюиралите zz_220.gif

Всичко това е вярно, но отново няма нищо общо с купирането ab_041.gif
опитай пак Мил smile.gif
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

#363 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 October 2009 - 01:09 PM

Цитат(animal @ Oct 16 2009, 01:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
За английската селекция мога да споря много и със всеки.По една случайност, агнличаните признават ТРИ породи за върха на техните селекционни умения - английския булдог, бултериера и пойнтера.Мога да ти кажа и защо ab_041.gif

Бих се радвал да прочета и науча защо.

Предварително благодаря ! rc_036.gif

#364 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 01:11 PM

Цитат(animal @ Oct 16 2009, 02:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Всичко това е вярно, но отново няма нищо общо с купирането ab_041.gif
опитай пак Мил smile.gif

Има общо с репликата ти, че кучето си е същото куче от Средновековието.
Нито средата на кучето е същата, нито самото то. Най-малкото има глобално затопляне ie_146.gif

#365 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 01:15 PM

Малко off.

Цитат(animal @ Oct 16 2009, 11:02 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам колко ти е опита с кучетат въобще, но относно захпването на ушите мога да ти споделя моя опит - ухото се скъсва лесно, цялата ушна мида се "изтръгва", тече кръв като от заклано прасе..Виждал съм го нееднократно точно с кавказец и алабай ud_009.gif

Какво беше това , дето изтръгна ушите на кучетата ? При това е ставало нееднократно ? ud_009.gif
А ти къде беше? Не можа ли да ги защитиш?

Понеже имаш в подписа си цитат от Майк Тайсън (боксьор, признат луд и осъждан престъпник, ако случайно някои не знае кой е ) да припомня , че точно Тайсън отхапа едното ухо на Евандър Холифиилд и ухапа другото. Но все още няма практика да се режат ушите на боксьорите. smile.gif

#366 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 01:34 PM

Цитат(mil_ @ Oct 16 2009, 01:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Нека изобщо се даде шанс да се види какво става с азиат с уши днес, вместо да се гадае.

И отново - всяка една порода, която не се поддържа, се връща към изходните си форми. Неразбираемо е за мен желанието да се затрие хилядолетна порода, само за да експериментираме нещо, чийто край предварително е ясен.

Защо и кому е нужно това, Мил ??? На кого ?

На алабая от степите това не му е необходимо. Той е такъв, какъвто е, оцелявал е такъв хиляди години и всяка една промяна ще бъде пагубна за него.

И ние сме длъжни да осъзнаем, че трябва да го пазим такъв, какъвто е, без да го променяме. За да го има.

#367 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 01:37 PM

Стига с това затриване, де, аман от въображаеми драми.
Нали ще останат и купирани, те ще спасят породата от апокалипсиса.

#368 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 01:38 PM

Цитат(dog.bg @ Oct 16 2009, 12:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Oct 16 2009, 12:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dog.bg, съгласна съм с теб за немския дог. Мисля, че не се разбрахме за сравненията. Аз тръгвам от общото към частното. Във втора група има три подгрупи (секции). Да, всички кучета са там на базата на своя произход, но в трите секции има кучета с различни конституционни подтипове. Ти сравняваш две породи от различни конституционни подтипове. Ако на немския дог може да му увисне някаква част от кожата, то е защото принадлежи към суровия подтип, той е типичен молосоид, докато азиата е в трета секция - планински кучета, неговия подтип е здрав и суров, което не предполага увисване на кожата в такава степен каквато е при типичните молосоиди. Затова и развъждачите казват, че най-важното е да се поддържа типа за породата, а той предполага съхранение на качествата. В този смисъл съм съгласна с теб, че нищо не е било случайно, дори и когато е свързано с купиране на някаква част. Около това ми се въртят разсъжденията.

В случая не ги сравнявам, давам общи изводи на база произход, отчитайки породност, екстериор и функционалност. Доколкото до увисването на кожата на азиата, можеш да попиташ хората с тази порода и те ще ти кажат, че това все по често се среща, както и големите мастино подобни кръгли очи, на туркменския алабай очите са като цепки - за съжаление и в тази порода има много проблеми поради скорошното и селектиране и бързото масово разпространение - ще помоля spasov за потрвърждение на написаното, въпреки че именно тези неща бяха засегнати на един семинар за породата, на който присъствах.

За останалото rc_036.gif

Добавям илюстрация към думите си - на първата и втората снимка - мастино еспаньол
на третата снимка - туркменски алабай. ae_085.gif

да...туркменският алабай е ядрото на САО и написаното по-горе важи с пълна сила.Често е налице едно увисване на кожата,подвеса е задължителен.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

Прикачени снимки

• Прикачена снимка

User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#369 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 01:49 PM

Цитат(mil_ @ Oct 16 2009, 02:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Стига с това затриване, де, аман от въображаеми драми.
Нали ще останат и купирани, те ще спасят породата от апокалипсиса.

а тези другите,с ушите-нашият експеримент, какво?Ще поставят началото на нова порода?Или???...те какви ще са....
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#370 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 01:51 PM

Това дали ушите ще са им от полза, ще го кажат по-умни от мен и теб. А че ще са от същата порода вече стана ясно за челите темата.

#371 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 01:53 PM

Цитат(greeneyed @ Oct 16 2009, 11:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Малко off.

Не знам колко ти е опита с кучетат въобще, но относно захпването на ушите мога да ти споделя моя опит - ухото се скъсва лесно, цялата ушна мида се "изтръгва", тече кръв като от заклано прасе..Виждал съм го нееднократно точно с кавказец и алабай ud_009.gif

Какво беше това , дето изтръгна ушите на кучетата ? При това е ставало нееднократно ? ud_009.gif
А ти къде беше? Не можа ли да ги защитиш?

Аз бях от правилната страна smile.gif
Първия път когато видях как се изтръгва ухона куче беше преди 13 години.Един квартален скандалджия с кавказка овчарка я пусна докато аз си водех първата бултриерката на разходка - да покажел какво прави кавказеца...Е, показа... zz_020.gif Ако си имаш идея как хапе була, особено ако тоя бул е 20 кг мускули и може да виси 45 захапал гума.Добре, че работата се размина само с отхапаното ухо на каквазеца(кучката няма никаква вина, че стопанина и е глупак и съжалявам за нея) и разбитата глава на скандалджията dry.gif
Последния беше преди около година - доведоха кавказка с некупирани уши за заплождане.Пазача нещо не затворил както трябва клетката на едната САО и тя излетя да прогонва натрапницата...Не знам дали си наясно как се разделят две 60-70 кг кучета в бой...

Понеже имаш в подписа си цитат от Майк Тайсън (боксьор, признат луд и осъждан престъпник, ако случайно някои не знае кой е ) да припомня , че точно Тайсън отхапа едното ухо на Евандър Холифиилд и ухапа другото. Но все още няма практика да се режат ушите на боксьорите. smile.gif

"...Отхапах ухото му, защото просто бях ядосан, че той (Ивендър Холифийлд) е толкова велик боксьор..."
Това са негови думи в едно интервю.Не коментирам нито тях, нито оня му бой, обаче е велик боксьор а и мисълта е хубава и показателна!
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#372 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 01:56 PM

Цитат
да...туркменският алабай е ядрото на САО и написаното по-горе важи с пълна сила.Характерно е едно увисване на кожата,подвеса е задължителен.

Доколкото разбирам това увисване е проблем отскоро, така ли? Имам предвид, от последните 20 години.
Значи пак опираме до типа и неговото опазване. Ако селекцията е в посока суров и рехав тип, значи този проблем ще съществува и в следващите поколения. Проблем на развъдчиците е да поддържат друг конституционен тип, характерен за породата, а самото купиране е вторичен проблем и оказва вторично въздействие. Много е трудно да се обясни на хората, че понякога това, което харесват се различава от типа на породата и вреди на развитието й. Масово в едрите породи се налита на още по-едрите екземпляри като се забравя, че гигантизмът води до промяна на типа и до промяна на качества, характеристики и дори психологически тип. Имаше такова залитане и в някои породи на VІ-та група (говоря специално за далматини и риджбеци). Много трудно се обяснява на масовия "потребител" ab_041.gif , че има разлика между "едро" и "едро" и че тази тънка граница много лесно се прекрачва, а това е пагубно за някои породи.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#373 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 02:06 PM

Цитат(dog.bg @ Oct 16 2009, 12:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(animal @ Oct 16 2009, 01:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
За английската селекция мога да споря много и със всеки.По една случайност, агнличаните признават ТРИ породи за върха на техните селекционни умения - английския булдог, бултериера и пойнтера.Мога да ти кажа и защо ab_041.gif

Бих се радвал да прочета и науча защо.

Предварително благодаря ! rc_036.gif

Моля, няма защо smile.gif
Пойнтера - защото са успяли да съчетаят динамичност, сила и скорост, като същевременно изострят докрай обонянието на птичаря.Невероятно бърза и точна реакция при наличието на правилната миризма в правилния монент -нито преди подходящото разстояние, нито след него!Не знам дали знаете, но е единствената порода, която е печелила състезание за северни впрегатни кучета(освен тях де).
Булдога - защото от най-силното, агресивно и упорито куче са успяли да направят един безполезен, кротък, бавен домашен компаньон, при това за много кратко време.
Бултериера -защото са успяли да съчетаят силата, агресивността и упоритостта на булдога с динамиката и стръвта на териера, и защото са успяли да направят най-причудливата, а същевременно функционална глава на куче.
Мнения на самите англичани, което аз напълно споделям.
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#374 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 02:09 PM

Цитат(spasov @ Oct 16 2009, 02:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Oct 16 2009, 12:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Oct 16 2009, 12:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dog.bg, съгласна съм с теб за немския дог. Мисля, че не се разбрахме за сравненията. Аз тръгвам от общото към частното. Във втора група има три подгрупи (секции). Да, всички кучета са там на базата на своя произход, но в трите секции има кучета с различни конституционни подтипове. Ти сравняваш две породи от различни конституционни подтипове. Ако на немския дог може да му увисне някаква част от кожата, то е защото принадлежи към суровия подтип, той е типичен молосоид, докато азиата е в трета секция - планински кучета, неговия подтип е здрав и суров, което не предполага увисване на кожата в такава степен каквато е при типичните молосоиди. Затова и развъждачите казват, че най-важното е да се поддържа типа за породата, а той предполага съхранение на качествата. В този смисъл съм съгласна с теб, че нищо не е било случайно, дори и когато е свързано с купиране на някаква част. Около това ми се въртят разсъжденията.

В случая не ги сравнявам, давам общи изводи на база произход, отчитайки породност, екстериор и функционалност. Доколкото до увисването на кожата на азиата, можеш да попиташ хората с тази порода и те ще ти кажат, че това все по често се среща, както и големите мастино подобни кръгли очи, на туркменския алабай очите са като цепки - за съжаление и в тази порода има много проблеми поради скорошното и селектиране и бързото масово разпространение - ще помоля spasov за потрвърждение на написаното, въпреки че именно тези неща бяха засегнати на един семинар за породата, на който присъствах.

За останалото rc_036.gif

Добавям илюстрация към думите си - на първата и втората снимка - мастино еспаньол
на третата снимка - туркменски алабай. ae_085.gif

да...туркменският алабай е ядрото на САО и написаното по-горе важи с пълна сила. Характерно е едно увисване на кожата, подвеса е задължителен.

rc_036.gif

#375 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 02:14 PM

Цитат(animal @ Oct 16 2009, 03:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Пойнтера - защото са успяли да съчетаят динамичност, сила и скорост, като същевременно изострят докрай обонянието на птичаря.Невероятно бърза и точна реакция при наличието на правилната миризма в правилния монент -нито преди подходящото разстояние, нито след него!Не знам дали знаете, но е единствената порода, която е печелила състезание за северни впрегатни кучета(освен тях де).

Само ще те допълня, че това е едно от най-красивите кучета. Има една приказка, ако ти трябва красиво куче - вземи си пойнтер.
При нас често има такова залитане към седма група, защото там кучетата са много красиви и като ги поставят в стойка направо се захласваш, ама .... те са си птичари, а не гончета или родствени на тях. ab_041.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#376 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 02:19 PM

Цитат(DessyD @ Oct 16 2009, 02:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат
да...туркменският алабай е ядрото на САО и написаното по-горе важи с пълна сила.Характерно е едно увисване на кожата,подвеса е задължителен.

Доколкото разбирам това увисване е проблем отскоро, така ли? Имам предвид, от последните 20 години.
Значи пак опираме до типа и неговото опазване. Ако селекцията е в посока суров и рехав тип, значи този проблем ще съществува и в следващите поколения. Проблем на развъдчиците е да поддържат друг конституционен тип, характерен за породата, а самото купиране е вторичен проблем и оказва вторично въздействие. Много е трудно да се обясни на хората, че понякога това, което харесват се различава от типа на породата и вреди на развитието й. Масово в едрите породи се налита на още по-едрите екземпляри като се забравя, че гигантизмът води до промяна на типа и до промяна на качества, характеристики и дори психологически тип. Имаше такова залитане и в някои породи на VІ-та група (говоря специално за далматини и риджбеци). Много трудно се обяснява на масовия "потребител" ab_041.gif , че има разлика между "едро" и "едро" и че тази тънка граница много лесно се прекрачва, а това е пагубно за някои породи.

Самото увисване на кожата не е проблем,кожата на САО е дебела,еластична и много подвижна относно мускулатурата,мисълта ми беше ,че го има и при САО.Подвеса е характерен,така си е по стандарт.Иначе проблема с очите да,важен там е и цвета.Като цяло и при САО както каза dog.bg си има проблеми от различно естество,но то къде ли ги няма?
animal
Цитат
Не коментирам нито тях, нито оня му бой, обаче е велик боксьор а и мисълта е хубава и показателна!

ba_025.gif
User's Signature

удзъ

#377 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 02:34 PM

Цитат

+ 1 !

Именно това е един от проблемите, масовото разпространение и залитането към по по най "яко куче" - голямо, огромно, тежко, неспособно да се движи нормално.

офф ...

На една Евразия приди времи един чужд съдия накарал азиатите в шампионския клас да направят пет обиколки на ринга. Направило ги с правилни движения само едно куче, на което съдията дал БОБ, другите започнали да заплитат краката, някои направо окапали. Инфото ми е от мой приятел от Русия, който се занимава с породата от края на 80 години, примера е показателен към какво трябва да се стремят развъдчиците не само в тази порода - функционалност, функционалност и пак функционалност. Ако добавим към това и увиснали уши, нагъната кожа, кръгли очи, тежки надочни дъги ... това вече няма да има нищо общо с туркменски алабай.

#378 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 02:39 PM

Цитат(DessyD @ Oct 16 2009, 12:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(animal @ Oct 16 2009, 03:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Само ще те допълня, че това е едно от най-красивите кучета. Има една приказка, ако ти трябва красиво куче - вземи си пойнтер.
При нас често има такова залитане към седма група, защото там кучетата са много красиви и като ги поставят в стойка направо се захласваш, ама .... те са си птичари, а не гончета или родствени на тях. ab_041.gif

Освен, че е от най-красивите кчуета, навсякъде където има пример за на анатомията на куче се дава пойнтера...А такова мешане на породи е имало в него...Включително и гончета, че и булдог smile.gif
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#379 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 02:43 PM

Цитат(dog.bg @ Oct 16 2009, 12:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат

+ 1 !

Именно това е един от проблемите, масовото разпространение и залитането към по по най "яко куче" - голямо, огромно, тежко, неспособно да се движи нормално.

офф ...

На една Евразия приди времи един чужд съдия накарал азиатите в шампионския клас да направят пет обиколки на ринга. Направило ги с правилни движения само едно куче, на което съдията дал БОБ, другите започнали да заплитат краката, някои направо окапали. Инфото ми е от мой приятел от Русия, който се занимава с породата от края на 80 години, примера е показателен към какво трябва да се стремят развъдчиците не само в тази порода - функционалност, функционалност и пак функционалност. Ако добавим към това и увиснали уши, нагъната кожа, кръгли очи, тежки надочни дъги ... това вече няма да има нищо общо с туркменски алабай.

Ами то цялата тема е за "функционалност" в крайна сметка.Как да се прехласваме пред "шампион", който не може да мине спокойно и без усилие 100 метра, като той ТРЯБВА да може да върви със стадото километри и да е постоянно нащрек...

User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

#380 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 03:06 PM

Цитат(dog.bg @ Oct 16 2009, 03:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ако добавим към това и увиснали уши, нагъната кожа, кръгли очи, тежки надочни дъги ... това вече няма да има нищо общо с туркменски алабай.

Не можеш да виниш механични манипулации по ушите (по-скоро липсата на манипулации) за което и да било от изброеното. Дори според собствените ти обяснения, купирането на ушите прикрива донякъде нагънатата кожа. Прикрива, но не елиминира генетично.
Подобно нещо може да се каже и за опашката. Неправилен постав или носене на опашката е признак за анатомични проблеми, които с купирането й си остават, но невидими.

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни